Pozz, evo otvaram raspravu vezano uz situaciju s Valveom i ostalim developerima šta se roguše na Win8 i M$-osftovu ideju da napravi
od PCa Xbox s tastaturom s kojeg ce M$ prodavat igre tipa Apple Store, da vidim sta svi misle.
Vidi se vec odovuda di vrag tikve sadi s Win8 i šta ce bit za nekih 5-6 godina(strimanje igara s M$ servera, igranje xbox joypadom i Kinectom na PCu te ostala *ranja).
Sad, ak je Valveov odgovor da se prebaci na Linux, mislim da to nece bit dovoljno.
Jel postoji distro linuxa koji bi bio pogodniji za gejmere(kad bi npr. Valve uložio par milja u razvoj, ipak je njihova guza na klatnu).
Jel Valve dovoljno jak da pridobije ATI i nVidiju da grafe prilagode nečem šta nije DX, te šta bi u tom slučaju bila alternativa DX-u?
Steam je, kolko kuzim jedini stvarno dominantni distributer digitalnih izdanja igara na PCu(na stranu Origin,GOG i šta ja znam jel ima još koji)
te makar nije na nivou M$-ta, bar sta se tice igara njihova riječ bi trebala imat težinu...
I sad jedno pitanje kao potpuni laik, dal je moguce napravit engine za igre koji je i OS?!
Znam da zvuci glupo na prvu, no pokretali smo na Win95 igre s 64 mb rama, sad je standard 4gb, a masu ljudi ima i tri put tolko, zar bi tolko teško
bilo napravit igru koja bi se doslovno mogla pokrenut na golom kompu(bez predinstalirana OSa), mislim, ak su mogli pljunut 300 milja za onaj jad od SWTVORa
zar je problem napravit AAA engine s kojim se moze napravit igru koja dolazi s paketom drivera(ima sam 2 proizvodjaca grafa i 2 proizvodjaca proceva koji su nama kao gamerima bitni),
te ak je OS open source, zajednica može napravit za đabe 100 više i bolje nego sve korporacije s svojim miljama $...
Pa sve da taj paket ima 1 GB(driveri,os,OpenGL,štagod) opet je manje nego šta guta npr. Vista sama po sebi...
Znaci, ovo je skroz laički od mene, interesira me misljenje onih koji su bliskiji (programeri,developeri, novinari koji su duboko u tom, a da svrljaju po ovom forumu) svem tom.
Jel ja to previše idealiziram il zbilja je moguce(pogle šta se od linuxa stvorilo s vremenom) il ipak M$ ima zadnju riječ te ak treba ce sve zdrobit i napravit od nas winfagove?