Savjetnik za izbor pc zvučnika izdvojena tema

poruka: 4.903
|
čitano: 1.421.082
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Koji media player kupiti?, Vaš audio kutak
15 godina
neaktivan
Re: Savjetnik za izbor pc zvučnika
jura kaže...

Hvala, Father_Dougal na linku,kupil zvučnike

imam pitanje odmah, vidim da ima priključak iza na zvučnicima i za sub,kakav bi trebal gledati sub za kupiti ako se odlučim na to?aktivan,pasivan?i dal bi možda mogel spojiti od kučnog kina sub pošto imam jedan?thx

Pa piše ti i na njihovim stranicama i u Quick start guideu kakav je to izlaz :P

Vjerojatno bi mogao spojiti i woofer od kućnog kina, ako je aktivan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 20:31 (Mirko935).
17 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...
jura kaže...

imam pitanje odmah, vidim da ima priključak iza na zvučnicima i za sub,kakav bi trebal gledati sub za kupiti ako se odlučim na to?aktivan,pasivan?i dal bi možda mogel spojiti od kučnog kina sub pošto imam jedan?thx

Pa piše ti i na njihovim stranicama i u Quick start guideu kakav je to izlaz :P

Vjerojatno bi mogao spojiti i woofer od kućnog kina, ako je aktivan.

u Quick start guideu slabo, gotovo ništ korisno(This is a full range audio output which can be connected to a mixer,powered speakers, or an external recording device)

Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!
15 godina
neaktivan
jura kaže...

u Quick start guideu slabo, gotovo ništ korisno(This is a full range audio output which can be connected to a mixer,powered speakers, or an external recording device)

Sorry, mislio sam da ti je jasno iz toga. Nema veze. Uglavnom, prema tome što piše je to obični izlaz kao što imaš npr. iz zvučne kartice, ako ne postoje nikakve postavke, a koliko vidim ne postoje, taj izlaz očito samo ponavlja ulazni signal uz stišavanje istog ovisno o tome koliko su zvučnici pojačani.

Možeš ga spojiti na nešto od ovog što piše ili na aktivni subwoofer, dakle, onaj koji ima vlastito pojačalo. Jedini je problem ako na subwooferu koji spojiš ne možeš odrediti frekvenciju crossovera, tj. low pass filtera, jer će ti se onda preklapati dio frekventnog raspona sa zvučnicima. Također bi ti subwoofer trebao imati ulaz za lijevi i desni kanal jer je ovo stereo izlaz. Svi uobičajeni subwooferi koje možeš kupiti su takvi tako da ne trebaš brinuti.

Kakav ti je taj sub od kućnog kina koji želiš spojiti?

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 8:12 (Mirko935).
17 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

iskreno slabo ti se ja kužim u to, a sub imam nekakav no name(quadro mislim), ali ok, to sam više onak pital ako se odlučim u budućnosti kupiti nekakav sub da znam na kaj da gledam.znači ovak nekaj bi trebal gledati?

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 8:51 (jura).
15 godina
neaktivan
jura kaže...
Mirko935 kaže...

iskreno slabo ti se ja kužim u to, a sub imam nekakav no name(quadro mislim), ali ok, to sam više onak pital ako se odlučim u budućnosti kupiti nekakav sub da znam na kaj da gledam.znači ovak nekaj bi trebal gledati?

Nije bed, trebao sam ti odmah objasniti. Da, tako nešto, k'o za vraga baš taj tvoj nema postavku za crossover frekvenciju. Gledaj da ima mogućnost određivanja toga kao ovaj ovdje:

Ako ćeš htjeti spojiti taj svoj, pošalji šta kako to izgleda pa ćemo ti objasniti. Ali ako je neki bezveze iz "kućno kino" kompleta od 500 kn, upitno je koliku bi korist po kvalitetu zvuka od njega imao. :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 10:04 (Mirko935).
15 godina
neaktivan
Dario5432 kaže...

To je čisto do telke. Čim se pusti signal preko hdmi-a tv prijemnik jedva da radi. Očito nisu dobro zaštitili jedno od drugog.  Kad mi do.izdi uzet ću vanjski i gotovo.

YPAO nisam koristio jer moram još malo premještati namještaj po stanu :-)

Inače, prezadovoljan sam s receiverom i zvučnicima. Prije sam bio na Trustovom 2.1 sistemu tako da mi je sad vjerovatno sve dobro :-) Jedini minus je lošija kvaliteta izrade izlaza za zvučnike.

Još me uvijek fascinira taj tvoj problem s tunerom :D Zvuči mi jednako nepovezano i besmisleno kao kad je moj frend imao problem da svaki put kad bi netko upalio svjetlo u hodniku zgrade, njemu bi nestao zvuk iz zvučnika na sekundu-dvije. Valjda nešto sa strujom nije valjalo u zgradi. :D

Ja mislim da bi ti bilo pametno da si malo prvo istražio, poslušao nekoliko različitih parova zvučnika pa se onda odlučio za kupovinu, ali bit će da si malo impulzivniji tip osobe. :D Ali bitno da si ti zadovoljan. :D

Što se tiče izlaza, pretpostavljam da je jeftina plastika, ali budi sretan da bar imaš ove koji se fino zašarafe, na jeftinijim receiverima su obično konektori koji samo imaju feder pa ućeraš žicu unutra. :D Ako se ne varam, na ovaj tvoj možeš i banana konektore spojiti ako ti se da uložiti par desetaka kuna. Meni muka bila prije kad nisam imao banane kad sam morao spajati zvučnike, jer treba doći sa stražnje strane receivera, malo prostora i skoro nikakav razmak među konektorima, ja s ćevap prstima i 14 žica (7.1 kad sam imao). Muka božja. :D

17 godina
jura kaže...

Nema problema... kakav je zvuk, jel pristojan?

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
17 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
jura kaže...

Nema problema... kakav je zvuk, jel pristojan?

Da, lijepo sviraju, ugodan,čisti i pristojan zvuk, zadovoljan.

Jedino mi je sad užasno kod slušanja nekih mp3-ca jer sam vec mislil da je zvučnik pokvaren, ali to je samo do takve snimke pjesme(to nisam primjetil prije na logitech zvučnicima).kad stavim neki original cd onda je zvuk fantastičan.valjda ne fantaziram ovo za mp3

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 15:52 (jura).
15 godina
neaktivan
jura kaže...

Da, lijepo sviraju, ugodan,čisti i pristojan zvuk, zadovoljan.

Jedino mi je sad užasno kod slušanja nekih mp3-ca jer sam vec mislil da je zvučnik pokvaren, ali to je samo do takve snimke pjesme(to nisam primjetil prije na logitech zvučnicima).kad stavim neki original cd onda je zvuk fantastičan.valjda ne fantaziram ovo za mp3

Ako su ti mp3-ce CBR ispod 160 kbps, skoro sam siguran da ne fantaziraš. Ako su većeg bitratea, možda samo više obraćaš pozornost na detalje iliti fantaziraš, a možda i ne. Stavi si playlistu istih stvari mp3 i flac na shuffle kao neki wannabe-ABX test i provjeri možeš li ih prepoznati pa ćeš vidjeti fantaziraš li ili ne.

edit: Isto postoji razlika kod kodiranja. Nije svaki mp3 od 320 kbps jednako dobar, može biti super kodiran da je skoro nemoguće čuti razliku, a može biti takav da bi nagluh čuo da ne valja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2016 19:06 (Mirko935).
10 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Još me uvijek fascinira taj tvoj problem s tunerom :D Zvuči mi jednako nepovezano i besmisleno kao kad je moj frend imao problem da svaki put kad bi netko upalio svjetlo u hodniku zgrade, njemu bi nestao zvuk iz zvučnika na sekundu-dvije. Valjda nešto sa strujom nije valjalo u zgradi. :D

Ja mislim da bi ti bilo pametno da si malo prvo istražio, poslušao nekoliko različitih parova zvučnika pa se onda odlučio za kupovinu, ali bit će da si malo impulzivniji tip osobe. :D Ali bitno da si ti zadovoljan. :D

Što se tiče izlaza, pretpostavljam da je jeftina plastika, ali budi sretan da bar imaš ove koji se fino zašarafe, na jeftinijim receiverima su obično konektori koji samo imaju feder pa ućeraš žicu unutra. :D Ako se ne varam, na ovaj tvoj možeš i banana konektore spojiti ako ti se da uložiti par desetaka kuna. Meni muka bila prije kad nisam imao banane kad sam morao spajati zvučnike, jer treba doći sa stražnje strane receivera, malo prostora i skoro nikakav razmak među konektorima, ja s ćevap prstima i 14 žica (7.1 kad sam imao). Muka božja. :D

Probao sam i s vanjskim DVB-T prijemnikom i isto ima smetnje ako je blizu AVR-a. Uzet ću neki s HDMI izlazom, maknuti koji metar i spojiti na AVR. Hvala ti za ove banane, nisam znao :-) U ponedjeljak trcim po njih jer se često zavlačim iza zvučnika.

15 godina
neaktivan
Dario5432 kaže...

Probao sam i s vanjskim DVB-T prijemnikom i isto ima smetnje ako je blizu AVR-a. Uzet ću neki s HDMI izlazom, maknuti koji metar i spojiti na AVR. Hvala ti za ove banane, nisam znao :-) U ponedjeljak trcim po njih jer se često zavlačim iza zvučnika.

Ništa, samo si prvo provjeri mogu li se utaknuti. Zaboravih da u EU postoji glupo pravilo po kojoj su banane zabranjene jer su iste veličine kao pinovi za obične električne utičnice. Valjda postoje kreteni koji bi uštekali zvučnik ili pojačalo bananama u utičnicu, šta ja znam. 

Uglavnom, na Denonu su npr. na EU modelima nekakve gumice unutra koje moraš prvo izvaditi. Vjerojatno je nešto slično na tvom receiveru i zvučnicima. Nadam se da ih nisu nekako skroz zablokirali.

14 godina
neaktivan
Savjetnik za izbor pc zvučnika

pozz ekipa, imam staru samsungovu liniju iz 2003.-e, oba zvučnika još rade, ali središnja jedinica u koju se stavljaju cd, kazete i služi kao radio tuner više ne šljaka, tj. radi samo aux in ulaz.

pa sam mislio uzeti kakvo pojačalo umjesto te središnje konzole i spojit ih na tv, samo ne znam jel to uopće moguće jer na slikama vidite kakvi su konektori...

mkay?
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 11:05 (Hornet_93).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Vaša preporuka za Hi-fi monitore/zvučnike

Ne mogu se odlučiti što da kupim, ovo novo: http://www.artist.ba/mex/artikal.php?art=7709

ili rabljeno (kombinacija pojačalo + zvučnici) uz dobro stanje (prodavač koje svi kupci hvale) http://www.olx.ba/artikal/21871762/pojacalo-akai/

http://www.olx.ba/artikal/20497279/zvucnici-mb-quart/

http://www.olx.ba/artikal/20134077/wharfedale-zvucnici/ 

Trenutno sam spojio liniju na pc http://static.baza.farpost.ru/v/1301993988088_bulletin, Zvučnici su 250 RMS svaki ali nisu to ''pravi'' zvučnici...lupaju bolesno jako ali nije to ona prava čistoća.

E sad pošto mi ni uši nisu na HI-FI ''podešenju'' hoću li vidjeti razliku između ove svoje samsung linije i ovih ponuđenih artikala, šta mi vi preporučujete da uzmem. Ove starije komponente su dosta godine nakupile, jesu li još isplative za kupiti? M-audio su novi akitvni monitori, mrvicu iznad onoga što sam mislio dati za muziku.

Da se ne mučite sa preračunima 4 kune 1 KM...više manje :D

Polovno pojačalo i zvučnici bi me izišli s nekim popustom cca 1400-1500 KN...novi m-audio aktivni 2200 KN cca...

Mako
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.7.2016 0:37 (Mako).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

M-audio  

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
neaktivan

Ne mogu da se odlučim, ovo http://www.olx.ba/artikal/21855753/aktivni-subwoofer-jbl/

plus ovo http://www.olx.ba/artikal/20552058/pojacalo-pioneer/

plus ovo http://www.olx.ba/artikal/21455221/zvucnici-heco/

Zvučnici 3 sistemski - RMS 100 W godina prozvodnje 1989 Njemačka, nema puno na netu o njima, ono malo što sam našao korisnici kažu da su solidni.

Woofer 100 W RMS JBL AKTIVNI

Pojačalo iz 1990 dovoljno za ove zvučnike...

Polovno je sve ali imam povjerenje u ovog kupca. E sad sve ovo ili ipak nove m-audio bx8, 70 W RMS, aktivni...

Bojim se da će mi m-audio biti ''tihi'' :)

Cijena polovne kombinacije 1600-1700 kn

m-audio 2000-2200 kn...

Mako
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Mako kaže...

Možeš li otići kod prodavača da ih poslušaš prije kupovine? Također poslušaj i ove M-Audio. Čisto sumnjam da je netko ovdje čuo jedno i drugo pa da ti može reći sa sigurnošću što je bolje.

17 godina
neaktivan

Ne mogu otići dosta je daleko...ali naručivao sam tunner od tog lika, i odličan je...Također sam pitao ljude koji su kupovali kod njega, svi su mi rekli da je sve ok...e sad ova polovna kombinacija mi se čini zvučno moćnija od m-audia...ipak je tu zaseban woofer 100 w...

Mako
15 godina
neaktivan
Hornet_93 kaže...

pozz ekipa, imam staru samsungovu liniju iz 2003.-e, oba zvučnika još rade, ali središnja jedinica u koju se stavljaju cd, kazete i služi kao radio tuner više ne šljaka, tj. radi samo aux in ulaz.

pa sam mislio uzeti kakvo pojačalo umjesto te središnje konzole i spojit ih na tv, samo ne znam jel to uopće moguće jer na slikama vidite kakvi su konektori...

Sorry, previdio sam tvoju poruku ranije. Moguće ih je spojiti sigurno, samo je mali problemčić ovaj bi-amping (odvojeni konektori za woofere i ostatak zvučnika).

Pretpostavljam da to pojačalo ima crossover u "središnjoj konzoli", tako da ako bi ih spojio na pojačalo bez crossovera preklapao bi ti se dio zvuka nepravilno. Vjerojatno bi ok zvučali i tako, ali ne mogu ti to reći sa sigurnošću. Bilo bi dobro ako možeš kod nekoga probati spojiti ih na obično pojačalo.

Sad, bi li bilo pametno spajati ih na isti izlaz ili bi bilo bolje da uzmeš neki receiver/pojačalo sa mogućnošću bi-ampinga? Mislim da bi bilo sasvim ok i na jednom izlazu, kao bi-wiring. Neki receiveri, poput Onkya 818, imaju mogućnost podešavanja crossovera za bi-amping, to bi bilo idealno ako originalno to tvoje pojačalo ima crossover, ali je preskupa igračka za te zvučnike, kao i vjerojatno još skuplja kombinacija s odvojenim stereo pojačalima i aktivnim crossoverom.

A zašto uopće želiš kupiti drugo pojačalo ako kažeš da ti ovo radi na AUX-u? Spojiš izlaz iz TV-a u AUX i to je to. Ili želiš spojiti još nešto osim TV-a?

Mako kaže...

Ne mogu otići dosta je daleko...ali naručivao sam tunner od tog lika, i odličan je...Također sam pitao ljude koji su kupovali kod njega, svi su mi rekli da je sve ok...e sad ova polovna kombinacija mi se čini zvučno moćnija od m-audia...ipak je tu zaseban woofer 100 w...

Možda, ali lako moguće da bi M-Audio ljepše svirao. A i M-Audio ima 20 cm woofere, ne vjerujem da bi ti baš falilo basa s njima. Ne sumnjam ja u lika, nego mislim da čuješ kako zvuči jedno i drugo pa onda odlučiš.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.7.2016 11:51 (Mirko935).
14 godina
neaktivan

ma stvar je da kada u regal stavim te zvučnike, pored tv-a nema nigdje mjesta za tu središnju jedinicu, a ona je velika kao cijeli jedan zvučnik.

mkay?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Aha... A standardna pojačala i receiveri su još veći, tj. niži su, ali su dosta širi. Sad, ne znam koja te dimenzija muči :D

14 godina
neaktivan

ispod tv-a sam mislio to staviti, jer od polica do donjeg dijela tv-a ima tocno 15 cm visine. sve unutar 90 cm bi bilo ok.

jbg, ja se ne snalazim u ovim vodama baš, ne znam jel mislimo na isto?

dolje na videu samo prebaci na 4:32 minutu i pauziraj. ovaj mali uređaj odmah ispod monitora, lijevo od imac-a - jel to to kaj meni treba?

mkay?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Mako kaže...
Vaša preporuka za Hi-fi monitore/zvučnike

Ne mogu se odlučiti što da kupim, ovo novo: http://www.artist.ba/mex/artikal.php?art=7709

ili rabljeno (kombinacija pojačalo + zvučnici) uz dobro stanje (prodavač koje svi kupci hvale) http://www.olx.ba/artikal/21871762/pojacalo-akai/

http://www.olx.ba/artikal/20497279/zvucnici-mb-quart/

http://www.olx.ba/artikal/20134077/wharfedale-zvucnici/ 

Trenutno sam spojio liniju na pc http://static.baza.farpost.ru/v/1301993988088_bulletin, Zvučnici su 250 RMS svaki ali nisu to ''pravi'' zvučnici...lupaju bolesno jako ali nije to ona prava čistoća.

E sad pošto mi ni uši nisu na HI-FI ''podešenju'' hoću li vidjeti razliku između ove svoje samsung linije i ovih ponuđenih artikala, šta mi vi preporučujete da uzmem. Ove starije komponente su dosta godine nakupile, jesu li još isplative za kupiti? M-audio su novi akitvni monitori, mrvicu iznad onoga što sam mislio dati za muziku.

Da se ne mučite sa preračunima 4 kune 1 KM...više manje :D

Polovno pojačalo i zvučnici bi me izišli s nekim popustom cca 1400-1500 KN...novi m-audio aktivni 2200 KN cca...

ako ides na aktivne monitore ja bi radije pogledao Tannoy reveal 802 ako bas zelis 8" driver.

ako ti je manja soba ja bi uzeo manje, 5" ili 6".

ako zelis nesto izmedju hifi i studijskih monitora onda ti wharfedale diamond 8.2 active nisu losi. (ja ih imam)

15 godina
neaktivan
Hornet_93 kaže...

ispod tv-a sam mislio to staviti, jer od polica do donjeg dijela tv-a ima tocno 15 cm visine. sve unutar 90 cm bi bilo ok.

jbg, ja se ne snalazim u ovim vodama baš, ne znam jel mislimo na isto?

dolje na videu samo prebaci na 4:32 minutu i pauziraj. ovaj mali uređaj odmah ispod monitora, lijevo od imac-a - jel to to kaj meni treba?

Ne, ovo je nekakvo pretpojačalo, vidim da služi sa snimanje zvuka itd. Tebi treba pojačalo ili AV receiver. Nešto ovakvo:

Marantz ima nekoliko low-profile AV receivera, pogledaj ovdje. Ako ti treba samo kao pojačalo s jednim ulazom za TV i ništa drugo, moglo bi se naći jeftinijih, a možda i kompaktnijih opcija.

brada09 kaže...

ako ides na aktivne monitore ja bi radije pogledao Tannoy reveal 802 ako bas zelis 8" driver.

ako ti je manja soba ja bi uzeo manje, 5" ili 6".

ako zelis nesto izmedju hifi i studijskih monitora onda ti wharfedale diamond 8.2 active nisu losi. (ja ih imam)

S obzirom na to da on kombinira uzeti dva zvučnika sa 8" driverima i još uz to subwoofer, ne znam baš da bi htio ići na 5" ili 6".

17 godina
neaktivan

I Tannoy i Wharfedale su dosta skuplji od m-audia :(

Zapeo sam za polovne stvari ali kad vidim 20-25 god. staro...uh

Mako
17 godina
neaktivan

Da :D 

Ne može biti preglasno :D

Mako
15 godina
neaktivan
Mako kaže...

Da :D 

Ne može biti preglasno :D

Ok, ali ovi Heco navodno sviraju do 40 Hz. Subwoofer koji si linkao svira do 35. Da uz zvučnike uzimaš woofer koji svira dublje, tipa do 25 onda bi to imalo više smisla, ovako nisam siguran da se isplati. Po mom mišljenju bi ti bilo bolje umjesto zvučnika i woofera od po 150 maraka da uzmeš par boljih zvučnika za 300. Možda i floorstandere neke ako bi imao mjesta za njih.

Viđ' ovih: http://www.olx.ba/artikal/20578823/wega-zvucnici/

Evo specs: http://www.hifi-wiki.de/index.php/Wega_Direct_2000

Isto su "vintage", Baujahr 1989. kao i ovi gore Heco, piše da su novi bili 3000 DM (Heco su bili 940), imaju 230 mm bas drivere i sviraju dublje nego tvoja kombinacija, do 26 Hz. Pa ako voliš bas... :)

edit: pogledaj ovdje, ima još par slika: https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/sony-wega-2000-direct-4-wege-boxen-paar/495696418-172-4886

Naravno, pojma nemam kakvi su, prvi put čujem i vidim, ali izgledaju mi super :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.7.2016 18:38 (Mirko935).
17 godina
neaktivan

Vidio sam te VEGA ali mi nekakvi čudni :D 

Za ove sam zapeo ali lik slabo spušta cijenu na njima... 150e :D  http://www.olx.ba/artikal/22423851/mission-zvucnici/

Marka je dobra, izgledaju dobro, očuvani...ne svira bas duboko po spec. ali kazu po forumima da ne mora baš biti tako kako piše...našao sam samo riječi hvale za ove.

Jesi imao iskustva sa vintigima? Strah me kvarova :D

Mako
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2016 0:51 (Mako).
15 godina
neaktivan
Mako kaže...

Vidio sam te VEGA ali mi nekakvi čudni :D 

Za ove sam zapeo ali lik slabo spušta cijenu na njima... 150e :D  http://www.olx.ba/artikal/22423851/mission-zvucnici/

Marka je dobra, izgledaju dobro, očuvani...ne svira bas duboko po spec. ali kazu po forumima da ne mora baš biti tako kako piše...našao sam samo riječi hvale za ove.

Jesi imao iskustva sa vintigima? Strah me kvarova :D

Tko ti je to rekao? :P Naravno da je tako kako piše, može jedino biti gore ako su jeftini zvučnici pa proizvođač laže, tj. ne navodi koliko dB +/- je frekventni raspon pa onda imaš zvučnike za PC od 10 eura kojima piše raspon od 20-20000 Hz. :D Bolje od onoga što piše u specifikacijama ne može biti.

Što se tiče vintagea, nisam nikad polovne zvučnike kupovao, u pravilu volim novo, makar bilo malo lošije, ali lagano mijenjam taj stav nakon što sam neki dan gledao ponudu polovnih zvučnika i pojačala u Njemačkoj :D

Hoće li biti kvarova ili ne ti ne može nitko reći. Možda će te služiti 20 godina, a možda ode za godinu dana. I nov zvučnik možeš uništiti za mjesec dana ako radiš gluposti s njim.

Zašto su ti Wega čudni hahaha? Vidio sam i te Missione, ali Wege mi se čine bolje ovako na prvu :D Ne mogu nigdje naći koliko su Missioni koštali novi, možda bi tako mogli imati neku koliko-toliko bolju ideju o tome kakvi su koji.

I dalje mislim da bi ti bilo najpametnije da odeš uživo poslušati sve te zvučnike, uključujući i M-Audio od kojih smo krenuli koliko se sjećam :D, ovako bi mogao kupiti nešto što ti se na kraju uopće neće sviđati.

EDIT: btw, htio sam pogledati i šta se nudi novo u Bosni, ali baš i nema puno dućana s malo većom ponudom zvučnika kod vas. Ili ih ja ne mogu naći?

Ako ti se čita malo teorije vezano za frekventni raspon... :D Brojke u frekventnom rasponu ne znače da zvučnik ne svira uopće ispod ili iznad toga, nego koje frekvencije može reproducirati unutar nekih granica glasnoće, najčešće na kvalitetnim zvučnicima piše +/- 3 dB, često se navodi i -6 ili -10 dB točka. Evo ti za primjer moji zvučnici. Ove razne rupe i rupice su posljedica siromaštva koje mi onemogućuje da poboljšam akustiku u stanu :D

Uglavnom, oni po specifikacijama sviraju od 35 Hz pa možeš na slici vidjeti kako izgleda odziv ispod toga. Bass reflex zvučnik se na rezonantnoj frekvenciji ponaša kao High pass filter 4. reda, što u praksi znači da naniže ima roll-off od 24 dB po oktavi. Ne slušaš ih na otvorenom, nego u sobi pa je taj pad nešto manji. Dakle, reproduciraju oni i 20 i 15 Hz, ali puno tiše nego onaj dio frekvencija koji im je napisan u frekventnom rasponu.

Znači, s tim Missionima bi na 25 Hz koje Wege sviraju pod normalno imao nekih -20 dB, tj. ništa korisno. :) Ako želiš jako dubok bas vjerojantno nije idealno rješenje, ali pitanje je koliko bi ti to u stvarnosti značilo. Ovisi što ćeš na njima slušati, puno je glazbe u kojoj ni nema tako dubokih zvukova. Ako voliš filmove s hrpom specijalnih efekata, eksplozija, drmanja i čudesa onda bi bilo dobro da ide što dublje. :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2016 13:55 (Mirko935).
17 godina
neaktivan

Evo da se prvo zahvalim na odgovorima :D

O vegi sam čitao na njemackim forumima, ovi Vega je izisao prede kraj raspada tvrtke, tj. Sony ju je kupio i ubrzo nakon toga su prestali sa velikim zvučnicima, proizvodili su samo tv zvučnike. Likovi na njemačkom hi-fi forumu kažu da su ranije Vege bile dobre ali dolaskom Sonya kvaliteta je pala. 

O missionu 90% onog što sam našao je dobro, engleski ''markirani'' zvučnici...Opet na forumima kažu da su dobri, i još vele ''deep bass''. Ovi što sam ih gledao izgledaju bez packe dok vega izgleda malo ofucano. Mission spec. frekventni napon je 70-20 uz +-2db. Nekako mi sumnjivo da 19cm prečnik uz ovoliku kutiju ima slab bas. Čini mi se da sam negdje pročitao mission ''mid-high'' range.

U BiH najbolju ponudu ima Artist u Banjaluci...predaleko i neisplativo za ići :)

E da ovo su spec za mission na hifiengine.com 

Type: 2 way, 2 driver loudspeaker system

Frequency Response: 42Hz to 20kHz

Recommended Amplifier: 25 to 125W

Crossover Frequency: 3000Hz

Impedance: 8Ω

Sensitivity: 91dB

Bass: 1 x 210mm polypropylene cone

Tweeter: 1 x 19mm fabric dome

Enclosure: 35 litre, bass reflex

Finish: black ash

Dimensions: 800 x 250 x 270mm

Weight: 32kg

Dok ovo kad otvorim na google image izbaci

http://www.nrpavs.co.nz/archive/Sold_htm/Images/Mission_763_specs_447x500_pixels.gif

Istina link je za 763 dok su ove moje 763i

Frequency response : 70Hz - 20kHz +/- 2dB
Usable bass response : -6dB at 42 Hz

Ovaj dio ne kontam...

E sad koji je frequency response???

Kaže lik u jednom kratkom osvrtu: 

Reviewed Mar 24th, 2016 by PeterJVC

The 763 are really worth the few money they cost now... I enjoy listening to them everytime I send some music signals to their strong 20cm woofers and crystal-sounding tweeters... Very strong bass, instruments very well detailled... Nothing to say, just very good speakers...

pa još jedan: Its a very good speaker I should say. It has an 8 inches Polypropylene with rubber sorround Midbass driver and a 3/4 inch Ferro fluid cooled Soft Silk Dome tweeter. Has a power handling of up to 125 watts. Mission's sounds warm, rich, accurate and very articulate. I love the bass of the Mission's. I got Mission's M 31 and M 30i bookshelves which has 4" midbass driver (only half size of 763) but It delivers the bass tightly and sufficiently. The highs are crisp and clean and not ear piercing. Its totally impressive.

opet tu su i ovi http://www.olx.ba/artikal/21371724/celestion-zvucnici/

kotam da je u njih bass malo tanji ali opet ''markirani zvučnici''

Što se tiče slušanja muzike...pa SVE :D

Mrvicu jači bass ne smeta, dapače :D

Evo nađo i ovo

Introduced: 1992 the Discontinued: 1994 UK RRP £ 379

Mako
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2016 16:48 (Mako).
15 godina
neaktivan
Mako kaže...

Nema na čemu. :D Vidio sam i ja da ih je Sony kupio i kasnije uništio. Ali bili u vlasništvu Sonyja ili ne, računaj da je Wega radila zvučnike od 1923., a Mission je nastao preko 50 godina kasnije, 1977. :) I računaj da su Wege nove bile 3000 DEM, 2.5 puta skuplje nego Missioni. Ne vjerujem da su zbog Sonyja radili toliko lošije zvučnike da bi kompenziralo tu razliku. :)

Pogledao sam već i specifikacije Missiona i potražio recenzije, ali nema baš puno informacija. I ja sam se pitao za taj raspon, možda ima nekih nepravilnosti ispod 70 Hz pa iskače iz +/-2 dB raspona, pojma nemam. Ali ako mu je stvarno -6 dB na 42 Hz, znači da vjerojatno ima onaj pad o kojem sam pričao od nekih 45-50. Moguće i da su napravljeni tako da ne ide prenisko zato što taj 20 cm driver mora reproducirati zvuk do 3000 Hz. Zato mi se više sviđa Wega, oni imaju lijepi "dome" mid-range driver tako da wooferi moraju svirati samo do 380 Hz, a vrlo lako moguće da su zbog tog drivera i dosta bolji u mid-rangeu. Također, Wege imaju 25 mm tweeter, Missioni samo 19 pa bi i prema tome Wege mogle bolje, tj. glasnije i uz manje distorzije svirati. Plus što su dosta veći. Naravno, nije to tako jednostavno, ali ako uzmemo u obzir višu cijenu novih, ja bih se kladio da jesu realno bolji. :D Inače, imaju moja dva prijatelja Missione, M31 ako se ne varam, tako da znam da Mission danas može napraviti zvučnik koji solidno svira, ali to je zvučnik 15 godina noviji, jeftiniji itd. tako da nam za tvoju priču to nažalost ništa ne znači.

Također, razlika je između dobrog, dubokog i puno basa. Ne ide nužno jedno s drugim i trećim :D

Vidio sam i ja što kažu ti likovi, ali slabo ti to znači kad nema reference. Netko može reći da mu zvučnik koji svira do 60 Hz ima super bas ako je prije toga imao PC zvučnike od 10 € koji su jedva svirali do 120. Isto netko tko je čuo samo takve PC zvučnike će reći da mu je zvučnik od 100 € odličan, ali ako ga usporedi s nekim od 1000 € reći će da ne valja :D Zato ti kažem da bi bilo najbolje da možeš poslušati i jedne i druge pa bi mogao koliko-toliko objektivno odlučiti.

Vidjeh i te Celestione, ali s obzirom na to da imaju samo 13 cm bass driver, sumnjam da bi zadovoljili tvoje želje za basom.

Sad sam shvatio da i Wege i Missione i Celestione prodaje isti čovjek. Onda ćeš tako i tako morati do Banja Luke ako ćeš kupovati hahaha, a usput prije možeš i do Artista da čuješ BX8. Usporediš sva četiri i neki od njih će valjda dovoljno dobro zvučati da kupiš :D

Lik prodaje i razna pojačala pa možda i to odmah riješiš, iako bih ja možda pojačalo novijeg datuma uzeo. Jbt, lik ima širu ponudu zvučnika i pojačala nego vaši dućani. Svašta...

edit: Evo ti i ovi za pogledati: http://www.olx.ba/artikal/13183616/quadral-zvucnici-popust-10/

Nikad čuo za firmu, ali su "Hergestellt in Deutschland" :D Vidim da danas rade zvučnike i od 10 hiljada eura, moguće da su dobri.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2016 20:09 (Mirko935).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Koji media player kupiti?, Vaš audio kutak
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice