Vremenski problem sa MMO igrama

poruka: 25
|
čitano: 2.232
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan

Neki komentari i vlastita razmišljanja na tu temu potakli su me da otvorim ovu temu.

Naime, koliko god volim video igre i oduševljavaju me nadolazeći (i postojeći) MMO naslovi (WoW, AoC, LOTRO, SW TOR, STO i sl.) jednostavno nemam dovoljno slobodnog vremena da sve te sadržaje konzumiram.

Primjeti se da su svi noviji MMO-ovi vremenski sve zahtjevniji i sve kompetitivniji, tjeraju igrače da grindaju, provode u igri sve više vremena, a na žalost u stvarnom životu slobodnog vremena je dosta malo (ipak su tu obitelj, posao, obaveze, prijatelji i sl.).

O tome da se istovremeno može normalno igrati samo po jedan MMO naslov - upravo zbog vremenske zahtjevnosti, da ni ne govorim.

Zanima me kako se drugi gameri nose s tim problemom i jel ima možda netko tko uspije igrati po 2 ili više MMO-a odjednom (i kako to uspjeva)?

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 2
18 godina
moderator
RE: Vremenski problem sa MMO igrama

Iz mojeg iskustva (nešto preko četiri godine na WoW-u, sada sretno umirovljen), to sve zajedno nije spojivo. Aktivan igrač MMORPG-a (tu isključujem ekipu koja napravi dva i pol questa dnevno i odigra jedan AB, dakle, govorim o raiderima), barem kad se radi o igri koja je vremenski zahtjevna kao WoW, se nekog od spomenutih segmenata života svjesno mora odreći ili ga marginalizirati. E sad, pitanje je čega se netko odriče. Vjerujem da to ovisi o pojedincu. Mnogi biraju obitelj i prijatelje (možda ne svjesno, ali to je tako), možda jer MMORPG-ovi sami po sebi imaju jaku socijalnu komponentu pa se tako djelomično kompenziraju gubici na društvenom planu. Neki odustaju od posla, neki zapostavljaju školu/fakultet, neki prestaju igrati druge igre... individualna stvar, ali s istim zaključkom - aktivno MMORPG-anje (pogotovo većeg broja MMORPG-ova odjednom) po meni nije izvedivo bez odricanja na drugim poljima koja si spomenuo u svojoj poruci.

Work is for people who suck at video games.
18 godina
neaktivan

Da, upravo ta 'nespojivost' normalnog životnog tempa i igranja MMO-a je razlog što pozdravljam svojevrsno olakšavanje MMO igara tj. postizanje ciljeva u njima na lakši način, odnosno uz manje uloženog vremena (upravo što Blizzard radi s WoW-om u zadnje vrijeme).

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ovisi...

Ako "samo" raidaš to je 95% slučajeva navečer..

- Mislim da vrlo mali postotak studenata (i učenika) uči navečer..

- Većina ljudi radi do 16-17 i opet imaju slobodnu večer

Tako da u osnovi nema problema.

Problem se međutim stvara jer nema granica u samoj igri.

U SP igrama prije ili kasnije dođeš do kraja.

Čak i ako igraš x puta doći ćeš do kraja.

MMO nema kraj.

Uvijek možeš više.

Još pvp, još 1 dungeon, još par questova..

U osnovi MMO i život nisu nespojivi.

Isto kao što čaša vina ili pivo ne znače alkoholizam.

Ovisi o osobi, afinitetima, PRIORITETIMA..

Još nešto..

Vjerujem da bi većina nas rado na sve tekme kosarke, rukometa, nogometa, vaterpola, hokeja...

Alli to dosta košta.

Za 100kn mjesečno MMO je u osnovi "jeftina" zabava.

Osobi sa vrlo ograničenim prihodima daje vrlo veliki "bang for the buck".

Razlikuje se od MMO do MMO ali bit je isti.

Kad kažem ogrančen prhod mislim npr:

Ako odeš u disko (upad, cuga..) 100kn ti neće trajati dugo.

Ako odeš na tekmu opet slično.

Ako ne radiš teško je "žicat".

Opet ako radiš imaš hrpu drugih stvari na koje možeš plaću potrošiti..

P.S.

Zašto je hokej dosta popularan postao?!

Za istu cijenu godišnje ulaznice 400-500kn možeš dobiti prek 30 tekmi u dvorani (snijeg, kisa.. who cares) ili 15 tekmi Dinamovog Istoka..

17 godina

Evo ovako ja idem u školu, pa pa sam vidio da mmo previše vremena oduzima, a kamoli još ljudima s obitelji i poslom.

Zapravo moja MMO karijera je poprilično kratka :).

Nekada sam igrao free mmo-ove ali bi mi svaki dosadio nakon 3-4 dana, pa tako nisam imao problema s njima.

Probao sam wow na privatnom serveru i igrao ga 5 dana i prisilio sam se da ga obrišem jer sam već vidio da vodi u ovisnost :)

Iako sam causal gamer wow sam igrao 4 sata na dan, budući da sam vidjeo koliko trošim vremena na to odlučio sam prekinut prije nego bude kasno.

I mogu reć da sam sretan što sam to uradio, barem neću bit ovisnik.

Sada uživam u singleplayer igrama i super mi je (znam bacit i neki multiplay ali uglavnom nije mmo)

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ne bi znao. Ja bacim tu i tamo RoM i nije da ga igram svaki dan.

Onako kada nadjem vremena i ne znam sto bi drugo. Uostalom, prerastao sam igrice i naigrao se u zivotu, tako da me niti single play ne vuce vise.

Nije da patim da napredujem i da budem nenad*ebiv.

No, da se vratim na pocetak. Stvarno ne vidim svrhu/potrebu da netko igra vise od jednog MMO-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

MMO žanr kod mene nije potrajao dugo baš iz razloga što sam vidio di to sve vodi.

Nedostatak vremena, da, ali za bitnije stvari.

Strastveni sam gamer i rijetko se desi da ne odigram bar nešto malo svaki dan, teško je i to progurati, pogotovo jer i cura traži svoj dio pažnje.
I tako sam nakon puno nagovaranja od strane frendova odlučio ubosti WOW, i kada sam skužio da sam igru kupio u petak, a u nedjelju popodne već imao 18-ak sati igre, odlučio sam da nije vrijedno toga.

Tu je posao, djevojka, pas, obitelj, prijatelji, ali i ostale igre. Jer kao zbilja strastveni gamer, ne želim propustiti dobre naslove zbog jednog MMO-a.

Moj stav je sljedeći, kad igraš MMO moraš igrati samo to, samo taj jedan naslov koji biraš. I generalno previše vremena zahtjeva.

MMO i ja smo završili svoj zajednički put. Ne vjerujem da ću u bliskoj budućnosti igrati MMO.

...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.10.2009 10:04 (Danny_HR).
18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Moj stav je sljedeći, kad igraš MMO moraš igrati samo to, samo taj jedan naslov koji biraš. I generalno previše vremena zahtjeva.

Slažem se s tim i u tome leži problematika za nas gamere.

Ne samo da ti ne ostaje vremena za druge MMO naslove, nego niti za single playere niti za bilo što drugo u slobodno vrijeme (koje je samo po sebi dosta ograničeno).

Gdje su ona zlatna vremena C64, Amige i početaka gaminga na PC-u (Dune, Warcraft, Diablo, HOMM i sl.)? 

Tad je bilo vremena za sve Namigiva

Lijep pozdrav ;)
17 godina
protjeran
Dado_ZG78 kaže...
Danny_HR kaže...

Slažem se s tim i u tome leži problematika za nas gamere.

Ne samo da ti ne ostaje vremena za druge MMO naslove, nego niti za single playere niti za bilo što drugo u slobodno vrijeme (koje je samo po sebi dosta ograničeno).

Gdje su ona zlatna vremena C64, Amige i početaka gaminga na PC-u (Dune, Warcraft, Diablo, HOMM i sl.)? 

onda smo svi bili mlađi (ja još više :D, prva "Rambo" konzola s mojih 5 godina)

istina

novi Star Wars Online je tu blizu...i novi Guild Wars malo kasnije...

nemoguce je jednog s ovakvim tempom života popratit, kamoli oba dva...

www.ddoxy.blogspot.com my xFire -- ddoxy, http://doxyzagorec.mybrute.com
18 godina
Dado_ZG78 kaže...

Ima još, samo izbaci MMO iz svoje glave. :)

Ima puno drugih jednako zabavnih žanrova.

...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
16 godina

Točno,zašto ne igrat i druge naslove koji također mogu pružit ogromnu zabavu a nemaju taj "vremenski faktor" da moraš igrat 15+ sati dnevno da biš neš u igri postigao. Baš zbog toga me MMO uopće ne privlači da ja moram cijeli dan nešto radit da bi dostigao novi level ili već šta,da bi onda shvatio da ima i slijedeći do kojeg ćeš morat još više vremena potrošit i tako u nedogled...A opet ima masa drugih igri koje imaju odličnu multiplayer komponentu al pošto njih ljudi piratiziraju onda ne igraju pa misle da postoje samo mmo i singleplayeri...Neodlučan

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Igrao sam WoW od starta do ovog proljeća. Odricao bih se sna i druženja IRL povremeno. Nikako nije dobro. Osobno niti jedan MMO ne mogu igrati iz prostog razloga što za to imam vremena max sat dnevno koji radije potrošim na igre u kojima se zabavim malo više.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Igram MMO igre vec skoro 6 godina( istina 2 igre/anarchy online i sada EVE).I sve to sto ste naveli stoji.Ako zelis biti uspjesam u mmo-moras posvetiti puno vremena i ostale stvari trpe.Trpi RL i trpe druge igre.Osobno ja sam izbacio single rpg (zasto gubiti tu vrijeme kad vec jednu placam ) rts-ove ( tako i tako vec 5 godina se u zanru nista novo nije dogodilo).FPS volimo odigrati jer ne oduzima puno vremena, vecinu ih zavrsis za 2-3 dana igranja.I ako tako gledas 100 kuna mjesecno i nije neka lova- 4 kutije cigareta ili 3 kave ili jedna cuga s frendovima.Opet s druge strane RL uvijek ima prednost....

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Najbolji MMO za mene je Archlord :D a i WoW je dobar... Proaj Archlord svidjet će ti se ;) BTW. naći češ vremena kada ga počneš igrati :)

All my demons are Heaven sent
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2009 12:54 (Caliesta_Archlord).

0 0 hvala 0
17 godina
Caliesta_Archlord kaže...

Najbolji MMO za mene je Archlord :D a i WoW je dobar... Proaj Archlord svidjet će ti se ;) BTW. naći češ vremena kada ga počneš igrati :)

Archlord jesi siguran da mu to preporucas sta se serveri ne gase?

17 godina

Malo si pretjero sa vise od jednim mmo.

ne znam sto bi trebo radit da uklopis mmo tipa Wow u zivot, a kamo li jos stogod drugo.

Probo sam Wow, cak i vise puta mu se vraco i nakraju odusto (za sada, nadam se za uvijek).... prvo treba ti mjesec, sada vec skoro i 2, da od 1 dodjes na max lvl (predpostavimo da ces igrat svaki dan po nekoliko sati, ali opet ne vise od 4-5 sati tj. da imas i zivot izvan Wow-a) i to naravno uz predpostavku da pratis neki lvl guide vezan uz job guide da ne gubis pretjerano vremena na trazenje gluposti (isto tako i neki addonovi za mapu i questove) i da si nakraju zadovoljan likom. Da, btw, nitko nije spomenuo da je 1 lik max sto ikad mozes imat (predpostavka, imas zivot izvan Wow-a) , a ja sam jedan od onih koji moraju isprobat sve, pa imam sarenu lepezu od svih klasa od lvl 20-80 sa 4 lvl 60+ lika i samo 1 lvl 80. Naime kad dodjes na max lvl ostaju ti dani i dani sakupljanja honora, arena pointova, raid geara, reputacije sa 50ak frakcija (tjedni i tjedni svakodnevnog farmanja, što mobova, što daily questova), farmanja matsa i/ili jobovi za pare, farmanja hrane, potiona, repair itd. Predpostavimo da si u velikom guldu i da ti hranu i potione netko tamo farma umjesto tebe, opet i ti nisto moras tamo doprinjet i svede se na skoro isto. Netko je spomenuo da wow radi na tome da smanji kolicinu sati proveedenih pred ekranom. Da, cuo sam za "pojednostavljenja" u gearu tj da hrpa stvari vise ne postoje, ali opet dovoljno su raznolike da ih se opet treba farmat (spomenimo samo cinjenicu da ti treba i pve i pvp gear, tj barem za oba build po jedan gear), a i jednaki broj ljudi trazi gear, svede se na isto, s druge strane uvode nove profesije i svaka je zanimljiva svima... i enchantovi i gemovi i potioni i hrana i pecanje i sve i sve moras imat i sve treba farmat ilii placat, a lakse je farmat kad se sve zbroji i oduzme.... onda su tu i achivementi i da ne nabrajam.

Ja sam moro imat sve... i puko i odusto jer od 30 dana mjesecno mi je barem 6-8 odlazilo na wow, jos malo vise od toga na spavanje, recimo 10 (sa hranjenjem) i recimo 8-10 dana na posao/faks - ostane ti oko 4 dana mjesecno (nesto oko 2-3 sata dnevno, nekad malo vise) za sve ostalo... obitelj, curu, prijatelje.... a i to sam se kontrolirao (relativno).

Ima ljudi koji su igrali samo pvp..... i nisu im trebali ni hrana ni potioni ni nista..... povremeno bi farmali i to je to... frend mi je igro iskljucivo pve i nisu ga zanimali no jobovi ni reputacija ni nista.... rejdo je 2 puta tjedno i placo gold - ja si to nisam mogo dopustit (nisam imo pare za gold) a i to je ono tipa 10% igre... a onda taman kad si skoro sve nafarmo i lik ti je super gearan dodje patch i sve ispocetka.... nema nikad vremena pocet igrat drugu klasu...

A ti spominjes i drugi, 3. i sto vec mmo.... ma kako? Po mom misljenju moze mmo, ali sa zakonskom obavezom proizvodjacu da NITKO ne moze igrat vise od 4 sata dnevno tj. da se automatski blokira acc nako 4 sata dnevno i 16 -20 sati tjedno max..... prezatupljujuce je i glupo je uopce napravit igru gdje svjesno znaju da je to ispod minimuma potrebnog da imas sve za 1 (citaj jednog) lika.... a onda neko programeri smisle kako u tako ogranicenom vremenskom periodu ucinit igru igrivom... prva stvar sto ce se desit je da ce se ukinut sav farm... nesto poput onog sto ce gw2 ponudit i jedva cekam...

nikad vise grind/farm mmo za mene, nikad.... a po meni bi bilo pametno da i vi razmislite o tome

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Rhodin kaže...
Po mom misljenju moze mmo, ali sa zakonskom obavezom proizvodjacu da NITKO ne moze igrat vise od 4 sata dnevno tj. da se automatski blokira acc nako 4 sata dnevno i 16 -20 sati tjedno max..... prezatupljujuce je i glupo je uopce napravit igru gdje svjesno znaju da je to ispod minimuma potrebnog da imas sve za 1 (citaj jednog) lika.... a onda neko programeri smisle kako u tako ogranicenom vremenskom periodu ucinit igru igrivom... prva stvar sto ce se desit je da ce se ukinut sav farm... nesto poput onog sto ce gw2 ponudit i jedva cekam...

nikad vise grind/farm mmo za mene, nikad.... a po meni bi bilo pametno da i vi razmislite o tome

Slažem se sa svime navedenim Namigiva

Lijep pozdrav ;)
16 godina
neaktivan

Ljudi nemojte se ljutiti, al' pricate gluposti.

Evo igram WoW skoro od pocetka i niceg se nisam odrekao, imam posao, curu i irl drustvo i usprkos tome imam

zgiranog i kvalitetnog charactera (plus more 60-80 alt-ova).

Ak ces se "zakvaciti" na WoW il' drugi mmo i visiti 8,10 il' vise sati svaki dan onda imas ovisnickih problema i to nema veze sa mmo ili racunalnim igrama.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

no super jebovasja, baš sam si planirao da bi počeo igrat EVE onl. i sad mi čitanjem ovog topika bacate sumnje lol

makar, godinu dana uživanja u virtualnom svijetu me nebi ubilo, radim, ne studiram, vremena i love imam pa  jednostavno ne kužim šta ne probat mmo?

"Stay a while and listen..."
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo, nikad MMO neki nisam igrao predugo (WoW sam igrao 3 puta on/off, svaki put po 2.5-3 mjeseca i sad AoC oko 2 mjeseca) i glavni razlog igranja istih je onaj "bang for buck" o kojem je op pričao.

Prelazak sa ljeta na jesen, browsam po netu da nađem neku jeftinu igru s dobrim lasting appealom (student) i šta bolje možeš tražit od nekog mmorpg-a. Doduše, premda ih nikad ne igram više od par mjeseci, tijekom tih mjeseci stvarni život itekako pati. Non stop se događa ono"ma nije mi bilo nešto predobro vani prošle subote, ostat ću ja ipak na raidu" ili "marendat? pa nisam toliko gladan" hehe

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Kojot kaže...

Evo igram WoW skoro od pocetka i niceg se nisam odrekao, imam posao, curu i irl drustvo i usprkos tome imam

Eto nadao sam se da će se netko takvog profila javiti i objasniti kako uspjeva izbalansirati nekoliko high level likova i sve druge stvari u životu (jer ja imam samo jednog epic 80 huntera - koji još nije max 'zgearan' i more lvl-a 25-35, a teško stižem igrat više od 2-3 sata navečer) Namigiva

Koliko dnevno igraš i u kojem terminu otprilike?

Lijep pozdrav ;)
17 godina
Kojot kaže...

Ljudi nemojte se ljutiti, al' pricate gluposti.

Ak ces se "zakvaciti" na WoW il' drugi mmo i visiti 8,10 il' vise sati svaki dan onda imas ovisnickih problema i to nema veze sa mmo ili racunalnim igrama.

dakle, sto sam prico.... za 1og lika lvl 80 trebas oko mjesec i pol - 2, za more takvih mjesec i pol do 2 puta broj likova, a to je samo levelanje, nedaj boze da si ih gerao, skupljao reputation, farmao profesije ili sta vec... ako si ti siguran da se nicega nisi morao odreci za to onda dobro razmisli sta radis u zivotu... ili nista pa reci doma sam i wow-am, drugim rijecima sa curom i irl drustvom si kad ne igras wow, a nista drugo ne radis (studij, posao itd) ili ne spavas.... da samo rejdas to je oko 4-5 sati na raid, + priprema (farm para za repair, potione, eliksire, hranu....) svaki tjedan, pod uvjetom da si u vrhunskom guildu koji proleti kroz sve raidove u 1-2 sata pa u jednu vecer obavis sve, inace 2-3 noci tjedno dok se sve izvrti, da ne radis ni bg ni arene ni profesije, ni dailije (kojih imas oko 20 dnevno svaki po 10-15 minuta u prosjeku, taman da ne radis sve - skoro svi rade oko 4-5 dnevno sto za pare sto za rep, sto za recepte i gluposti za profesije) ni fun raidove poput wintersgraspa ni nista, a nemos samo rejdat - 1 lik odnosi oko 2-3 sati dnevno minimum (kad se sve zbroji i oduzme) neovisno o tome sta radis s njim, a ako ih imas more, znaci kad nisi na njemu moras biti na nekom od ostalih jer inace ih ne bi bilo more lvl 60-80. igras skoro od pocetka? znaci cca 4-5 godina si to radio, gj u have a rly fun life, da pogodim, svi irl frendovi igraju wow?

16 godina
neaktivan

Ukoliko ne odem vanka, il s curom od nekih 18.00, 19.00 - 22.00, 23.00: raid je dogovoren (radi obaveza igraca) od 19.00 - 23.00 osim ako nema nekih izvarednih dogadaja (wipefest; zabavan raid il slicno) kad nema raida ona sat-dva daily-a i to je to.

Nikavih "10 sati dnevno da bi bio u rangu sa drugima" i sl.

Leveliranje charactera ne traje vise tanko puno sati igranja i to samo uz pomoc addona za questanje; gearanje, j...ga treba samo vrtiti 2 instance da skupis gear: ToC i ToC HC (plus badgevi koje mjenjas za gear a koje tamo dobijes) i to je odprilike to.

16 godina
neaktivan

Evo ovako cemo: 

Ponedeljak: log in u 18:30; prirema za raid i 2 daily-a - raid 19:00 - 22:00 raid gotov; 22:15 log off odgledat 1 epizodu Reapera i druzenje sa curom; priprema za posao iduci dan.

Utorak: posao se oduzio do 18:00, oso s curom do grada, ulogirao se u 21:00, preskocio raid i oso farmat i radit daily-e do 23.00 log off odgledat 1 epizodu Reapera; priprema za posao iduci dan.

Srijeda: poslje posla spremao stan, odgledo Reaper-a ulogo se u 19.30 raido do 23.00 oso spavat.

Cetvrtak: spavanac nakon posla, van na cugu, odigro 2 partije HoN-a s freendom, 00:00 (i kusur) spavanac.

Petak: poslje posla na vlak kuci kod staraca, izlazak van, spavanje

Subota: spavanje, kave, druzenje sa starcima 1 sat WoW-a (nisam siguran od kad do kad) izlazak van, vani u kur...., WoWam do 2:30

Nedelja: gustanje do 18:00 i put za Zg. WoW od 20:00 do 24:00 (raid, daily,...), spavanac

Eto to ti je ugrubo moj prosli tjedan, osjeam se ko' kurva sad, al sam da dokazem da vam teorije padaju u vodu.

Mozda sam se zaista izgubio, al ne vidim sto sam morao zrtvovati da bi igrao i imao RL.

Sto se guild-a tice: mucimo se na ToC25 HC-u i nikak da dovrsimo Uld HC, al ostalo ide bez problema (manje ili vise).

17 godina
neaktivan

Igrat vise od jednog mmo....Tesko ostvarljivo,posebice ako radis ili ides u skolu/fax,u vecini slucajeva mozes naci sat dva za igranje dnevno ako i toliko.Kad uzmete da u vecini igara takvog tipa vrijeme je presudan fakotor,kolko vremena mozes odvojit toliko ceti lik/likovi biti dobri.Tipa wow,provedes par mjeseci prvo levelujuci lika do 80lvl,zatim jos par mjeseci skupljajuci opremu Pve i PvP i naravno vjerovatno ces htjet imat dobranu svotu golda,velik broj fakcija exalted itd..A za to treba mnogo vremena a sto se tice opreme kad patch izade mos se jeb.. opet nabavljaj nove stvari i tako u krug...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice