EUROPA UNIVERSALIS III
Developer: Paradox Interactive
Izdavač: Paradox Interactive
Minimalna konfiguracija:
Procesor: 1.9GHz Intel Pentium 4 ili sličan AMD
RAM: 512MB/ 1GB preporučeno
Grafička kartica: 128MB, s podrškom za Pixelshader 2.0
Mjesto na hardu: 1GB+
Plot:
Jedna od najdetaljnijh igara s povijesnom tematikom. Možete igrati s bilo kojom od zemalja koje su postojale u razdoblju od 1453. pa do 1789., iako je ovo s kanijim ekspanzijama prošireno od 1399. - 1821. Igra nema točno ograničene ciljeve nego si ih svaki igrač sam postavi tijekom igranja, hoće li oznovati trgovačku zemlju, biti kolonijalna sila ili jednostavno pokušati pokoriti cijeli svijet. U igri se nalazi preko 250 raznih država s kojima se može igrati. Sam svijet je predstavljen kroz 1700 provincija i pomorskih zona. Također u igri se nalazi preko 100 raznih jedinica, iako su neke dostupne samo određenim zemljama zavisno o tehnološkoj grupi kojoj pripadaju.
Zaključak:
Igra ima veliki broj igrača koji su veoma susretljivi tako da ukoliko se ima problema samo se ode na forum Paradox Interactive-a i odgovor ćete ili naći tamo ili će vam netko u vrlo kratkom vremenu odgovoriti. No treba napomenuti da se igra neće svidjeti svima jel zahtjeva posvećivanje pažnje mnoštvu detalja, a i tutorial nije bio od neke velike pomoći. Većina ljudi se zapravo nauči igrati jednostvno uzimajući neku od većih zemalja (Engleska, Portugal, Francuska...) i na njima učeći. Kako se shvaća sve više stvari nije rijetko da se krene igrati s onim zemljama koje su veoma zahtjevne, naišao sam na primjere u kojima je jedan igrač osvojio cijeli svijet igrajuči s Irokezima. No glavna zanimljivost igre je u njenom replayability-u, zbog mnoštva država niti jedna partije neće biti ista. Također igra ima veliki community support jer se lako moda te postoji brdo raznih modova, tako da svatko može naći nešto za sebe. Da napomenem, tijekom borbe, bi određujete samo mjesto borbe i jedinice koje će se boriti, no konačni ishod ovisi o vašoj sreći s kockicama.
,
Metacritic ocjena: 83
P.S. Pošto je ovo moj prvi opis nadam se da je bio u redu