Ogromna temperatura

poruka: 28
|
čitano: 2.969
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

Razmisljao sam o otkljucavanju 4. jezgre, L3 Cache-a i mozda laganom kloku procesora na stock cooleru.

Ovo je moja konfa:

Napajanje XFX Core Edition 80+ 450W PSU

Thermaltake V4 Black Edition
DDR3 4GB (2x2GB) Kingmax, 1333MHz
Procesor AMD Athlon II X3 455, socket AM3, BOX , 1.5MB cache
Sapphire HD 6790, 1GB GDDR5 256bit
HDD WD 500GB, 5000AAKX, SATA 3, Buffer 16MB, 7.200 rpm , 8,9 ms
Asrock 770 EXTREME3 - AMD 770, AMD SB710, ATX, FSB 2600, Dual Ch

Dobio sam visoke idle temperature uglavnom od oko 40C, otvorio kuciste izvadio kilogram prasine i spustio temp za 3-4C u prosjeku. Međutim jedna temp je i dalje sablasno visoka a to je AUX na 125C.

Evo slike iz HW monitora:

AUX 125C :O AUX 125C :O

Pa me zanima sto vi mislite:

1)jel ovo greska ili se nesto unutra rastapa a ja to ne vidim ?

2)Trebam li stavit neki ispusni vent sa starih pc-ova da izbaci bar malo prasine van jer se prasina brzo kupi unutra?

3) Mogu li ovo sve otkljucat na stock cooleru?

Support the software developers. If you like their products buy them !
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

To je neko krivo očitanje ili nešto, svima to piše. Meni je npr. oko 120°C. A za CPU kupi Xigmatek Gaiu, stock je prebučan za clockanje bilo kakvo.

Ja pomognem, ti stisneš hvala.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Re: Ogromna temperatura
kikicacool kaže...

To je neko krivo očitanje ili nešto, svima to piše. Meni je npr. oko 120°C. A za CPU kupi Xigmatek Gaiu, stock je prebučan za clockanje bilo kakvo.

ne samo prebučan nego će i temperature biti previsoke.

13 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

Pff neam para za topli u kalete a ne za xigmatek gaiu. mozda ako neko zna neki solidan cooler za 150kn..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

Možda Katana 3, može se nać za kojih 160. Ali pričekaj da se javi netko tko ima iskustva s njom, neznam kakva je za OC.

Ja pomognem, ti stisneš hvala.

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
cecenac kaže...

Pff neam para za topli u kalete a ne za xigmatek gaiu. mozda ako neko zna neki solidan cooler za 150kn..

najbolje za 169kn, Katana 3

14 godina
odjavljen
kikicacool kaže...

Možda Katana 3, može se nać za kojih 160. Ali pričekaj da se javi netko tko ima iskustva s njom, neznam kakva je za OC.

zoharbizo ima katanu 3 sa athlonom x4, digao ga je na 3.2ghz uz temperature najdalje do 45°, samo raži previše napona, ja ne preporučam ništa preko 1.4v.

15 godina
cecenac kaže...

Pa ovo si rekao kao da Gaia košta 400kn a ti imaš samo 150...šta t nije bolje strpit se još par dana ili mjesec ili koliko ti već treba da uštediš još tih par kuna i onda kupit pošten cooler nego dat 150 odmah na nešto osjetno lošije. I ne samo to, nego će ti Gaia bit ok i za eventualno slijedeći proc dok neki od 150 vjerojatno neće.

13 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

Pa neplaniram ic na 5Ghz. Volim imat dobar omjer temperatura buke i performansi. Volio bih samo provat otkljucat jeugru i L3 i mozda ga dovest do 3.7 (4.0 max). razmislit cu o katanici kad pribavim koju kunicu. hvala na pomoci.

iako bi volio kad bi netko znao bi li mogao stock zasad izdrzat samo unlockanje jezgre i L3 cache-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
cecenac kaže...

Pa neplaniram ic na 5Ghz. Volim imat dobar omjer temperatura buke i performansi. Volio bih samo provat otkljucat jeugru i L3 i mozda ga dovest do 3.7 (4.0 max). razmislit cu o katanici kad pribavim koju kunicu. hvala na pomoci.

iako bi volio kad bi netko znao bi li mogao stock zasad izdrzat samo unlockanje jezgre i L3 cache-a

Pa nitko ti ni nije preporučio high end hladnjake, nego Gaiu, nadprosječan hladnjak po prosječnoj cijeni. Dakle bestbuy.

14 godina
odjavljen
cecenac kaže...

mislim da ga nećeš dotjerati na 3.7ghz na katani, nisam 100% siguran, najbolje skupljan novce kupi Gaiu ili CoolerMaster Hyper 212+.

17 godina
Ogromna temperatura

Vjerojatnost da ćeš otključati L3 cache na Athlonu II X3 455 je toliko mala da skoro ni ne postoji.

Dodatnu jezgru možeš otključati, samo moraš dobro testirati stabilnost.

Uz Athlon II x3 dobije se isti stock hladnjak koji dolazi uz Athlon II x4, teoretski gledano morao bi biti dovoljan.

Otključavanjem dodatne jezgre od Athlona II x3 dobijaš Athlon II x4.

213.202.106.145:28960 TDM PROMOD 211 Tarrget Rush Team server
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

pa xigmatek gaia, trenutacno (ako je vjerovat nabavi.net) se ne prodaje u hrv.

14 godina
Ogromna temperatura

Kupi Xigmatek Gaiu.Procesor ti nece ici na 4ghz kao quadcore,maximum nekih 3.8 ghz sa povecanim naponom.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Ogromna temperatura

dovoljan je i coolermaster hyper 212+. ali 4ghz nećeš dostići nemoj davati više od 1.4v napona.

0 0 hvala 0
17 godina
Ogromna temperatura

U Linksu je trenutno nemaju, no trebala bi doći u idućoj pošiljci i biti će opet dostupna.

Xigmatek Gaia se bez problema kupi u hrvatskim trgovinama.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Ogromna temperatura

Gaia je jeftinija od Hypera a tisa je i jednako dobro hladi.1.45V je max napon za 24/7 za takav procesor,sa visim naponima mozes uzrokovati degradaciju procesora.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

Onda cu razmislit o kupovini i klokanju. nije toliko velika razlika 3.3ghz 3 jezgre i 3.8ghz 4jezgre . Jedino mi je zao L3 cache-a jer sam citao da to cini razliku..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
cecenac kaže...

Onda cu razmislit o kupovini i klokanju. nije toliko velika razlika 3.3ghz 3 jezgre i 3.8ghz 4jezgre . Jedino mi je zao L3 cache-a jer sam citao da to cini razliku..

Imam osjećaj da si ti uvjeren da će ti otključana jezgra biti stabilna i enormno klokabilna.

Da će biti stabilna je relativno velika vjerojatnost, no da će biti clcokabilna toliko koliko očekuješ čisto ne vjerujem.

Što se samog otključavanja tiče, to možeš odmah napraviti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 12:29 (191x7).
14 godina
odjavljen
cecenac kaže...

upravo suprotno! jezgre čine razliku, a cache memorija u gamingu nema ama baš nikakve koristi!

najbolje otključaj jednu jezgru i to ti je dovoljno!

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 12:34 (MARKOZD15).
13 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

ok. onda cu zasad pokusat otkljucat 4 jezgru na stock ventu. ima tu negdje sam vidio na forumu dobar guide. hvala svima na savjetima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
MARKOZD15 kaže...
cecenac kaže...

upravo suprotno! jezgre čine razliku, a cache memorija u gamingu nema ama baš nikakve koristi!

Procesori sa L3 cacheom tipa Phenomi II bolje skaliraju overclockom od Athlona II.Zato su i bolji overclockeri i nesto su bolja opcija.

14 godina
odjavljen
zoharbizo kaže...
MARKOZD15 kaže...
cecenac kaže...

Procesori sa L3 cacheom tipa Phenomi II bolje skaliraju overclockom od Athlona II.Zato su i bolji overclockeri i nesto su bolja opcija.

mislim na procesore istog ranga i mislim na količinu cache memorije, a ne l3 vs l2...

bolje mu je otključati jezgru nego l3 cache.

13 godina
neaktivan
Ogromna temperatura

e da zna li netko kako bih rjesio problem prasine (stvarno se brzo skuplja jer je pc na nezgodnom mjestu) ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
cecenac kaže...

e da zna li netko kako bih rjesio problem prasine (stvarno se brzo skuplja jer je pc na nezgodnom mjestu) ?

Koje je kućište, koliko kakvih ventilatora, kakav je razmještaj ventilatora?

Možda bi filteri za prašinu riješili problem, no prvo trebaš odgovoriti na gornje pitanje.

Kakvo je to "nezgodno mjesto" točno? Možda ga možeš premjestiti gdje je zgodnije.

13 godina
neaktivan

Ovo je moja konfa:

Napajanje XFX Core Edition 80+ 450W PSU
Thermaltake V4 Black Edition
DDR3 4GB (2x2GB) Kingmax, 1333MHz
Procesor AMD Athlon II X3 455, socket AM3, BOX , 1.5MB cache
Sapphire HD 6790, 1GB GDDR5 256bit
HDD WD 500GB, 5000AAKX, SATA 3, Buffer 16MB, 7.200 rpm , 8,9 ms
Asrock 770 EXTREME3 - AMD 770, AMD SB710, ATX, FSB 2600, Dual Ch

sa kucistem dodje vent gornji sa ledom, ako se ne varam tu je jos vent pokraj procesora, od procesora vent, od grafe vent i jedan od napajanja.

17 godina

Gornja dva venta trebaju biti ispuh (ako imaš samo 1, 1 ti je rupa). No ja predlažem da odgore ni nemaš ventilatore već da zatvoriš rupe (prašina najviše upada odgore).

Napajanje ti je odolje, prašina se gomila na podu (i muce i ostalo), dakle trebš ili okrenuti da ti napajanje vuče zrak iz kućišta (da je vent ka gore) ili staviti filter za prašinu da ti ne uvlači prljavštinu odolje.

Stražnji vent treba biti ispuh. Na ventove koji su ispuh ne trebaju filteri (osim možda na gornje).

Prednji ventilator treba biti upuh i valjalo bi da ima filter za prašinu. Bočni također upuh i valjalo bi da imaju filtere premda prašina ne upada bočno.

Da bi bilo što manje skupljanje prašine važno je da je unutra dobar protok.

To osim dobrih ventilatora i dobrog razmještaja istih znači i da kablovi nesmiju biti neredni već uredno složeni/povezani da što manje smetaju protok.

Dakle više ventilatora, dobra orjentacija ventilatora, filteri za prašinu i dobar cable management.

Time se dobijaju i niže temperature i manje prašine...

13 godina
neaktivan

thank you good sir. will have a go at that.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice