Pozz jel bolje dizat fsb ili samo multiplier kad se klokaju black edition procesori za gaming,mislim kaj je bolje za završni overclock s istim rezultatom brzine proca recimo 250*16 ili 200*20 s tim da je ht link na 2000.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Al ne nabrijavaš cjeli sistem ako dižeš fsb jer s množiteljem je samo od proca takt dignut ovako cjeli sustav radi brže radi veće brzine sabirnice,pitam zato jer sam inače uvjek klokao sa fsb-om al sad imam black ed proc pa mi je to sve puno lakše ali recimo na dizanju fsb-a memorija ima manje latencije .
Pozz jel bolje dizat fsb ili samo multiplier kad se klokaju black edition procesori za gaming,mislim kaj je bolje za završni overclock s istim rezultatom brzine proca recimo 250*16 ili 200*20 s tim da je ht link na 2000.
Naravno da ćeš dizat multi kad imaš omogućeno. Dizanjem busa dobiš malo brži sistem jer još neke komponente rade na istoj sabirnici ali ne isplati se petljati s tim jer je dizanje multija daleko sigurnije uz praktički jednak krajniji rez.
Znači nebi ni 10% bolji krajnji rezultat bio s dizanjem busa,jer za manje se ne isplati makar sam oboje dobio stabilno al mi se neda sve to testirat za krajnju odluku pa pitam ko ima iskustva i dal su ti postoci bržeg sistema zanemarivi kad dižeš bus.
Ja sam se tim zajebavao sa svojim phenomom i na kraju sam došao do razlike od nekakvih 40 mhz dizanjem fsb-a, tako da možeš zaključiti da razlike gotovo pa da i nema
Znači nebi ni 10% bolji krajnji rezultat bio s dizanjem busa,jer za manje se ne isplati makar sam oboje dobio stabilno al mi se neda sve to testirat za krajnju odluku pa pitam ko ima iskustva i dal su ti postoci bržeg sistema zanemarivi kad dižeš bus.
Imas BE procesor i overclockaj ga putem multipliera,bolje je,sigurnije i pomaci su vidljivi.Putem busa je mnogo teze.Ako vec imas BE reviziju onda ju i iskoristi.
Da al ne mislim na sami procesor nego cjelokupni sistem jer proc je uvjek na istom taktu ali memorija dela na manjim latencijama i brži je rad sabirnice al kolko to znači u realnom stanju na radu s aplikacijama i u igrama neznam,jer brijem da i grafička brže komunicira s procom ak je bus veći,valjda.
Ajde da puno ne filozofiram više stavit ću natrag na 200*20 i basta.Hvala na savjetima.
ako povećavaš fsb memorija ne radi na manjim latencijama, već joj se povećava brzina.
bolje ti je preko multi, a ako već oćeš i memoriju klokat onda ju posebno digni ;)
+ phenomi vole veću northbridge frekvenciju (2600mhz na više) onda se stvarno osjeti razlika
nb ne vupam dirat neka bude na stock voltaži al memoriju sam mislil da je na manjim latencijama jer je smanjim sa 1333 na 1125 al kad povečavam fsb do 250 opet mi je brzina memorije na 1333 al s manjim latencijama ili?
ako imaš na 2600 nb kako si rekao jel imaš posebno hlađenje za nb ili ovo s pločom.
latencije mijenjaš ručno, ne mijenjaju se same.
to ti je ono 9-9-9-24, 7-7-7-21 i slično.
ploče imaju obično heatsink na northbridgeu.
ti imaš istu kao i ja pa ti mogu reći da slobodno možeš to dignut ;)
kad u biosu spustim memoriju na 1066 i dignem fsb na 250 na cpu-z mi pišu latencije 7-7-7-20-27 ne kužim kak padnu onda a na auto su sve namještene.I da kolka ti je temperatura matične kad digneš nb na 2600 i s kojim naponom na nb.
manje latencije su bolje ustvari ;)
skini ih s auto i namjesti onak kako piše tvornički da trebaju bit (i brzinu isto).
matična mi nikad ne prelazi 40C, imam nb napon 1.3v i nb clock 3200mhz.
samo pazi da ti napon proca ne prelazi nekih 1,45 i temp do 55C.
napon proca je u loadu max 1.5 al radi na 4,2 a ovaj scyte mine 2 ga odlično hladi ne prelazi mi 50 c u full loadu tako da sam tu bez brige nego reci mi kolko je to poboljšanje performansi ako dignem nb na 2600 jer vidim da si ga ti lepo uspio nabrijat.
dosta veliko, ne znam sad neke postotke ali onih defaultnih 2000mhz nije ništa.
Ok thanx idem se igrat onda,pozz.
Evo ga uspio sam nb freq. na 3200 s 1.2750v dobit stabilno(prvo sam biserko pomješao nb voltage i nb cpu voltage i dizao voltažu na nb voltage koji je za čipset samo i nema veze s nb freq. multiplierom tako da se ne zabuni neko ko i ja ako bude dizao nb frequenci multiplier i dobro da nisam nešto spržio na čipsetu jer sam ga digao do 1.3 uhhhh sreća moja da se nije skadilo ništa)i sad radio sam testove sa fsb na 200*20 i dobio na 3d marku 16466 bodova dok recimo fsb 250*16 daje bolji rezultat i to 17050 pa ipak znači veči fsb daje bolju rezu al dobro to je 500 bodova samo, al i to je nešto jer frekvencija cpu-a je 4000 mhz u oba slučaja pa ipak znači da je old school overclocking način dao bolje rezultate.
jesi iste vrijednosti nb-a i rama imao kod 20x200 i kad si fsb dizao?
Je vrijednosti nba su iste ali ram sam spustio frekvenciju u biosu na 1066 jer dok sam dizao fsb došla mi freq memorije na 1333 kolko je i max za te kekse kaj imam.Jedino su se latencije koje su na auto "stanjle" automatski sa 9-9-9-25-34 na 7-7-7-20-27.
i ako idem spuštat latencije ručno na 7-7-7-20-27 a dabudu na 1333 u biosu namještene neće mi bootat uopče al kad je fsb na 250 i smanjim frekveciju u biosu na 1066 al je opet na 1333 onda sve šljaka ko vurica.Neznam čudno mi je malo to.
Mala ispravka nb je na 3000 a nb voltage na 1.8 jer mi tak okruglo izađe sa 250 fsb ali još mi je čudnije kaj je viši score na 3dmarku a nb freq je manji za 200 nego kad mi je fsb na 200*20.
nb volt na 1.8???
ripjaws cl9 1333mhz rami se nedaju skoro ništa overclockat, ja ih nisam mogao maknut sa stocka ni s 1.7 naponom
sry nb na 1.28 nisam videl
Nisam dizao freq rama nego sam spustio u biosu na 1066 freq i kad dižeš fsb recimo ko ja na 250 dođe mi taman freq rama na 1333 ali s nižim latencijama i rami su na 1.5 volti kolko i piše tvornički
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2048153 pogledaj latencije i freq
Mislim da mi je dobro poštelan sistem i bolje mi to sve skupa zgleda s fsb-om dignutim nego samo s multiplierom pa makar imao be procesor al sam zadovoljan s napravljenim i mislim to sve tak ostavit kak je.Dobro sve skupa sam se mučil i testiral pa valjda tjedan dana dok nisam došel do ovog rezultata al mi se neda više ni 1% zvlačit iz sistema to je to kaj se mene tiče.Ovo s nb freq lepo šljaka fala na savjetu.
super onda ako ti je sve dobro, još uvijek su mi čudne te niske latencije, ali ako se samo auto namjesti onda valjda radi.