Kako pojačati kick na 2.0 sistemu?

poruka: 14
|
čitano: 1.868
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav!
Imam Genius 1250b zvučnike i nisam baš najzadovoljniji niskim tonovima.

Nije da ih driver ne može reproducirati(kad se pojača bas, cijela soba bruji i tutnji), ali taj bas nije udaran. Samo se čuje tutnjava.

Sad bih ja učinio nešto da se to popravi, ali ne znam kako.
Pada mi na pamet oblaganje unutrašnjosti zvučnika kamenom vunom, ali možda ima neka bolja solucija.

Ideje?

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Kako pojačati kick na 2.0 sistemu?

Obložiti sobu da se toliko basa ne odbija od kuteva? http://arqen.com/bass-traps-101/placement-guide/

15 godina
neaktivan

To mi se čini preskupo i komplicirano za ove prdavce.

Budem nešto probao spetljati 

EDIT: Sumnjam da je do sobe jer imam i B&W u neizoliranoj sobi, a nema tutnjave, već bogati zvuk.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.4.2016 18:49 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
chutac kaže...

To mi se čini preskupo i komplicirano za ove prdavce.

Budem nešto probao spetljati 

EDIT: Sumnjam da je do sobe jer imam i B&W u neizoliranoj sobi, a nema tutnjave, već bogati zvuk.

Ako nije do sobe, onda to možeš riješiti ekvilajzerom, tako da smanjiš ili odrežeš jako niske tonove. Ako je pak uzrok u samoj kutiji, onda bi valjda pomoglo stavljanje spužve u kutiju na strateška mjesta (nemoj me pitati koja su to - nemam pojma ).

Mislim, u pitanju je fizika - niski tonovi su ti preglasni i/ili previše se odbijaju od zidova pa to "zamućuje zvuk". Ili ti fale srednji ili visoki tonovi (znači opet - previše niskih tonova) koji kicku daju čvrstinu - kick bez odgovarajuće srednjetonske komponentne ne može imati definiranost.

15 godina
neaktivan

Hmm, to nisam znao, hvala :)

Budem se strpio dok uzmem novu matičnu sa zvučnom čiji driveri nude ekvilizator(ništa ne pronalazim za ovaj Fiio), a do tada ću pokušati nekako umanjiti prijenos vibracija na kutiju i namještaj.

Vodim se B&W-om . Njihova unutrašnjost je sva čupava i čak i kada ih pošteno pojačam, vibracije kutije su jedva osjetne - to moram pokušati ostvariti sa ovima  

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
chutac kaže...

Vodim se B&W-om . Njihova unutrašnjost je sva čupava i čak i kada ih pošteno pojačam, vibracije kutije su jedva osjetne - to moram pokušati ostvariti sa ovima  

Vjerojatno su onda bolje podstavljeni, možda napravljeni i od debljeg materijala pa manje rezoniraju.

14 godina

Dodatkom nekog jeftinijeg aktivnog subwoofera od kućnog kina npr, ima ih na njuski po suludoj cijeni. Nije da je neki predobar zvuk, al uz malo truda može poslužiti

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Tony1999 kaže...

Dodatkom nekog jeftinijeg aktivnog subwoofera od kućnog kina npr, ima ih na njuski po suludoj cijeni. Nije da je neki predobar zvuk, al uz malo truda može poslužiti

S tim bi još više izgubio udarnost basa (dobio bi više tutnjave)! Njega ne muči premalo basa, nego nedefiniranost. Ako sam ga ja dobro shvatio. 

14 godina
mbaksa kaže...
Tony1999 kaže...

S tim bi još više izgubio udarnost basa (dobio bi više tutnjave)! Njega ne muči premalo basa, nego nedefiniranost. Ako sam ga ja dobro shvatio. 

Dobro si ga skužio. No koliko ja kuzim. njemu do tutnjave dolazi jer taj driver nije napravljen za reproduciranje tolikog basa, te zbog kutije. Ako bi u sustav dodao subwoofer, puno bi se bolje čulo. Imao sam i doma priliku probat na sonny ss j20, može reproducirat bass, no to je više lupanje. Kad spojim subwoofer kicker cvt 12 (da, autosubwoofer) bas je puno dublji, čišći i izraženiji

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
15 godina
neaktivan

Stvar je u tome što ja bas čujem, ali ja ga želim osjetiti.

Ovi Genius su 4", sub na Creative 5.1 doma je 5", a isto mumlja, umjesto da udara.

B&W je 6.5"(16.5 cm), u autu imam 2 od 16.5 cm i dva od 13, ali nudi slabiju oštrinu nego B&W, makar bi po brojkama trebao biti bolji.

Znam da se Genius od 300 kuna ne može usporediti sa B&W i Denonom rađenim po mjeri, ali koliko znam, samo po kvaliteti zvuka, dok se na "isporuku" zvuka vjerovatno može utjecati.

Ako ljudi koji dampiraju vrata kažu da je zvuk puno bolji, valjda će i nekakvo dampiranje zvučnika biti korisno :)

EDIT: Šta ja znam, možda su driveri pretromi za onaj definirani "TUP". Najbolje se vidi razlika u Highway to Hell kada počnu bubnjevi. U autu i na ozbiljnom setupu se čuje čisti udarac(bez odzvanjanja), dok ovdje nije slučaj.

Prvo ću izolirati driver od kutije, pa zatim obložiti kutiju pa vidjeti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.4.2016 20:35 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
chutac kaže...

Stvar je u tome što ja bas čujem, ali ja ga želim osjetiti.

Ovi Genius su 4", sub na Creative 5.1 doma je 5", a isto mumlja, umjesto da udara.

B&W je 6.5"(16.5 cm), u autu imam 2 od 16.5 cm i dva od 13, ali nudi slabiju oštrinu nego B&W, makar bi po brojkama trebao biti bolji.

Da ne znam bolje rekao bih da ti B&W imaju jako bogate srednje tonove, a pogotovo visoke, a da upravo u tim područjima ovi Genius i Creative kiksaju.

Što je ton viši, to će zvučati oštrije, reskije. Što je niži, to će zvučati mutnije, zaobljenije. Poigraj se malo s ekvilajzerom digni malo više tonove pa čuj što se događa sa zvukom.

chutac kaže...

EDIT: Šta ja znam, možda su driveri pretromi za onaj definirani "TUP". Najbolje se vidi razlika u Highway to Hell kada počnu bubnjevi. U autu i na ozbiljnom setupu se čuje čisti udarac(bez odzvanjanja), dok ovdje nije slučaj.

S četiri inča promjera ne bi trebali biti tromi, ali tko zna... Ne bi zapravo ni trebali imati baš jako izražen bas, a tu ulogu valjda igra i bas refleks rupa. Raspon frekvencija po specifikaciji počne od 70 Hz - možda na punoj glasnoći počinje na više Hz pa te onda možda smeta manjak nižih frekvencija. Znači, ove koje ima su prenaglašene, a one dublje fale.

Ovako napamet rekao bih da je problem upravo u nemogućnosti tih zvučnika da reproduciraju niže tonove, pa se bas podebljava bas refleks sustavom, a kako zvučnici vjerojatno nisu napravljeni od debelog drva i nisu jako podstavljeni, sve to previše odzvanja unutar kutije i time "muti" zvuk.

chutac kaže...

Prvo ću izolirati driver od kutije, pa zatim obložiti kutiju pa vidjeti.

Ne mogu ti zvučnici nikako zvučati kao B&W ma što god ti njima napravio. Vjerojatno bude nekog poboljšanja, ali brijem da nećeš biti zadovoljan.

15 godina
neaktivan

Krivo sam se izrazio, nisam mislio na oštrinu cjelokupne slike nego na definiranost niskih tonova.

Ovo što si rekao, da pokušavaju "izmisliti" više niskih tonova mi ima smisla.

Znam da ne mogu postići ono što mi se sviđa, ali nadam se da barem mogu eliminirati ono što mi se ne sviđa 

10 godina
neaktivan

Osobno nisam bio zadovoljan količinom basa sa zvučnicima woofera ispod 5" s time da je optimalno po meni barem 8" - to je onda posao. Kod manjih zvučnika eventualno možeš ih staviti u kut ili uza zid pa ćeš dobiti par dB na nižim frekvencijama, e sad da li će to zvučati dobro ovisi o rezonancama sobe.

Kamena vuna po kutevima je jako dobra solucija ali neuredno za izvesti za spavaću sobu osim ako ne kupiš one gotove, obložene koje su lijepe :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Slažem se da je to neki najbolji rang za umjereno korištenje, ali veliku ulogu igra izvedba i kvaliteta.

To najbolje vidim kada usporedim auto i zvučnike u dnevnoj.

Dnevna je namještena tako da pogoduje zvuku, dok je Denon u autu morao složiti zvučnike tako da izvuku najbolje od onoga što im je Citroen omogućio.

I samim time pojačanje basa rezultira trešnjom auta, dok smanjenje ne nudi toliki kick.

A sobu neću oblagati, i ovako mi ovo nisu zvučnici za uživanje u glazbi :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice