Gledaj FSB je sabirnica kojom CPU komunicira sa RAM-om... Tako kada dižeš FSB dižeš automatski i frekvenciju RAM-a. Ako imaš neke jeftine drži ih na frekvencijama približnim defaultu...
Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 666.620
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
imam 2* Memorija PC-6400, 2 GB, G.SKILL Standard Series, F2-6400CL5S-2GBNT, DDR2 800 MHz i to sam ih platia 2*429kn
Na koliko ti radi memorija? Za FSB 400 je prirodno da radi na 800Mhz.
Ako je tako, onda je cudno da ti ova sporija radi bez dizanja napona.
Kao sto rekoh...radi fabricki na 667(ova dva modula apacer), dok druga dva rade fabricki na 800.
Znam da je cudno sto radi bez dizanja napona ova na 667, ali radi. Zato i pitam da li ga smijem tako ostavit da radi?
Pitao sam na koliko je u BIOSU postavljena memorija?
Što se napona tiče, bolje da je manji. Ne moraš ga dizati.
Gledaj FSB je sabirnica kojom CPU komunicira sa RAM-om... Tako kada dižeš FSB dižeš automatski i frekvenciju RAM-a. Ako imaš neke jeftine drži ih na frekvencijama približnim defaultu...
to moram mijenjat dram frekveniju ili?? U prijašnjem mom postu su vrsta rama
AKo ti je FSB 266, množitelj za cpu je 10,5(266*10,5=2800MHz), a množitel za ram je 3(3*266=800). Pa onda ako podigenš FSB na 333, proc će ti raditi na 3,5GHz, a ramu onda spusti mnižitelj na 2,4 i onda ti ram radi na 800MHz=333*2,4. Ako staviš FSB 400, mnižitelj na ramu smanjuš na 2 i onda opet ram radi na 800MHz
AKo ti je FSB 266, množitelj za cpu je 10,5(266*10,5=2800MHz), a množitel za ram je 3(3*266=800). Pa onda ako podigenš FSB na 333, proc će ti raditi na 3,5GHz, a ramu onda spusti mnižitelj na 2,4 i onda ti ram radi na 800MHz=333*2,4. Ako staviš FSB 400, mnižitelj na ramu smanjuš na 2 i onda opet ram radi na 800MHz
zato meni nakon clocka sporo učitava windowse.. Znaći oču stavit fsb 355 da mi proca bude 3.7ghz i ram 2.2 da stavim.. ?? A to se u biosu označava kod asusa dram bus voltage jel da? A Jel su mi sad išli ća rami kad nisam smanjia voltažu rama kad sam clocka prvi put.. samo s fsb i voltažom
Što se tiče clocka od 2.8 na 3.7, bitno je mijenjat fsb, cpu voltage i dram bus voltage i to je to?
zato meni nakon clocka sporo učitava windowse.. Znaći oču stavit fsb 355 da mi proca bude 3.7ghz i ram 2.2 da stavim.. A di da nađem to za promjenit u biosu za rame, kako se označava to.. Jel su mi sad išli ća rami kad nisam smanjia voltažu rama kad sam clocka prvi put.. samo s fsb i voltažom
E sad neznam kak je tebi na asusovoj ploči, ali meni na gigabytici u MIT-u ima opcija memory multiplier, i imam ponuđeno auto, 2, 2.40. 3, .3.20, i 4. Budući da mi je proc klokan na 3.0, FSB je 400, a memory multiplier na 2 tako da radi na 800. Predpostavljam da je na asusovoj slični ko i na asrockici.Nju imam na drugom kompu i tam idem pod advanced>chipset configuration>dram frequncy
ja kod rama ne moram upravljat voltažom već samo multiplierima?
ja kod rama ne moram upravljat voltažom već samo multiplierima?
Ako ti ram radi na frekvnciji oko 800-860MHZ ili manje nemoraš dirati voltažu rama, a ako dižeš ram na više taktove onda moraš dizat i voltažu ramu ovisno o frekvenciji. A nije preporučljvo dat mu više od 2.0v, a default mu je 1.8v
Imam problem:
Kada upalim Everest, onda mi ne piše naziv matične ploče- piše da je nepoznata.
I kada uđem u BIOS i idem na advanced nema mi prozora za overclock.
Zna li itko kako ću otkloniti problem?
Tip sabirnice je Intel AGTL+
Tip BIOS-a -> AMI
Verzija BIOS-a -> 5.14
Mislim da nema matične kojoj baš specifično piše overclock, to ti se zove (M.I.T., (inteligent tweaker), tamo u biosu možeš to naći.
Imaš pravo,ali ja toga nemam.
Imam jedno pitanje;
Da li se u desktop računala može staviti procesor iz laptopa, jer su isti socket.?
Pozdrav kolege !
Imam Core2Duo E6750 na defaultnom kloku od 2.67 Ghz i 4x1 GB DDR2 10066Mhz Kingmax(koji nikad nisam uspio da pustim da radi na vise od 950mhz),ploca P5KC.
Probao sam razne kombinacije...Po svemu sto sam citao u kloku za moj procesor on bi trebao da moze stabilno da radi na 3.6 Ghz (8 x 450mhz) medjutim meni se javlja ubrzo plav ekran,uspio sam najvise stabilno da odradim sa smanjivanjem mnozioca na 7 x 470 = 3.3 Ghz sto i ne smatram nekim predobrim kolokom,to je 25% kloka od difaulta. E sad tako radi na Auto voltazi,bez rucnog dizanja,dok na ovoj varijanti na 8 x 450 = 3.6Ghz sam rucno zadavao cak na 1.5v i dalje je bio plav ekran! Koja ej fora u pitanju i ima li neko savjet kako postici maximalan optimum sa ovim CPU-om? Iskljucene su u BIOS-u sve one Intel funkcije koje ogranicavaju klok...Cm,spectrum...i da kako se pokazalo u realnom radu/testu,da li je stetno sa nizim mnoziocem(u mom slucaju 7 ) podici vise fsb na sam vijek procesora i jesu li bolji ili isti rezultati u performansama kada se isti klok,recimo 3.3GHz dobija sa mnoziocem 8 (8x415) ili sa 7 (7X470) ili isto ?
Hvala.
Možda je do rama. Što piše na ekranu i koliko se često to pojavlja
Gigabyte GA-P35-S3G
C2D E8500 (revision C0, stepping 6) + Scythe Mugen 2
4GB (2x2GB Dual Channel) DDRII 800mHz OCZ Gold (5-5-5-18)
Gainward HD4850 512MB DDR3
PSU SHA450-8P
po vasoj procjeni, kakav mi je potencijal za clock?
da li mi je napajanje dovoljno jako?
Taj CPU ide do 4GHz sigurno, al ti niko ne moze rec do kolko ces ti svog moc kloknut..
da, to znam, ali mislio sam da li me, po vasem misljenju, nesto ogranicava (prvenstveno napajanje)?
Ne ogranicava te nista.. Koja je tocna marka napajanja? Jer 450W bi trebalo drzat..
EDIT: Sad sam proguglo za PSU.. (:
da li dizajući fsb moram dirat rame i slično. Neznan što da smanjim i kako se to kod asusovih ploća oznaćuje i biosu.. I još jedno pitanje. kada overclockam sporo se učitava windows, ne sporo ali sporije..
Da li mogu sa Q6600 G0 ić na 3.20GHz na stock cooleru? Imam namjeru dignuti clock večeras pa bih FSB na 355 što daje 9X355=3195MHz pa me zanima kako sa memorijom? RAM-i su OCZ Platinum DDR2 800. Dakle dali bi se dobro clockat! Ili da stavim memory settings unutar BIOS-a na AUTO? I da kako sa naponom, čitao sam da treba dodati 0.1000 na VCore dakle sa stock 1.2750 na 1.3750V i kako sam već pitao kako će se grijati na stocku?
Da li mogu sa Q6600 G0 ić na 3.20GHz na stock cooleru? Imam namjeru dignuti clock večeras pa bih FSB na 355 što daje 9X355=3195MHz pa me zanima kako sa memorijom? RAM-i su OCZ Platinum DDR2 800. D
Ja ga osobno ne bi drzao na stock cooleru na toj frekvenciji.
Takodjer, ako ides na 3,2GHz bolje ti je 8*400 nego 9*355.
OK! Znači to je što mi je trebalo za RAM-e tih FSB 400MHz. To znam znači multy na 8 i piči Zaš misliš da neće original cooler hladiti pod naponom 1.3750? Imaš neka iskustva?
OK! Znači to je što mi je trebalo za RAM-e tih FSB 400MHz. To znam znači multy na 8 i piči Zaš misliš da neće original cooler hladiti pod naponom 1.3750? Imaš neka iskustva?
Imao sam Q6600 kojeg sam drzao na 3.2GHz, ali bio je verzija B3.
Nisam ga probao pod stock coolerom nego pod TT BiyTyphoon VX, ali uvjeren sam da stock cooler ne moze Q6600 drzati na 3,2GHz hladnog.
Q6600 nije bas najhladniji procesor na svijetu, a Intel Stock cooler nije bas najsretnije rijesenje za hladjenje.
Ja imam G0, je li taj hladniji? I napon na 3.00GHz je samo 1.1875V dakle dao bih mu samo 0.1000V i to je to. Sad su temperature idle 33-39°, load oko 55°.
Ja ne bih odg baš za svoga nakon 85°C u loadu Mis da je to jako puno taj TJMax od 85 stupnjeva. Ja sam čitao specifikacije (data sheet) na Intel.comu kažu 62,2°C u 100% stress. Valjda je to gornja granica u okvirima sigurnosti po zdravlje CPU-a
da li dizajući fsb moram dirat rame i slično. Neznan što da smanjim i kako se to kod asusovih ploća oznaćuje i biosu.. I još jedno pitanje. kada overclockam sporo se učitava windows, ne sporo ali sporije..
zna li tko
Možda je do rama. Što piše na ekranu i koliko se često to pojavlja
Nije do rama jer u ovoj varijanti gdje se javlja plavi ekran ram ide na 900hz (8 x 450) a kad smanjm mnozilac na 7 x 470 ram radi na 940mhz i nema problema...
Koliko se isplati po Vama dati u doplatu moj E 6750 za E8500, 40e jel povoljno ?