uf iskreno ne znam. ja jako pretjerujem jer nemam mjera. u apsolutno sve si stavljam, do te mjere da mi djeluje ko laksativ dok pretjeram
doslovno dok si kuham recimo, samo nagnem i od oka stavim.. nema mjera
uf iskreno ne znam. ja jako pretjerujem jer nemam mjera. u apsolutno sve si stavljam, do te mjere da mi djeluje ko laksativ dok pretjeram
doslovno dok si kuham recimo, samo nagnem i od oka stavim.. nema mjera
Da prenesem utiske.
Kupio sam Pantai Norasingh sriracha-u. Htio sam da prvi probani bude od nekog brenda iz Tajlanda, a ovaj je bio najdostupniji. Malo sam istražio i saznao da je sriracha od ovoga brenda poznata po čilijevom ulju na tajlandski način. Inače, sriracha ovoga brenda pokriva manje od 1% tržišta (vjerojatno vezano za srirachu, nisam siguran odnosi li se na sve prozvode brenda), a podaci su od AC Nielsen kompanije iz 2018. godine.
To bi bio neki teorijski dio.
Sada idemo na ukus.
Prvo sam ga probao "na čisto", da vidim o kojoj ljutini se radi. Probao sam malo kavenom žlicom i okus je bio jak. Osjećaj peckanja nije toliko jak na jeziku, rekao bih malo ljući sos, ali je problem kada dođe do ždrijela i grla. Tu počinje jače peckanje, malo neugodno. Možda je to i zbog suhoće grla.
Sve to je bilo jučer, a danas sam veće probavanje sačuvao za doručak. Jeo sam je uz hrenovke i jaja u količini dva puta manjoj nego što jedem senf, a njega baš trpam u sve sendviče. I što se tiče ukusa, onako. Nisam fasciniran. Možda sam očekivao previše, ali mi ukus nije nikako profinjen. Nije stvar u tome da nešto bude ljuto u mjeri da kolje, nego da se osjeti taj neki pozadinski ukus koji daje ugođaj. Ovo mi je imalo ukus kao da je nešto prokislo i miris je podsjećao na vrenje. Što se tiče ljutine, nije ljuto kada se jede sa jelom. Ne trpam ga kao kečap, sef ili neki drugi sos, ali može se slobodno jesti. Kupio sam i Huy Fong, za kojeg se nadam da će biti bolji. Njega ću probati kada završim sa ovim. Definitivno ću ga još nekoliko puta probati uz konkretna jela (gamberi, šnicle, kuhano meso, pizza) pa ćemo vidjeti što ćemo.
Ja naručio ovaj prvi, crveni sa pticom i došao mi Pantai Norasingh. Sreća da je imao omot ispod poklopca, inače ne vjerujem da bih ga probao.
huy fong sa pijetlom oriđiđi
https://www.spicydays.com/proizvod/huy-fong-sriracha-ljuti-chili-umak/?fbclid=IwAR17Ps5BXJ5X1hcPO3aR0ulGWBZmEkLFQZCnflT1Jj9Y1Onl5FWJGHGz7sg
Samo da javim je sriracha popravila utiske. Jeo sam je uz pizzu kao kečap i odlična je. Daje taj neki ljuti šmek koji ugodno žari. Definitivno će se naći na meniju.
Uz što ju vi jedete?
Nisi jedini, samo sto ja krenem stucati kad bas bas pretjeram s ljutinom, npr. kad pojedem cijelu svjezu Trinidad Scorpion.
Nakon što sam skoro potrošio svoju bočicu Pantai Norasingh srirache od 200 ml, odlučio sam se probati Huy Fong verziju.
U komentaru ću uspoređivati ova dva brenda.
Huy Fong mirisom najviše podsjeća na ajvar, onaj klasični ajvar, malo manje na feferone, dok Pantai ima vrlo čudan, za mene malo neprijatan miris.
Kada probate "na čisto", Huy Fong ima jaku ljutinu koja najviše pogađa sredinu jezika i tu se dugo zadržava. Pantai nema tako dugotrajan efekat, ali više iritira ždrijelo.
Na tanjuru Huy Fong izgleda kao tek otvoreni ajvar (bez ulja, jer se u ajavar nakon prvog korištenja dodaje ulje), dok je Pantai malo uljast, jer je i poznat po čilijevom ulju u sebi.
U kombinaciji sa jelom američki proizvod je ostavljao stvarno jak ukus, toliko jak da mi je curio nos. I ono što je smiješno je to da je nakon ispuhivanja nosa ukus bio dosta slabiji, valjda sam se navikao. Za Pantai sam već objasnio da je imao ukus nekog vrenja i nije bio ovako ljut.
U međuvremenu sam se jako navikao na Pantai i stavljam ga u sva jela i u velikoj količini. Huy Fong ću svakako probati još nekoliko puta, ali za sada mi je Pantai ispred njega.
Ono što bih volio je to da probam Golden Mountain srirachu, koja pokriva četvrtinu tajlandskog tržišta. Tu je ovaj sos i nastao, a iskreno sumnjam da je Huy Fong najbolja i originalna verzija.
Kažu da su zdravi u malim količinama. Ako imaš nisku toleranciju na ljuto, onda nemoj jesti, mada mislim da se čovjek može naviknuti na to.
Evo upravo jedem pizzu sa Huy Fongom i nije toliko ljut, a stavio sam ga kao kečap što stavljam. Izgleda da je jaka ljutina rezervirana samo za prvi put kada ga probaš, poslije se navikneš.
Nimalo. Sve je to krcato industrijskog šećera.
Jedina životinjska vrsta koja voli i jede ljuto je čovjek.
Nimalo. Sve je to krcato industrijskog šećera.
Jedina životinjska vrsta koja voli i jede ljuto je čovjek.
Čili papričice sadrže kapsaicin koji je dosta koristan i zdrav.
Naravno kao i sve u umjerenim količinama.
Pomaže kod grlobolje, probave, dijabetesa, psorijaze, artritisa...
Ovo prvo se slažem, većina tih industrijskih rafiniranih proizvoda nije zdrava i zato je najbolje kupiti (posaditi) čili papričice, zatim se osuše i samelju i eto čili praha. Tko ima volje može napraviti i vlastiti umak, barem će znati što je sve u njemu.
Sriracha dakle okusom nije kao Tabasco? Mogao bi probati. Tabasco mi nikada nije sjeo, previše mi se osjeti ocat.
Sriracha dakle okusom nije kao Tabasco? Mogao bi probati. Tabasco mi nikada nije sjeo, previše mi se osjeti ocat.
Ovisi čiju srirachu uzmeš. Huy Fong ne osjetim uopće kiselinu iako je ima u sastojcima, više osjetim neki mix papričica i rajčice, možda i nije rajčica nego nešto treće.
Mene Huy Fong mirosom i izgledom na tanjuru najviše podsjeća na ajvar, a ukusom na feferon.
Je li netko probao spicy seafood sauce? Ne znam kako da prevedem na hrvatski, jer su prijevodi različiti, a na bočici stoji takav naziv. I koji brend je najbolji? Možete zamisliti lignje na žaru tim sosom. Mislim da bi odličan spoj bio.