Q9300 temp problem

poruka: 26
|
čitano: 4.611
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Q9300 temp problem

Pozdrav,

imam procesor Q9300 (OCZ DDR2 ram 800 MHz i Gigabyte GE EP35-DS3) i htio bi ga OC na 3,0.
Cuo sam da to ne bi trebalo biti problem cak i sa stock coolerom ali ja imam problem s temperaturama cak i kad nije clockan.
Stoga me zanima zasto se procesor tako grije i na koji bi to nacin mogao rijesiti . (da li moram kupiti novi cooler ili je stvar u nekoj od opcija koju moram podesiti)
(Ako bi bilo pozeljno kupiti novi cooler da li imate kakvu preporuku tihog i dobrog coolera)
Koje su normalne temperature jezgri i kolko bi mi trebao biti distance to TJ max u idle-u i load-u? (citao sam da bi to trebalo biti oko 45 u idle i 20 u load-u)

slike u idle-u i load-u

http://i33.tinypic.com/2j4bsx0.jpg

http://i33.tinypic.com/2hnt4lt.jpg

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2009 19:31 (ci83rg).

0 0 hvala 0
16 godina
Q9300 temp problem

Idle do nekih 45 stupnjeva, load do 60-65 stupnjeva.

Sa tom plocom ide bez problema na 3 Ghz i stock cooler za to

bi trebao bit dovoljan.

ako imate pitanja u vezi privatnih torrent trackera, tu sam!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Q9300 temp problem

PA kakve su ti temperature ;D...kupis neki cooler od 300 kuna ja sam sebi uzeo za athlon II 250 3.0Ghz.

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra=1030023

Paty
16 godina
vice kaže...

PA kakve su ti temperature ;D...kupis neki cooler od 300 kuna ja sam sebi uzeo za athlon II 250 3.0Ghz.

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra=1030023

Ne, za tu lovu Mugen 2 koji je za klasu bolji od toga, no on je za preko 3.5 Ghz za manje bi bila dosta Scythe Kantana 3.

17 godina
neaktivan
BORG kaže...

Ne, za tu lovu Mugen 2 koji je za klasu bolji od toga, no on je za preko 3.5 Ghz za manje bi bila dosta Scythe Kantana 3.

Da, al kolko vidim kod nas ga više nema, samo bi polovnog mogao ubost...isto tako i OCZ gladiator.

everybody lies
15 godina
neaktivan
Q9300 temp problem

pogledajte temperature

da li je to normalno sa stock coolerom?

OCCT mi pod loadom prekine test nakon minute

0 0 hvala 0
16 godina
ci83rg kaže...

pogledajte temperature

da li je to normalno sa stock coolerom?

OCCT mi pod loadom prekine test nakon minute

Nije normalno, jako velike temperature, kakvo je kučište što se tiće provjetrenosti, dali ima prašine no možda je i senzor

riknuo, provjeri prstom jel je vruć cooler, samo oprezno da se ne opečeš!

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2009 19:39 (BORG).
15 godina
neaktivan

kuciste Chieftec mid tower ok je sto se tice provjetrenosti i nema prasine

nije vruc cooler

ako je riknuo senzor da li to mogu testirati kako

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2009 19:56 (ci83rg).
16 godina
ci83rg kaže...

nije vruc cooler

Kad je proc pod load-om stavi prst na cooler, ak je kipuc onda ti valja senzor ako je lagano vruc da se moze prst drzat par sekundi otisao je senzor.

EDIT: tek sad vidim da si napisao da nije vruc cooler (pod loadom ?), ak je tak onda je 95% sigurno da te senzor zeza!

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2009 20:29 (BORG).
17 godina
Q9300 temp problem

Definitivno ti stock cooler nije dobro postavljen ili imas negdje probleme s ocitanjem temperature. Ako je cooler mlak ili hladan, a programi prijavljuju takve temperature, znaci da ti jedan ili vise pinova od stock coolera nije prosao do kraja.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
BORG kaže...
ci83rg kaže...

nije vruc cooler

Kad je proc pod load-om stavi prst na cooler, ak je kipuc onda ti valja senzor ako je lagano vruc da se moze prst drzat par sekundi otisao je senzor.

EDIT: tek sad vidim da si napisao da nije vruc cooler (pod loadom ?), ak je tak onda je 95% sigurno da te senzor zeza!

lagano je vruc vruc cooler, mogu drzati prst na njemu

kako mogu to popraviti

i da li da clocam na 3,0 s obzirom da ne znam prave temp

16 godina
ci83rg kaže...
BORG kaže...
ci83rg kaže...

nije vruc cooler

lagano je vruc vruc cooler, mogu drzati prst na njemu

kako mogu to popraviti

i da li da clocam na 3,0 s obzirom da ne znam prave temp

Rain Man dobro kaže, možda cooler nije dobro postavljen pa neprovodi toplinu sa procesora kak treba, jel ti dobro postavljen cooler ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2009 20:39 (BORG).
17 godina
Q9300 temp problem

Sta ti kaze BIOS za temperature? Za 65 stupnjeva bi cooler trebao biti vruc. 95 stupnjeva ne bi smio ni postici jer bi se upalila zastita od pregaranja proca. Daj pogledaj dal je stock cooler dobro postavljen jer u 99% slucajeva je bas on krivac.

2 0 hvala 0
17 godina
Q9300 temp problem

Najvjerovatnije ti cooler nije dobro nalegao , skini ga , stavi pastu ponovo i vrati cooler. Imao sam isti proc i sa stock coolerom je bila najviša temperatura oko 70 stepeni pod punim loadom. Ako misliš clockovat proc obavezno promjeni cooler jer je taj njesra...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Q9300 temp problem

postavio sam ponovo cooler sad mi prikazuje malo manje

da li su sad ove temperature jos uvijek previsoke?

http://i38.tinypic.com/166xbp5.jpg

0 0 hvala 0
16 godina
gr38ic kaže...

Previše, sve preko 65-70 stupnjeva je previse za load, 80 pogotovo.

17 godina
Q9300 temp problem

Previse, opet nesto nije dobro.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Q9300 temp problem

pa šta još mogu probati napraviti

0 0 hvala 0
17 godina
Q9300 temp problem

Dal si siguran da su svi pinovi napravili klik kad si ih progurao kroz plocu? Nemas vise sto puno za napravit. Vadi procesor i nosi ga nekome frendu pa isprobajte kod njega. Ti nabavi neki drugi s775 proc pa isprobaj na ploci. Ili odnesi proc na servis neka ti ga tamo isprobaju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2009 22:56 (Rain Man).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
gr38ic kaže...

Ako si samo ponovo namjestio cooler to ti nije dobro, potrebno ga je dignut, očistiti (i cooler i gornju plohu procesora), proc namazati s pastom i ponovo postaviti cooler (okomito ga spustiti, pričvrstiti nožice i pokušati ga malo okrenuti lijevo i desno da se uklone eventualni mjehurići). Temperature, kao što kaže ekipa, ne smiju prelaziti 75 stupnjeva.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Rain Man kaže...

Dal si siguran da su svi pinovi napravili klik kad si ih progurao kroz plocu? Nemas vise sto puno za napravit. Vadi procesor i nosi ga nekome frendu pa isprobajte kod njega. Ti nabavi neki drugi s775 proc pa isprobaj na ploci. Ili odnesi proc na servis neka ti ga tamo isprobaju.

I nemoj se samo osloniti na "klik", provjeri (najbolje sa lampom ako ti je gužva u kućištu, da se bolje vidi) da ti sve nožice od coolera prolaze kroz ploču kako treba. Zna se desiti da ti jedna od nožica ne ulovi jer joj se iskrivi onaj dio koji prolazi kroz matičnu ploču. Lijepo, kad već potpuno skineš cooler, provjeri sve nožice, one kopče postavi u otvoreni položaj i kad ponovo stavljaš cooler pažljivo ga postavi i opet provjeri sa lampom da sve leži kako treba.

Google is your friend
16 godina
Q9300 temp problem

Da vjerojatno je zbog haldnjaka i paste eventualno.Meni kad hladnjak nije legao kako treba su isto temperature išlo na 105 stupnjeva pa sam ga poslije stavio kako treba i odmah su pale.Al mislim da bi i pastu trebalo promijenit jer ako je trenutna već otišla može jednostavno kvarit performanse.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Q9300 temp problem

Promjenio sam pastu i ocistio cooler i temperature su pale na oko 45-50 u idle. i oko 65-70 na 2,5GHz.

Sad sam napravio OC na 3,0 GHz i temperature su ovakve.

http://i38.tinypic.com/ehhs93.jpg

da li je to sad ok

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Q9300 temp problem

Ajde probaj napraviti sljedece... Prvo i prvo skini najnoviju verziju biosa za tvoju matičnu i flashaj ga.  odi u bios i pogledaj da li ti slučajno matična ploča podržava regulaciju okretaja ventilatora u opciji q-fan ili nešto slično. ako ima, isključi je pa probaj. imao sam tu situaciju da si je frend namjestio u tim opcijama "silent" i onda svi cooleri koji su povezani na matičnu rade sa minimalnim okretajima radi smanjenja buke ali zato ne hlade kako treba. ako ti se i nakon toga bude pregrijavao proc onda može biti problem u matičnoj ili u procu.

Hoky
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
intel2hoky kaže...

Ajde probaj napraviti sljedece... Prvo i prvo skini najnoviju verziju biosa za tvoju matičnu i flashaj ga.  odi u bios i pogledaj da li ti slučajno matična ploča podržava regulaciju okretaja ventilatora u opciji q-fan ili nešto slično. ako ima, isključi je pa probaj. imao sam tu situaciju da si je frend namjestio u tim opcijama "silent" i onda svi cooleri koji su povezani na matičnu rade sa minimalnim okretajima radi smanjenja buke ali zato ne hlade kako treba. ako ti se i nakon toga bude pregrijavao proc onda može biti problem u matičnoj ili u procu.

Napravi to, pa onda ako ne uspijes provaj sa speedfanom podignit broj okretaja coolera.

Edit: Sad tek vidim da je brzina coolera na 100%... Ako nista ne uspijes onda probaj nabavit neki drugi cooler i stavi ga pa pogledaj temperature. Mozda ti je kuciste neprozracno pa je to uzrok. Stavi jos koji 120mm vent u kuciste.

Play hard, go pro!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2009 8:34 (Fowix).
16 godina
neaktivan
ci83rg kaže...

Promjenio sam pastu i ocistio cooler i temperature su pale na oko 45-50 u idle. i oko 65-70 na 2,5GHz.

Sad sam napravio OC na 3,0 GHz i temperature su ovakve.

http://i38.tinypic.com/ehhs93.jpg

da li je to sad ok

Po meni to je ok. Stock kuler, overclock od 20%. Za bolje hlađenje ti treba neki drugi hladnjak. Ionako ti ovi testovi stabilnosti opterete proc i više nego što će ikad biti u svom normalnom radu. Ne sekiraj se osim ako želiš ići na veći overclock.

Google is your friend
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice