Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.950
|
čitano: 8.021.210
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?
Danny_HR kaže...
I dalje sam oštro protiv prava glasa bilo kome tko nema prebivalište u HR. Mislim, zdrav razum nalaže da ćeš glasati lokalno, a ne za prčiju na drugom kraju zemaljske kugle. Iako se ovdje radi o BiH, isto vrijedi.

Nemoj tako, u nasim knjigama, kad se kaze "u nasoj domovini" misli se na Hrvatsku (u Srednjobosanskom kantonu sam).

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
15 godina
neaktivan
eevek kaže...
Danny_HR kaže...
Zbilja si sumnjao u takav razvoj situacije?
Pa to je postao standard, izvuć maksimalno iz dijaspore.

I dalje sam oštro protiv prava glasa bilo kome tko nema prebivalište u HR. Mislim, zdrav razum nalaže da ćeš glasati lokalno, a ne za prčiju na drugom kraju zemaljske kugle. Iako se ovdje radi o BiH, isto vrijedi.

Ja sam i protiv prava glasa svih Hrvata općenito...ili barem onih sa kvocijentom inteligencije ispod 120, ali tko mene pita {#}

Dijaspora je najmanji problem na izborima. Pogotovo kada govorimo o biranju majmunčića za Sabor.

Mislim da je najveći, jer je donijela prevagu na prošlim izborima kad je HDZ dobio mandat. Ako se ne varam zemlja se zove Hrvatska, neki Hrvati tamo žive koji se žale da su u zadnje 4g na površinu isplivala neka govna i tako. Buncaju, sve u svemu.

I da se razumijemo, ne bi mi bila manji problem ni da glasa za SDP, jednostavno to glasovanje tamo treba ukinuti što se tiče parlamentarnih izbora. Da ne ide toliko para koliko ide u BiH, živo me zanima kako bi iskazivali svoje domoljublje na izborima za Hrvatski sabor.

Cemetary gates
15 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
Danny_HR kaže...

Nemoj tako, u nasim knjigama, kad se kaze "u nasoj domovini" misli se na Hrvatsku (u Srednjobosanskom kantonu sam).

Žalosno je što vam domovina nikad neće postati Bosna i Hercegovina. Nego će valjda do nekog novog rata, nekog novog raspada i pokušaja pripajanja, svaka strana tjerati svoj interes. Ne mogu shvatiti zašto, ako već tamo žive tri naroda, ne mogu prihvatiti BiH kao svoju državu.

Imaš neki odgovor, mišljenje, zašto je tome tako?

Cemetary gates
16 godina

Pa sada imaju samo nekolicinu biračkih mjesta, kada govorimo o BiH. I nikakve strašne prevage nije bilo na prošlim izborima. Ako me pamćenje služi bila je riječ o 3 mjesta.

thedream kaže...

Žalosno je što vam domovina nikad neće postati Bosna i Hercegovina. Nego će valjda do nekog novog rata, nekog novog raspada i pokušaja pripajanja, svaka strana tjerati svoj interes. Ne mogu shvatiti zašto, ako već tamo žive tri naroda, ne mogu prihvatiti BiH kao svoju državu.

Koja BiH? Misliš da to postoji trenutno? Polovica države dodijeljena kao koljačka nagrada, a druga polovica pripada ekipi koja se, iz samo političarima poznatih razloga poklala i mrze se trenutno više nego itko.

Ne znaš tko pije tko plaća, nema se novca, sustav u banani...ljubav prema domovini frca na sve strane.

Misliš da je baš tako teško shvatiti?

15 godina
neaktivan

Čemu onda BiH? Država koju ni sami ne priznaju i u koju ne vjeruju. Ne znam, osobno mislim da je to poražavajuće i žalosno.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 10:18 (thedream).
17 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Nije bitno što piše u knjigama nego kome biraš vlast. Ne biraš ju sebi nego nekom drugom i to je neprihvatljivo.

Tolerancija mi nije jača strana, svi drugi griješe a ja sam bez mana.
16 godina
thedream kaže...

Čemu onda BiH? Država koju ni sami ne priznaju i u koju ne vjeruju. Ne znam, osobno mislim da je to poražavajuće i žalosno.

Jel' pita netko ljude što oko toga? Jesu li ih pitali kada su zaustaljene akcije i kada je donesena ova nakaradna odluka o podijeli, čime su napravili sve ono što su htjeli agresori oružjem?

Pitali su ih, koliko i nas o istoku Hrvatske.

Jednako tako, iako su (šatro) konstitutivan narod u BiH, Hrvate se za stvari pita koliko i mene za odluku o sudbini Eurozone {#}

Zanimljivo je...kada ih se zatreba, onda su Hrvati BiH naši ljudi...sam korijen, a kada sve prođe onda su glupi Bosanci. Moje iskustvo je takvo da sam u RH sreo oveći broj glupih ljudi, dok su me "glupi Bosanci" u nekoliko navrata vrlo pozitivno iznenadili.

Ja sam ih prihvaćao i prihvaćam ih kao sastavni dio hrvatskog naroda. Granice me ne zanimaju, a novac za razvoj školstva i sličnih projekata u BiH ne predstavlja mi problem. To što vaši umovi puše novinske natpise i odmah vam je u glavi ovaj je*eni HDZ, to je problem vaše uskoumnosti.

Prođite kroz BiH i pitajte ljude u što se utroše novci iz RH, možda vam se smire živci kada vidite da knjige i obnove nekih škola nisu baš strašan trošak na državi koja više para ulupa u farbabnje tunelčića.

16 godina
protjeran
eevek kaže...

Ne znaš tko pije tko plaća, nema se novca, sustav u banani...ljubav prema domovini frca na sve strane.

Ovako, ja gledam HRT-ove i Novu TV, ponekad BiH kanale (RTRS, FTV, BHT, Hayat, a Hrvati svog ni nemaju). Cini mi da ni u Hrvatskoj vlast nije neka badass.

Ovo što slijedi je odgovor i Blackalbum-u.

Dakle, u BiH ljudi žive jednako kao i u Hrvatskoj i Srbiji, jednako. Nekako na televizije uvijek dođu oni najglasniji, kojim smeta svašta.

Eevek, zbog tog "koljačka nagrada" bi me bilo stid. U BiH se oko postojanja RS jako malo svađa. RS postoji, i njeno je postojanje osigurano. Znate li da je Dan državnosti Hercegbosne bio neradan u  hrvatskim kantonima?

thedream kaže...

Država koju ni sami ne priznaju i u koju ne vjeruju.

Priznaju je i u nju vjeruju Muslimani/Bošnjaci. Oni je i vole i obožavaju. To je jedno od ishodišta ovih nebitnih društvenih problema, što u njihovim mozgovima mi smo njima gosti koji su se duže zadržali.

Nije to ni ništa čudno, država je nastala da se malo razdvoji Srbija od Hrvatske i obrnuto i gotovo. Ni ja sam   ne osjećam ništa prema BiH, ne vidim svoju budućnost ovdje i gotovo. Hrvati, nažalost, vide sebe kao goste u BiH, koji su se malo duže zadržali, a o tome ne znam što da mislim. Srećom, u BiH postoji Republika Srpska, bez obzira na to što je Srpska, lijepo je znati da postoji.

Nema apsolutnog jedinstva u BiH, ne može ga biti, ne treba o tome ni misliti. Možda jedino pomirenje s stvarnošću, to bi bio najbolji ishod. Ne možete očekivati da će Hrvat (primitivac) prihvatiti BiH zastavu, kad u državi nema svoj kanal (ovo često navodim jer za riješenje treba jako malo), niti jedan jedini Hrvat ne igra u reprezentaciji BiH i sl.

P.S.

Jedina zastava koji sam držao, je ona HDZ-ova prije mnogo godina kad je bio nekakav koncert u mom gradu pa sam je dobio. Tad sam imao 4-5 godina, i pao sam dok mi je bila u ustima i onaj držak mi se zabio u nepce (momački). (Idem doručkovati, pa ne mogu pisati, ohladit će mi se jaja).

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
15 godina
neaktivan
eevek kaže...
thedream kaže...

Jel' pita netko ljude što oko toga? Jesu li ih pitali kada su zaustaljene akcije i kada je donesena ova nakaradna odluka o podijeli, čime su napravili sve ono što su htjeli agresori oružjem?

Pitali su ih, koliko i nas o istoku Hrvatske.

Jednako tako, iako su (šatro) konstitutivan narod u BiH, Hrvate se za stvari pita koliko i mene za odluku o sudbini Eurozone {#}

Zanimljivo je...kada ih se zatreba, onda su Hrvati BiH naši ljudi...sam korijen, a kada sve prođe onda su glupi Bosanci. Moje iskustvo je takvo da sam u RH sreo oveći broj glupih ljudi, dok su me "glupi Bosanci" u nekoliko navrata vrlo pozitivno iznenadili.

Ja sam ih prihvaćao i prihvaćam ih kao sastavni dio hrvatskog naroda. Granice me ne zanimaju, a novac za razvoj školstva i sličnih projekata u BiH ne predstavlja mi problem. To što vaši umovi puše novinske natpise i odmah vam je u glavi ovaj je*eni HDZ, to je problem vaše uskoumnosti.

Prođite kroz BiH i pitajte ljude u što se utroše novci iz RH, možda vam se smire živci kada vidite da knjige i obnove nekih škola nisu baš strašan trošak na državi koja više para ulupa u farbabnje tunelčića.

A za Crkvu u BiH, mislim Crkvu kao širi pojam, ne građevinu ali može i to, dođe na isto, dok ljudi u HR kopaju po kontejnerima tražeći boce? Zvuči odvratno populistički i sebično, ali nije li tako? Jesu li baš svi ti novci potrebni, rodno selo R.Boškovića? Šališ se..ili što je ono već bilo, a frajer rođen u Dubrovniku i ima trg, ulicu, što li..

Ma daj molim te {#}

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 10:40 (thedream).
16 godina
M_dipl. kaže...

Skoro pa me sram reći, jer to doživljavam kao svojevrsni intimni poraz, ali tijekom proteklih 7-8 godina što više-manje aktivno promatram i analiziram društvo oko sebe i politiku potpuno sam zamrzio sve što ima veze sa Hrvatskom, tradicijom, domoljubljem i svime što ugrubo pada u taj koš. Postane mi fizički mučno kad čujem nekoga da hvalospjevima opisuje svoju domovinu (posebno ako smo sunarodnjaci, jelte), baš sam zamrzio sve to.

Pa domoljublje, barem u smislu u kojem se vrti i prezentira u javnosti, ima smisla naglašavati koliko i rodoljublje. Svako ljudsko biće vezano je za svoju obitelj, bez previše pitanja i izbora. Jednako tako, ne vuče ljude bez razloga ljubav prema domu, mjestu u kojem su rođeni.

Ne treba mi nikakav žderač janjetine u finom odijelu koji će mi objasniti što trebam voljeti i koliko sam vrijedan zbog toga stavljam li šapu na srce dok svira himna.

Smijem se na izjave tipa "ponosim se što sam Hrvat". Zašto se ponose? Ponose li se ljudi time što imaju baš smeđu kosu, ili kakvu već imaju?

Najbolji test za takve umove je upravo pitanje "zašto?". Razuman čovjek možda i odgovori da je ponosan, ili mu je drago biti građaninom ove Hrvatske, jer je na njenom današnjem tlu rođen jedan od najvećih ljudi u povijesti ljudske civilizacije - Tesla.

Prosječan isprani mozak krenut će na rat ili nabrajati otoke, kao da se mogu ponositi time gdje sam rođen zbog ubijanja, ma kako opravdano bilo, ili zbog sretne slučajnosti da sam rođen u zemlji koja uistinu jest lijepa.

Da li je najljepša? Naravno da nije.

Da li se isplati ulaziti u raspravu sa takvim ljudima? Ne, odmakni se i pusti ih da žive u zanosu...dok ih politika ne spusti na zemlju {#}

15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Skoro pa me sram reći, jer to doživljavam kao svojevrsni intimni poraz, ali tijekom proteklih 7-8 godina što više-manje aktivno promatram i analiziram društvo oko sebe i politiku potpuno sam zamrzio sve što ima veze sa Hrvatskom, tradicijom, domoljubljem i svime što ugrubo pada u taj koš. Postane mi fizički mučno kad čujem nekoga da hvalospjevima opisuje svoju domovinu (posebno ako smo sunarodnjaci, jelte), baš sam zamrzio sve to.

Veći je problem s čim to indentificiraš. Odnosno tko i što je tome doprinio, siguran sam da ti se sama definicija države, kao ni tradicija u smislu narodnih pjesama,nošnji, KUD-ova i narodnih običaja ne gadi, pa u krajnjoj liniji ni to domoljublje, koje je smatram, grubo prisvojeno od HDZ-a, a to završi tvojim razmišljanjem.

Čak bi se usudio reći, da su tebi drugi uzeli i ogadili, to što ti se gadi. Nije ti gadljivo samo po sebi.. Dipl nađi Hrvatsku opet u sebi. {#} Smiješno zvuči,ali..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 10:46 (thedream).
15 godina
eevek kaže...

Pa sada imaju samo nekolicinu biračkih mjesta, kada govorimo o BiH. I nikakve strašne prevage nije bilo na prošlim izborima. Ako me pamćenje služi bila je riječ o 3 mjesta.

thedream kaže...

Koja BiH? Misliš da to postoji trenutno? Polovica države dodijeljena kao koljačka nagrada, a druga polovica pripada ekipi koja se, iz samo političarima poznatih razloga poklala i mrze se trenutno više nego itko.

Meni se čini da u BIH ima nafte (više nego se to očekiva) rekao bih i da je to istraživanje napravljeno još za vrijeme Jugoslavije, zapravo čitao sam negdje o tome, samo u ono vrijeme je bio problem što nafta leži duboko. Isto u jednom dokumentarcu na koje sam dao link na pregovorima u SAD-u Peter (veleposlanik SAD-a u HR) pita Miloševića da što je tako posebno u BIH kad je trebao sigurnu zonu za Goražde, a on je odgovorio de se ne vidi sve na prvi pogled (vjerojatno rude ili nafta ili oboje). Iako nije trenutna tema na Kosovu ima "dobra" žila silicija.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
thedream kaže...

A za Crkvu u BiH, mislim Crkvu kao širi pojam, ne građevinu ali može i to, dođe na isto, dok ljudi u HR kopaju po kontejnerima tražeći boce? Zvuči odvratno populistički i sebično, ali nije li tako? Jesu li baš svi ti novci potrebni, rodno selo R.Boškovića? Šališ se..ili što je ono već bilo, a frajer rođen u Dubrovniku i ima trg, ulicu, što li..

Ma daj molim te {#}

Pazi, te fore o kopanju kontejnera, taj kvazi-moral ovog nakaradnog naroda, postaju mi smiješne i nemaju veze sa BiH.

Toliko novca se ulupava u razne stvari, ali nekako novine i judi uvijek uspiju na pik dovesti branitelje, dijasporu...

Pa osvrni se oko sebe..svaka nova ulica koju vidiš..svaka zgrada koja je sagrađena, a da su ih plaćali grad ili država, poprište su odigranog kriminala - od krađe pri samom dogovoru o izvršenju radova do samog krajnjeg radnika koji mažnjava materijal.

Da ne govorimo o izigravanju inspekcije, potplaćivanju iste, puštanje "u pogon" bez pola potrebnih dozvola. Ovo ne pišem kao nekakav retard koji samo se*e, nego kao čovjek koji se iz godine u godinu uvjerava u takve pljačke, još od početka obnove na ovamo.

I takve fore su normalne i to sigurno ide na ruku kopanju po kontejnerima. Ali nećemo o tomu, ja bih radije zapalio par tisuća knjiga iz školskih knjižnica u centralnoj Bosni, kupljenih od sličnih transakcija iz RH...što će im, ionak' su glupi Bosanci {#}

16 godina
protjeran
eevek kaže...

I takve fore su normalne i to sigurno ide na ruku kopanju po kontejnerima. Ali nećemo o tomu, ja bih radije zapalio par tisuća knjiga iz školskih knjižnica u centralnoj Bosni, kupljenih od sličnih transakcija iz RH...što će im, ionak' su glupi Bosanci {#}

Ima za tebe i boljeg posla od paljenja knjiga.

Srednjobosanski kanton, koji ima 39% Hrvata, za mojih 12 godina školovanja nije primio donaciju države za knjige (niti jedne države), ja bih trebao (kad ne bih kopirao) plaćati knjige oko 100Kn, uz izuzetak likovnog koji je bio oko 200Kn. 13km od mene je opština u kojoj moj drug nove knjige kupuje za sitniš, oko 50Kn (75% Bošnjaka '91, oko 90% danas).

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 11:07 (Mentalist).
16 godina
Mentalist kaže...

Srednjobosanski kanton, koji ima 39% Hrvata, za mojih 12 godina školovanja nije primio donaciju države za knjige (niti jedne države), ja bih trebao (kad ne bih kopirao) plaćati knjige oko 100Kn, uz izuzetak likovnog koji je bio oko 200Kn. 13km od mene je opština u kojoj moj drug nove knjige kupuje za sitniš, oko 50Kn (75% Bošnjaka '91, oko 90% danas).

Govorim o knjigama u knjižnici, ne znam kakva je situacija ja knjigama baš za školovanje. Što se samih donacija tiče, iz RH je otišlo dosta novca i raznih građevinskih materijala, za to mogu osobno jamčiti.

Za ostale stvari treba se i izboriti, tražiti, biti uporan.

15 godina
neaktivan
eevek kaže...
Mentalist kaže...

Govorim o knjigama u knjižnici, ne znam kakva je situacija ja knjigama baš za školovanje. Što se samih donacija tiče, iz RH je otišlo dosta novca i raznih građevinskih materijala, za to mogu osobno jamčiti.

Za ostale stvari treba se i izboriti, tražiti, biti uporan.

Sumnjam da je lako poput kakanja na WC-u, ako ne izađe iz prve, treba tiskati i biti uporan.

Cemetary gates
17 godina
eevek kaže...

Malo "demagogišeš", Ivek.

Nitko im ne odriče da su etnički Hrvati, kao što ni etničkim Hrvatima u Americi, Austriji, Čileu, Novom Zelandu ili bilo gdje drugdje to nitko ne odriče. 

Međutim, nisu de facto (de jure jesu - tko je kršten u katoličkoj crkvi, automatski je dobio domovnicu - još jedan problem koji će skočiti da nas u budućnosti "ugrize za guzicu" više nego sada...) hrvatski građani. Koriste se isključivo kao pretičak na vagi kada primitivna desnica treba dobiti izbore u Hrvatskoj, a iako su joj neophodni za prevlast, sva ova materijalna "pomoć" (zapravo potkupljivanje) im ni na koji način stvarno ne pomaže u njihovom životu u BiH, a nama odmaže. 

Primjerice, RH je financirala s preko 300 milijuna kuna gradnju KBC i Sveučilične bolnice u Mostaru, što je ogromna lova, a zauzvrat se Hrvati iz čitave Hercegovine i dijela Bosne i dalje dolaze liječiti u Split i to besplatno. 

I to ne "besplatno" kako je to "besplatno" za mene koji svaki mjesec odvajam skoro 2 keke kuna za zdravstveno iz bruto plaće, već fakat besplatno jer ne uplaćuju ništa u HZZO, a svejedno dobivaju zdravstvenu njegu u nas. Dakle, mi u ovom slučaju dvaput plaćamo (i KBC Mostar i liječenje u RH), da bi tih 40-tak do 60 keka ljubitelja HDZ-a i HSP-a koji izađu na izbore dali svoj glas HDZ-u i HSP-u u Hrvatskoj. 

To nema veze s pomoći hrvatskom narodu kojega oni jesu dio, već s čistom politikom kupovanja glasova državnim novcem za račun određenih političkih stranaka. 

Isto vrijedi i za obrazovanje. Grade se škole (iako je nastavni kadar u BIH gori nego u nas, tako da se radi o ljušturama, a ne o stvarnim školama),  a onda etnički Hrvati iz BIH najnormalnije dolaze na školovanje u Hrvatsku čiji obrazovni sustav ne financiraju. 

Na kraju imamo stvarno loš položaj Hrvata u BIH, koji će takav uvijek i biti jer ulijevanje love nije namijenjeno poboljšanju tog položaja nego kupovanju glasova, a istodobno i prezir Hrvata iz Hrvatske prema svojim sunarodnjacima koje vide kao desničarske parazite koji samo sisaju lovu iz hrvatskog proračuna, a uvijek glasaju suprotno općem raspoloženju glasačkog tijela u samoj RH i iz susjedne države određuju kako će se voditi država u kojoj uopće ne žive. 

Ukratko - dok je ovakve "pomoći" Hrvatima u BiH, Hrvati iz RH će ih doživljavati kao parazite, a ne sunarodnjake. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 12:45 (Drago).
15 godina
neaktivan

Dobar.

Cemetary gates
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Zbilja si sumnjao u takav razvoj situacije?
Pa to je postao standard, izvuć maksimalno iz dijaspore.

A i iz ove dijaspore također!

Koliko je tu tek glasova! {#}{#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina

Malo o novoj "tehnokratskoj" grčkoj vladi, oktroiranoj od banaka i bez ikakvog demokratskog legitimiteta:

http://exiledonline.com/austerity-fascism-in-greece-the-real-1-doctrine/

This space for rent!
16 godina
neaktivan

nemojte se zavaravati,hdz je još uvijek opasan protivnik

16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Malo o novoj "tehnokratskoj" grčkoj vladi, oktroiranoj od banaka i bez ikakvog demokratskog legitimiteta:

http://exiledonline.com/austerity-fascism-in-greece-the-real-1-doctrine/

Svasta!!! Cije banke su ih postavile, grcke? Ovaj blog kaze da su to "EU banke"...

Pa da covjek ne povjeruje! Pa Tux je bio u pravu izgleda, stvarno covjek nije gazda u svojem dvoristu!

I am falling - to see what's left behind....... I am fallen - to you I must be blind.
17 godina
neaktivan
Pa naravno da nije. Deus ni pojedinac nije gazda u svom dvorištu, kako bi onda cijeli narod bio.
Tolerancija mi nije jača strana, svi drugi griješe a ja sam bez mana.
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Pa naravno da nije. Deus ni pojedinac nije gazda u svom dvorištu, kako bi onda cijeli narod bio.

Mislio sam u smislu, ako drzava nema prava izabrati svoje vodje - da li je onda uopce drzava ili necija kolonija? To 'dvoriste' vise nije ni 'tvoje' vec je pripojeno necijoj tudjoj kuci, da nastavim metaforu.

Sto se tice pojedinaca - ako si clan necijeg drustva, onda naravno da si gazda samo u onom dijelu u kojem ti drustvo dozvoljava, ali imas zato beneficije (policija, vatrogasci, struja, voda, zdravstvo, etc...)

Ako je vjerovati cijeloj toj medijskoj pompi, Grcka je napravila gro problema; kickaj ih iz EU, zatvori pipe i pusti ih nek se snalaze, kad im se ekonomski razvoj sredi, onda trazi lovu natrag ili jednostavno otpisi dug. Nes' ti vraga, ko da se prvi put na zemlji dogadja da netko nekome duguje, pa se zarati, pa je sve pet...

I am falling - to see what's left behind....... I am fallen - to you I must be blind.
15 godina
Drago kaže...

Primjerice, RH je financirala s preko 300 milijuna kuna gradnju KBC i Sveučilične bolnice u Mostaru, što je ogromna lova, a zauzvrat se Hrvati iz čitave Hercegovine i dijela Bosne i dalje dolaze liječiti u Split i to besplatno. 

I to ne "besplatno" kako je to "besplatno" za mene koji svaki mjesec odvajam skoro 2 keke kuna za zdravstveno iz bruto plaće, već fakat besplatno jer ne uplaćuju ništa u HZZO, a svejedno dobivaju zdravstvenu njegu u nas. Dakle, mi u ovom slučaju dvaput plaćamo (i KBC Mostar i liječenje u RH), da bi tih 40-tak do 60 keka ljubitelja HDZ-a i HSP-a koji izađu na izbore dali svoj glas HDZ-u i HSP-u u Hrvatskoj. 

Što se tiče liječenja u RH osoba koje su zdravstveno osigurane u BiH na snazi je međudržavni ugovor gdje troškove liječenja pokriva država u kojoj je osoba osigurana. Evo link a evo i potvrde da je isti na snazi. Poznajem ljude koji su trebali zahvat koji se ne izvodi u BiH pa su isti obavili u RH. Trajalo je nekoliko mjeseci dok nisu dobili sve papire iz BiH, kada su ih dobili tada je obavljen i zahvat (papiri su svojevrsni ček kojim HZZo naplaćuje od BiH troškove zahvata).

Čisto da bacim kost, u nastavku ću paste-ati sadržaj e-mail kojeg sam dobio. Mislim da isti zaslužuje biti raščlanjen u ovoj temi. Kao što rekoh samo bacam kost:

Za koga će vjernici glasati?

U proteklih tjedan dana čuo sam tri osobe (srećom samo tri) koje su izgovorile sljedeće: „Nisam siguran da će Hrast prijeći prag pa ću glasati za HDZ jer ne želim da SDP dođe na vlast“.

Usput moram reći da su te osobe iz vjerničkih krugova, pa bih htio s vjerničkog aspekta razmotriti tu izjavu. Poznat je poziv Crkve biračima da glasuju po savjesti. Pomoć pri tome donijeli su nedavno biskupi u svojoj Poruci.
1.    Biskupi u svojoj Poruci nigdje ne pišu da bi vjernici trebali glasati samo za one liste koje sigurno prelaze prag (HDZ).
2.    No, biskupi vrlo jasno govore o nužnosti zaštite ljudskog života – od začeća do prirodne smrti. Podsjetit ću da HDZ, iako je 16 godina na vlasti, nije učinio ništa po tom pitanju. Zakon o pobačaju iz 1978.g. je još uvijek na snazi.
3.    Biskupi također govore o nezamjenjivoj vrijednosti obitelji, utemeljenoj na braku. Podsjetit ću da je HDZ donio Zakon o suzbijanju diskriminacije koji direktno udara na vrednote braka i obitelji te se na temelju tog zakona sudilo vjeroučiteljici Mudrovčić.
4.    Biskupi ističu važnost pitanja odgoja i obrazovanja i način na koji se neka politička opcija kani zalagati za rast cjelovite osobnosti djece i mladih. Podsjetit ću da je HDZ izbacio iz škola GROZD-ov program zdravstvenog odgoja, i to upravo zbog kršćanskih vrednota odnosno zalaganja za pozitivan odnos mladih prema vrednotama života, odgovorne spolnosti, braka i obitelji.
5.    Biskupi također ističu pitanje kulture rada, konkretno ne/rada nedjeljom. Podsjetit ću da HDZ nije uspio (ili nije htio) zakonski regulirati nerad nedjeljom.
6.    Biskupi navode: Sa žaljenjem uočavamo da se nastavlja stvaranje i nametanje nejasne slike o obrani domovine u napadu na slobodu i neovisnost Hrvatske prije dvadeset godina, sa svim začuđujućim posljedicama na pravnoj i političkoj razini. Ovo začuđujuće se svakako odnosi i na presudu generalima u Haagu. Podsjetit ću da je upravo HDZ kreirao ovakvu nedržavotvornu politiku prema Haškom sudu.
7.    Biskupi govore o važnosti osvjetljavanja istine o zločinima komunističkog režima. Podsjećam da se HDZ godinama pravio gluh na sve pozive s tom tematikom. Tek su prije pola godine, bojimo se samo radi predizborne promidžbe, učinili prve i apsolutno nedovoljne korake.
            To su ujedno sve točke koje biskupi navode, prema kojima bi vjernici trebali napraviti ispit savjesti prilikom odlučivanja kome dati glas. Dakle, prema svim kriterijima koje navode biskupi, HDZ nije opcija kojoj bi vjernik smio pokloniti svoj glas.

Što se tiče Kukuriku koalicije, HSLS-a, Laburista i sl., Crkveni nauk je još jasniji. Doktrinalna nota Sv. Stolice kaže da „Ispravno oblikovana kršćanska savjest ne dopušta ikome da svojim glasom podupire političke programe koji proturječe temeljnim sadržajima vjere i morala“. Dakle, vjernik ne bi smio glasati za stranke koje kroz svoj program i djelovanje promoviraju homoseksualne brakove, eutanaziju, pobačaj i sl. – konkretno, vjernik ne bi smio glasati za Kukuriku koaliciju, Laburiste, HSLS i sl.

Možda se na nekim prošlim izborima, u nedostatku autentične kršćanske opcije, moglo raspravljati o glasovanju za „manje zlo“. No, danas kad postoji Hrvatski rast – Hrast, takve rasprave su izlišne. U Hrastu su se angažirali praktični vjernici, aktivni laici, čiji stavovi i djelovanje su poznati ne samo vjernicima već i široj javnosti.

Hrast je u ovih godinu dana, unatoč brojnim napadima izvana i iznutra, očuvao autentičnost i učinio nekoliko tisuća praktičnih vjernika politički aktivnima. Ignoriranje tih postignuća Hrasta značilo bi i ignoriranje Crkvenog nauka koji potiče vjernike da se uključe u politiku (Vjernici laici se nipošto ne mogu odreći sudjelovanja u 'politici', Christifideles Laici).

I, dvije crtice za kraj:
1.    izborni listić, u svom izvornom demokratskom smislu predstavlja pitanje: „koju od predloženih lista smatrate najboljom?“ Neki ljudi na to pitanje ne daju iskren odgovor, već kalkuliraju, glasuju za „manje zlo“ i na taj način izvrću osnovni smisao demokracije. Posljedica toga je da niti tako izabrani zastupnici nisu iskreni prema svojim biračima. Na taj se način zatvara krug koji rezultira sve lošijom političkom situacijom punom nepovjerenja i nedostatka osobne odgovornosti političara. Taj se krug može prekinuti samo ako se vratimo biti demokracije: glasati „za“ odnosno birati one koje smatrate najboljima.
2.    Kukuriku koalicija će doći na vlast nakon ovih izbora. Vjerojatno će moći sama formirati Vladu, a ako ne, onda svakako uz podršku SDSS-a, manjinaca i još nekih stranaka koje sa svima mogu koalirati. Jednako je tako izvjesno da Kukuriku koalicija neće osvojiti dvotrećinsku većinu (čak niti s koalicijskim partnerima). Što se tiče HDZ-a, potpuno je nevažno hoće li osvojiti 5 mandata više ili manje. No, izrazito je važno da Hrast uđe u Sabor i da se pokaže da je moguće da pošteni, pametni i sposobni ljudi koji se u svojem djelovanju već zalažu za kršćanske vrijednosti uđu u Sabor. Na taj bi način šutljiva kršćanska većina konačno dobila svoje predstavnike. Uz odličan posao koji je Hrast odradio u proteklih godinu dana, ta bi poruka potaknula još značajno više vjernika da postanu politički aktivni što bi na sljedećim izborima rezultiralo velikim uspjehom i omogućilo stvarne promjene u Hrvatskoj.

Ladislav Ilčić

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan

Nije dobro kad ti banke postave vladu, a nije ni dobro kad radiš protiv banaka (link)

Jbt pa nije nikad dobro{#}

pr0n lesbians Y U NO EXIST IN RL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 15:51 (AA-d00d).
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Drago kaže...

Skratio sam skroz citat, reply ide na mariov post, poduži je, tj. njegov C/P. Mislio sam prvo napisati nemam komentara, ali šta onda i pisati, samo ću reći da Crkva i crkvenjaci već stoljećima, dakle ne godinama, nego - stoljećima, ne slijede Kristov nauk. Religija je kroz povijest prečesto bila okidač strašnih zlodjela, te si dajem puno pravo ispaliti tako jaku glupost.

Crkva nema veze sa svojim utemeljiteljem, i njegovim učenjima. Crkva je interesana, dvolična/licemjerna i prijesvega nepravedna zajednica, koja na školskom primjeru Hrvatske, koristi apsolutno sva dopuštena sredstva, pogotovo ljudsku glupost i granice dobrog ukusa, o argumentima naravno ni a, da bi izmanipulirala ovaj priglupi, polupismeni i ponajviše izvrnuti, ispreskakani narod.

Nek ide njima na dušu, i to što pričaju, i tko ih sluša, u konačnici - i onima koji će opet glasati za HDZ.

Cemetary gates
13 godina

Ma joj te crkvene savjete kad vidim zlo mi dodje. Jel ih netko tjera da pobacuju, da rade nedjeljom, da zive bez braka i obitelji?

Kultura rada je zabraniti rad? Sta ne kazes.Umjesto da se bore da se rad plati, oni bi zabranjivali. Samo po tome je vidljivo koliko im je zapravo stalo. A da im je stalo, malo bi se presvukli iz svojih zlatnih haljina i sisli medju narod. Kad vidim onog ridikula s zlatnim stapom kako seta u zlatom optocenoj katedrali, stvarno mi je zao svih koje je uspio obrlatit. A tek koliko su pokrali kroz stoljeca narodu, i sad se jos usude traziti povrat imovine, a sva je na isti nacin oteta narodu, raznim desetinama, devetinama i slicnim metodama

A tek price o moralu. Moralno je pozivati na diskriminaciju zena i nekatolika? Moralno je ne htjeti posvetiti kucu ako se ne uplati lova? Moralno je ne htjeti obaviti pogreb jer obitelj nema novca?

A crkveni odnos prema spolnosti najbolje rezultate pokazuje u Africi, gdje su svi sretni, zdravi i siti. Umjesto da se promice upotreba kondoma, koja bi em smanjila rast populacije, em ih odrzala zdravijima. Jos nam samo trebaju takvi talibani da mi sprecavaju dijete da nauci sve sto ga zanima i kad se na nekom tulumu pocne druzit s kakvom damomom, da zna koje su opasnosti, i kako se zastititi, i od bolesti i od nezeljene trudnoce.

16 godina
Drago kaže...

Malo "demagogišeš", Ivek.

Nitko im ne odriče da su etnički Hrvati, kao što ni etničkim Hrvatima u Americi, Austriji, Čileu, Novom Zelandu ili bilo gdje drugdje to nitko ne odriče. 

Međutim, nisu de facto (de jure jesu - tko je kršten u katoličkoj crkvi, automatski je dobio domovnicu - još jedan problem koji će skočiti da nas u budućnosti "ugrize za guzicu" više nego sada...) hrvatski građani. Koriste se isključivo kao pretičak na vagi kada primitivna desnica treba dobiti izbore u Hrvatskoj, a iako su joj neophodni za prevlast, sva ova materijalna "pomoć" (zapravo potkupljivanje) im ni na koji način stvarno ne pomaže u njihovom životu u BiH, a nama odmaže. 

To nema veze s pomoći hrvatskom narodu kojega oni jesu dio, već s čistom politikom kupovanja glasova državnim novcem za račun određenih političkih stranaka. 

Isto vrijedi i za obrazovanje. Grade se škole (iako je nastavni kadar u BIH gori nego u nas, tako da se radi o ljušturama, a ne o stvarnim školama),  a onda etnički Hrvati iz BIH najnormalnije dolaze na školovanje u Hrvatsku čiji obrazovni sustav ne financiraju. 

Na kraju imamo stvarno loš položaj Hrvata u BIH, koji će takav uvijek i biti jer ulijevanje love nije namijenjeno poboljšanju tog položaja nego kupovanju glasova, a istodobno i prezir Hrvata iz Hrvatske prema svojim sunarodnjacima koje vide kao desničarske parazite koji samo sisaju lovu iz hrvatskog proračuna, a uvijek glasaju suprotno općem raspoloženju glasačkog tijela u samoj RH i iz susjedne države određuju kako će se voditi država u kojoj uopće ne žive. 

Ukratko - dok je ovakve "pomoći" Hrvatima u BiH, Hrvati iz RH će ih doživljavati kao parazite, a ne sunarodnjake.

Slažem se ja sa većim dijelom, ali nije sve baš tako crno.

Mostarski bolnički kompleks radi punom parom, ali nemaju još sve uvjete. Upravo zbog toga npr. onkološki slučajevi završavaju u Sarajevu, Zagrebu ili Splitu, ali to liječenje nije besplatno kako kažeš nego se uredno naplaćuje među državama u okvirima dogovorenih tarifa i ovisno o partnerskim ugovorima među bolnicama.

Kažeš da Hrvati dolaze iz BiH u Hrvatsku na školovanje i kada se tako pročita ta rečenica, ispada da je poplava nekakve djece i mladih iz BiH u hrvatske škole, a to jednostavno nije tako.

Inače, uporno ponavljate da je to kupovanje glasova. Kako to da je Račan jednako tako uredno slao gotovo jednake iznose potpore? Samo mi nemojte reći kupovanje glasova za SDP {#}

Općenito, barem koliko ja znam, zanimanje glasača iz BiH za hrvatske izbore je mali (mislim oko 30%), a sada će biti još manji, kada je srezana lista glasačkih mjesta...i od tih 30-ak posto, dobar dio su duhovi koji su glasovali..kao i hrvatski duhovi.

Nemaju ljudi mira u grobu. Uostalom, tko kaže da glasač mora biti živ da bi glasovao? Baš me zanima pokriva li zakon to {#}

Dobro si napisao da dobar dio građana Hrvatske smatra Hrvate iz BiH parazitima, ali zanima me koje parazite više mrze...njih tamo u Bosni i Hercegovini, ili svoje susjede koji ih okružuju...razne kvazi-invalide, umirovljene papke i slično.

Mene nekako manje bole milijuni nego silne milijarde koje se isisavaju od ljudi koji me okružuju, pred mojim očima.

Ajmo te domesticus seljačine riješiti pa ćemo onda Bosance je*at' u mozak...do tada im pomozimo da srede kuće i škole kako bi ostali dole, jer nije nam ionako u interesu da dođu u RH.

Podcjenjujete važnost tih ljudi dolje.

16 godina
neaktivan
F10EXX kaže...

Ma joj te crkvene savjete kad vidim zlo mi dodje. Jel ih netko tjera da pobacuju, da rade nedjeljom, da zive bez braka i obitelji?

U biti generalni savjet uopce nije los: nemoj glasati 'protiv nekoga', vec glasaj 'za nekoga'.
Sad zanemarimo detalje da u pismu netko = Hrast... to bi trebalo ignorirati :-D

U vezi novca, opet:

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/11/25/0426006.html?pos=n0

Vodilja za pripremu drzava je interesantna, posebno pravilo br. 1.

"Za stedise" ocito ima brige, jer ako to sve kolapsira, necete moci podici svoju lovu... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2011 16:23 (Deus ex machina).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice