Zatrazio A1 brzi internet, dobio danas "upgrade" rutera, postavio i ovo mi je rezultat na 5G WIFI - https://prnt.sc/YK5GvxYzb7b1
Cini mi se malo s obzirom na neke gore koji imaju 900 / 800... Da li je ovo zbog toga što je wifi ili?
Prije upgradea rutera imao sam: 192 / 19 na 5g wifi-u
Meni su rekli da treba dan dva da se pusti puna brzina, kao postepeno raste ali za 5.8GHz brzina pada naglo za razliku od 2.4GHz i jedan zid može prepolovit brzinu. 330mbps mjerim kod rutera na metar, a na 5m kroz zid 220. Ali mobitel mi je malo stariji.
Provjeri koju generaciju wifi-a podržava laptop/mob što li već koristiš. Jeftiniji mobiteli i adapteri idu na 5GHz do 433mbps pa računaj u to udaljenost.
Meni su donijeli novi router jučer i odmah je puna brzina:
meni oko 2200 down 850 up. Naravno preko kabela.
Ovo 850 mbita up je izgleda ograničenje od strane A1, probao sam sa više računala sa 2.5gbitnim karticama, bilo Windows, Linux ili macOS, testirano sa više različitih server sa Speedtestom (uključujući A1, HT, Iskon, Telemach...), naveći upload koji sam vidio je 849mbita.
Interesantno, dok sam imao 1000/500 brzinu, upload je do prije mjesec-dva bio uvijek točno 500mbita, a onda je odjednom limitiran na 470mbita. Kao da su ga stavili točno na pola downloada koji je max išao 940mbita.
WiFi ima previše faktora, od routera, do mobitela/laptopa, do zagušenosti mreže... 4 godine stari mobitel mi ide 600-800mbita up i down. (Edit: to je na mojim WiFi routerima, Asus mesh, njihov nisam ni probao, odmah sam ugasio njihov wifi)