Pozdrav svima. Izvinite što otvaram temu, iako već nekoliko ovakvih postoji. Totalni sam početnik što se tiče OC-a, tako da bi volio da mi neko postepeno objasni šta i kako da radim.
Posjedujem AMDov Dual Core procesor 4800+. Temperatura pri haman nikakvom preopterećenju je za core 0, od 35 do 45, a za core 1 od 38 do 53 stepeni celzijusa. Prije sam imao problema sa procesorom , tačnije pregrijavao se, pa sam kupio kvalitetniji cooler. Tačnije kupio sam Thermaltake BlueSoil. Poslije nisam imao jedno vrijeme problema, ponekad su se javljali, najčešće ljeti. Sada nikakvih nemam. Igrao sam jedno 40 minuta novog COD-a da bi vidio koliko će narasti temperatura i narasla je na oko 50 stepeni, ako se ne varam. Pročitao sam dosta tema i čitao sam članke u BUGovom časopisu oko overclockiranja, tako da bi zamolio da mi ne govorite ništa oko toga.
Moja konfiguracija :
MSI K9N ULTRA
http://www.msi.com/product/mb/K9N-Ultra.html
ASUS 6850 (pravo solidna grafička, samo je moj procesor pravo unazaduje)
FSP GOLD 600 W
Procesor mi trenutno radi na 2,5 GHz, a ja planiram frekvenciju dići na 2,8. Mislim da bi to sasvim dovoljno bilo, šta vi mislite? Da li bi to značilo da bi ja ustvari dobio na neki način AMD 5400 + ?
Unaprijed hvala!
P.S znam da neću imati neke mnogo bolje perfomanse, ali eto overclocking se uvjek isplati. Nemam sada para za neki sandy bridge i3 i i5 , pa ću čekati. Vjerovatno će dosta i pojeftiniti nakon izlaska Ivy Bridge procesora.