Overclocking Intel Sandy Bridge procesora izdvojena tema

poruka: 1.339
|
čitano: 244.344
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
1987veki kaže...

Poz.

Clockao sam svoj i5 2500k na Asrock z77 pro4 matičnoj na 4.4 Ghz.

Isključio sam sve one postavke da može stalno raditi na 4.4 - speedstep,c1,c3,c6,thermal throtling,ali...

Naime,kad idem raditi OCCT test,prvih 2 i pol min je stalno na 4.4 ,ali nakon toga počinju padovi na 3.3 default frekvenciju,i tako se se stalno kasnije izmjenjuje 4.4->3.3->4.4->4.3.

Inače stavio sam 1.27v za 4.4 ,ali kad padne na 3.3 dođe na 1,08v.

Da li je to normalno da tako proc radi,ili je to do occt-a,ili treba još šta pogasiti u Biosu?

jesi gledao sa cpuz tu frekfenciju jer meni occt pokazuje krivo dosta stvari.kad sam poslao grafove jurkyu kaze da je to nemoguce i da krivo pokazuje i u to sam se uvjerio s drugim programima.ako ti stvarno pada probat cu se sjetit zasto se meni to desilo ali sam rijesio pa cu ti javit tu ili na mob

Želim paranormalnu ženu(da ima para i da je normalna):)
14 godina
neaktivan
Blade Runner31 kaže...

jesi gledao sa cpuz tu frekfenciju jer meni occt pokazuje krivo dosta stvari.kad sam poslao grafove jurkyu kaze da je to nemoguce i da krivo pokazuje i u to sam se uvjerio s drugim programima.ako ti stvarno pada probat cu se sjetit zasto se meni to desilo ali sam rijesio pa cu ti javit tu ili na mob

Je gledao sam,i tamo pada.

Ma nebitno,ionako vraćam matičnu u dućan,i uzet ću asusovu sa 16 phase.

Hvala ti !

14 godina
neaktivan
1987veki kaže...

Hvala ti !

Kolike su ti temperature u trenutku throttlinga?

clock2much
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Nista osim sto trosi puno vise struje. To izgleda beznacajno ali probaj stavit na papir koliko to dodje godisnje. A i ekoloska svijest bi trebala biti ukljucena. Sanas kad se stabilan OC moze postici sa ukljucenim speedstepom i turbom tako da racunalo procesor prilagodjava potrebi, nema razloga zasto ga ne koristiti.

Primjetio sam variranje i u igrama, jer ne iskoristavaju CPU do kraja. 

A na IB necu ustediti svakako, moj CPU na 4.5 GHz povuce u idle malo vise od 20W.

14 godina
neaktivan
mate960 kaže...
1987veki kaže...

Hvala ti !

Kolike su ti temperature u trenutku throttlinga?

~32-34 , load 44-46

14 godina
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Svi vi sto iskljucujete mjere stednje grijesite, dokazano je da ne utjecu na stabilnost tokom overclocka a na racun bome utjecu kao i na temperature, na svome SB procesoru nikada nisam imao problema a bile su ukljucene a on masno clockan.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.9.2012 22:32 (zoharbizo).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Svi vi sto iskljucujete mjere stednje grijesite, dokazano je da ne utjecu na stabilnost tokom overclocka a na racun bome utjecu kao i na temperature, na svome SB procesoru nikada nisam imao problema a bile su ukljucene a on masno clockan.

Utječe samo ako se napon spušta u idleu, jer dođe do toga da takt naglo skoči a ploča zakasni, recimo to tako, dignuti napon na adekvatnu razinu i onda dolazi do nestabilnosti, smrzavanja, rr-a.

14 godina
Penryn kaže...

Utječe samo ako se napon spušta u idleu, jer dođe do toga da takt naglo skoči a ploča zakasni, recimo to tako, dignuti napon na adekvatnu razinu i onda dolazi do nestabilnosti, smrzavanja, rr-a.

Moj 2500K je uredno spustao napon i clock i dizao oboje po potrebi pa nikad nije bilo zamrzavanja, to su stvari koje se rijetko dogadaju i rijesene su kao i kod AMD CNQ opcije.

clock2much
13 godina
protjeran

Koliko problema sa tim  ašrot pločama stalno trotlaju ko blesave

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Problem je sto treba offset mode da spusta napon u idle, a to mi se ne da racunati.

Spustanje samo frekvencije nece znacajnije uticati ni na grijanje ni zivotni vijek.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

Problem je sto treba offset mode da spusta napon u idle, a to mi se ne da racunati.

Spustanje samo frekvencije nece znacajnije uticati ni na grijanje ni zivotni vijek.

I da je napon na manual podesen razlika je kod mog AMDa samo 2-3°C od temperature kolike su kad je napona na offset. Zacudia sam se kad sam to vidia.

clock2much
17 godina
neaktivan
mate960 kaže...

I da je napon na manual podesen razlika je kod mog AMDa samo 2-3°C od temperature kolike su kad je napona na offset. Zacudia sam se kad sam to vidia.

Pa to je normalno, je da je napon veći, al procesor je opet u idleu opterećen tek 2-3%. 

15 godina
neaktivan
Bulldozer kaže...

Koliko problema sa tim  ašrot pločama stalno trotlaju ko blesave

Nije me malo bilo, ali vidim da se nista nije promjenilo {#}

Google is your friend
15 godina
neaktivan

dečki na kolko da idem s voltažom na 2500k sa štok kulerom-trenutno je na 4.2 i default voltaža..?

čekam od buldoždera da stigne kuler pa bum probal i malo žešči overklok..

Što ga više lome-to ga više volim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
bahrija kaže...

dečki na kolko da idem s voltažom na 2500k sa štok kulerom-trenutno je na 4.2 i default voltaža..?

NE dizi napon sa tim srot coolerom, dokle ide na stock naponu dobro je. Samo pazi da ti napon nije na Auto jer ga neke ploce znaju same podignuti usporedno sa podizanjem takta.

clock2much
17 godina
neaktivan
bahrija kaže...

Pogledaj koji ti je sad default napon u loadu, i takvog stavi onda ručno u bios-u. Onda ga opet optereti da vidiš jel load napon odstupa od onog maloprije, ako je onda se poigraj sa LLC-om, to na ASrock pločama zna biti zeznuto, 9 različitih LLC-ova pa ti sad pogodi koji je najbolji. 

I onda kad uspiješ dobit pravi napon diži množitelj dok ti ne postane nestabilan. 

Ja bi osobno na stock cooleru ugasio Turbo i undervoltao..

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 20:27 (Penryn).
15 godina
neaktivan

gledam malo po biosu-turbo ili se može staviti na auto ili enable--bios je uefi..na koju voltažu moram pripaziti-osim vcore?1.20 je napon sad-kad opteretim procesor ide na 1.192-1.200 tak varira..

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 20:55 (bahrija).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bahrija kaže...

gledam malo po biosu-turbo ili se može staviti na auto ili enable--bios je uefi..na koju voltažu moram pripaziti-osim vcore?1.20 je napon sad

Stavi najnoviji bios prvo. Samo na vcore trebaš pazit. Sad samo diži množitelj i to je to. I pazi na temperature.

15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
bahrija kaže...

gledam malo po biosu-turbo ili se može staviti na auto ili enable--bios je uefi..na koju voltažu moram pripaziti-osim vcore?1.20 je napon sad

Stavi najnoviji bios prvo. Samo na vcore trebaš pazit. Sad samo diži množitelj i to je to. I pazi na temperature.

na asusovim pločama sam fleshal iz biosa-fajl sam sejval na hard disk u biosu-pomoču programa  našel taj fajl i udri jednostavno se fleša..-asrock nisam imal naskoro pa neznam kak se fleša..trebam napraviti botabilni usb ili?prije sam radil prek diskete al to je prošlost{#}

17 godina
neaktivan
bahrija kaže...

na asusovim pločama sam fleshal iz biosa-fajl sam sejval na hard disk u biosu-pomoču programa  našel taj fajl i udri jednostavno se fleša..-asrock nisam imal naskoro pa neznam kak se fleša..trebam napraviti botabilni usb ili?prije sam radil prek diskete al to je prošlost{#}

Mislim da bi i na ASRocku trebalo biti isto tako, da staviš na usb pa onda u biosu pronađeš opciju. Ali nisam siguran, provjeri.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 21:05 (Penryn).
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
bahrija kaže...

Mislim da bi i na ASRocku trebalo biti isto tako, da staviš na usb pa onda u biosu pronađeš opciju. Ali nisam siguran, provjeri.

valjda samo iz rara odpakiram fajl na usb stick- mislim da ima opcija u biosu baš za flešanje..kad puknem najnoviji bios nema više vračanja na stariji,..

idem probat-ak me nema danas {#} znači da se nekaj shebalo

17 godina

Pozdrav par pitanjci imam..

Nazad sam se bacil u oc, pošto sam ga vrtil na 4.3 prime 95, 1.328, temp.65-73c, i sad gledam kak ekipa ima niže temp. sa nižim naponima... Nego zanima me, koji je napon dozvoljen u idle a da se komp ne smrzne?
Stavil LLC High, offset 0.030, 4200mhz.. Baš sad vrtim prime 95, s tim postavkama, 1.296-1.304v.. Kak dobit da je idle oko 0.950v i load oko 1.260v?

http://www.easilysharing.com/viewer.php?file=29360422834693299375.jpg

Za load mi je najmanji problem, al muči me idle, kolko se sjećam, prije dok sam klokal, znam da mi se idle smrznul komp, al čini mi se da je to bilo radi niskog napona...

Baš sad vrtim prime 95 In place-large FTT... Mislim da se taj i test vrti, ak se ne varam..

Pošto ovaj zakuri jezgre opako, small FTT pokrenem i temp se zalete do 79-82c..

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 21:22 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo flešnul sam matičnu-ali-problem-turbo nemogu uopče mjenjati-tj u biosu je stalno uključen-enable-a nemogu mjenjati ko da je ta opcija zaključana..intel speed step je isključen u biosu a u windowsim je uključen{#}

nadopuna-mogu isključiti turbo jedino ak stavim ratio- core per core-za svaku jezgru posebno..

a ovo intel sped step još uvjek mi se negasi makar sam disejblal u biosu...

jel radim kaj krivo ili?

edit:

riješeno sve-nakon malo čačkanja po biosu i čačkanja ovdi na forumu-po starijim temama..

nisam isključil c1,3,6 {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 23:31 (bahrija).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zvonac kaže...

Nazad sam se bacil u oc, pošto sam ga vrtil na 4.3 prime 95, 1.328, temp.65-73c, i sad gledam kak ekipa ima niže temp. sa nižim naponima... Nego zanima me, koji je napon dozvoljen u idle a da se komp ne smrzne?
Stavil LLC High, offset 0.030, 4200mhz.. Baš sad vrtim prime 95, s tim postavkama, 1.296-1.304v.. Kak dobit da je idle oko 0.950v i load oko 1.260v?

Za load mi je najmanji problem, al muči me idle, kolko se sjećam, prije dok sam klokal, znam da mi se idle smrznul komp, al čini mi se da je to bilo radi niskog napona...

Baš sad vrtim prime 95 In place-large FTT... Mislim da se taj i test vrti, ak se ne varam..

Opcija ti se zove EPU power Saving mode. Ja obično stavim to na enable da mi u idleu smanji napon i množitelj jer nema smisla da je fixan na npr. 4,5GHz dok surfam.

Ne kužim kako ti se može smrznuti u idleu? Idle je idle, on "sam" postavi najmanji napon i smanji množitelj na x16 ako se ne varam. I to je to. Ako ti se bio smrzao, to je onda zbog clockanja.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
Pero Dinamit kaže...
zvonac kaže...

Opcija ti se zove EPU power Saving mode. Ja obično stavim to na enable da mi u idleu smanji napon i množitelj jer nema smisla da je fixan na npr. 4,5GHz dok surfam.

Ne kužim kako ti se može smrznuti u idleu? Idle je idle, on "sam" postavi najmanji napon i smanji množitelj na x16 ako se ne varam. I to je to. Ako ti se bio smrzao, to je onda zbog clockanja.

Gle nemrem ga u idle stavit, npr 0.650v, naravno da bu se smrznul kad nema dost napona, zato postoje paramteri koja je min.vrijednost napona za idle, a da se komp ne smrzne, i čini mi se da je bilo govora o tome, neki vele oko 0.900v

Trenutno vrtim ga na 4200mhz, LLC High, offset 0.040v.. prime 95 large TT, 1.296v.. temp. 64-72c aida 64..

Al oću još napon smanjit da vidim jel bu radil na 4200 na npr. 1.212v... Muči me samo taj napon u idle, kak podesit da nejde ispod 0.950v a da nejde u load-u prek 1.212v....

14 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Gle nemrem ga u idle stavit, npr 0.650v, naravno da bu se smrznul kad nema dost napona, zato postoje paramteri koja je min.vrijednost napona za idle, a da se komp ne smrzne, i čini mi se da je bilo govora o tome, neki vele oko 0.900v

Trenutno vrtim ga na 4200mhz, LLC High, offset 0.040v.. prime 95 large TT, 1.296v.. temp. 64-72c aida 64..

Al oću još napon smanjit da vidim jel bu radil na 4200 na npr. 1.212v... Muči me samo taj napon u idle, kak podesit da nejde ispod 0.950v a da nejde u load-u prek 1.212v....

Nije bit u tome da ti se smanji samo napon, vec i mnozitelj. Cpu se treba spustiti na nekih 1400MHz(bubam napamet), a samim time i napon dolje.

clock2much
17 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Evo kako je kod mene sa Ivy-em. Kad je sve na tvornički postavljeno, idle napon oko 0.5v a load 1.08v, na 3.7GHz. E sad, kad manualno stavim napon, onda on uvijek stoji takav, npr. 1.13v i 4.4GHz, uvijek stoji isti napon ali takt se normalno spušta, jer su sve opcije za uštedu energije uključene.

Jedini način da mi se spušta napon u idleu je da koristim vcore na normal, pa onda podešavam offset. Al to zna biti tricky, jer recimo kad je manualno 1.13v i 4.4GHz proc mi je savršeno stabilan, a kad idem preko offseta, napon u full loadu bude ~1.15v, sve stabilno, odlično, ali nekad crasha npr. BF3 ili neku drugu aplikaciju zato jer mu napon stalno pleše,  pa zna biti da drži takt 4.4GHz a napon spusti na recimo 1.04v, i normalno da će doći do nestabilnosti.

17 godina

Nisam siguran to sad može li se namjestiti koji napon da bude u idleu. Ja imam onu opciju uključenu i on mi sam postavi neki "defaultnu" vrijednost napona, nadam se, i to je to. Kad clockam radim po uputama sa 1.stranice od Jurkya - znači CPU Voltage - Manual i neka vrijednost i CPU Ratio na 40 npr. I naravno uključim ono za power save i to je to, napon u idleu padne na 0.xxx V i ništa drugo ne diram.

Drugo je ako ga ideš downvoltati (mislim da sam čak je tu negdje pitao o tome), ali to je druga stvar.

Ali opet, zašto te brine da ne ide ispod 0.950v? Pa nije li zapravo bolje da ide na što niže? On ti sam najmjesti (neka me netko ispravi) neku najnižu vrijednost na kojoj je stabilan u idleu i to je to. Za najveću naravno ti sam namještaš i tražiš najstabilniju, ali i što nižu vrijednost napona. Pa to i je bit, da ti radi na što nižem naponu, a na najvećoj frekvenciji zar ne?

edit:

@Penryn

Kako misliš da ti se takt spušta, a napon ostaje isti ako su ti opcije za uštedu uključene? Meni se i napon i množitelj spuste na neku vrijednost, zajedno...

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.9.2012 12:17 (Pero Dinamit).
17 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

edit:

@Penryn

Kako misliš da ti se takt spušta, a napon ostaje isti ako su ti opcije za uštedu uključene? Meni se i napon i množitelj spuste na neku vrijednost, zajedno...

Ne znam, valjda je tako kod Gigabytea. Stavim fiksno 1.13v i miruje, ne mrda, bez obzira na opterećenje i sve. Provjerio sam i sa multimetrom, ploča ima lijepo odvojene točke za mjerenje. Spusti samo malo ako ne koristim LLC, al to nije to. 

15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Pero Dinamit kaže...

edit:

@Penryn

Ne znam, valjda je tako kod Gigabytea. Stavim fiksno 1.13v i miruje, ne mrda, bez obzira na opterećenje i sve. Provjerio sam i sa multimetrom, ploča ima lijepo odvojene točke za mjerenje. Spusti samo malo ako ne koristim LLC, al to nije to. 

kaj ove žice si zalemil na ploču  dok mjeril{#}..ovo pod  1 je +?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice