Bio sam se žalio na kaznu koji mi je napisao policajac jer nisam stao na znak STOP. Dobio sam poziv za sud i pojavio se na sudu, dao sam svoj iskaz ali naravno taj dan se policjajac nije pojavio, iako je poziv poslan 11 dana ranije. To je proško skoro 3 tjedna i danas sam dobio novi poziv za sud, nisam bio doma pa ga poštar nije mogao ostaviti i kao donest će ga sutra ponovo jer moram potpisati. Zanima me sada što bi to moglo biti jer sam rekao da ne želim izlaziti na sučeljavanje nakon svoje 1. izjave jer mi visenje po sudovima nije ni malo zanimljivo. Da li ima netko iskustva s ovakvim ponovnim pozivima i da li ja mogu odbiti sučeljavanje ako je poziv za to jer sam prtvotno i tako rekao da ne želim sučeljavanje? Hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bio sam se žalio na kaznu koji mi je napisao policajac jer nisam stao na znak STOP. Dobio sam poziv za sud i pojavio se na sudu, dao sam svoj iskaz ali naravno taj dan se policjajac nije pojavio, iako je poziv poslan 11 dana ranije. To je proško skoro 3 tjedna i danas sam dobio novi poziv za sud, nisam bio doma pa ga poštar nije mogao ostaviti i kao donest će ga sutra ponovo jer moram potpisati. Zanima me sada što bi to moglo biti jer sam rekao da ne želim izlaziti na sučeljavanje nakon svoje 1. izjave jer mi visenje po sudovima nije ni malo zanimljivo. Da li ima netko iskustva s ovakvim ponovnim pozivima i da li ja mogu odbiti sučeljavanje ako je poziv za to jer sam prtvotno i tako rekao da ne želim sučeljavanje? Hvala
Moj savjet ti je da odeš na sud, jer ako se policajac ne pojavi ( a u 90% slučajeva neće) ti dobivaš sudski spor. Mene su zvali 3 puta, 3 puta se policajac nije odazvao, ja jesam, te nisam bio kažnjen.
-tvoje je pravo preuzeti i pročitati poštu, tek tad ćeš znati što je sadržaj.
-tvoja je obaveza odazvati se pozivu. Možeš ignorirati, ali tad si pripravi dobrog odvjetnika. Druga strana (policajac) i njegov dolazak, nema nikakve pravne veze s tobom, tj on može ne doći x puta, no ti moraš ili advokat... (sud može kazniti policajca.. ali ti s tim nemaš veze, da bi te možda sud oslobodio moraš se pojaviti na sudu i uložiti prigovor...)
-primjeti da te ne pitam jesi li stao na znak STOP, to je jedino što se tiče kazne i suda ili iskaza policajca. On ne mora biti i svjedočiti ukoliko priznaješ djelo, pošto je službena osoba vjeruje mu se i na tebi je teret dokazivanja nevinosti.
Vjerojatno je tvoj iskaz bio drugačiji od zapisnika. Jeftinije je priznati krivnju i prihvatiti kaznu, svako ročište je dodatni trošak, koji na kraju opet (možda) moraš platiti..
- Ako si već priznao prekršaj, tad je samo dolazak (vjerojatno) na presudu. Sudac te bez obzira na prekršaj može kazniti (i za nedolazak) kao i osloboditi ili uvjetno kazniti itd.. pa i strpati u zatvor ili ovrhom naplatiti kaznu. To je manje-više diskreciono pravo koje ovisi od slučaja i dobre volje (sudca).
-ali prvo moraš preuzeti poštu i pročitati, skrivanje ne pomaže, samo nabijaš novi trošak... a možda je neki 'zgoditak' kao nasljedstvo iz Australije.. :)