Religije i znanost... zaključana tema

poruka: 544
|
čitano: 146.059
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Religije i znanost...
Opet ponovljam, covjek se ne klanja kipu vec se preko npr. slike Krista povezuje s njim samim i sjedinjuje se. Ne klanjam se komadu slike ili kipa, vec zivom Kristu. Naravno, ukoliko si vjernik. Ali, tesko je to objasniti covjeku koji ne vjeruje. Zato govorim o razumu i vjeri koji se medjusobno upotpunjuju. Ti gledas na sliku Krista samo kao na sliku- dakle, ti upotrebljavas samo razum, a ja preko te slike vidim zivog Krista i zato mi je uz razum potrebna vjera. To vas i uci papa Ivan Pavao II. Fides et ratio
16 godina
neaktivan
tonihrvat kaže...

s ovim se apsolutno slažem

koliko vas je primilo sakramente, a upravo sada govorite protiv crkve?

zašto ste uopće kršteni?

to niste mogli sami odlučiti, ali zašto ste onda krizmani?

Ja sam kršten jer su me roditelji krstili protiv moje volje. Isto zato sam i primio sakramente. Opirao sam se protiv sv. potvrde, ali na kraju su pobijedili s izgovorom dok si u našoj kući bit ćeš kršćanin, nakon toga radi što hoćeš.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 0:39 (dj_beni).
16 godina
neaktivan
jurica_m kaže...
Kada trebate sakramente, onda se ide u Crkvu. Zasto se zenite pred Crkvom? Zasto krstite svoju djecu u Crkvi, ako toliko lose mislite o Crkvu? Strah vas je od drugih ljudi. Strah vas je od svega. Poslije vrijedjate Crkvu, a kada vam treba, onda je dobro. svska cast!

Ženidba u crkvi ako cura bude htjela, za njen gušt. Meni svejedno.

Krštenje, to će djeca sama odlučiti kada budu veća.

Ja sam kršten, i nakon toga nikad nisam bio u crkvi osim u turističkom obliku, ili na nečijoj svečanosti kad su me zvali.

15 godina
protjeran
zoran010 kaže...
tonihrvat kaže...
jurica_m kaže...
Kada trebate sakramente, onda se ide u Crkvu. Zasto se zenite pred Crkvom? Zasto krstite svoju djecu u Crkvi, ako toliko lose mislite o Crkvu? Strah vas je od drugih ljudi. Strah vas je od svega. Poslije vrijedjate Crkvu, a kada vam treba, onda je dobro. svska cast!

Da, pošto kad sam bio dijete od godinu dana, stvarno sam mogao odlučivati o tim stvarima...

krštenje nije jedini sakrament

krizma, vjenčanje?

16 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
APazinjan kaže...
Dr. Zoidberg kaže...
APazinjan kaže...

Imam ja jedno pitanje. Što vas spriječava od hedonizma ako smatrate da nema ničega poslije smrti? Zašto ne živjeti život lagodno i u uživanju kada je svejedno kakvi smo za života jer to nema nikakve posljedice?

Moji vlastiti principi :)

A koji su to principi? Radi čega se suzdržavaš? Zašto se svi ne bismo jednostavno pošteno izdrogirali i uživali do smrti? U čemu je razlika kada je ionako svejedno?

Tko kaže da se suzdržava? Što je tako dobro i plemenito u suzdržavanju? Zašto bi se svi ateisti odmah trebali drogirati?

WTF?! Na čemu ste vi vjernici da sve što nije vjera u Boga je automatski ubijanje, droge i pedofilija? Bičujete li se vi stvarno navečer prije molitve? Mora li stvarno život biti patnja? Kako sam uspio napisati kompletan post isključivo kao upitne rečenice?

Ne znam odakle si ti iz mojih poruka izvukao tako nešto?

Što je to ateist?

http://dizanje-ratia.info
17 godina
APazinjan kaže...
Dr. Zoidberg kaže...
APazinjan kaže...

A koji su to principi? Radi čega se suzdržavaš? Zašto se svi ne bismo jednostavno pošteno izdrogirali i uživali do smrti? U čemu je razlika kada je ionako svejedno?

Nije svejedno jer čovjek nije otok. Iz nekog razloga ja generalno volim ljude, i dobijem onaj fini topli osjećaj kada uveselim nekoga.

Ne pretjerujem s opijatima jer kada uništim ovo tjelo to je to, stoga ga treba malo i paziti (iako radim prlično usran posao oko toga :P)

Meni osobno ne treba velika prijetnja vječnim mukama da bi se ponašao u skladu sa nekim principima. Moram priznati da su na moje stavove dosta utjecali roditelji, a dalje sam ih sam razvijao.

Nije tako teško doći do nekih moralnih spoznaja, i ponašati se u skladu s time.

Iz kojeg razloga? Jel ti to big bang zabio u glavu ideju da si ljudi trebaju pomagati? Koje elemente moram iskombinirati da bih imao osječaj koji dobijem kada nekome nesebično pomognem? Koja jekemijska formula za obitelj i ljubav koju prema njoj osječam?

Iz užitka. Kada netko nekome pomogne (u većini slučajeva) taj netko se osjeća dobro. U mozgu se izlučuju neke supstance koje govore našem tjelu da se osjećamo dobro. Isto kao i kod seksa. Misliš da bi se ljudi (i ostala živa bića) seksali i time produživali vrstu da nema užitka.

17 godina
zoran010 kaže...
tonihrvat kaže...
jurica_m kaže...

Da, pošto kad sam bio dijete od godinu dana, stvarno sam mogao odlučivati o tim stvarima...

Da, još jedna dobra fora - ljudi bi trebali postati kršćani vlastitom voljom, no umjesto toga ih se krsti dok nemaju pojma što se točno događa oko njih. Ako to nije sramotno, ne znam što je...

Gledam te!
16 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Ne želim ja ništa reći, nego pokušavam dokazati da znanost nema odgovore na sva pitanja koliko god to ljudi mislili.

Pa nitko ne tvrdi da znanost ima sve odgovore. Daleko od toga. Ali upravo spremnost znanosti da prizna da nema sve odgovore je ono što me   tjera da naginjem na tu stranu.

16 godina
neaktivan
tonihrvat kaže...
jurica_m kaže...

zašto ste uopće kršteni?

to niste mogli sami odlučiti, ali zašto ste onda krizmani?

Otkud ti to da svi jesmo, meni je ove godien krizma, od nas 200njak mislim ja i još par ljudi se nećemo krizmati, i apsolutno me nije briga tko će me osuđivati, raditelji su razumni i dali su mi mogućnost izbora, to mi je najbitnije.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi...
16 godina
protjeran

Niti jedan od užitaka koji sam ja nabrojao nema veze sa tjelom. Prvo privlačnost, sada seks, sasvim druga kategorija.

15 godina
Tko govori samo o krstenju? Roditelji su te dali krstiti. Sto je s krizmom, sto je sa zenidbim, sto ce biti sa krstenjem tvoje djece? U tim trenutcima si itekako svjestan svojega zivota.
15 godina
Veliki Brat kaže...
zoran010 kaže...
tonihrvat kaže...
jurica_m kaže...

Da, još jedna dobra fora - ljudi bi trebali postati kršćani vlastitom voljom, no umjesto toga ih se krsti dok nemaju pojma što se točno događa oko njih. Ako to nije sramotno, ne znam što je...

pa ako se krste katolici dok su bebe, neznači da se i ostali krščani krste... npr. baptisti se krste tek kad sazriju (il tak neš... xD)

0_o
17 godina
APazinjan kaže...
Veliki Brat kaže...
APazinjan kaže...
Dr. Zoidberg kaže...
APazinjan kaže...

Imam ja jedno pitanje. Što vas spriječava od hedonizma ako smatrate da nema ničega poslije smrti? Zašto ne živjeti život lagodno i u uživanju kada je svejedno kakvi smo za života jer to nema nikakve posljedice?

Moji vlastiti principi :)

Tko kaže da se suzdržava? Što je tako dobro i plemenito u suzdržavanju? Zašto bi se svi ateisti odmah trebali drogirati?

WTF?! Na čemu ste vi vjernici da sve što nije vjera u Boga je automatski ubijanje, droge i pedofilija? Bičujete li se vi stvarno navečer prije molitve? Mora li stvarno život biti patnja? Kako sam uspio napisati kompletan post isključivo kao upitne rečenice?

Ne znam odakle si ti iz mojih poruka izvukao tako nešto?

Što je to ateist?

Ne znam ni ja, možda iz onog dijela: "Zašto se svi ne bismo jednostavno pošteno izdrogirali i uživali do smrti"?

Pravo pitanje (koje si trebao pročitati iz mog sablažnjavanja nad tvojim pitanjem) je otkud ti uopće ideja da se ljudi žele izdrogirati do smrti?

Što je to bog?

Gledam te!
15 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...
jurica_m kaže...

Ženidba u crkvi ako cura bude htjela, za njen gušt. Meni svejedno.

Krštenje, to će djeca sama odlučiti kada budu veća.

Ja sam kršten, i nakon toga nikad nisam bio u crkvi osim u turističkom obliku, ili na nečijoj svečanosti kad su me zvali.

ako cura bude htjela u crkvi, da li onda znaš da moraš primit sve ostale sakremente?

krizma, euharistija, ispovijed

17 godina
neaktivan
jurica_m kaže...
Tko govori samo o krstenju? Roditelji su te dali krstiti. Sto je s krizmom, sto je sa zenidbim, sto ce biti sa krstenjem tvoje djece? U tim trenutcima si itekako svjestan svojega zivota.

Svoju djecu ne mislim krstiti, ali ako će se oni htjeti krstiti u životu, ja im neću braniti.

17 godina
APazinjan kaže...
Dr. Zoidberg kaže...

Pretpostavljam da želiš da kažem da mi je bog stavio tu ideju u glavu? Čak i biblija navodi kao najveći dar koji je bog dao čovjeku slobodan izbor.

Kad smo već kod kemije, dokazano je da je dobar dio privlačnosti baziran na mirisima i hormonima.

Mislim da ćemo puno brže doći do onoga što želiš reči ako to jednostavno kažeš.

Tko je spomenuo privlačnost :O

Ne želim ja ništa reći, nego pokušavam dokazati da znanost nema odgovore na sva pitanja koliko god to ljudi mislili.  

Normalno da nema odgovore na sva pitanja. Za razliku od religije koja je dala dosta odgovora, a kako napreduje znanost, tako se i ti religijski odgovori mjenjaju (naravno u korist onih znanstvenih).

Sjeti se samo kad je Crkva tvrdila da Zemlja nije okrugla. Naravno, kad su znanstvenici utvrdili suprotno i Crkva je promjenila mišljenje (uz poveliku dozu otpora - javna spaljivanja i sl.)

15 godina
Dobro, kao sto rekoh, svaki je covjek dostojan i moze slobodno izabrati sto hoce ili sto nece. Apsolutno si slobodan, ali snosis za tu slobodu i odgovornost.
15 godina
protjeran
ph3nom_gamer kaže...

pa ako se krste katolici dok su bebe, neznači da se i ostali krščani krste... npr. baptisti se krste tek kad sazriju (il tak neš... xD)

pravoslavci se isto tako krste kad su u zrelijoj dobi

16 godina
neaktivan
tonihrvat kaže...

ako cura bude htjela u crkvi, da li onda znaš da moraš primit sve ostale sakremente?

Prilično sam siguran da se možeš ženiti kao "pripadnik druge vjere".

Od cure tata nije imao sve sakramente pa su ga tako utrpali :)

17 godina
neaktivan
jurica_m kaže...

Krste te s 3 mjeseca, pričestiš se u 3. razredu osnovne, da li tad razmišljaš o takvim stvarima? Ne

Krizmaš se u 7. razredu, u glavi ti je samo što ćeš dobit za poklon, da li razmišljaš o religiji, znanosti? Ja tad nisam razmišljao o tim temama.

Krščanstvo je nametnuto, mene nitko nije pitao da li se hoću krstit. Kao što mi nitko nije objasnio i razjasnio o drugim religijama. Možda se "nalazim" u drugoj religiji, a možda ni u jednoj.

Nego ajde, roditelji su mi kršteni, tak to ide iz generacije u generaciju, tak ćemo i s tobom. Uostalom šta bi drugi ljudi rekli? Rodbina, prijatelji, zajednica?

U srednjoj sam imao super profu iz eng, koja je rekla da će pustit djete da samo odabere svoj put :)

Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
15 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...
tonihrvat kaže...

Prilično sam siguran da se možeš ženiti kao "pripadnik druge vjere".

Od cure tata nije imao sve sakramente pa su ga tako utrpali :)

šta ćeš reći da si musliman  {#}

16 godina
neaktivan
tonihrvat kaže...

šta ćeš reći da si musliman  {#}

Džedaja haha

15 godina
Pa zato si svjestan kada ces se zeniti pred Crkvom ili krstiti svoje dijete.
17 godina
jurica_m kaže...

Daaaaa... A zašto te krste tako rano?

ph3nom_gamer kaže...
Veliki Brat kaže...

I, koliko ima baptista naspram katolika? Koliki im je utjecaj u svijetu? Čini mi se da su katolici tu ipak malo proračunatiji. Ali da me ne shvatiš krivo - to je meni OK: daj čovjeku da pri zdravoj svijesti donese vlastitu odluku.

Gledam te!
15 godina
Imas zdravu svijest kad se zenis ili krstis svoje dijete pa mozes slobodno odabrat i otkantati Crkvu koju zelis poniziti do kraja. Evo ti prilike!
16 godina
protjeran

Drogiranje sam naveo kao primjer ultimativnog užitka. Nisam rekao da su svi ubojice i drogeraši.

Bog je za mene ideja dobra, nešto što me tjera da ne po*izdim kada gledam svijet oko sebe, nešto što mi govori da je mržnja loša, da je pomaganje dobro bez obzira kome pomažemo i hoćemo li nešto dobiti za uzvrat. Bog je za mene ono što mi pomaže da preživim svaki dan na čijem sam kraju frustriran jer ne mogu promjeniti ono što želim. Bog je za mene ono što mi govori da ljudski život treba poštivati, da jedan čovjek nema pravo odlučiti o sudbini drugoga života.Bog mi kaže da roditelje treba poštivati, da treba začeti obitelj, podariti i drugome priliku za život. Bog je za mene puno stvari i sve od reda su lijepe.

15 godina

ph3nom_gamer kaže...
Veliki Brat kaže...

I, koliko ima baptista naspram katolika? Koliki im je utjecaj u svijetu? Čini mi se da su katolici tu ipak malo proračunatiji. Ali da me ne shvatiš krivo - to je meni OK: daj čovjeku da pri zdravoj svijesti donese vlastitu odluku.

meni je isto bolje tako... ipak se i isus krstio odrastao a ne kao dijete... (bar tak piše u bibliji, ko zna šta je bilo xD)

0_o
17 godina
neaktivan
Religije i znanost...

A ne mozes prihvatiti cinjenicu da neki slijede te principe bez Boga?

I'm a fucking walking paradox. No I'm not.
17 godina
jurica_m kaže...
Imas zdravu svijest kad se zenis ili krstis svoje dijete pa mozes slobodno odabrat i otkantati Crkvu koju zelis poniziti do kraja. Evo ti prilike!

Da, ali ti očito ne razumiješ da smo mi još uvijek u totalno banana državi gdje za one koji su malo drugačiji vrijede neka druga pravila i gleda ih se nekim drugim očima. A realno gledano od čini mi se 89% kršćana koliko ih je u Hrvatskoj po popisu iz 2001. 60% su oni koji idu u crkvu samo na Božić i Uskrs. Pravi kršćani...

15 godina
KOJI je onda smisao tih cinjenica? Sto nije bolje, ako ne vjerujes u Gospodina, da se ne zenis pred Crkvom ili ne krstis svoje dijete?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice