Prebacivanje Na rubu znanosti u zabavni program?

poruka: 308
|
čitano: 58.170
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Prebacivanje Na rubu znanosti u zabavni progra
bed kaže...
MrBlc kaže...

U kvantnom svijetu dolazi do spajanja materijalnog i energetskog, a ne duhovnog. PONAVLJAM, NITKO NE GOVORI O UKIDANJU NRZ-A!!! 

Eh, da je energija ne bi bilo problema. Energiju možeš mjeriti fizikalnim veličinama, međutim svijest ili duhovnost (za sada) ne možeš..

Da bi mogao raspravljati o duhovnosti, prvo moras tocno objasniti sto je to duhovnost i dokazati da duhovnost nije samo nasa interpretacija stanja ljudskog uma.

bed kaže...
Nije to znanstvena emisija, već je to emisija unutar znanstveno obrazovnog programa. A kao takva može obrazovati ljude raznim činjenicama. Npr. da postoje ljudi koji imaju takve stavove i mišljenja. U čemu je problem?

Pa problem jest u tome sto emisija cesto iznosi neistine, sto se taje cinjenice koje su u suprotnosti s temom - to su manipulacije, kojima se gledatelje pokusava navesti da povjeruju u izneseno. Emisija je koncipirana kao jednostrana i neobjektivna i kao takva ne moze biti ni znanstvena ni obrazovna - ne mozes ljude obrazovati manipulacijama i dezinformacijama.

bed kaže...
Ako imaš obrazovnu emisiju o religijama svijeta, moraju li sve religije biti znanstveno utemeljene??

Usporedba ti je nevaljala. Jel se u takvoj emisiji tvrdi da bog postoji i da je bas neka konkretna religija ona prava religija, ili se nepristrano prenosi informacija koja vjerovanja i obicaje ima neka religija - dakle, iznosi cinjenice? Razlika je tvrditi da postoji bog i tvrditi da krscanstvo tvrdi da postoji bog.

17 godina
Verbatim kaže...

Crkva je progonila znastvenike u ime Boga i vjere. Crkvi je važan Bog, tj. opsatanak religije.
Čovjek je postao najveća Božja pogreška, stvorio je sebi suparnika, znanost stvara jednakost Bogu, sa svećenicima i bogovima je gotovo ako je čovjek učen. Znanost je grijeh.

Za znanost čovjek je na prvom mjestu. Znanost je u službi čovjeka i postoji zbog čovjeka. Tehnološki napredak, napredak u zdravstvu,školovanju...  To su područja koja znanost istražuje i unapređuje zbog čovjeka.

Da ti ljudi, koji su govorili da rade to u ime Boga i vjere, isto ko "teroristi" što govore da to rade u ime Boga. Sad što su ameri bacili atomsku bombu da vide učinak same, oću li ja onda čitavu znanost za to optužit? Za nekoga je vjera pomaganje bližnjem, ne ubij, ne ukradi a ti crkvenjaci što su gonjali ljude zbog drugih uvjerenja, nisu to radili u ime Boga nego u svoje ime, da zadrže moć nad ostalima ili jednostavno što su ljudi tako dobra bića.

Sad znanost da je grijeh, nisam još sreo nekog vjernika da mi tvrdi da je znanost grijeh, uvjek ima ljudi koji će to tvrdit ali sad čitavu vjeru/vjernike optužit da to izjavljuje zbog nekolicine... bar meni nije ured. Ima i učenih ljudi, znanstvenika koji vjeruju u Boga, pa baš izjava da je sa svećenicima i bogovima gotovo ako je čovjek učen i ne stoji.

Vjera je isto u službi čovjeka, ako mu može pomoć na bilo koji način onda naravno da je u službi čovjeka. Ako molitva nekom pomaže da se osjeća bolje, ako nekom pomogne da prevlada neku ovisnost, da psihički postanje stabilniji...što mu onda to branit?

Meni je veći problem što je svaki čovjek sam sebi na prvom mjestu, pa zbog toga i iskorištava stečeno znanje, koristi vjeru, ideologiju da bi sebi ugodio preko leđa drugog. I šta fali tome što ti govori da staviš nekog drugog ispred sebe, npr Boga ili drugog čovjeka, pa da ne budemo sebični uvjek.

I još mi nešto neide u glavu, što vam vjera toliko smeta? Evo tema je Prebacivanje jedne emisije u zabavni program ali kako god okrene neki dužebrižnik se nađe da "pljune" po vjeri, crkvi, ili nekom trećem jer se neslažete s istima. Što si napisao za znanost se slažem, ali se nemogu pomirit s ljudima koji uvjek čekaju priliku da "pljunu" po nekom samo zato što ne dijeli njegovo mišljenje.

17 godina
protjeran
MrBlc
Što je bilo prije velikog praska? (Ili tko je stvorio Boga ako ti je to pitanje draže?) To što na neka pitanja nemamo odgovore ne znaći da iza njih stoji nešto nadnaravno.
Ima raznih tumačenja, religioznih i filozofskih o postanku svijeta. U početku bijaše riječ, Logos.
Isto tako ne znači da se sve pojavnosti ovoga svijeta mogu spoznati znanstvenim i empirijskim postupcima. Možeš li objasniti treću dimenziju (3D) bićima koja žive u drugoj dimenziji (2D)?
Zašto bi nešto na što nema mogućeg znanstvenog objašnjenja trebalo biti nadnaravno?
Samim pogledom u makro i mikro svijet vidi se da je to previše skladno složeno da bi moglo nastati slučajnim putem. DNA je vrlo složena struktura, mali pomaci mogu stvoriti velike poremećaje. Zar je teško prihvatiti da postoji Inteligencija koja je nedostupna našoj spoznaji ali koja je odgovorna za život oko nas, tu Inteligenciju ne trebamo institucionalizirati putem neke religije, možemo je prihvatiti takvu kakva jest, "ding an sich".
MrBlc
Svi dokazi koje pronalazimo idu u prilog teoriji evolucije, a nema dokaza koji govore protiv. Druga je stvar što još nisu razjašnjeni mehanizmi evolucije.
Nema karike koja nedostaje, dakle nema dokaza koji ide u prilog o teoriji o evoluciji.
Verbatim
Crkva je progonila znastvenike u ime Boga i vjere. Crkvi je važan Bog, tj. opsatanak religije. 
Čovjek je postao najveća Božja pogreška, stvorio je sebi suparnika, znanost stvara jednakost Bogu, sa svećenicima i bogovima je gotovo ako je čovjek učen. Znanost je grijeh.
Za znanost čovjek je na prvom mjestu. Znanost je u službi čovjeka i postoji zbog čovjeka. Tehnološki napredak, napredak u zdravstvu,školovanju...  To su područja koja znanost istražuje i unapređuje zbog čovjeka.
Ti si Verbatim strašno zapeo za crkvu. A bilo je crkvenjaka koji su provodili prosvjetiteljstvo. Recimo biskup Josip Juraj Strossmayer. Današnja intelektualna elita ne radi na prosvjećivanju narodnih masa, postali su svrha sama sebi da se tapšaju po ramenu. Bez obzira na negativnosti prisutne u crkvi, oni su u prošlosti bili jedina dovoljno obrazovana grupa ljudi koja je mogla doprinjeti edukaciji neukog puka. Valjda si čuo za reformatore, Martina Luthera koji je bio nezadovoljan stanjem u Katoličkoj crkvi što je dovelo do reformacije i poznatih 95 teza koje je zakucao na vrata crkve. Do pomaka u ljudskom razmišljanju i napretku u Evropi nije moglo doći bez crkvenih pojedinaca i učene elite koja je željela svoja saznanja podijeliti sa neukim seljaštvom.
16 godina
neaktivan

@mbaksa
..da stvarno kad pogledam jedino sam ja u offtopicu..Neodlučan
 ne da mi se raspravljat s tobom na toj razini

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ajde molim te argumentiraj ovo! Tko je to, kad, na koji nacin i sto tocno dokazao! (zbog cega postavljam ovakvo pitanje - zbog toga jer jedino gdje sam takvo nesto vidio/cuo je pseudoznanstveni sektaski igrani film, koji imitira dokumentarac, naziva What the bleep do we know)

Hm, nisam baš fizičar (a kamoli kvantni), ali koliko se razumijem u materiju cijeli problem je vezan uz poziciju i brzinu elektrona. Čak se dvoji je li to čestica ili val. I cijeli problem je kad motritelj mjeri česticu, kvantna stanja čestice kolabiraju. Pa se govori o superpoziciji svih mogućnosti, koje kolabiraju u jedno fizikalno stanje kad se promatra.

A to je poznato kao Kopenhaška interpretacija kvantne fizike - Niels Bohr.

17 godina
neaktivan

Na rubu znanosti je meni jedna od najboljih emisija i potpuno podrzavam Mišak-a, obožavam sve vrste fizike i paranormalne aktivnosti!

Te smatram da oni koji potpisuju tu peticiju zele zataskati neke stvari i zele da ljudi  ne razmisljaju svojom glavom vec da budu obični piuni!

Ima toliko znanstvenik koji misle da su popili svu pamet svijeta i tada zele ugusiti sve druge pristupe i  nove ideje koje razvijaju drugi ljudi, sve dok covjek svojim radom i razmisljanjima ne šteti dugom čovjeku mislim da se niti jedan drugi čovjek nebi smio bunit pa makar on bio i veličanstveni Đikić. Kome se emisija nesvidja nemora je ni gledat!

Izradujem Pro Clan WEB-ove,Osobne i poslovne WEB-ove!(Webspell,Joomla,HTML,Wordpress,SMF..) Vrlo povoljno, kontaktirajte na live chat xfire:bilypiton ili privatnom porukom na BUG Forumu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:27 (UBIZEC cORPORATION).
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Ajde molim te argumentiraj ovo! Tko je to, kad, na koji nacin i sto tocno dokazao! (zbog cega postavljam ovakvo pitanje - zbog toga jer jedino gdje sam takvo nesto vidio/cuo je pseudoznanstveni sektaski igrani film, koji imitira dokumentarac, naziva What the bleep do we know)

Hm, nisam baš fizičar (a kamoli kvantni), ali koliko se razumijem u materiju cijeli problem je vezan uz poziciju i brzinu elektrona. Čak se dvoji je li to čestica ili val. I cijeli problem je kad motritelj mjeri česticu, kvantna stanja čestice kolabiraju. Pa se govori o superpoziciji svih mogućnosti, koje kolabiraju u jedno fizikalno stanje kad se promatra.

A to je poznato kao Kopenhaška interpretacija kvantne fizike - Niels Bohr.

Drugim rijecima, dolazimo do toga da u kvantnom svijetu nije dokazano  da dolazimo opet do spajanja materijalnog i duhovnog, odnosno dolazimo do toga da je tvoja tvrdnja neosnovana.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:25 (mbaksa).
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Dragon23288 kaže...

A zasto svaka znanstvena emisija mora biti dogmatizirana do bola, nista drugo doli serviranje "gotovih i provjerenih" informacija? Pa nije samo to znanost!

Ili bi trebalo pustati dokumentarce poput onih na discoveryu, gdje prikazuju zivotinje kako recimo jedu druge zivotinje, i pritom voditelji citaju knjigu iz biologije za 5. razred osnovne skole?

Ako su to znanstvene emisije koje nas cekaju ako se ukine nrz, onda bolje da stave big brother 2 nakon sto ukinu nrz.

Zasto pricas o necem sto nije na tapeti - o ukidanju NRZ? Pogreska u argumentaciji znana kao straw man. A tu bi se moglo naci i jos nekih pogreski (recimo just in case - predstavljas najgori moguci scenarij i plasis ljude s njim).

Dragon23288 kaže...
Netko je (mbaksa cini mi se) napisao da to sto je gostovalo puno doktora znanosti u emisiji ne znaci bas nista

Ako nisi otprve shvatio u cemu je problem, mozda ces citanjem ovog clanka o pogresci u argumentaciji znanoj pod imenom argument from authority. Ukratko: izneseno se ne moze smatrati cinjenicom samo na temelju toga da je to iznijela osoba s titulom, dakle nekakav autoritet. To je posebno problematicno kod ovakvih emisija, jer autoriteti za pseudoznanosti i ezoteriju ne postoje. Znaci, dovede u emisiju ljude koji imaju doktorat, ali ti ljudi nemaju doktorat iz pseudoznanstvenih ili ezotericnih disciplina.

Dragon23288 kaže...
ja se bas ne bi slozio, pa sto treba napraviti da nesta dobije kredibilitet, doci u dnevni boravak i izvesti pokus? Ovim potezom osuduje se mnoge znanstvenike diljem svijeta, koji se ispada bave cijeli zivot znanoscu, i ispada da su sarlatani koje treba staviti u rang sa antom gotovcem (blackalbum je ovo rekao ako se ne varam).

"Pokusi" za mnoge stvari kojima se NRZ bavi jesu napravljeni i nisu potvrdili ili su cak pobili te "teorije". Kakvu tezinu onda ima nesto sto neka osoba s doktoratom iznese u nekoj emisiji, a da to nije testirala i pritom slijedila ono sto nalaze znanstvena metoda, pogotovo kad se s iznesenim ne slaze velika vecina znanstvenika, ili je isto vec prije palo na provjeri ili je cak debunkano?

Dragon23288 kaže...

Znaci svi su oni sarlatani, ZASTO? Slazem da ima stvarno lose obradjenih tema, kao o aids-u i molitvi koju je mbaksa spomenuo na pocetku, no sumnjam da ima puno vise pomutnje i nedokazanih stvari no sto bi ih bilo u znanstvenoj emisiji, mislim "pravoj" znanosti! Osim ako ce te emisije biti one koje sam spomenuo na pocetku posta.

Jos jedna ocita pogreska u argumentaciji. Promijenio si objekt argumentacije na "znanstvene emisije", neutemeljeno pokusavas degradirati legitimitet znanstvenih emisija, onda ih usporedjujes s pseudoznanstvenom emisijom i u biti kazes da je to "isto zlo". Takodjer, jednom losom stvari ne mozes argumentirati drugu - ako je jednako lose, ne znaci da je dobro. Takodjer, uvodis uvjet da su (epizode) emisije lose ako se afirmativno govori o temama koje sam ti spomenuo (u biti tu sam naveo samo jednu), a koje su potvrdjeno lazirane. To sto sam tu kritizirao samo tu jednu, ne znaci da su ostale dobre - ili da je ijedna dobra.

Dragon23288 kaže...

I ovdje sam vidio neke, necu ih imenovati, koji vjeruju u Boga i vjernici (znaci vjeruju u nesta nedokazano i nevidjeno), ali istodobno govore da Misak prica gluposti! Vjerujem da je vecina koja ima nesto protiv nrz upravo takva!

Klasicna logicka pogreska ad hominem.

Dragon23288 kaže...

Ali moram se ne sloziti sa mbaksom, koji kaze "zasto bi znanstvenici morali poraditi na inicijativi svoga znanstvenoga emisije / programa ako vec pisu peticije protiv "pseudoznanstvenika?"

Jesam li ja to napisao? Gdje? Zasto u navodnike stavljas nesto sto nije moj citat? Zasto izmisljas da sam rekao nesto sto nisam rekao?

Dragon23288 kaže...
Zato sto u suprotnome ostavljaju dojam borbe za novac, njihove ili necije druge, a onda se covjek zapita mnogo stvari! Prva od njih bi mozda bila koliko je onda njima stalo do znanosti? Ako im nije stalo nimalo, tko su oni da nekoga proglase pseudoznanstvenikom?

Opet ti s borbom za novac. Ajde molim te pojasni kakvu novcanu korist moze imati tih 105 (ili koliko ih je sad vec) znanstvenika? Kako bi se svi oni namirili s novcem za produkciju jedne emisije (napomenimo jos da je u pitanju emisija producirana u skromnim uvjetima - kao sto je Badaboom primijetio: "Još se stvara dojam da emisija ždere nekakav velik novac. Dva čovjeka pričaju u malom studiju uz lošu rasvjetu sat vremena...") i jos uz to producirali svoju emisiju? Zavjera koju kujes ti nema smisla.

BTW ovo ti je logicka pogreska appeal to motive.

PS molim te detaljno prouci stranicu: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

the_tux kaže...

Zašto se profesor Vinković i potpisnici peticije ne bave važnijim stvarima, nego ovako benignom emisijom? RH je u teškom gospodarskom stanju, vode je nesposobni idioti, zašto se nebi kao poštena inteligencija uhvatili u koštac sa tim problemima? Ponudili rješenja koja bi RH izvukla iz krize.

hrabri zec kaže...

zasto idioti tako ne regiraju kada nam mazu oci o kronicnom nedostatku love u drzavi? a mi rintamo i rintamo i placamo, a oni uvijek traze jos. i onda dode neki vođa sindikalaca odrzi propovijed na dnevniku u trajanju 18 sec, pa onda ide sport i vrijeme. a lova odlazi. ali oni se na bune tako dinamicno, niti ukidaju dnevnik pun baljezgarija politicara i inih. necu ni spominjati sapunice i ples sa kretenima.

Vi ne kuzite da vam je argumentacija cista logicka pogreska? Vec sam upozorio na to, iako nisam naveo naziv - logicka pogreska red herring. Naime, to sto Vinkovic i drugi znanstvenici rade ili ne rade ili bi ili ne bi trebali raditi nije tema ove rasprave, nema nikakve veze s tim treba li emisija Na rubu znanosti biti u znanstveno-obrazovnom programu ili ne. U osnovi odlazite u off-topic - nisu znanstvenici koji su potpisali peticiju u pitanju, nego je u pitanju znanstvena utemeljenost emisije NRZ.

Dobro, priznajem da sam malo zaglavio u ukidanje emisije koje se mozda nece ni dogoditi, a ako i hoce nije sada na tapeti.

Dobro, necu vise pisati o legitimitetu prave znanosti i emisija o pravoj znanosti, kad vec tvrdis da je to off topic i nedas da se spomene.

Ali, postoje ljudi, kao sto sam napisao:

Tih "pseudoznanstvenika", "ezoterika", "astrologa", je sve vise, a taj broj bi se tek vidio da se ne rade stvari kao sto je ova, i da se na sve sto nije dio dogme ne svrstava u zabavni program.

Newton stoji, nitko ga ne pobija, ali kvantna fizika je prosirila nasa shvacanja, samim time i newtonovsku fiziku, i kaze: ovisi o promatracu.

Einstein je rekao: "Ne postoji, niti ce ikad postojati znastvena teorija koja se moze nazvati apsolutnom, konacnom."

Karl Pribram ; David Bohm: Nepobitno, dokazano, nakon mnogo istrazivanja, utvrdili su teoriju holografskoga svemira, o kojoj je takodjer bilo rijeci u nrz.

Razni dugogodisnji istrazivaci piramida i egiptolozi nakon sto su bili u Visokom : "ovo su prave piramide."

I tako dalje, hocu reci da postoji gomila dokazanih znanstvenika koji govore o temama o kojima se govori u nrz, a koji svoj rad temelje na dokazima i istrazivanjima, ne fikcijama! Iako su ti dokazi cesto zanemarivani, jer ne slazu se sa znanstvenom dogmom. Znaci ako postoje takvi ljudi, ne moze se nesta proglasiti sprdacinom, astrologijom, pseudoznanoscu itd.

I da, stvarno ne razumijem, gdje mi je logicka pogreska ako kazem da je besmisleno da netko vjeruje u Boga a pljuje po pseudoznanoscu?

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:28 (Dragon23288).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže....

Drugim rijecima, dolazimo do toga da u kvantnom svijetu nije dokazano  da dolazimo opet do spajanja materijalnog i duhovnog, odnosno dolazimo do toga da je tvoja tvrdnja neosnovana.

mbaksa dal si pogledo koju emisiju na rubu znanosti u kojima su govorili svijetski stručnjaci koji su radili pokuse o nekim stvarima iz kvantne fizike, čakre, mag.polja itd ?

Izradujem Pro Clan WEB-ove,Osobne i poslovne WEB-ove!(Webspell,Joomla,HTML,Wordpress,SMF..) Vrlo povoljno, kontaktirajte na live chat xfire:bilypiton ili privatnom porukom na BUG Forumu.
17 godina
neaktivan
UBIZEC cORPORATION kaže...
 ne razmisljaju svojom glavom vec da budu obični piuni!

Klišeja li.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ah kako li je znanstveno izokretati tuđe riječi..

Tražio si dokaz i dobio si ga. Da, dokazano je da utjecaj motritelja utječe na rezultat, a ono što nije dokazano je zašto se to događa.

Kako prisustvo promatrača utječe na rezultat, znanstveno mi objasni ako možeš? Ne ide? Onda je u ovom trenutku moja hipoteza relevantnija od tvoje..

17 godina
neaktivan

Ima toliko znanstvenik koji misle da su popili svu pamet svijeta i tada zele ugusiti sve druge pristupe i  nove ideje koje razvijaju drugi ljudi, sve dok covjek svojim radom i razmisljanjima ne šteti dugom čovjeku mislim da se niti jedan drugi čovjek nebi smio bunit pa makar on bio i veličanstveni Đikić. Kome se emisija nesvidja nemora je ni gledat!

Bojim se da drugi znanstvenici nisu ti koji stoje na putu pseudoznanstvenicima. Ono što njima stoji na putu jest apsolutno ignoriranje poimanja znanosti i znanstvene metode. Kako shvatiti nekoga ozbiljno tko se ne drži znanstvene metode? Kako nekome takvome dati i trunku kredibiliteta?

Ciljano tržište takvih jesu naivci i paranoične osobe. "Ne razmišljaš svojom glavom" je najveći od svih klišeja, i nadasve ironičan s obzirom na cijelu situaciju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:35 (brentaal).
17 godina
neaktivan

u kvantnoj fizici najvaznije je pitanje kako? a ne zašto se nešto događa

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:36 (UBIZEC cORPORATION).
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Ti si Verbatim strašno zapeo za crkvu. A bilo je crkvenjaka koji su provodili prosvjetiteljstvo. Recimo biskup Josip Juraj Strossmayer. Današnja intelektualna elita ne radi na prosvjećivanju narodnih masa, postali su svrha sama sebi da se tapšaju po ramenu. Bez obzira na negativnosti prisutne u crkvi, oni su u prošlosti bili jedina dovoljno obrazovana grupa ljudi koja je mogla doprinjeti edukaciji neukog puka. Valjda si čuo za reformatore, Martina Luthera koji je bio nezadovoljan stanjem u Katoličkoj crkvi što je dovelo do reformacije i poznatih 95 teza koje je zakucao na vrata crkve. Do pomaka u ljudskom razmišljanju i napretku u Evropi nije moglo doći bez crkvenih pojedinaca i učene elite koja je željela svoja saznanja podijeliti sa neukim seljaštvom.

Nitko nikome Ne Zabranjuje Ništa, iznose se povijesne i stvarne činjenice. Znanost nije nagađanje.

Religija je prepuna euharistijskih čuda, međutim, čuda u znanosti ne postoje,jednostavno nema mjesta za njih. U znanosti postoje stvari koje nisu razjašnjene, ali ih znastvenici ne nazivaju čudima.
U znanosti ne postoji pojam grijeha, ona ima bitno različita objašnjenja za bolesti i vremenske nepogode(potresi, Cunami...). Znanost ih ne objašnjava tzv. Božjom kaznom.
Znanost se mjenja u skladu s novim potvrđenim teorijama, to ne znači da je znanost nedosljedna, to samo znači da znanost odbacuje neutemeljene činjenice, a prihvaća dokazane. Takav pristup znanosti omogućava napredak, dok religija ostaje na svojim počecima.
Dakle, u religiji nove spoznaje (čuda) se prilagođavaju religiji, a znanost se prilagođava novim potvrđenim i objašnjivim činjenicama.

Stoga, Znastvene emisije ne smiju sadržavati elemente mistike, čuda, utjecaj religije, nagađanja......jer takve emisije spadaju u  "Đurine Kućne Čarolije".

Peace and Love _ Frankenstein Build
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 17:21 (Verbatim).
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Ah kako li je znanstveno izokretati tuđe riječi..

Tražio si dokaz i dobio si ga. Da, dokazano je da utjecaj motritelja utječe na rezultat, a ono što nije dokazano je zašto se to događa.

Trazio sam te da argumentiras tvrdnju da u kvantom svijetu dolazimo opet do spajanja materijalnog i duhovnog. Nisi argumentirao jer nemas cime argumentirati, jer tako nesto niej dokazano. O cemu sad pricas - nemam pojma.

mbaksa kaže....

mbaksa dal si pogledo koju emisiju na rubu znanosti u kojima su govorili svijetski stručnjaci koji su radili pokuse o nekim stvarima iz kvantne fizike, čakre, mag.polja itd ?

Po cemu je to jesam li ja pogledao koju takvu epizodu ili ne relevantno za to je li emisija NRZ znanstveno utemeljena? Po cemu su pojedinci koji su gostovali u toj emisiji i pricali suprotno od znanstvenog konsenzusa ili su nabacivali neprovjerene ili neutemeljene tvrdnje relevantni(ji) u odnosu na mainstream znanost?

17 godina
neaktivan
Verbatim kaže...

Stoga Znastvene emisije ne smiju sadržavati elemente mistike, čuda, utjecaj religije, nagađanja......jer takve emisije spadaju u  "Đurine Kućne Čarolije".

dal si gledo mozda kako  shamani mogu molitvom doci u stanje vise svijesti i mogu lebdjeti,

to je čisti dokaz da su znanost i religija povezane u jednoj točki (znanost-kako?  religija-zašto? =život)

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Po cemu je to jesam li ja pogledao koju takvu epizodu ili ne relevantno za to je li emisija NRZ znanstveno utemeljena? Po cemu su pojedinci koji su gostovali u toj emisiji i pricali suprotno od znanstvenog konsenzusa ili su nabacivali neprovjerene ili neutemeljene tvrdnje relevantni(ji) u odnosu na mainstream znanost?

ja uvazavam tvoje misljenje u potpunosti. no mislim da si ipak malo konzervativan  i da nezelis sagledat činjenice

17 godina
neaktivan

Zašto to isto ne učine u kontroliranim uvjetima? Gdje ima svjetla? Gdje je sve uhvaćeno iz nekoliko kuteva? Ah, da, to bi onda "eksperiment" učinilo nemogućim.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Trazio sam te da argumentiras tvrdnju da u kvantom svijetu dolazimo opet do spajanja materijalnog i duhovnog. Nisi argumentirao jer nemas cime argumentirati, jer tako nesto niej dokazano. O cemu sad pricas - nemam pojma.

Najednom imaš amneziju kada ja tebe nešto pitam..

Dakle, argumentiraj ti zašto se prilikom promatranja mjenjaju rezultati? Imaš ikakvu ideju, ili se misliš znanstveno praviti 'bedast'?

Ja sam izjave podkrijepio argumentima, a ti ako ne vjeruješ ili znaš bolje, daj svoju teoriju, pa ruši Bohr-a..

17 godina
neaktivan

no mislim da si ipak malo konzervativan  i da nezelis sagledat činjenice

Mlad si, nauči kritički razmišljati.

17 godina
neaktivan
brentaal kaže...

Zašto to isto ne učine u kontroliranim uvjetima? Gdje ima svjetla? Gdje je sve uhvaćeno iz nekoliko kuteva? Ah, da, to bi onda "eksperiment" učinilo nemogućim.

daj ti pišaj kad te gleda neko kog nepoznajes Belji se nebu ti bilo bas svejedno

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:48 (UBIZEC cORPORATION).
17 godina
moderator
mbaksa kaže...

ja uvazavam tvoje misljenje u potpunosti. no mislim da si ipak malo konzervativan  i da nezelis sagledat činjenice

Koje konkretno činjenice?

brentaal kaže...

Kako sam se slatko nasmijao na ovo... Koliko covjek treba biti naivan da ne vidi da je rijec o prijevari? Da covjek visi na striku, koji mu je svezan ili oko pojasa i negdje oko trupa, i da ga dizu ljudi skriveni negdje iza grmlja? Uopce nema kadrova s ledja! Samo prednji i bocni kadrovi iz kojih se ne moze vidjeti ide li mu strik iza glave. A fizika, odnosno njegovo meskoljenje odaju da je rijec o visenju na striku, a ne o lebdjenju. Klasican primjer zbog cega ova emisija ne moze biti u znanstveno-obrazovnom programu.

17 godina
brentaal kaže...

Evo ti jedan u kontroliranim uvjetima, bilo je i na TV.

http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/lijecnici-ne-mogu-objasniti-kako-jogi-zivi-bez-hrane-i-vode

Baš me zanima šta će na kraju zaključit. ^^

17 godina
neaktivan
bed kaže...

Dakle, argumentiraj ti zašto se prilikom promatranja mjenjaju rezultati?Imaš ikakvu ideju, ili se misliš znanstveno praviti 'bedast'?

Ja sam izjave podkrijepio argumentima, a ti ako ne vjeruješ ili znaš bolje, daj svoju teoriju, pa ruši Bohr-a..

Nedostatak objašnjenja sa njegove strane ne daje kredibilitet tvojoj izjavi.
Ono što si naveo kao "argument" ni u kojem trenutku ne podržava tvoju izjavu da se materijalno spaja sa "duhovnim".

17 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
brentaal kaže...

Evo ti jedan u kontroliranim uvjetima, bilo je i na TV.

http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/lijecnici-ne-mogu-objasniti-kako-jogi-zivi-bez-hrane-i-vode

Baš me zanima šta će na kraju zaključit. ^^

Eto  brzopletosti. Prahlad Jani je taj isti "test" želio izvesti oko 2002. godine. Tada mu je to pošlo za rukom tek 14 dana. Ponovno je isto želio učiniti nedavno, trajalo je 15 dana. Ono što u članku navode kao "testiranje" je pregledavanje informacija koje su doktori dobili od njega tokom tih 15 dana, npr. rad srca, raznorazne ostale funkcije, itd.

Pitanje za tebe - kada pročitaš senzacionalistički članak, što prvo radiš?

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:56 (brentaal).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
mbaksa kaže...

brentaal kaže...

Kako sam se slatko nasmijao na ovo... Koliko covjek treba biti naivan da ne vidi da je rijec o prijevari? Da covjek visi na striku, koji mu je svezan ili oko pojasa i negdje oko trupa, i da ga dizu ljudi skriveni negdje iza grmlja? Uopce nema kadrova s ledja! Samo prednji i bocni kadrovi iz kojih se ne moze vidjeti ide li mu strik iza glave. A fizika, odnosno njegovo meskoljenje odaju da je rijec o visenju na striku, a ne o lebdjenju. Klasican primjer zbog cega ova emisija ne moze biti u znanstveno-obrazovnom programu.

još reci da smo sami u svemiru i to je točka na i ...

17 godina
brentaal kaže...

Eto  brzopletosti. Prahlad Jani je taj isti "test" želio izvesti oko 2002. godine. Tada mu je to pošlo za rukom tek 14 dana. Ponovno je isto želio učiniti nedavno, trajalo je 15 dana. Ono što u članku navode kao "testiranje" je pregledavanje informacija koje su doktori dobili od njega tokom tih 15 dana, npr. rad srca, raznorazne ostale funkcije, itd.

Što onda uopće to spominju, što su ti znanstvenici, doktori toliko zapanjeni. Govore da neznaju kako mu to uspjeva. Dvije nedjelje bez vode, hrane i vršenja nužde, bar za mene je impresivno, nebi mogao ni dva sata bez hrane. :)

Edit: Htio sam čut vaša mišljenja, zato sam ubacio ovi članak a ne da nešto dokažem. Evo zbog toga sam i dobio informaciju da je to već pokušao i 2002 godine, što nisa znao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:04 (Vakaka).
17 godina
moderator

Zasto bih to rekao?

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:06 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
brentaal kaže...

Što onda uopće to spominju, što su ti znanstvenici, doktori toliko zapanjeni. Govore da neznaju kako mu to uspjeva. Dvije nedjelje bez vode, hrane i ne vršenja nužde, bar za mene je impresivno, nebi mogao ni dva sata bez hrane. :)

Senzacionalizam od strane novinara. Događa se.

http://web.archive.org/web/20070805102011/http:/www.rationalistinternational.net/article/20031201_en.htm

Edit: Ispada da je to pokušao 2003., ne 2002. Moja pogreška.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:05 (brentaal).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
mbaksa kaže...

brentaal kaže...

Točka na i čemu? Vidim da konstantno downvotaš druge, bilo bi i lijepo da pokušaš argumentirati svoje stavove koji su doveli do tog downvotanja. Naravno, ako si sposoban potkrijepiti iste.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice