Samo da javim je sriracha popravila utiske. Jeo sam je uz pizzu kao kečap i odlična je. Daje taj neki ljuti šmek koji ugodno žari. Definitivno će se naći na meniju.
Uz što ju vi jedete?
Nisi jedini, samo sto ja krenem stucati kad bas bas pretjeram s ljutinom, npr. kad pojedem cijelu svjezu Trinidad Scorpion.
Nakon što sam skoro potrošio svoju bočicu Pantai Norasingh srirache od 200 ml, odlučio sam se probati Huy Fong verziju.
U komentaru ću uspoređivati ova dva brenda.
Huy Fong mirisom najviše podsjeća na ajvar, onaj klasični ajvar, malo manje na feferone, dok Pantai ima vrlo čudan, za mene malo neprijatan miris.
Kada probate "na čisto", Huy Fong ima jaku ljutinu koja najviše pogađa sredinu jezika i tu se dugo zadržava. Pantai nema tako dugotrajan efekat, ali više iritira ždrijelo.
Na tanjuru Huy Fong izgleda kao tek otvoreni ajvar (bez ulja, jer se u ajavar nakon prvog korištenja dodaje ulje), dok je Pantai malo uljast, jer je i poznat po čilijevom ulju u sebi.
U kombinaciji sa jelom američki proizvod je ostavljao stvarno jak ukus, toliko jak da mi je curio nos. I ono što je smiješno je to da je nakon ispuhivanja nosa ukus bio dosta slabiji, valjda sam se navikao. Za Pantai sam već objasnio da je imao ukus nekog vrenja i nije bio ovako ljut.
U međuvremenu sam se jako navikao na Pantai i stavljam ga u sva jela i u velikoj količini. Huy Fong ću svakako probati još nekoliko puta, ali za sada mi je Pantai ispred njega.
Ono što bih volio je to da probam Golden Mountain srirachu, koja pokriva četvrtinu tajlandskog tržišta. Tu je ovaj sos i nastao, a iskreno sumnjam da je Huy Fong najbolja i originalna verzija.
Koliko su zdravi ti umaci
Kažu da su zdravi u malim količinama. Ako imaš nisku toleranciju na ljuto, onda nemoj jesti, mada mislim da se čovjek može naviknuti na to.
Evo upravo jedem pizzu sa Huy Fongom i nije toliko ljut, a stavio sam ga kao kečap što stavljam. Izgleda da je jaka ljutina rezervirana samo za prvi put kada ga probaš, poslije se navikneš.
Koliko su zdravi ti umaci
Nimalo. Sve je to krcato industrijskog šećera.
Jedina životinjska vrsta koja voli i jede ljuto je čovjek.
Koliko su zdravi ti umaci
Nimalo. Sve je to krcato industrijskog šećera.
Jedina životinjska vrsta koja voli i jede ljuto je čovjek.
Čili papričice sadrže kapsaicin koji je dosta koristan i zdrav.
Naravno kao i sve u umjerenim količinama.
Pomaže kod grlobolje, probave, dijabetesa, psorijaze, artritisa...
Ovo prvo se slažem, većina tih industrijskih rafiniranih proizvoda nije zdrava i zato je najbolje kupiti (posaditi) čili papričice, zatim se osuše i samelju i eto čili praha. Tko ima volje može napraviti i vlastiti umak, barem će znati što je sve u njemu.
Sriracha dakle okusom nije kao Tabasco? Mogao bi probati. Tabasco mi nikada nije sjeo, previše mi se osjeti ocat.

Sriracha dakle okusom nije kao Tabasco? Mogao bi probati. Tabasco mi nikada nije sjeo, previše mi se osjeti ocat.
Ovisi čiju srirachu uzmeš. Huy Fong ne osjetim uopće kiselinu iako je ima u sastojcima, više osjetim neki mix papričica i rajčice, možda i nije rajčica nego nešto treće.
Mene Huy Fong mirosom i izgledom na tanjuru najviše podsjeća na ajvar, a ukusom na feferon.
Je li netko probao spicy seafood sauce? Ne znam kako da prevedem na hrvatski, jer su prijevodi različiti, a na bočici stoji takav naziv. I koji brend je najbolji? Možete zamisliti lignje na žaru tim sosom. Mislim da bi odličan spoj bio.