Pomoć oko struje

poruka: 4
|
čitano: 853
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Pomoć oko struje

nije usko vezano za kompjutere ali slicno,ako me netko moze savjetovat radi se o sljedecem

radi se zamislite si kao kuciste od pc ali veliko metar puta metar puta metar te je na vrhu plasticni ventilator kao i na pc kucistima ali malo veci cca15-20 cm

koji je spojen direktno na struju sa 2 stopice s koje je ispala zica crvena znaci pod naponom.

ja ju trebam samo staviti natrag i malo pritisnitu stopicu ali stvar je u tome da ne mogu ugasiti struju(ne pitajte)

normalno da moram paziti da ne dotaknem drugu zicu zbog kratkg spoja ali me strah da se ne sprzi nesto dok ju stavljam nazad...

primim ja  nju spicangama za izolaciu ali cim priblizim stopici zaiskri,nisam htio forsirat da ne bude vece njesra,u teoriji ne bi smjelo biti nista  ako pazim da ne dode do kratkog spoja

9 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko struje

Da, iskrenje ti je normalna pojava, jer ventilator očito vuče  neku primjetno veliku struju.

Uglavnom, samo uštekaj i pazi da te ne strese.

Kruha i igala...
8 godina
neaktivan
Pomoć oko struje

hvala,tako ce i bit,samo cu podmetnut nesto izmedu 2 stopice jer su blizu jako da mi ne baci iskru na drugu

14 godina
Re: Pomoć oko struje

Znaci ukratko mozes...

udugo
Doticni ventilator,je zabravo nekakva vrsta elektromotora s propelom...
A znamo da elektromotor u stanju mirovanja odnosno u stanju prije samog spajanaj na izvor napona prestavlja kratki spoj(tj ima neki mali otpor namota,ali ugl maliii).

Tako da prilikom ''sklapanja''(u ovom slucaju sa stopicama) normalbo je da se javi iskra,jer tada strujnim krugom protjece jako velika(maximalna)struja.
kako se motor,tj ventilator zarotira ta struja pada i dolazi na nominalnu.

ah kad se sjetim onih dana srednje skole..satovi el strojeva :D

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice