Porez za neznalice

poruka: 1
|
čitano: 1.281
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Porez za neznalice

Već sam ovo postao na Forum.hr ali nisam dobio baš puno odgovora pa sam mislio da pitam i ovdje pošto sam vidio da ima ovdje ljudi koji se kuže u to.
Evo copy / paste :

"Ako osoba A (fizička osoba) kupi stvar (nije bitno kakvu, al nije fizička i legalna je, i nisu dionice) X na Internetu pa je opet proda za profit, pa ponovi taj postupak N puta, da li :
1. plaća porez pri svakoj prodaji (čime bi to preprodavanje uopće postalo besmisleno jer bi uz tolike poreze rezultat bio samo gubitak) ili na kraju godine na ukupni profit (stanje računa na kraju godine minus početni ulog), ako novac pri prodaji ide na račun u banci i opet se sa njega uzima za kupovinu ?
2. osoba A plaća porez na kapitalnu dobit ili porez na privatnu djelatnost ili koji vrag ?
3. koliko iznosi taj porez ili porezi ?
4. kako se funkcioniranje toga mijenja ako osoba A otvori privatni obrt a kako ako otvori firmu (bez zaposlenih osim osobe A) ?
5. koji je najjednostavniji (sa najmanje birokracije), najjeftiniji (dakle sa najmanjom stopom poreza) i legalan (dakle da osoba A zadovoljava sve propise i da joj financijska policija ne kuca na vrata) način da osoba A može preprodavati stvar X N puta i svoj pošteno zarađeni profit izvući na račun u banci da bi uživala u njemu ?
6. Ako osoba A nema službena stalna primanja (dakle plaću) nego samo zaradu od privatnog trgovanja kako se rješava mirovinsko, zdravstveno (mogu li se uplaćivati drukčije), krediti i sve ostalo vezano uz plaću ?
Molim jasne, racionalne i laički razumljive odgovore. Hvala."

Vidio sam da se tamo spominju prihod na kapitalnu dobit (15-45 %), lokalni gradski prirez (15-20 %), PDV, obavezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno i ko zna šta sve ne (ovo moje je smiksano sa threadom o iznajmljivanju stanova i raznim drugim stvarima), dovoljno da čovika zaboli glava...
Btw di se nalazi splitska porezna uprava i je li to pravo misto za dobit detaljne informacije u razgovoru jedan-na-jedan ili će me oni samo odj... ?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice