Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.522.853
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
"Nije bitko tko" kaže...
Kao otac dvije kceri (jedna je punoljetna) i jednog sina mogu samo sa zgrazanjem citati tvoje i ostale postove koji se ticu incesta.
[...]
I ne. Incest nije ispravan. *ite se ali nije!! I treba se zakonski kaznjavati.

Meni nije sjasno zašto vi kada kažemo da nemamo ništa protiv incesta (ili pedera) odmah gledate kroz sebe? Mnogi ovdje provlače isto..

Kao da ću ja odobravanjem, tjerati nekog od vas na incest ili pederluk?! Kako to ikome od vas šteti? Kako ikome šteti što se preko puta u susjedstvu brat sa sestrom "igra"?!

Pa ni ja nebi svoje dijete ni brata ni sestričnu hebao. Ako netko to želi.. to nije moja stvar.. Poanta je da se ni pedere ni incestnike ne smije kažnjavati.

I ono što ja pitam jest zašto vi mislite da ih se treba kažnjavati (ili osuđivati, diskriminirati, ili nazivati nenormalnima i neprirodnima)?

To što Vas nekoliko zna što je prirodno i normalno.. me u najmanju ruku čudi. Zaista olako dajete zaključke o prirodnosti ili normalnosti nekog odnosa.

Zašto sebe postavljate kao mjerilo? Zašto ja sa svojim zaključkom ne bi bio mjerilo? (ili sizgoreo, danny..)

Ja ne bi nikog iz familije ni pipnuo. Zaista nisam peder, i svejedno ne mislim da bi ih se trebalo kažnjavati. Pustimo na stranu osobno mišljenje, jer mene ni incest ni isti spol ne privlače, kao ni mnoge od Vas, ali zašto je nečiji odnos za osudu ili kaznu? Nije mi jasno zašto nešto što se meni gadi (mrzim dinje) bi trebalo biti zabranjeno? Iako zaista mrzim dinje.

I konstantno provlačenje kroz neke religije kao da su one mjerodavne smjernice? Ili ćemo dovijeka principom dva loša ubiše miloša?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
neaktivan

Lurkam iz busije već neko vrijeme i sad sam se dovoljno nabrijao da upadobranarim:

Tabu instestuoznih odnosa je valjda univerzalno najprihvaćenija zabrana. Zašto se takve odnose brani i kažnjava?

• Zaštita djece u odnosu na roditelje. Emocionalni odnosi i utjecaj roditelja na dijete je toliko snažan da dijete može biti uvjereno da je incest normalan, poželjan, nužan i da bi takav odnos bio suglasan - iako bi takvo uvjerenje nastalo, ajmo reć, ispiranjem mozga (i u sulčaju punoljetne djece)
  • Zaštita mlađih braća i sestara od mogućeg zlostavljanja starije braće / sestara. Da svoje podivljale hormone ne usmjeri na braću/sestre, već drugdje, tabuiziranjem incesta se u pojedince kodira veliko crveno svjetlo u smjeru braće/sestara
  • spriječavanje inbreedinga i omogućavanje miješanja gena različitih skupina ljudi
  • zabranom brakova unutar iste krvne linije omogućava se bolja povezanost društva, što se za društvo i pojedince smatra korisnim. Primjer: oženiš se za trebu iz susjednog kvarta i njen brat ti je sada šogor. I šogor pomaže, jeli ,cjepat drva, popravljat auto, gledate utakmice, punica radi kolače, punac peče rakiju, šta li već...  oženiš sestru i sam si sebi šogor i sam sebi pomažeš cijepat drva, ne znaš popravit auto ... jasno, jel tako?

Da bi se sve ovo gore dodatno zaštitilo i pozabranjivalo, stvoren je tabu. Veliki Pec-PecTM! Kako bi taj pec pec bio jasan svima, zabranjen je u bilo kojem obliku pa i tom "dobrovoljnom pristanku dvije odrasle osobe". Da napaljeni mulac ne bi dobio krivu ideju gledajući kako se neki odrasli braco i seka... previše vole.

Nadam se da sam Danniju odgovorio na pitanje.

Ova tema je najveći offtopic na svijetu.

iddqd
18 godina
neaktivan
badmad kaže...
  • Zaštita djece u odnosu na roditelje. Emocionalni odnosi i utjecaj roditelja na dijete je toliko snažan da dijete može biti uvjereno da je incest normalan, poželjan, nužan i da bi takav odnos bio suglasan - iako bi takvo uvjerenje nastalo, ajmo reć, ispiranjem mozga (i u sulčaju punoljetne djece)
  • Zaštita mlađih braća i sestara od mogućeg zlostavljanja starije braće / sestara. Da svoje podivljale hormone ne usmjeri na braću/sestre, već drugdje, tabuiziranjem incesta se u pojedince kodira veliko crveno svjetlo u smjeru braće/sestara
  • spriječavanje inbreedinga i omogućavanje miješanja gena različitih skupina ljudi
  • zabranom brakova unutar iste krvne linije omogućava se bolja povezanost društva, što se za društvo i pojedince smatra korisnim. Primjer: oženiš se za trebu iz susjednog kvarta i njen brat ti je sada šogor. I šogor pomaže, jeli ,cjepat drva, popravljat auto, gledate utakmice, punica radi kolače, punac peče rakiju, šta li već...  oženiš sestru i sam si sebi šogor i sam sebi pomažeš cijepat drva, ne znaš popravit auto ... jasno, jel tako?

Dobro sažeto; ali tehnički ako je incest toliko loš i dovodi do genetskih defekata, kako to da npr. na Galapagosu nisu sve životinjske i biljne vrste spontano poumirale uslijed silnih defekata, jer varijacije razmožavanja su im krajnje ograničene? (Otočje je vrlo izolirano i s relativno malim brojem vrsta, svaka s malim brojem jedinki.) Jesu li možda ljudi osjetljiviji na to zbog kompliciranijeg i duljeg genetskog koda?

18 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...
... ali tehnički ako je incest toliko loš i dovodi do genetskih defekata, kako to da npr. na Galapagosu nisu sve životinjske i biljne vrste spontano poumirale uslijed silnih defekata, jer varijacije razmožavanja su im krajnje ograničene? (Otočje je vrlo izolirano i s relativno malim brojem vrsta, svaka s malim brojem jedinki.) Jesu li možda ljudi osjetljiviji na to zbog kompliciranijeg i duljeg genetskog koda?

Na ovo od mene nećeš dobiti neki pametan odgovor, pričekaj nekog ko se bolje kuži u genetiku. No ovo malo što znam: inbreeding ne dovodi automatski do defekata kod potomstva, već povećava mogućnost defekata (mislim da prvenstveno u imunološkom i reproduktivnom sustavu). Mislim da bi se desilo izumiranje izolirane skupine zbog inbreedinga, skupina brojčano mora pasti ispod određene brojke (kolika je, ne bih znao ni red veličine). Valjda su sve postojeće vrste na Galapagosu iznad kritične razine (zapravo, nemam pojma je li i koliko skupina izumrlo).

Edit: evo link na wiki pa prouči. inbreeding. Mislim da se meni neda {#}

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 0:49 (badmad).
17 godina
neaktivan

Mladića upucali zbog neplaćene tramvajske karte - LINK

Ako je ovo na jutarnjem istina...

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 1:09 (cuspajz).
17 godina
Danny_HR kaže...
EnlightenedPhoenix kaže...

Ako tebi paše da ti cura ima još 6 dečki uz tebe, fino, izvoli. Ali nekako sumnjam da bi se najbolje osjećao.....al opet, to je moje mišljenje.

Da si odrasla u nekoj drugoj sredini, drugačije bi razmišljala, jer bi ti bile nametnute drugačije društvene norme.

Jel shvaćaš koliko nisu univerzalne i koliko su zapravo izmišljene i nevažne?

-istaknuo si boldanjem nametnute, ja naglašavam društvene..

Dali su norme nametnute? .. pa što?

Sve norme su nametnute, i ograničenje brzine na cesti je nametnuta norma. Svejedno se moraš pridražvati.

Suprotne izjave su pozivanje na kršenje zakona, poretka .. tj. nepristojne gledajući da građanin mora poštivati zakone države u kojoj se nalazi (pa i kao turista).

-nemaš nikakvo pravo, govoriti o društvenim normama kao izmišljenima i nevažnima, ti si nevažan.

(imaš pravo govoriti, ovo je stilska figura, ali ih se svejedno moraš pridržavati..)

Jedna od normi na forumu je da nema vrijeđanja, da nema govora o nedozvoljenim stvarima kao piraskim i davanje linkova na takve stvari.. -to je norma, restriktivna, -protiv?

Što povlači kao posljedicu protivljenje nekog forumaša takvoj nametnutoj normi?

Što s normom o nacionalističkom, rasističkom i ostalim vrijeđanjima? - sankcija. ..

Što s ostalim normama koje propisuje društvo (važnije od npr BUG-foruma)?

Što s normama o ponašanju, da gay ima pravo vrijeđati sve ostale po redu, recimo vjerskim pitanjima a deklarira se kao ateist?

Dali gay ima pravo 'pljuvati' po crncima i židovima? Ja sam crnac židovske vjere (ili židovski crnac?, stilske figure pa nisam siguran ni u spolnost, kamoli ostale entitete..).

Možda je manji grijeh ako pljuje po drugim rasama ili drugim vjerama?

-pa sad, nakon uvoda o drušvtenim normama, odgovor na prijašnje postove u vezi braka (licence na riječ brak i sl..)

(.. i da Danny, nije ovo tebi direktno, to je samo stilska vježba -dramaturgija za nastup - uvod)

- jedna definicija i kontrolna definicija za usporedbu.

Poštujte norme društva ako želite da društvo pošuje vas. I ako netko zaboravi društvo su ljudi, ne zgrade, zastave i sl., nego ljudi.

Koji od tih dijelova gay populaciji nije jasan kao definicija braka?

Muškarac i žena, obitelj, potomstvo, vjerski, pravni, izvanbračni ili istospolni..

Pridržavajte se zakona, društvenih normi i sve pet. Zakone donosi sabor ili građani na referendumu.

To je (još uvjek) najbolje društveno uređenje ili demokracija.

Tko se ne želi pridržavati pravila treba snositi sankcije, kako na forumu, tako i u životu.

Od MODova očekujem da se na forumu ponašaju skladu s normama. Da kazne (ne jako) svako odstupanje od normi ili omalovažavanje istih.

Ako se može kazniti doublepost, zašto ne i kršenje ozbiljnije norme, kao zakona? Nikako se nemože dozvoliti pozivanje na kršenje zakona (normi).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
neaktivan
badmad kaže...

Lurkam iz busije već neko vrijeme i sad sam se dovoljno nabrijao da upadobranarim:

....

vrlo suvislo i kvalitetno objašnjeno pogotovo prvo, hvala {#}, no što ćemo mi sa ovakvim parovima, Nicola Yates (26) i Andrewa Butler (46), tabuizacia ovdje nije upalila a očito je da se to dvoje voli, tabuizacija je čini se vrlo jeftino rješenje stvari, emocionalni odnos u kojem roditelj vrbuje svoje djete na seks sa njime se treba uočiti daleko prije te poduzeti mjere..

ja bih se ovdje kod zrelih partnera rukovodio psihološkim profilom takvih osoba, ukoliko je odnos i psihološki prerastao roditeljski i ušao u obostrano seksualnu atrakciju, dakle iz stroge u eros bez vidljivih roditeljsko - dominantnih te dječje - potčinjenih ideja tada definitivno takvu vezu treba dozvoliti, jer na postoji pretpostavka štete po liniji prinude, slično mislim i sa odnosima među braćom i sestrama u zrelosti, što se tiče četvrte točke mislim da je pogotovo tu tabuizacija apsolutno nepotrebna, jer incest je minoran u odnosu na druge oblike seksualnosti

imam osjećaj da su mehanizmi koji dovode do pedofilije te incesta u zreloj dobi također vrlo različiti, i to dvoje treba razgraničiti

što se krvnog nasljeđa takvih parova tiče, to se jednostavno treba zabraniti, bez tabua, baš naprotiv, treba objasniti zašto zabrana, edukacijom i činjenicama

Turbo cattolico, peste balcanica - gori ussi winnetou
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 2:03 ((s)izgoreo).
16 godina
protjeran
cuspajz kaže...

Navodno da je bio naoružan..Upucao 19-godišnju trudnicu...

WP
18 godina
DigiMagic kaže...

Dobro sažeto; ali tehnički ako je incest toliko loš i dovodi do genetskih defekata, kako to da npr. na Galapagosu nisu sve životinjske i biljne vrste spontano poumirale uslijed silnih defekata, jer varijacije razmožavanja su im krajnje ograničene? (Otočje je vrlo izolirano i s relativno malim brojem vrsta, svaka s malim brojem jedinki.) Jesu li možda ljudi osjetljiviji na to zbog kompliciranijeg i duljeg genetskog koda?

Iskreno, mislim da trenutno imaš (da, patroniziram) daleko bitnijih pitanja od traženja uzroka znanstveno dokazanom defektizmu u djece genetski povezanih osoba.

Ne zanima me, niti bi tebe trebalo zanimati zašto 25% ili 67% takve djece ima defekt, niti pomišljam tko bi normalan to išao istraživati.

Jer se samo bolesna osoba može upustiti u stvaranje takvog djeteta.

BadMad je naveo razumne razloge sa strane društveno - zakonskih normi, no nadodao bih da je takva veza dokaz emocionalne retardiranosti jer, takva osoba očito ne može stvoriti racionalnu i održivu vezu s osobama različitih gena.

Jer, budimo realni, koga znate bolje i s kime ste bolje emocionalno povezani nego s vlastitom sestrom, majkom, ocem...

U javnosti poznatim slučajevima incesta radilo se uglavnom o vraškoj nesreći - spavati s do tada nepoznatim rodom, vezi oca i kćeri/majke i sina koja ima povezanosti s Helsinškim sindromom (u nepoznavanju psihologije koristim ovaj izraz, valjda će te zaključiti da se radi o pretjerajnoj bliskosti s rodom zbog ograničavanja kontakta s zajednicom).

Koliko god jesam protiv pretjeranog trošenja riječi na ovakve krajnosti ljudskog ponašanja, nepotrebno je korisiti ovaj minorni poremećaj kako bi pogrešno povlačili paralele s ostalim seksualnim orjentacijama. Znači usporedbe s homoseksualnošću ne stoje.

Prvenstveno jer se ovdje naviše radi o psihičkom utjecaju jedne osobe na drugu, iskorištavajući povjerenje i već čvrst emocionalan odnos.

Sličan modus operandi je i kod pedofilije.

Odgovorio bih i Dannyu:

Ne možeš toliko minimizirati toliko velik problem. Kao da logaritamsku i trigonometrijsku jednadžbu svedemo na jednu nepoznanicu.

Jer kako bi zakonski odredio tko smije imati istorodni odnos?

-punoljetnost

-dokazana svjesnost ulaska u odnos

-nemogućnost imanja potomstva

...

...

Da li bi takvi smjeli posvojiti? Jer koliko god sam protiv korištenja "oni će i djecu napravit gejevima" argumenta, ovdje ima smisla, pogotovo jer je moguće izmanipulirati djete da kad navrši 18 postane ljubavnica/ik roditelju.

Jer tko bi branio djeci kad napune 16 da i oni uđu u takav odnos?

Kako sve zazirete od moraliziranja reći ću da je ova tema bar jedan pravni WTF!

EDIT:

Da se ogradim od potencijalnih ispada da nije sve u potomstvu i spominajnja katoličkih nacista, pitati ću samo jel vi koji zagovarate nekažnjavanje odnosa koji ispunjava Dannyeve uvjete, mislite da je zdravstvena i pravnička struka imala foliju na glavi zadnjih 30 godina i odjednom se sjetila da ni bilo najbolje sve zabranit?

Ne možeš zakonski regulirati takve odnose.

Ali nije mi jasno kako ste se uhvatili rasprave, pa i ja sam, o statistički možda najmanje ispražnjavanjom seksualnom poremećaju.

I kako se odmah našlo nekoliko katalizatora rasprave koji toliko poglupe pitanje, da bih ga okarakterizirao namjernim potpaljivanjem.

Viva la libertas vazektomirane braće i frigidnih sestara.

Makar ja bih dignuo limbo letvicu slobode po ispod koje plešemo, na slobodu odgajanja defektne djece iznadobiteljske ljubavi.

Još malo pa ćemo morati skakati ala Blanka jer smo je previše digli.

Ali 210 je granica.

There's no time to lose, I heard her say Catch your dreams before they slip away
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 1:59 (wyks).
18 godina
neaktivan
ihush kaže...

Dali su norme nametnute? .. pa što?

Sve norme su nametnute, i ograničenje brzine na cesti je nametnuta norma. Svejedno se moraš pridražvati.

Suprotne izjave su pozivanje na kršenje zakona, poretka .. tj. nepristojne gledajući da građanin mora poštivati zakone države u kojoj se nalazi (pa i kao turista).

-nemaš nikakvo pravo, govoriti o društvenim normama kao izmišljenima i nevažnima, ti si nevažan.

(imaš pravo govoriti, ovo je stilska figura, ali ih se svejedno moraš pridržavati..)

Jedna od normi na forumu je da nema vrijeđanja, da nema govora o nedozvoljenim stvarima kao piraskim i davanje linkova na takve stvari..

norma može biti glupa i ne samo glupa, može biti i besmislena pa čak i pogubna za društvo npr.

društvo se treba zapitati kakva ideja stoji iza pojedine norme te čemu ona služi, na javnim tribinama, forumima i sl.

promjenom društvene klime i promjenom ostalih relevantnih faktora i norme se moraju mijenjati jer je moguće da sprječavaju razvoj tog istog društva kojem su do tada bile osigurač, jedino čvrsta znanstvena spoznaja je nešto trajnijeg vijeka no i ona se treba preispitivati i nadopunjavati novim eventualnim spoznajama i prema njima oblikovati društvene norme

ihush kaže...
-pa sad, nakon uvoda o drušvtenim normama, odgovor na prijašnje postove u vezi braka (licence na riječ brak i sl..)

(.. i da Danny, nije ovo tebi direktno, to je samo stilska vježba -dramaturgija za nastup - uvod)

- jedna definicija i kontrolna definicija za usporedbu.

Poštujte norme društva ako želite da društvo pošuje vas. I ako netko zaboravi društvo su ljudi, ne zgrade, zastave i sl., nego ljudi.

Koji od tih dijelova gay populaciji nije jasan kao definicija braka?

Muškarac i žena, obitelj, potomstvo, vjerski, pravni, izvanbračni ili istospolni..

Pridržavajte se zakona, društvenih normi i sve pet. Zakone donosi sabor ili građani na referendumu.

To je (još uvjek) najbolje društveno uređenje ili demokracija.

Tko se ne želi pridržavati pravila treba snositi sankcije, kako na forumu, tako i u životu.

što želiš reći? jesi li vidio ijedan vjenčani par geyeva u hrvatskoj, tko se to ne pridržava te norme i zakona? pa zato i paradiranje da se senzibilizira društvo na nepravednost, odnosno da se norme promjene, kontaš, ostvarivanje prava na javna okupljanja i povorke je vrlo lijepo uređeno u hrvatskoj zakonom (pogotovo onim njegovim dijelom koji se tiče markovog trga) te je isto dio demokratske prakse i legitiman način utjecaja na i unutar demokratskog društva, norma nije sveta krava da je se ne može mijenjati, već smo razgovarali o tome, želi se mijenjati definicija braka, to nije fizički zakon nego društvena norma koja je potekla od ljudi te će se i mjenjati od ljudi (uopće ne ulazim sad u crkveni brak i to od kuda je on potekao, svjetovni brak je od ljudi)

BTW. ja se ne želim pridržavati glupih i diskriminirajućih pravila a takvih ima, i borit ću se protiv njih koliko god mogu i smijem, i naravno da neću snositi sankcije

želja i čin su vrlo različiti pojmovi

...a ako su pak u pitanju hilterovi zakoni i norme i slični njima te njihovo provođenje, protiv njih ću se boriti i onako kako ne smijem, pa i onako kako su se borili partizani u WWII

EDIT: i još jedan BTW, kontrolna definicija koju si odabrao ti i nije nešto pouzdana

;) ;)

EDIT: još jedan i nevezani je ovdje da nebi bio double post... Napio prijatelja i poput divlje zvijeri mu odgrizao uho i nos... evo kako je poguban utjecaj žena na muškarce, čisti kanibalizam {#}{#}

a sad idem van, skinut ću se i gol napraviti par krugova oko kuće u čast Gotovcu i njegovoj avangardi a i vruće je za podemonit u kući

Tomislav Gotovac Tomislav Gotovac

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 6:16 ((s)izgoreo).
18 godina
18 godina
neaktivan
konacno ujutro stignem procitati vijesti i na sto naletim?? {#}

najjadnije, najzalosnije, najnakaradnije je sto svoj bolesni, sociopatski nauk stalno guraju u isti kos sa nekakvim (prirodnim) moralom. a sami ne mogu biti vise otudjeni od covjeka, prirode i ljudskog morala.

mislim stvarno... po ozbiljnosti, razumu i moralu su negdje na istoj valnoj duljini kao i coca-colin santa claus klan.

Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.
18 godina
neaktivan
ihush kaže...

Ali Hush, nisi me shvatio. Ja nisam protiv svih društvenih normi i slažem se da neke moraju postojati. Međutim, jedine društvene norme koje ja priznajem su one koje ne ograničavaju slobodu, dignitet i pravo na sreću pojedinca, pod uvjetom da njegova sloboda ne ugrožava slobodu, dignitet i pravo na sreću drugog pojedinca.

Ako ja tebe uvrijedim, ja ugrožavam tvoj dignitet i uskraćujem ti pravo na sreću. (samo primjer)

Međutim, ako sam ja peder - ne ugrožavam ništa tvoje, niti moja sreća utječe na tvoju.

Nadam se da razumiješ što pokušavam objasniti. Društvena norma koja meni uskraćuje bilo što čime ja ne ugrožavam druge nije prihvatljiva.

netko,netkovic kaže...
cuspajz kaže...

Navodno da je bio naoružan..Upucao 19-godišnju trudnicu...

Svaka priča ima dvije strane, tako da sve što pišu i nad čime se zgražaju u pravilu treba uzeti s rezervom.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
18 godina
neaktivan

Znaš šta je najgore u cijeloj priči, onda će se optužit ekipu poput Izgorenog da trola protiv crkve i ne znam ti ja što.

Dok se zanemaruje to što crkva svojim pravilima i kontrolom svojih "sljedbenika" izravno ugrožava pravo na sreću pojedinaca - ljudi.

Dakle izravno krši ono što navodno predstavlja. U jednom trenutku će zagovarati da "ljubiš svoga bližnjega", dok će u drugom trenutku izravno naglašavati da pravi katolik tom istom bližnjem mora uskratiti sreću.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 8:48 (Danny_HR).
18 godina
neaktivan

ne zanemaruje se.. vec je pozeljno.

vlast na nebu treba suradnju vlasti na zemlji ... i obrnuto.

vlast osigurava prosperitet na zemlji, dok oni osiguravaju prosperitet na nebu. uspavljivanje mozga je savrseno.

Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.
17 godina
(s)izgoreo kaže...
..

norma može biti glupa i ne samo glupa, može biti i besmislena pa čak i pogubna za društvo npr.

društvo se treba zapitati kakva ideja stoji iza pojedine norme te čemu ona služi, na javnim tribinama, forumima i sl.

promjenom društvene klime i promjenom ostalih relevantnih faktora i norme se moraju mijenjati jer je moguće da sprječavaju razvoj tog istog društva kojem su do tada bile osigurač, jedino čvrsta znanstvena spoznaja je nešto trajnijeg vijeka no i ona se treba preispitivati i nadopunjavati novim eventualnim spoznajama i prema njima oblikovati društvene norme

...

što želiš reći? jesi li vidio ijedan vjenčani par geyeva u hrvatskoj, tko se to ne pridržava te norme i zakona? pa zato i paradiranje da se senzibilizira društvo na nepravednost, odnosno da se norme promjene, kontaš, ostvarivanje prava na javna okupljanja i povorke je vrlo lijepo uređeno u hrvatskoj zakonom (pogotovo onim njegovim dijelom koji se tiče markovog trga) te je isto dio demokratske prakse i legitiman način utjecaja na i unutar demokratskog društva, norma nije sveta krava da je se ne može mijenjati, već smo razgovarali o tome, želi se mijenjati definicija braka, to nije fizički zakon nego društvena norma koja je potekla od ljudi te će se i mjenjati od ljudi (uopće ne ulazim sad u crkveni brak i to od kuda je on potekao, svjetovni brak je od ljudi)

BTW. ja se ne želim pridržavati glupih i diskriminirajućih pravila a takvih ima, i borit ću se protiv njih koliko god mogu i smijem, i naravno da neću snositi sankcije

želja i čin su vrlo različiti pojmovi

...a ako su pak u pitanju hilterovi zakoni i norme i slični njima te njihovo provođenje, protiv njih ću se boriti i onako kako ne smijem, pa i onako kako su se borili partizani u WWII

EDIT: i još jedan BTW, kontrolna definicija koju si odabrao ti i nije nešto pouzdana

...

- prvi odlomak; -slažem se. (potrebno je da se i ti sam složiš s tim, ne samo deklarativno, jer ...)

-drugi odlomak; - '' ja se ne želim pridržavati glupih i diskriminirajućih pravila .... ''

pa opet ubacivanje (same riječi, inače klasika za sve kao piraterija, odmah se naljepi pedofilija i terorizam...), dakle riječi hitlerovi i partizani ...

Jednako kao i ubacivanje riječi crnac, židov. bla,bla bla...

-To je klasičan obrazac ponašanja, nepoštivanje normi (pa ni argumentacijom) ili samog netiquea. Skretanje ili inputiranje nečeg što nije ni spomenuto kamoli rečenog kao: ''imaš li što protiv crnaca ili židova'' - ako ti to treba dalje razlagati onda je suvišan razgovor.

Kako se ponašati na forumu ako ne poštujemo norme ponašanja ili pozivamo i otvoreno ih kršimo? Zašto bi poštivanje normi društva bilo nižeg nivoa od poštivanja netiquea?

Primjer, ateista ili bilo koje (druge) vjere, recimo turista, posjetiš muslimansku zemlju (ili bilo koju drugu..) i recimo uđeš u đamiju.. obuven? Galamiš, sjedneš na oltar ..?, Piješ li alkohol? itd. Pušiš li na mjestu gdje je zabranjeno, pljuješ li po cesti i bacaš smeće itd, itd...

- ''u kini jedu pse'' -wtf? jedu i skakavce, pa što? Jedu se i ljudi. ne samo u Papui, padne avion i eto ti 'hrane' - opstanak. (dali je to bilo u Argentini ili..?)

- odgovor: u Texasu jedu krave, u Indiji su svete životinje, pa sad Tex dođe u Indiju i lasom lovi mavericke, za ražanj? Ili se pridržava normi?

Jednostavno, poštuješ norme, jer kršenje normi je kršenje ljudskih prava.

Izmjena normi je također normirana, procedura, mjesto, vrijeme... ne VIKANJEM i mahanjem pimpekima. OK?

Dali su norme dobre, pravedne itd.. je sporedno, mijenjaj ih, predloži bolje. - drž se normi i tako ih mijenjaj. Istovremeno nemaš nikakvo pravo kršiti norme.

Jer upravo želiš normu. Želiš da istospolni brak dobije status brak., ravnopravan. Želiš normu. Da ta norma već postoji branio bi je i ljutio bi se na onog tko je ne poštuje...

-Vidiš li na što ciljam?

(...naravno, koliko-toliko, navlačim vodu na svoj mlin, ali to je moje pravo, pa ako su argumenti dobi-loši... spominješ forume, javna okupljanja itd. takoje. Tako se to radi.

-> jednog dana se norma prilagodi recimo upravo tvojim zahtijevima. Tad JA mjerače kuruze kritiziram jer krše normu koja je tad i moja, ne samo tvoja...

-OK? ..)

- Do tad, poštuj norme. Tako se poštuju ljudi.

Počni od tog da više ne spominješ (u tom kontekstu) riječi hitler, zatucanost, dinarid, primitivno, crnac, vjera, crkva... jer uvjek tako povrijediš određenu skupinu ljudi (koliko puta sam rekao da su norme=ljudi?).

edit: {#}

Danny_HR kaže...
...Ali Hush, nisi me shvatio. Ja nisam protiv svih društvenih normi i slažem se da neke moraju postojati. Međutim, jedine društvene norme koje ja priznajem su one koje ne ograničavaju slobodu, dignitet i pravo na sreću pojedinca, pod uvjetom da njegova sloboda ne ugrožava slobodu, dignitet i pravo na sreću drugog pojedinca.

...

..

...

Svaka priča ima dvije strane, tako da sve što pišu i nad čime se zgražaju u pravilu treba uzeti s rezervom.

- ne Dannny, ne možeš ti birati (odlučivati) koje norme želiš ili ne želiš poštivati, vidi odlomak iznad... - recimo jesti pse ili loviti krave...

Norme moraš poštivati. 1 inch = 2.54 cm. i to je norma SI-mjerni sustav. Ako radiš šarafe, držiš se normi, dimenzija i normativa čvrstoče itd. itd...

- ostatak je zanimljiviji za raspravu, za sad ''bremzam s tememo'' jer nije sasvim jasno. Točno to kažeš, jedno su udarne vijesti drugo je potpuna informacija...

Istina? Pa recimo 'tko je ubio Kennedyja' nije sasvim razjašnjeno, ... tko zna.

-Jedna info da je upucao trudnicu. No takav info previše vuče na ''patku'' koja treba opravdati obračun kod OK korala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 10:00 (ihush).
18 godina
ihush kaže...
- Do tad, poštuj norme. Tako se poštuju ljudi.

Počni od tog da više ne spominješ (u tom kontekstu) riječi hitler, zatucanost, dinarid, primitivno, crnac, vjera, crkva... jer uvjek tako povrijediš određenu skupinu ljudi (koliko puta sam rekao da su norme=ljudi?).

Ali ne upada sizgoreo u crkvu, pa se tamo seksa s dečkom, skida gol i sl.

Umjesto toga, na javnom forumu ističe svoje stavove i upozorava na nepravde koje vidi i želi da se isprave. možda samo zbog sebe, a možda i zbog nekih viših ciljeva - nebitno. Da, možda se netko može uvrijediti na opise dinarid, primat i sl. ali isti ti uredno prozivaju homoseksualce bolesnima bez imalo grižnje savjesti, što je utoliko gore u smislu da hemoseksualnost ipak nije bolest (dok smo svi primati).

Gledam te!
18 godina
neaktivan
ihush kaže...
- ne Dannny, ne možeš ti birati (odlučivati) koje norme želiš ili ne želiš poštivati, vidi odlomak iznad... - recimo jesti pse ili loviti krave...

Norme moraš poštivati. 1 inch = 2.54 cm. i to je norma SI-mjerni sustav. Ako radiš šarafe, držiš se normi, dimenzija i normativa čvrstoče itd. itd...

Naravno da mogu.

Mogu razmišljati svojom glavom i vidjeti da norma koja nekome škodi nije dobra.
Ne poštujem normu da žena u arapskim zemljama mora nositi burku cijeli život, ne poštujem normu da u afričkim plemenima djevojčicama peglaju dojke ili sakate spolovila, ne poštujem normu da je homoseksualcu zabranjeno živjeti sretan i normalan život. Samo zato što je netko tamo rekao da to ne smije.

Tko su ti ljudi koji to imaju pravo nametnuti? Tko su ljudi koji imaju pravo ograničavati slobodu?

Ne govorim o normama mjernih jedinica i ne vidim zašto misliš da je to bitno spomenuti, poveznice s ovom temom nema ni najmanje. Opet pokušavaš zbuniti ljude, potpuno bespotrebno, umjesto da shvatiš što govorim i raspravljaš samo tome, te daš svoj stav. Ne, to je tebi valjda nepojmivo.

18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Naravno da mogu.

Ne poštujem normu da žena u arapskim zemljama mora nositi burku cijeli život, ne poštujem normu da u afričkim plemenima djevojčicama peglaju dojke ili sakate spolovila, ne poštujem normu da je homoseksualcu zabranjeno živjeti sretan i normalan život. Samo zato što je netko tamo rekao da to ne smije.

Tko su ti ljudi koji to imaju pravo nametnuti? Tko su ljudi koji imaju pravo ograničavati slobodu?

Norme su dio društvenog ugovora koji moraš poštovati. Bez normi bi vladala anarhija, koja i nije loša, ali je, uz mentalitet čovjeka, neostvariva. Ti možda ne poštuješ normu da Arapkinje moraju nositi burke i misliš da je to besmisleno (kao vjerojatno i 99% drugih ljudi, ukuljučujući i mene, koji nisu iz arapskih zemalja), ali Arapkinje sigurno žele to poštovati zato što im je takav način razmišljanja urođen. Isto kao što i ti želiš poštovati da polovica tvoje plaće ide u državnu blagajnu ili da za sve što kupiš/prodaš moraš dati državi novce... Možda nije isto područje, ali i mi, u razvijen(ij)im zemljama smo ograničeni nekim besmislenim normama. De facto, robovi kapitalizma.

When my time comes, I want to be buried face down. So that anyone who doesn't like me, can kiss my ass.
18 godina
neaktivan
Naravno da jesmo, što ne znači da su te norme u redu.

Mogu se ja držati svih tih normi, ali ne moram ih poštivati.
17 godina
Veliki Brat kaže...
..

Ali ne upada sizgoreo u crkvu, pa se tamo seksa s dečkom, skida gol i sl.

Umjesto toga, na javnom forumu ističe svoje stavove i upozorava na nepravde koje vidi i želi da se isprave. možda samo zbog sebe, a možda i zbog nekih viših ciljeva - nebitno. Da, možda se netko može uvrijediti na opise dinarid, primat i sl. ali isti ti uredno prozivaju homoseksualce bolesnima bez imalo grižnje savjesti, što je utoliko gore u smislu da hemoseksualnost ipak nije bolest (dok smo svi primati).

- tko kaže da on upada u crkvu i seksa se s dečkom gol? Diverzija jednaka riječi pedofil ili hitler...

(prisjećam se zapravo, nedavno je bila vijest, hetero-par se poseksao u kapelici... i to je za kaznu, jer nije primjereno, kršenje normi bez obzira na njihovu spolnu orjentaciju. Slažemo se?)

- dali se netko može uvrijediti na ... - pa generaliziranje, '' ti isti'' - zašto bi neki dinarid (ako nije kao vrijeđanje, nego kao zemljopisni pojam) bio isti s mjeračima kuruze? - trpanje u isti koš je vrijeđanje. ako i mogućnost da recimo dinarid bude gay što je kontra argument.

- ako je pak ta riječ u kontekstu vrijeđanja (kao što je distinkcija gay-peder ili istospolni par), dakle ako je dinarid spomenuto u namjeri vrijeđanja, tad je opet (...?) = vrijeđanje.

Riječi u razgovoru treba birati.

Točno je da smo svi primati, to (vjerojatno) nas ne vrijeđa. Ali nisam siguran da nekoj osobi X to nebi bilo uvreda, recimo nekoj sekti koja ne priznaje evoluciju... Kao što je u tom kontekstu recimo 'stoka sitnog zuba'

Ili dali bi nekog dinarida, gaya ili purgera uvrijedila rečenica ''primatu jedan''? - možda, jer već po zvučnosti je više uvreda nego znanstvena konstatacija. Recimo zato jer su primati sva bića-životinje, čovjek je samo jedna od njih.. pa je slično kao izraz životinjo jedna. ...

Kontekst i izbor riječi je važan. I norme su važne.

Upravo poštivanje normi je bilo dozvola za gay paradu i policijsko osiguranje, jer je norma da se legalno odobreni skup mora zaštititi od nasilnika.

Ipak, gay parada nije istoznačnica (neka skupina) skupa-foruma-prosvjeda, sličnije je BerlinFestu ili karnevalskoj paradi u Riu. Kreveljenje, opijanje i pokazivanje spolovila... bez političkih zahtijeva i sl. - fešta.

Prosvjed, zahtijevi .. to je sve legalno, izgrdnici su privedeni i optuženi, to je norma pristojnog društva. Dali igdje govorim protiv?

Može biti recimo javna akcija za čišćenje grada ili zbrinjavanje pasa, može biti politički prosvjed.. za sve to postoji protokol, norma.

Van tog je prekršaj, kršenje zakona itd. -treba sankcionirati. Ili kao u slučaju Markovog trga, izmijeniti što je Ustavni sud i napravio (mada nije.. sve je kod nas kilavo - na pola).

...

Danny_HR kaže...
..

Naravno da mogu.

Ne govorim o normama mjernih jedinica i ne vidim zašto misliš da je to bitno spomenuti, poveznice s ovom temom nema ni najmanje. Opet pokušavaš zbuniti ljude, potpuno bespotrebno, umjesto da shvatiš što govorim i raspravljaš samo tome, te daš svoj stav. Ne, to je tebi valjda nepojmivo.

... osim Dannyju.

- Ne. ... nije na tebi izbor poštivanja normi. Ako si žena turist u zemlji koja ima takve propise, moraš nositi pokrivalo. Ako voziš desnom stranom u VB, tad voziš u pogrešnom smjeru.

Ako u sendvić staviš manje salame neko što je deklarirano, tad si lopov-kršiš normu (normativ), ako je ta salama s manje sastojka mesa ili vitamina nego što stoji na deklaraciji, krši normu...

(pa sad, ovaj dio nije za maloljetnike... GoTo ispirka)

Moj izbor usporedbi, je vjerojatno nepojmiv tvom mozgu primata. Jednako kao što nemožeš dokučiti kao sisavac zašto norme postoje i zašto ih moraš poštivati.

Postoje izbori ili referendum, to je jedini način kako stoka sitnog zuba iskazuje svoje mišljenje, opredjeljenje i sl. to je norma i moraš je se pridržavati bez obzira što si MOD pa misliš da si šerif.

-odmah, isprika... jer sam namjerno upotrijebio riječi iz gornjeg odlomka, kao primjer kako se iste te riječi mogu primjeniti za vrijeđanje.

Svaka od tih 'metafora' se odnosi i na mene, jer jesam primat, sisavac ... i stoka sitnog zuba, jer to je realnost u RH.

Takav primjer nebi trebalo uzeti za zlo... NHF?

Jedno što me razočarava Dannyjev (''jedini ispravan stav''? - hitlerizam??) koji pokušava odrediti što ja smijem ili nesmijem i kako trebam misliti.

Ja sam muslimanske vjere i osim mesa i alkohola režem kožicu na piši i nemaš pravo mi to zabraniti ili prigovarati, btw još netko ne jede meso, možda izborom ili nametnuto normom kao vjerom.

Dali je pircing potrebno zabraniti? Dali je potrebno zabraniti nošenje sombrera? Jedno je bušenje tijela, drugo pokrivalo za glavu.

Isto tako je poštivajući norme, žena nakapala mužu 20 kapi kiseline u oči presudom suda, to je njihova norma, njeno pravo izbora. Zgražamo se ali je moramo poštivati, možemo samo apelirati. btw - ta žena je žrtva.

Pitaš tko su ljudi koji mogu ograničiti slobodu? ... - odrasti ili se probudi.

Odgovor, ja dajem svoj stav, ja raspravljam o tome. Mada ti u toj rečenici govoriš suprotno. Argument?

Ti si taj koji cendra da ne želi poštivati tuđe norme ili one koje nisu po njegovom ćefu. To je neozbiljno.

Vidiš li ikakvu razliku u svojim postovima naspram postova drugih kao Vel.Brata (s)izgorea itd.. njih poštujem i ponekad dam TU, skoro nikad TD.

Poveznica su norme. Norme ponašanja. Shvatljivo?

Sumnjam, zato odustajem od Dannyja, pa-pa...

18 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
... Bez normi bi vladala anarhija, koja i nije loša, ali je, uz mentalitet čovjeka, neostvariva.

*Off major topic/start*

Anarhija opisuje stanje odustnosti nametnutog politickog autoriteta ili vlade. bezvlasce. Norme kako ih ti nazivas bi i dalje postojale ali bi bile diktirane ljudskim moralom, dobrobiti pojedinca i covjecanstva kao cijeloga.

*Off major topic/end*

edit: pri ovome nisam mislio na one najnovije nakaznosti poput anarho-kapitalizma i slicne idiotizme

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 11:38 (Littlemanbeingerased).
18 godina
neaktivan
Littlemanbeingerased kaže...
i_rambo_plache kaže...
... Bez normi bi vladala anarhija, koja i nije loša, ali je, uz mentalitet čovjeka, neostvariva.

*Off major topic/start*

Anarhija opisuje stanje odustnosti nametnutog politickog autoriteta ili vlade. bezvlasce. Norme kako ih ti nazivas bi i dalje postojale ali bi bile diktirane ljudskim moralom, dobrobiti pojedinca i covjecanstva kao cijeloga.

*Off major topic/end*

edit: pri ovome nisam mislio na one najnovije nakaznosti poput anarho-kapitalizma i slicne idiotizme

U anarhiji ne postoje društvene norme. Mislio sam da se podrazumijevalo da kad sam rekao "norma" da sam mislio "društvena norma". Isprike ukoliko je došlo do nesporazuma.

When my time comes, I want to be buried face down. So that anyone who doesn't like me, can kiss my ass.
18 godina
neaktivan
Hush, u niti jednom trenutku ja nisam rekao da zelim zabraniti rezanje koze na luleku, pokrivanje burkom ni bilo koji drugi oblik necega sto ja smatramm ogranicenjem.

Ono sto ja zelim je sloboda za sve, sloboda da covjek bude sretan pa makar to znacilo kosenje s drustvenim normama njegove okoline. Ako je covjek sretniji bez obrezane cune, njega se na to ne smije prisiljavati, bez obzira na okolinu.

Ako je homoseksualac sretan sa svojim partnerom, nitko na ovom svijetu nema apsolutno nikakvo pravo uskratiti mu bilo sto zbog toga.

Tako mogu u nedogled. Ti me mozes proglasiti hitlerom zbog toga, dok je stvarnost samo to da smatram da su drustvene norme koje ogranicavaju slobodu pogresne.

U svaki svoj tekst nadrobis puno toga, da izgleda kao da si rekao nesto pametno, a mozda cetvrtina napisanog ima veze s tim o cemu pisemo.

Jos jednom, ja nista ne branim, potpuno suprotno od toga.

No dobro, budemo pricali kad odrastem. Pa pa stricek.
18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Hush, u niti jednom trenutku ja nisam rekao da zelim zabraniti rezanje koze na luleku, pokrivanje burkom ni bilo koji drugi oblik necega sto ja smatramm ogranicenjem.
Ono sto ja zelim je sloboda za sve, sloboda da covjek bude sretan pa makar to znacilo kosenje s drustvenim normama njegove okoline. Ako je covjek sretniji bez obrezane cune, njega se na to ne smije prisiljavati, bez obzira na okolinu.
Ako je homoseksualac sretan sa svojim partnerom, nitko na ovom svijetu nema apsolutno nikakvo pravo uskratiti mu bilo sto zbog toga.
Tako mogu u nedogled. Ti me mozes proglasiti hitlerom zbog toga, dok je stvarnost samo to da smatram da su drustvene norme koje ogranicavaju slobodu pogresne.
[...]

Opravdavaš li onda to da, primjerice, osoba kojoj je neki psihopat silovao i ubio dijete, ima pravo mučiti i ubiti tog silovatelja i ubojicu?

Na kraju krajeva, opravdavaš li silovatelja kojemu je nagon za srećom bio silovati i ubiti dijete?

Shvaćam da to nije u rangu s burkama i homoseksualnošću (iako ne znam čemu homoseksualnost uplitati u raspravu o društvenim normama), ali se prema ovom boldanom, moj primjer ne čini kao neispravno dijelo.

18 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Opravdavaš li onda to da, primjerice, osoba kojoj je neki psihopat silovao i ubio dijete, ima pravo mučiti i ubiti tog silovatelja i ubojicu?

Na kraju krajeva, opravdavaš li silovatelja kojemu je nagon za srećom bio silovati i ubiti dijete?

Shvaćam da to nije u rangu s burkama i homoseksualnošću (iako ne znam čemu homoseksualnost uplitati u raspravu o društvenim normama), ali se prema ovom boldanom, moj primjer ne čini kao neispravno dijelo.

zar se baš svaki puta mora napisati ova načelna rečenica: čini što hoćeš sve dok tvoji akti ne ugrožavaju druge, ja sam mislio da se ona podrazumjeva (izrečena je mali milijon puta na ovoj temi uključujući varijacije) bar za one koji poznaju stavove forumaša s kojim raspravljaju i nisu padobranci koji čitaju svaku desetu

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 12:37 ((s)izgoreo).
18 godina
neaktivan
Naravno da ne.

Da si citao moje prijasnje postove znao bi moj stav. Naravno da ne moze silovatelj raditi sto hoce, sloboda je ogranicena na ono cime ne skodis drugima. To je zdravi razum i mislio sam da me ne smatras bas debilom pa da moras ovo pitati.
18 godina
i_rambo_plache kaže...

Bas sam to ja htio pitat. Sreca je sirok pojam, svakog usrecuju razlicite stvari i situacije.

Danny je tolko dobar covjek u dusi da ne vidi glupu (losu) stranu u pojedinim izjavama.

Jednostavno, danas covjek ima previse slobode, PREVISE i ona je jedan od krivaca sto nam je drustvo takvo-kakvo je.

Truth in engineering.
18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Naravno da ne.

Da si citao moje prijasnje postove znao bi moj stav. Naravno da ne moze silovatelj raditi sto hoce, sloboda je ogranicena na ono cime ne skodis drugima. To je zdravi razum i mislio sam da me ne smatras bas debilom pa da moras ovo pitati.

Malo mi je teško pratiti temu kad se tema tako brzo razvija i pišu se opširni postovi. Inače bi mi bilo čudno da ti takvo nešto misliš (sudeći prema onome što sam od tebe uspio pročitati), a jedina namjera prijašnjeg posta mi je bila pitati što misliš o toj situaciji. Možda je moj post bio nepotreban, a možda sam ja samo krivo protumačio ono što si ti rekao.

18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Naravno da ne.

danny, meni neki forumaši ovdje sliče više na botove sa razrađenim algoritmima za retoriku nego na ljude koji uspostavljaju emocionalan kontakt i imaju osjećaj za pravdu, bezgrešni su (čitaj rigidni i zatucani) utoliko koliko su ograničeni pravilima kojih se slijepo drže, čista vulkanska logika kojoj da podmetneš nacizam nebi primjetila razliku, i koliko god sam maloprije apelirao na logiku toliko se sada kajem što sam to učinio (ukoliko je to itko učinio radi apela koji sam uputio), kao da nitko od njih nije čuo za građanski neposluh, satiru i ljudskost, kao da nitko nije shvatio da vlast piše zakone koje većinu zadovoljavaju a manjinu ostavljaju na cjedilu ukoliko nije pod prisilom stranih neprijatelja, nitko u ovoj državi ne brine za edukaciju, svi podilaze i jedu govna stara hiljadama godina

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 13:09 ((s)izgoreo).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice