Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.950
|
čitano: 8.035.100
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...

Pa koliko kod tebe janje dođe? 2.000 eura?

Gledaj razliku proizvodne i nabavne cijene, ne samo nabavnu. Nema tu nikakve zarade osim ako ne prodaješ preko nekoliko janjaca dnevno, a takvi su rijetki.

Kako nema zarade? Kako ima zarade onima koji prodaju janje za tu cijenu? Zato i jesam naveo primjer jednog restorana koji dobro posluje na ovakav način i prodaje sigurno i 10 janjadi dnevno.

17 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Kako nema zarade? Kako ima zarade onima koji prodaju janje za tu cijenu? Zato i jesam naveo primjer jednog restorana koji dobro posluje na ovakav način i prodaje sigurno i 10 janjadi dnevno.

Ovo ti nema baš nikakvog smisla.

Nekada se moglo prodati toliko janjadi jer - drugoga nije bilo. Nije bilo pizze Hawaii, nije bilo Bečkog, nije bilo lazanja 4 sira.

Nije bilo odmorišta uz Crodux, već uz ražanj i domaće vino ili pivo i sok.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
phoenix2003 kaže...
Old Iggy kaže...

Pa koliko kod tebe janje dođe? 2.000 eura?

Gledaj razliku proizvodne i nabavne cijene, ne samo nabavnu. Nema tu nikakve zarade osim ako ne prodaješ preko nekoliko janjaca dnevno, a takvi su rijetki.

Shvaćaš li razliku između razlike u cijeni i nabavne cijene?

Koliko ga košta janje u nabavi, a koliko u uzgoju? 10 janjadi dnevno prodaju samo oni koji se praktički baziraju na tome, a i tu je kalkulacija upitna ako je primarno sezonski posao u pitanju.

16 godina

- eh kad živimo u 'zanimljivim vremenima'.. pa se zagubi npr naša superiorna aviacija. Uspješno (za sad) štitimo Magyare i Slovence, od Mongola i ostalih..

Taj uspjeh prolazi ispod radara? Zašto se novine ne raspišu o tome kao o BelaIV. ... kad je već o nogometu iz geometrijskih razloga bolje preskočiti.

.. zar je samo janjetina 'vruća' tema?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Friday kaže...

Događaju se i dobre stvari u našem društvu.

Evo, jučer je jedna curica koja je upravo završila treći razred odlučila odrezati svoju prekrasnu bujnu kosu i donirati čak 37 cm za djecu oboljelu od malignih bolesti u sklopu akcije kosa ljubavi. Još jutros je tugaljivo, ali velikog srca pogledavala u ogledalo...

Da ima i dobrih stvari u Hrvatskoj, samo njih je tolko puno da čak i mrtav pijan može brzo nabrojit kolko ih zapravo malo ima.

Eto pučkim kuhinjama fali hrane, ali za donest konkretan zakon oko bacanja ispravne hrane, za to ipak treba zaposlit jedno pet nobelovaca kaj drugo.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tone-hrane-zavrsavaju-na-smecu-jer-milanovicevi-ministri-dva-mjeseca-ne-mogu-donijeti-pravila-za-doniranje/821937.aspx

Kaj se tiče ovog drugog problema, na kraju če u Slavoniji pretežno ostat samo starci i njihove domače životnine u društvu sa hrpom komaraca.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/iselilo-se-32567-slavonaca-1010630

Hm pa ovi Islanđani su fakat skroz ponoreli, kad se ovak nekulturno ponašaju prema svojim bankarskim krokodilima.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/cudesni-oporavak-islanda-pustili-banke-da-propadnu-a-direktorima-banaka-sudili-kao-kriminalcima/824724.aspx

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
16 godina
rambox kaže...
..

Eto pučkim kuhinjama fali hrane, ali za donest konkretan zakon oko bacanja ispravne hrane, za to ipak treba zaposlit jedno pet nobelovaca kaj drugo.

..

-s dobrim razlogom.. tj bolje da se bacanje hrane i donacije nikad ne povezuju. (kad dublje promisliš i uđeš u RL problematiku koja se često skriva, znat ćeš).

17 godina
ihush kaže...
rambox kaže...
..

..

-s dobrim razlogom.. tj bolje da se bacanje hrane i donacije nikad ne povezuju. (kad dublje promisliš i uđeš u RL problematiku koja se često skriva, znat ćeš).

Pa ko šta s čime uspoređuje, stvari su vrlo jednostavne a pošto mi imamo vrlo nesposobnu vlast zna se kak to ide.Ako ne znaš kak bi nekaj napravil, onda budi barem tolko inteligentan pa okvirno prekopiraj gotovo rješenje.Ovaj dolnji primjer je vrlo jasan, dakle copy-paste jer Francuska ipak nije država u Vulkanskom carstvu.

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/francuz-koji-je-prisilio-supermarkete-da-ne-bacaju-hranu-sad-zeli-progurati-takav-zakon-diljem-svijeta/

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
10 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Koliko ga košta janje u nabavi, a koliko u uzgoju? 10 janjadi dnevno prodaju samo oni koji se praktički baziraju na tome, a i tu je kalkulacija upitna ako je primarno sezonski posao u pitanju.

Zato i jesam naveo primjer poznatog restorana koji servira najkvalitetniju janjetinu sa domaćih pašnjaka (uglavnom) i koji praktično tokom cijele godine ima konstantan broj gostiju.

http://www.lovackidom.net/index.htm

17 godina

Ne znam jel vec bilo, ali ako nije - evo vam ga!

- Psiho246
17 godina
rambox kaže...

Pa ko šta s čime uspoređuje, stvari su vrlo jednostavne a pošto mi imamo vrlo nesposobnu vlast zna se kak to ide.Ako ne znaš kak bi nekaj napravil, onda budi barem tolko inteligentan pa okvirno prekopiraj gotovo rješenje.

Nije problem zakon, problem je sustav (koji je u RH loš) te načini izbjegavanja ili muljanja istoga (u čemu smo svjetski prvaci).

phoenix2003 kaže...
Old Iggy kaže...

Zato i jesam naveo primjer poznatog restorana koji servira najkvalitetniju janjetinu sa domaćih pašnjaka (uglavnom) i koji praktično tokom cijele godine ima konstantan broj gostiju.

http://www.lovackidom.net/index.htm

I opet ne shvaćaš? Koliko takvih imaš, dva u RH?

Kao da kažeš "zašto firme plaćaju auto servise kad mogu imati svoj, vidi MUP kako time štede".

13 godina
protjeran
Old Iggy kaže...
Odmarališta su plaćale firme. Kao i stanove i slično - ne "mi svi".

S druge strane, realno, RH nije išta manje "pripizdina na jugu Europe" nego što je bila osamdesetih - i onda si imao bogatih turista, ali i siromašnih, kao i danas. Računaju se svi.

To što će neto potrošiti brdo para na Zrču je jako malo, previše nedovoljno da bi imao plaću dovoljnu za putovanja, osim ako nisi vlasnik toga na Zrču. Cijeli turizam kod nas treba ozbiljan upgrade, dok smo na nivou "cimer fraj" za par desetina eura po danu je tragikomično. Mi bi odmah bili "elita" bez ikakve podloge - elitom se postaje, polako, ne "imamo tri kluba i deset restorana i mi smo turistička zemlja". Nama fali midrange - brdo mjesta gdje ja mogu pojesti nešto dobro za par sto kuna, brdo lokacija koje mogu obići, a ne tri koje me koštaju k'o Sv. Petra kajgana.

"Mi svi" smo bili dio te imaginarne firme.

Od kud tadašnjem Zavodu za socijalno osiguranje i reosiguranje novci, da pošalje četveročlanu obitelj za 500 kn (convert) na ljetovanje od 15 dana.

Tko je to platio ?

Ili misliš, da su radnička proizvodna poduzeća imala sredstava da se razbacuju novcem za jeftina radnička odmarališta ?!

De, ne cepaj.

Navik zivi tko krade posteno
17 godina
Strahoslav Trta kaže...
Old Iggy kaže...
Odmarališta su plaćale firme. Kao i stanove i slično - ne "mi svi".

S druge strane, realno, RH nije išta manje "pripizdina na jugu Europe" nego što je bila osamdesetih - i onda si imao bogatih turista, ali i siromašnih, kao i danas. Računaju se svi.

To što će neto potrošiti brdo para na Zrču je jako malo, previše nedovoljno da bi imao plaću dovoljnu za putovanja, osim ako nisi vlasnik toga na Zrču. Cijeli turizam kod nas treba ozbiljan upgrade, dok smo na nivou "cimer fraj" za par desetina eura po danu je tragikomično. Mi bi odmah bili "elita" bez ikakve podloge - elitom se postaje, polako, ne "imamo tri kluba i deset restorana i mi smo turistička zemlja". Nama fali midrange - brdo mjesta gdje ja mogu pojesti nešto dobro za par sto kuna, brdo lokacija koje mogu obići, a ne tri koje me koštaju k'o Sv. Petra kajgana.

Od kud tadašnjem Zavodu za socijalno osiguranje i reosiguranje novci, da pošalje četveročlanu obitelj za 500 kn (convert) na ljetovanje od 15 dana.

Tko je to platio ?

Ili misliš, da su radnička proizvodna poduzeća imala sredstava da se razbacuju novcem za jeftina radnička odmarališta ?!

De, ne cepaj.

Ti si novi ovdje?

Odmarališta su imala razne firme, što "bolja" firma ti više (i boljih) odmarališta.

Ne, to nisu plaćali "svi", to su plaćale te firme. A financiranja tih firmi je bilo raznih - od standardnih tržišnih do proračunskih.

15 godina
neaktivan
Strahoslav Trta kaže...

Tko je to platio ?

De, ne cepaj.

Kad budeš imao vremena istraži šta je sve izgradila zenička Željezara i koliko je imala tržište. Željezara je bila gigant, osim što je izgradila naravno samu Zenicu (većina stanova u Zenici stanari su tek nakon rata otkupili od Željezare), Željezara je izgradila hotele (Hotel Zenit Neum) i bolnice, itd. Čak su i "manje" firme poput Vatrostalne (koja je imala odično odmaralište u Baškoj Vodi na atraktivnoj lokaciji u blizini hotela Horizont) i Feroelektra imale svoja odmarališta. Zvuči nevjerojatno ali to je bilo tako. Opet se vraćamo na ono: Zašto plaćati drugom kada mogu imati svoje. Živjeli smo u utopiji!

http://www.neum.ba/index.php/neum/razvojgospodarstva

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2015 23:18 (phoenix2003).
17 godina
Strahoslav Trta kaže...

Tko je to platio ?

De, ne cepaj.

Ali stvarno postaš bez veze, a ton ti je svadljiv i nepotrebno izazivaš i meni (u svojstvu moderatora) otežavaš posao jer svako toliko zbog ovakvog načina rasprave moram brisati postove i zaključavati temu. 

Kao prvo, informiraj se o temi o kojoj raspravljaš - pričaš posve napamet i bez ikakvog truda da se informiraš.

Drugo, kontroliraj ton u raspravi. Možda tebi u glavi kad tipkaš sve ovo zvuči normalno i u razgovornom tonu, ali drugima koji to čitaju izgleda podcjenjivački, izazivački i nepristojno. 

Peace out!

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2015 0:05 (Drago).
15 godina

Ima netko kakav link za ubrzani tečaj njemačkog?

Možda se vladi posreći pa im Njemačka ovim postupkom uspije smanjiti nezaposlenost.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2015 12:33 (mario.L_hr).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ima netko kakav link za ubrzani tečaj njemačkog?

Možda se vladi posreći pa im Njemačka ovim postupkom uspije smanjiti nezaposlenost.

Ta brojka nezaposlenih, s manjim ili većim odstupanjima, se vuče već 20 godina, i mislim da se nebi smanjila niti da sutra u Hrvatsku dođu Mercedes, BMW, Apple, Lenovo ....  zajedno i otvore 200 tisuća radnih mjesta.

Bajkovita je kao i HDZ-ova mantra o 100 tisuća mladih ljudi koji su napustili Hrvatsku samo od prosinca 2011. do danas.

A kad hoćeš zaposliti nekog od tih sa HZZ-a, e onda na zavodu nema nikoga, ili, ako i ima, i ako dobijem konkretno ime i adresu/telefon, onda ta osoba kaže da je zaposlena, ili neki sličan izgovor.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2015 13:27 (kizo2703).
15 godina

Zašto pojam vlada poistovjećuješ sa sadašnjom? Niti jedna vlada, do sada nije napravila ništa da bi nezaposlenih bilo manje. Oni rade samo na tome da prikupe više novca od poreza.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...

Niti jedna vlada, do sada nije napravila ništa da bi nezaposlenih bilo manje.

Pa ovi su pobrisali hrpu ljudi iz evidencije i hvale se kako je u odnosu na prošlu godinu nezaposlenih puno manje. Kreteni...

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Zašto pojam vlada poistovjećuješ sa sadašnjom? Niti jedna vlada, do sada nije napravila ništa da bi nezaposlenih bilo manje. Oni rade samo na tome da prikupe više novca od poreza.

Gdje uopće spominjem vladu? Uostalom, šta vlada (bilo koja) ima sa zapošljavanjem, osim izmišljanja radnih mjesta za uhljebe?

Pa naravno, neće dijelit pare okolo.

Friday kaže...

Pa ovi su pobrisali hrpu ljudi iz evidencije i hvale se kako je u odnosu na prošlu godinu nezaposlenih puno manje. Kreteni...

Kao i svi dosada, čemu čuđenje? Samo u 2010. i 2011. bilo je izbrisano 60 tisuća ljudi iz evidencije HZZ-a, samo ako se nisu javili tri mjeseca, ponajviše pred izbore 2011.

Početkom 2012. svi su opet vraćeni u evidenciju.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2015 13:37 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

Ljudi moji, ispričavam se i ujedno priznajem jednu zanimaciju koja prelazi u pet-peev, a kako je krenulo postati će i otvoreni hejt.

Naime, tamo negdje kad sam pisao rad o razvoju Marksističke teorije obrazovanja, tijekom pauza sam počeo čitati o velebnom ustanku srednjoškolaca - pionira projekta državne mature.

Tada je stanoviti učenik bio važniji od ministra i premijera, barem što se medija ticalo.

No iako je hvalevrijedno da se mladi organiziraju (dapače, premalo to čine - bar u neke korisne svrhe), mediji su hvalili uspjeh organizacije i uspjeh odgode mature (kao svojevrsna pobjeda srenjoškolaca), no istovremeno malotko se libio analizirati kakvo je to stanje obrazovnog sustava u kojem se dva mjeseca prije održavanja može srušiti i odgoditi projekt koji se tiče svakog srednjoškolca u Hrvatskoj.

S vremenom su mi rekacije i organizacije učenika/studenata postali svojevrni hobi, sve u svrhu konačnog primjećivnja napretka inteligencije učeničkog kolektiva.

To je, priznajem osobni poriv, možda presubjektivan, uzrokovan prvenstveno pretjeranom glorifikacijom uspjeha koji bi u drugom desetljeću drugog milenija na uzorku od 4 milijuna ljudi trebao biti učestalija pojava te u javnosti već konačno percipiran kao nešto što je ako ne očekivana, barem normalna, "svakodnevna" pojava. Pisao sam nekoliko puta o studentima sa priznatijih sveučilišta kojima se daje pretjerana pažnja istovremeno zanemarujući katastrofalne brojke domaćih sveučilišta. No glorifikacija jednog segmenta društva (npr. nogometaši u ligama petice) samo se pokazuje i u drugom segmentu društva - bez isticanja da je to plod isključivo vlastitog truda, a da je društvo više naštetilo tom pojedincu nego da ima imalo prava uopće se drznuti spomenuti taj uspjeh.

Tetak mi je jednom prilikom dao na razmišljanje izjavivši kako su studenti uvijek bili žarište pokreta napretka, razvoja i primjene! novih ideja te ogledalo smjera u kojem se kreće društvo. I dok to striktno gledano, nije baš uvijek bilo točno - radnici su i figurativno i doslovno odradili svoj dio "posla", na njima se uvijek mogla primjetiti nuspojava ili uzanapredovali simptom dobrog ili lošeg društva.

Tako smo s godinama došli i do današnjeg dana kada je odgođen esejni dio Državne Mature iz Hrvatskog jezika.

Naravno, odgoda je plod nepredvidivog događaja, prekršaja u domeni kriminala, iako se može potegnuti pitanje zašto nije postojao plan B (moguće zbog logistike ocjenjivanja jer se ipak radi o esejskom radu).

Nismo morali dugo čekati za odgovor učenika, koji je već nekoliko sati nakon ismijan u istim medijima koji tako vole selebritizirati svakojak medikritet koji se zakonom velikih brojeva istakne, ili u drugi ekstrem hvalisati se pojedincima koji su tamo gdje jesu isključivo poradi vlasitite sposobnosti.

Naravno, vrag mi nije dao mira, pa sam proguglao potpisanog Pavla Škoku Gavranovića.

I eto, dođe mi da se objesim.

Ne može čovijek j*ebeno da vjeruje. Pa jel ima neka nezgoda ili čin da se čovjek ne zamaže govnetom nacionalizma i intelektualnog pomraćenja kad se potrudi inofrmirati se o temi?

Eto iako nisam upućen koliku bitnost ima ta udruga srednjoškolaca, plaćem od muke kada vidim u čijim je rukama ta udruga.

Stanoviti Pavao je HDZ-ovac, desničar, radikalist, i po vlastitim riječima zgađen pokušajem da se u škole uvede spolni odgoj temljen na toleriranju LGBT osoba.

Bio je tu i neki odgovor jednog od prozvanih profesora.

Žao mi je što uopće moram ovako reagirati, i isticati nebuloze nekog klinca. No ne mogu ne osjetiti gađenje, sramotu, razočaranje, tugu, muku, nevjericu i sramotu kada klincu koji se iz petnih žila trudi biti dežurni pjetlić pročitam 14 postova: "Živio HDZ" i slijedeći biser:

"Koliko je ratova Srbija dobila? 
To je trik pitanje, ako već toliko NSPS želi slobodno dođite opet.
Svi Srbi zapucaše, svi Hrvati uzvratiše, te Srbi podvijena repa ponovo pobjegoše!"

Eto, onaj vođa pobune od prije sto godina Roko je na Columbiji i Oxfordu, iako se malo gubi u pokušaju pojednostavljivanja nekih kritičnih društvenih problema, a njegovi "nasljednici" drže u odboru osobu koja je premlada da se bavi gorespomenutim pizdarijama. Ideologija i povodljivi mladi ne idu skupa. Tj. idu - na žalost i tugu uporopaštenog društva.

TL.DR. - nije se promjenilo puno:

- Mediji dokazuju da su iznimno rijetko sposobni sagledati širu sliku od sutrašnje duplerice.

- Učenici su kao i ostatak društva u doba sveopće krize podložniji ideološkim utjecajima

- Pojavljuju se etikete "elitnih gimnazija" po Zagrebu, što je oksimoron, paradoks i tragikomedija u loncu zagorenog čušpajza.

- Mornar - možda da se prihvati posla obiteljskog prezimena.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
kizo2703 kaže...

Kao i svi dosada, čemu čuđenje? Samo u 2010. i 2011. bilo je izbrisano 60 tisuća ljudi iz evidencije HZZ-a, samo ako se nisu javili tri mjeseca, ponajviše pred izbore 2011.

nije čuđenje, ali razočaranje jest, zato jer ovi i dalje viču "mi smo drukčiji", a ustvari su isti drek ko i oni prije

samo što su ovi dodali još jednu razinu više licemjerstva

17 godina
odjavljen
kizo2703 kaže...

Sarkastičan sam bio. Ali moram priznati da nisam znao kako se to i prije radilo...

Freak Show Inc.
12 godina
Friday kaže...
kizo2703 kaže...

Sarkastičan sam bio. Ali moram priznati da nisam znao kako se to i prije radilo...

uvijek se to radilo, kad im paše onda se koriste podaci o broju zaposlenih, kad im ne paše, onda brojke o registriranoj nezaposlenosti - koja jedino pokazuje koliko je njih ostalo na burzi

uostalom, tko je sve ove što kizo spominje vratio 2012. na burzu da bi ih kasnije pred izbore opet mogao brisati, ne bi li navodno smanjenje nezaposlenosti bilo što efektnije 

zato imaš s jedne strane brojku o smanjenoj registriranoj nezaposlenosti od 100.000 ljudi (bubam) koju mrsić pobjedonosno objavljuje, dok je broj zaposlenih porastao za jedva 5.000

a di su ostali - otišli van trbuhom za kruhom, odustali od hzz-a jer tamo ionako nema koristi biti prijavljen, nisu ni tražili posao nego im je prijava trebala za zdravstveno osiguranje i slično

znaju oni sve to, samo su pisde i lažu nas u oči, isto kao i oni kojima su to isto spočitavali prije četiri godine

al kome pričati, kad se kod nas ionako glasa protiv, a ne za

16 godina
wyks kaže...

-..

To je, priznajem osobni poriv, možda presubjektivan, uzrokovan prvenstveno pretjeranom glorifikacijom ..

- welcomme to RL, cinik/skeptik ili realni optimist=pesimist. Sve je politička igra tj interesi a otkrivnaje tko stoji iza bilo čaga (npr informacije, pokreta, inicijative) može biti depresivno. Pa do otkrivanja A-51 i krugova u žitu.

... istina, bilo bi lijepo da nije tako.

picajzla0707 kaže...
.. ovi dodali još jednu razinu više licemjerstva

-ali prvo su oni, moji, tvoji.. (pa na kraju viknemo) udba! (a može i tito-hićo itd.).

-u ljuštenju slojeva otkriješ istinu, nevažni su kao i ta istina. Otkriješ da su/smo jednaki ali i dalje su oni krivi. Nismo mi, oni su prvi itd.

Kokoš-jaje, sve do prve amebe. Postoji teorija, da je već u Edenu HDZ zasrao stvar, ''zna se'' (jabuka=spoznaja i od ta je ta uzrečica aktualna), ali prije tog je SDP rulao masom (bez svijesti, na putu u komunizam).

12 godina
ihush kaže...

-ali prvo su oni, moji, tvoji..

ma nisu ovi-oni moji ni tvoji, "oni" su si svoji već godinama...

12 godina
protjeran

...foto milenija..... ko plus i minus, ko majka slonica i Dambo... neprocjenjivo...

17 godina
odjavljen

Odem na stranice od HAK-a da vidim jel ima za kupiti kakvo putno osiguranje (za vuču i to) jer idem preko BiH na more. Otvorim shop i sablaznim se: http://shop.hak.hr/

Naočale, slušalice, zvijezda majoneza, tirolska salama...

Jel to normalno?

Freak Show Inc.
16 godina
odjavljen
Friday kaže...

Jel to normalno?

To je totalno normalno. Sve ti to treba kad ideš na duži put... Navali!

My name is Legion... For we are many!
17 godina
moderator
Friday kaže...

Odem na stranice od HAK-a da vidim jel ima za kupiti kakvo putno osiguranje (za vuču i to) jer idem preko BiH na more. Otvorim shop i sablaznim se: http://shop.hak.hr/

Jel to normalno?

To je za vas paradajz turiste kad idete preko BiH da imate šta da jedete pa ne morate ćevape do Splita naručiti :D

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice