Digni mu FSB na 400MHz (2.8GHz bi onda dobio). Odi u Windowse i testiraj stabilnost
Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 666.329
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Digni mu FSB na 400MHz (2.8GHz bi onda dobio). Odi u Windowse i testiraj stabilnost
Jel bi izdržao s obzirom da imam stock hladnjak?
Jel bi izdržao s obzirom da imam stock hladnjak?
Pa bi... Recimo 3.2GHz uzimaj kao maksimalnu frekvu za C2Q na stock hladnjaku (Q9770 radi na toj)
Jedno pitanjce. Ako je overclock procesora stabilan, i grafičke isto stabilan,
a kad se primijene zajedno više nije, u čemu je problem?
Slabo napajanje? Ima li neka druga mogućnost?
To već postavljaš pitanje kompatibilnosti komponenata? Sada ja ne razumijem kako si ti mislio da je OC procesora stabilan i grafičke stabilan kada procesor i grafička rade uvijek zajedno? Misliš ako pokreneš Prime 95 posebno, a OCCT posebno pa radi, a ako neku igru tutneš u DVD onda se ruše? Po meni je tu posrijedi opet procesor jer si ga OC-ao pa možda nisi pogodio dovoljno napona VCore. Napajanje možda...
Ja mislim da možeš ići na FSB=367 MHz bez problema. Sada ti je na 333 postavljen po ovim clockovima. Pitaj ako netko ima iskustva sa tvojim quadom? Ja imam Q6600 i dignuo sam sa 2.4 na 3.0GHz. Tebi bi sa FSB =367 došao clock na 3.3GHz, a toliko malo mislim da ideš bez problema i bez diranja napona. Ako znaš clockati probaj samo dignuti tako kako sam napisao u BIOS. Drugo pitanje, taj napon je stock (originalni tvornički) i možeš napraviti ovaj clock bez da dižeš.
Ja mislim da možeš ići na FSB=367 MHz bez problema. Sada ti je na 333 postavljen po ovim clockovima. Pitaj ako netko ima iskustva sa tvojim quadom? Ja imam Q6600 i dignuo sam sa 2.4 na 3.0GHz. Tebi bi sa FSB =367 došao clock na 3.3GHz, a toliko malo mislim da ideš bez problema i bez diranja napona. Ako znaš clockati probaj samo dignuti tako kako sam napisao u BIOS. Drugo pitanje, taj napon je stock (originalni tvornički) i možeš napraviti ovaj clock bez da dižeš.
Može odmah na 400MHz (400 x 7.5 = 3.0GHz). Za voltažu se slažem da može ostati na stocku, jer se radi o R0 reviziji ipak
Multy je kod Q8300 7.5x!
Pa na njegovom screenshotu stoji x6 kao kod mene u idle-u? Ako idem u load onda se digne multi na x9! Zar njemu sa x6 ide na x7...?
Pa na njegovom screenshotu stoji x6 kao kod mene u idle-u? Ako idem u load onda se digne multi na x9! Zar njemu sa x6 ide na x7...?
Svim Intel Core 2 procesorima minimalni množitelj je 6x (kod mene je ista stvar za idle, tj. 2GHz). Ali uključi malo logiku. FSB je 333MHz, a da je multy 9x imao bi takt kao moj Q9650 (3GHz). Ovako je 2500/333MHz = 7.5x (što i je maksimalni množitelj za Q8300)
To već postavljaš pitanje kompatibilnosti komponenata? Sada ja ne razumijem kako si ti mislio da je OC procesora stabilan i grafičke stabilan kada procesor i grafička rade uvijek zajedno? Misliš ako pokreneš Prime 95 posebno, a OCCT posebno pa radi, a ako neku igru tutneš u DVD onda se ruše? Po meni je tu posrijedi opet procesor jer si ga OC-ao pa možda nisi pogodio dovoljno napona VCore. Napajanje možda...
Procesor sam clocknuo s 3.0 na 3.6 (VCore sam dignuo za 0.025, a napon čipseta za 0.1). Svi testovi prošli uspješno.
Zatim sam grafičku dignuo s 575/900 na 680/960 i srušili su se i 3dmark06 i far cry 2 benchmark.
Kad je proc na defaultu, grafička može i puno više taktove podnijeti. VPU recover se upalio na 765MHz za jezgru.
jel mi moze ko objasnit kako overclockirati komponente na privatnu poruku
hvala unaprijed
Pozdrav svima.
Pocetnik sam u overclockovanju i htio bi cut savjet od iskusnijih kolega. Dakle imam,
Intel C2D E6550 2.33Ghz
Gigabyate ga-p35-ds3l
Neku Apacer 2x1GB na 667Mhz
Transcend 2x1GB na 800
Ati 5770 (nije klokovana)
Evo kako sam ja to kloknuo,
FSB na 400 (default: 333Mhz) mnozilac na 7x.
latence na 5-5-5-15
Voltaze nijesam dirao.
Ovo sam testirao sa Orthosom, Everestom itd. i sve radi ok
E sad....Da li ovo valja ovako ostavit da radi, jer sam negdje procitao da nije dobro kada je kombinacija rama kao moja tj. 667 i 800 MHz??
Hvala unaprijed na odgovorima i sugestijama!!
Na koliko ti radi memorija? Za FSB 400 je prirodno da radi na 800Mhz.
Ako je tako, onda je cudno da ti ova sporija radi bez dizanja napona.
Na koliko ti radi memorija? Za FSB 400 je prirodno da radi na 800Mhz.
Ako je tako, onda je cudno da ti ova sporija radi bez dizanja napona.
Kao sto rekoh...radi fabricki na 667(ova dva modula apacer), dok druga dva rade fabricki na 800.
Znam da je cudno sto radi bez dizanja napona ova na 667, ali radi. Zato i pitam da li ga smijem tako ostavit da radi?
Imam osječaj da što više overclockam da mi sporije boota windowse
http://laptopsplanet.com/wp-content/uploads/2010/03/BSOD-WinXP.jpg
opet isti problem a vratio sam frekvenciju na default i to se pojavilo kada sam iša gasit pc
http://laptopsplanet.com/wp-content/uploads/2010/03/BSOD-WinXP.jpg
opet isti problem a vratio sam frekvenciju na default i to se pojavilo kada sam iša gasit pc
Nešto ti je krepalo, najvjerojatnije ram. To se i meni dogodilo, i nije mi bio stabilan system dok ramu nisam malo podigao voltažu, jer sam ga prije oštetio klokanjem i viskom voltažom. Pa mi na default frekvenciji nije htio radit nego sam mu morao podić napon. I tako je radio još 4mj. i onda je krepao do kraja. Više niti jedna voltaža ne pomaže da bude stabilan. Tako da malo mu podigni voltažu na 1.965 i drži ga na default frekvenciji i radit će ti još 3-4. mjeseca, a di ta već stigneš skupiti za neki kvalititni ram. corsair ili nešto slično...
Jel može biti do drivera ili nešto?? Jel postoji nešto di mogu testirat da li radi ram. Jer ja sam kloka najviše s 2.8 na 3.7 tako da nije to velik clock za uništit ram.. I imam garanciju za ram
koliki ti je stock fsb i mnozitelj,ti mislis da je to mali clock,a ako imas srot rame,oni se lako skure
266.7 mi je stock fsb a mnižitelj 10.5. Imam g.skill rame.. sada mi je memorijska sabirnica 400mhz i dram:fsb omjer 12:8 Da li je to normalno
što se tiče da li je najbolje memtest stavit da radi
Da stavi memtest, i ak imaš garanciju nemaš uopće brige.
testira sam s memtestom u windowsima i doša je do 50posto i nije naša nikakvu grešku. Možda i nisu rami
memorijska sabirnica 400mhz i dram:fsb omjer 12:8
jel to može stati... jel to dobro?
testira sam s memtestom u windowsima i doša je do 50posto i nije naša nikakvu grešku. Možda i nisu rami
I meni je ram također prošao mem test, i ja sam otpisao ramo kao moguču grešku, jel mi se plavi zaslon javljao kad bih pokrenuo neku igru pa sam mislio da je grafa. Pa sam stavio drugu grafu i opet isto. I onda stavim druge rame i viola. nema više plavog zaslona, dakle u njima je bila greška iako su prošli mem test
Al što da pokušam napraviti da izazovem taj plavi ekran da vidim točnu grešku jer kad mi se dva puta javilo nisam gleda detaljno nego samo pročita prvu rečenicu. Što se tiče jučer, radia je dosta sati i nije ništa poplavilo
Al što da pokušam napraviti da izazovem taj plavi ekran da vidim točnu grešku jer kad mi se dva puta javilo nisam gleda detaljno nego samo pročita prvu rečenicu. Što se tiče jučer, radia je dosta sati i nije ništa poplavilo
Clockaj toliko da bude nestabilan.I pokreni prime95.
Clockaj toliko da bude nestabilan.I pokreni prime95.
Onda neće bit do rama nego do male voltaže ili nečega trećega. A jel postoji mogućnost da nije ništa.. Ili da pričekam još par dana da vidimo oče se što javit..
Ako ti nije bilo ništa odnda je vjerojatno sve u redu. Jel meni kad je ram krepal plavi zaslon mi je u početku dolazio nakon pola sata igranja, i onda kasnije sve češće. Tako da igraj igre, normalno se koristi računalom, i onda ako krroz par dana bude sve u redu smatraj problem riješenim
Ali kad overclockam da li moram gledat i memoriju. ja bi samo dignia fsb i voltažu procesora., ne bi rame dira