To nema veze sa clockanjem sigurno.
Overclock Trač i pitanja vezana za overclock
- poruka: 1.502
- |
- čitano: 398.459
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
okej,probat ću drivere stavit druge onda...mislim nije to neki problem,ali znam da u idelu GPU ne bi se smio popeti na 90%...a kako skače taj usage tako mi i tempertarura i idelu sa normalnih 30-32 skoči na 37 stupnjeva :/
Imam proces q6600, g0 verziju pa me zanima dal bi mi se isplatilo da ga klokam do 3,2 GHz na ovoj matičnoj:
ASRock P43Twins1600. I jel bi mi obavezno trebao neki cooler?
Bump.
Imam proces q6600, g0 verziju pa me zanima dal bi mi se isplatilo da ga klokam do 3,2 GHz na ovoj matičnoj:
koliko novca možeš dati za cooler?
Nemam trenutno puno para... Koji bi recimo bio dobar cooler, za jeftine novce?
Nemam trenutno puno para... Koji bi recimo bio dobar cooler, za jeftine novce?
Mogu li ja overclockat svoj procesor i kako,nisam to nikad radioi pa biu miu trebala najjednostavnija moguča uputstva.Pod moj pc piše koji je procesor
Mogu li ja overclockat svoj procesor i kako,nisam to nikad radioi pa biu miu trebala najjednostavnija moguča uputstva.Pod moj pc piše koji je procesor
taj procesor se ne isplati clockati, grije se, traži puno soka, ali ako baš hoćeš malo prouči ovo ispod:
http://www-2.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-guide-pocetnike/6004.aspx
Imam jedno pitanje/problemcic vezan za overclock PDC E5200 procesora.
Originalanan takt je 2500Mhz, a ja ga ne uspijem clockati iznad 2.6Ghz, ne radi stabilno i ruši se.
Prijašnji procesor (P4 3Ghz) je bez problema radio 24/7 na 4.07Ghz (FSB postavljen na 1066, kada s E5200 postavim FSB na 1066 - nema slike).
Što koči procesor od overclocka na kojih 3.2Ghz? Konfiguracija je pod Moj PC u profilu, ako treba što nadodati, javite.
Koji ram? Stavi Fsb na 240MHz (240x12.5=3GHz) i spusti mnozitelj rama. Taj fsb o kojem ti pricas ne diraj (znaci, pusti na 800).
Ram je 2×2GB MUSHKIN Essentials 800Mhz, ali je bez problema sa prijašnjim procesorom radio na kojih 1000Mhz.
FSB jumper sam sa prijasnjim CPU postavio na 1066Mhz jer sam time dobio manju frekvenciju RAMa (CPU:RAM ratio), a i procesor je radio na vecem taktu bez problema.
Postavio sam kako si rekao (jumper je na 800, na 1066 ili na OC800 ne zeli postati), sistem se normalno boota i radi, ali prime95 izbacuje gresku:
FATAL ERROR: Rounding was 0.4999157698, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
A 3DMark06 se sruši kod CPU strees testa.
Na kojih 2.6Ghz sve radi bez problema, ali iznad toga - pojavljuju se navedene greške.
EDIT: s FSB iznad 243 uopce ne mogu bootati XP.
Nebih rekao da je problem do visoke sabirnice jer je prije radio i iznad 270 FSB (mnozitelj 15).
Mozda je problem 45nm procesor? Nazalost, ne mogu dati malo vise napona procesoru jer ploca ima automatsku regulaciju napona.
Ram je 2×2GB MUSHKIN Essentials 800Mhz, ali je bez problema sa prijašnjim procesorom radio na kojih 1000Mhz.
FSB jumper sam sa prijasnjim CPU postavio na 1066Mhz jer sam time dobio manju frekvenciju RAMa (CPU:RAM ratio), a i procesor je radio na vecem taktu bez problema.
Postavio sam kako si rekao (jumper je na 800, na 1066 ili na OC800 ne zeli postati), sistem se normalno boota i radi, ali prime95 izbacuje gresku:
FATAL ERROR: Rounding was 0.4999157698, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
A 3DMark06 se sruši kod CPU strees testa.
Na kojih 2.6Ghz sve radi bez problema, ali iznad toga - pojavljuju se navedene greške.
EDIT: s FSB iznad 243 uopce ne mogu bootati XP.
Nebih rekao da je problem do visoke sabirnice jer je prije radio i iznad 270 FSB (mnozitelj 15).
Mozda je problem 45nm procesor? Nazalost, ne mogu dati malo vise napona procesoru jer ploca ima automatsku regulaciju napona.
Ovdje nesto ne valja. e5200 ide na 3ghz pod stock naponom bez beda, nemoguce da ne ide preko 2.6.
U CPUID programu napon stalno varira, recimo od 1.190 do 1.220V, mislim da to nije nikakav problem za OC procesora.
Po meni bi on na stock naponu trebao ici do 3.6Ghz, medutim - nula, iznad 2.6 se javljaju navedene greške.
Da li je problem u procesoru, odnosno, da li je moguce da je procesor na neki nacin "ostecen" ili je ipak problem do matične i (po meni moguceg uzroka), neslaganja ploče sa 45nm procesorom?
Nazalost nemam niti jednu s.775 plocu koju bi mogao iskoristiti za testiranje OC mogucnosti oba procesora, ali ako mi nesto uleti, zasigurno cu to i uciniti.
Temperature su normalne i nije problem do njih.
U CPUID programu napon stalno varira, recimo od 1.190 do 1.220V, mislim da to nije nikakav problem za OC procesora.
Po meni bi on na stock naponu trebao ici do 3.6Ghz, medutim - nula, iznad 2.6 se javljaju navedene greške.
Da li je problem u procesoru, odnosno, da li je moguce da je procesor na neki nacin "ostecen" ili je ipak problem do matične i (po meni moguceg uzroka), neslaganja ploče sa 45nm procesorom?
Nazalost nemam niti jednu s.775 plocu koju bi mogao iskoristiti za testiranje OC mogucnosti oba procesora, ali ako mi nesto uleti, zasigurno cu to i uciniti.
Temperature su normalne i nije problem do nj
Da baš. Trebao bi ići na 5.0Ghz na stocku !!!!!! Nešto ti tu nevalja jel 3.0Ghz ide na stocku inače. Vidim da je ploča prilično mršava za clockanje.
Temperature su normalne i nije problem do njih.
Nije ti g31 baš za neki oc.
Spusti množitelj od procesora i diži fsb dok je stabilno(do fsb wall-a) pa onda digni množitelj.
Ja kad sam imao biostar g31 i e7200 3,2 mi je bio max oc samo 10MHz više i nije prošao na stabilnosti valjda fsb wall od ploče.
Probaj nabavit neku p35 ploču.
Da baš. Trebao bi ići na 5.0Ghz na stocku !!!!!! Nešto ti tu nevalja jel 3.0Ghz ide na stocku inače. Vidim da je ploča prilično mršava za clockanje.
Htio sam reći da bi, po mome, na ovoj ploci bez problema trebao ici do 3.6Ghz.
Da, ploca je skromna s opcijama (jedino sto mogu podesiti je FSB), ali je bez problema clocknula P4 sa 3 na 4.07Ghz i stabilno je radilo. Iznad 4.10Ghz više nije bilo stabilno jer je vjerojatno falilo napona procesoru...
Inace, hladnjak je aftermarket i sve temperature su u redu... Kazes nesto nevalja - znas mozda do cega je problem (procesora, maticne, ?). Inace, procesor je kupljen na ovom forumu i bivsi vlasnik je rekao da je probao procesor clockati na 4Ghz i da je sve radilo tih 15min dok je bio clockan... Nemam trenutno niti jednu drugu plocu osim ove i ne mogu isprobati procesore na drugim plocama. Rado bih volio vidjeti do koliko moze P4 ici, i do koliko moze ovaj E5200 ici, pa ako slucajno ima netko voljan odvojiti pola sata da testira procesore, slobodno mi se obrati na PP :)
Nije ti g31 baš za neki oc.
Spusti množitelj od procesora i diži fsb dok je stabilno(do fsb wall-a) pa onda digni množitelj.
Ja kad sam imao biostar g31 i e7200 3,2 mi je bio max oc samo 10MHz više i nije prošao na stabilnosti valjda fsb wall od ploče.
Probaj nabavit neku p35 ploču.
Znam da mi nije ploca dobra za OC, imao sam jednu Biostar P45 chipset ali sam ju prodao jer mi ne odgovara (treba mi mATX ploca...).
A kako je ploca bez problema clockala P4 i FSB je bio i veci od 270 te je sve radilo i prolazio je sve testove bez ikakvog problema...
Bas zato mislim da i nije problem u FSBu niti u memoriji. Nije da se nešto pretjerano razumijem u OC, ali ako je FSB bio 272 s P4, trebao bi biti i sa ovime (osim ako procesor ne koči).
Rado bih promjenio plocu, ali nikako da mi uleti neka "dobra" mATX ploca sa DDR2. Mnozitelj ne mogu spustiti iz BIOSa, vec iskljucivo sa ASRock OC Tuner programom. Sad cu probati na 9x pa cu vidjeti do kuda ide...
EDIT: 272x9 (2.44Ghz) - Prime95: zablokirao komp, morao sam restart. 3DMark nisam probao.
275x9 (2.47Ghz) - 3DMark06: BSOD na CPU Strees testu. Prime95: u prvih 10 sekundi jedan "worker" za jezgru 1 prestaje raditi zbog greske.
277x9 (2.49Ghz) - sistem se ruši nakon par sekundi, bez obzira na to što miruje. Pretpostavljam da je FSB-wall tu negdje, oko 276.
oko 258x12 - sistem se ruši nakon par sekundi, bez obzira na to što miruje. Prime95 izbaci onu navedenu grešku, 3DMark06 nisam probao jer vec znam da ce biti BSOD...
moze mi ko pomoc da overclockam svoj procesor
athlon 645 3,1 ghz
4 jezgre
zanima me na koliko bi ga mogo clockat i jel bi ti to sta pomoglo oko igrica
Koju matičnu imaš, napjanje i koja grafa je u pitanju ?
Neznam koje napajanje :S
dje to mogu vidit...a maticna je Biostar MCP6PB M2+
grafa hd 5670 1 gb ddr 5
Ako misliš clockat CPU radi igara, zaboravi na to ! Botlneck u tvom sustavu što se tiče igranja je grafa, a ne CPU.
Jese moze grafa clockat nekako xD ?
Ako misliš clockat CPU radi igara, zaboravi na to ! Botlneck u tvom sustavu što se tiče igranja je grafa, a ne CPU.
ako se igra na rezolucijama do 1440x900 onda grafa nije nikakav bottleneck!
@AntonioXX
na kojoj rezi igraš?
Jese moze grafa clockat nekako xD ?
grafa ide bez problema na stock naponu na 850/1050.
reza max 1368-768
a jel bi mi pomoglo sta da je clockam ?
u vezi igara mislim
mislim dobro mi je sad sve ...xD
@AntonioXX
na kojoj rezi igraš?
Pišeš gluposti !
Uspješno sam clockao Intel Celerona single core sa 2.4ghz na 2,88ghz.
Zanima me hoću li ga još više moći clockat (bar na 3.0) ako dodam još rama?
Trenutno imam 768mb rama.
Hvala, poz!
@AntonioXX
na kojoj rezi igraš?
Pišeš gluposti !
ajde molim te objasni zašto bi grafa bila bottleneck?
grafa je taman za 1280x1024 i solidna za 1440x900. sve iznad je previše za nju!
ne želim ulaziti u svađe, samo argumentiraj tvrdnju.
Nek se proba igrat sa tom grafom na 1440x900 maxed out recimo Crysis 2, Brink, Dirt 3 i slično ! Grafa je preslaba, može se on igrat fino na 1280 x 1024 i na 1440 x 900, ali ne maxed out nego sa malo manje detalja. On ako hoće bolje gaming performanse, nek mjenja grafu. Jedan Athlon II X4 malo clockan je dobar za sve do HD 6870/ GTX560 kratica, a on ima 3 puta slabiju grafu !!
Nek se proba igrat sa tom grafom na 1440x900 maxed out recimo Crysis 2, Brink, Dirt 3 i slično ! Grafa je preslaba, može se on igrat fino na 1280 x 1024 i na 1440 x 900, ali ne maxed out nego sa malo manje detalja. On ako hoće bolje gaming performanse, nek mjenja grafu. Jedan Athlon II X4 malo clockan je dobar za sve do HD 6870/ GTX560 kratica, a on ima 3 puta slabiju grafu !!
u pravi si za 1440x900, neće sve igre ići na max. na 1280x1024 bi trebale sve na max ići izuzev metro-a. ako igra na 1280x1024 neka ne mijenja grafu, samo clocka procesor jer se na manjim rezama više troši procesor nego grafa.