Evo ovako imam jedan problem. Otac mi u firmi ima 5-6 računala, spojeni na internet od T-Coma žicom (nije wireless). Prije 2-3 mjeseca mu je netko napravio račun 600-700kn, ali ustanovilo se da je u jednom dijelu firme bio wireless router, pa su ga isključili (lol). I jedan mjesec je bilo normalno. I sad me zove otac, da se netko spojio i napravio račun 1000kn za prošli mjesec. Jeli to moguće, ima li način da se zaustavi? U antidialeru (valjda program od t-coma) mu pise da se spajaju neki brojevi 0771000 (preko telefona mi je govorio pa nisam zapamtio). Rekao sam da nazove t-com i pita šta da radi, pa ćemo vidit... Ima načina da se ovo zaustavi :S? Hvala na pomoći(ako je bude xD)!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kao prvo jer ima on flat u firmi jer ako nema onda je sve jasno. dialer ne radi na adsl. nego samo na modemu preko kojeg moze zvati. kakva mu je zaštita mreže, mislim na wirelesu ako je wep neka promijeni na wpa ili wpa2. treba ipak malo više detalja, da se vidi gdje je problem
Pa ima li on ADSL? Kako mu onda dialer moze raditi sranja? Te kakva je to firma koja nema nekakav posteni antivirus i firewall, i postavljenu zastitu na wireless mrezu? Neozbiljno...
Očito da nema ako je toliki račun :P. Znam da dialer ne radi zato mi je i čudno da mu se netko spaja. Wireless je isključen, kad mu je prvi račun napravljen mislili smo da je do njega pa smo isključili. Rekao sam mu ja da mu je najisplativije da stavi flat pa nek se spaja tko oce (iako mi nije jasno kako...).
Očito da nema ako je toliki račun :P. Znam da dialer ne radi zato mi je i čudno da mu se netko spaja. Wireless je isključen, kad mu je prvi račun napravljen mislili smo da je do njega pa smo isključili. Rekao sam mu ja da mu je najisplativije da stavi flat pa nek se spaja tko oce (iako mi nije jasno kako...).
A da on nije pokupio nekakve viruse koji mu nabijaju promet?
A da on nije pokupio nekakve viruse koji mu nabijaju promet?
Ee pa to vas ja pitam, pojasnite tko, kako i šta mu može nabijat promet ;). Jer opet, ako su virusi šta su jedan mjesec bili na odmoru? hmm :S
Odeš i vidiš ispis spajanja, kada je netko napravio najviše prometa i onda probaš nekako pronaći onoga tko ti nabija račun.
Kakav to paket ima stari, jer za 5,6 računala flat mi je neki minimum? I max naravno
Ee pa to vas ja pitam, pojasnite tko, kako i šta mu može nabijat promet ;). Jer opet, ako su virusi šta su jedan mjesec bili na odmoru? hmm :S
Mozda je prvo bio upad preko nezasticene mreze (ono sto si rekao da su kasnije iskljucili wireless router), pa nakon toga neki maleware.
Zar je tako tesko provjeriti sva racunala rade li nekakav internet promet kada ne bi trebali?
EDIT: da se neki zaposlenik ne igra s torrentom pa se pravi glup?
Odeš i vidiš ispis spajanja, kada je netko napravio najviše prometa i onda probaš nekako pronaći onoga tko ti nabija račun.
Kakav to paket ima stari, jer za 5,6 računala flat mi je neki minimum? I max naravno
Dobro, možda je 5-6 računala ali internet se koristi minimalno... Više su za crtanje i ispis računa, printanje itd. Ma definitivno je onda virus, tko zna otkad mu nisu čistili kompove (inače mu jedna firma servisira računala, ja bi ih sve potjerao xD).
Pa evo ti logičnog zaključka, ako nema flat nema tu drugog krivca osim njega samog. nek uzme flat i gotovo i nece biti vise problema
Pa evo ti logičnog zaključka, ako nema flat nema tu drugog krivca osim njega samog. nek uzme flat i gotovo i nece biti vise problema
To ce samo rijesiti problem racuna, ali nece rijesiti uzrok a i to treba identificirati, locirati, uhititi, transferirati. :D
Ok xD. Nisam mu ja kriv šta je on noob u vezi kompova. Valjda će mu bit lakše dat 50kn više (ili koliko već) za flat nego 1000kn za ono što nije potrošio haha.
Mozda je prvo bio upad preko nezasticene mreze (ono sto si rekao da su kasnije iskljucili wireless router), pa nakon toga neki maleware.
Zar je tako tesko provjeriti sva racunala rade li nekakav internet promet kada ne bi trebali?
EDIT: da se neki zaposlenik ne igra s torrentom pa se pravi glup?
Odgovor na edit. Ne, nema radnika tog profila haha.
Edit: virus mi ima najviše smisla, prije par tjedana sam bio tamo i stavio MalwareBytes na jednom da skenira, bilo je cca.10 trojanaca -.-
@rustweaver po 5.put nema wireless :D
A nista onda, stavite adekvatnu zastitu na onaj wireless router i fino skenirajte sva racunala nekim postenim AV-om.
Sto se ovog wirelessa tice, nije bitno jesu li racunala spojena zicom ili nisu, bitno je postoji li negdje u mrezi wireless router. Konkretno, mislio sam na ovaj router:
"...ali ustanovilo se da je u jednom dijelu firme bio wireless router, pa su ga isključili..."
Sto se ovih 10 trojanaca tice, eto ti odgovor na misterij, trojanci su bas tip malewarea koji je karakteristican po tome sto koriste komunikaciju preko neta (spijuniranje racunala na kojem se nalaze, backdoor pristupi itd, itd...)
Sto se ovog wirelessa tice, nije bitno jesu li racunala spojena zicom ili nisu, bitno je postoji li negdje u mrezi wireless router. Konkretno, mislio sam na ovaj router:
"...ali ustanovilo se da je u jednom dijelu firme bio wireless router, pa su ga isključili..."
Sto se ovih 10 trojanaca tice, eto ti odgovor na misterij, trojanci su bas tip malewarea koji je karakteristican po tome sto koriste komunikaciju preko neta (spijuniranje racunala na kojem se nalaze, backdoor pristupi itd, itd...)
Ništa onda trebat će bacit reinstall svih windowsa i stavit flat... Hvala svima! (imam gumb hvala :D)

sta pak rade da samo tako kupe trojance
ja sam bez antivirusa i od kada mi je ovaj windows instaliran nisam skupio niti jednog