Pomoć oko mojih prava kod poslodavca!

poruka: 4
|
čitano: 4.004
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Malo mi naslov teme zvuči glupo na ozbiljno mi treba pomoć nekoga tko zna što i kako

Dakle radi se o sljedećem.

Osoba imam visoku stručnu spremu i zaposlena je u prvatnoj tvrtci. Šef firme želi dati minimalac. Naravno uz to dolazi podpisivanje novih ugovora iako ima stalno zaposlenje. Probelm nastaje što ako taj ugovor o smanjivanju plače ne potpiše, koja su onda prava zaposlenika, odnosno na koji način dobiva otkaz, odnosno ima li pravo na naknadu za nezaposlene i što s tim ide.

Ako trebate još neke informacije pitajte.

Zahvaljujem se svima koji odluče pomoćei.

Windows 8 Consumer Preview
15 godina

Ne znam puno o tome ali prije par godina sam trebao neke informacije i nabasao sam na onaj legalis forum i pomogli su mi svojim odgovorima. Isto tako, frend ti moze nazvati burzu i pitati ima li tamo kakva pravna sluzba, ili jednostavno otici na razgovor kod nekog odvjetnika za radno pravo i konzultirati se. Mislim da je tarifa oko 250 kn/sat.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 13:26 (freddie).
18 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko mojih prava kod poslodavca!
Zvjerkan kaže...

Malo mi naslov teme zvuči glupo na ozbiljno mi treba pomoć nekoga tko zna što i kako

Dakle radi se o sljedećem.

Osoba imam visoku stručnu spremu i zaposlena je u prvatnoj tvrtci. Šef firme želi dati minimalac. Naravno uz to dolazi podpisivanje novih ugovora iako ima stalno zaposlenje. Probelm nastaje što ako taj ugovor o smanjivanju plače ne potpiše, koja su onda prava zaposlenika, odnosno na koji način dobiva otkaz, odnosno ima li pravo na naknadu za nezaposlene i što s tim ide.

Ako trebate još neke informacije pitajte.

Zahvaljujem se svima koji odluče pomoćei.

iz Zakona o radu:

Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora

Članak 121.

(1) Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na otkaz, primjenjuju se i na slučaj kada poslodavac otkaže ugovor i istovremeno predloži radniku sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora).

(2) Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka radnik prihvati ponudu poslodavca, pridržava pravo pred nadležnim sudom osporavati dopuštenost takvog otkaza ugovora.

(3) O ponudi za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima radnik se mora izjasniti u roku koji odredi poslodavac, a koji ne smije biti kraći od osam dana.

(4) U slučaju otkaza iz stavka 1. ovoga članka rok iz članka 133. stavak 1. ovoga Zakona teče od dana kada je radnik priopćio poslodavcu svoje odbijanje ponude za sklapanje ugovora o radu po izmijenjenim uvjetima ili ako se radnik nije očitovao o primljenoj ponudi ili se očitovao nakon isteka ostavljenog mu roka, onda od dana isteka roka koji je za očitovanje o dostavljenoj ponudi odredio poslodavac.

pravo na naknadu za nezaposlene:

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala:

•     zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog   ponašanjem poslodavca,
  •     pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,
  •     zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit,
  •     zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,
  •     zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Kao vrijeme provedeno na radu  smatra se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj i vrijeme koje je radnik proveo na bolovanju, odnosno rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa, odnosno službe, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju.

Rok za prijavu i podnošenje zahtjeva
Nezaposlena osoba mora se u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa prijaviti Zavodu, te podnijeti zahtjev za ostvarivanje naknade. Ako zbog opravdanih razloga propusti rok od 30 dana, može se prijaviti i podnijeti zahtjev u roku od osam dana od dana prestanka opravdanog razloga koji je prouzročio propuštanje roka, a najkasnije 60 dana od propuštanja roka.

Trajanje novčane naknade
Nezaposlena osoba, ovisno o ukupnom vremenu provedenom na radu, ostvaruje pravo na novčanu naknadu od 90 dana za ispunjenje minimalnog uvjeta, do 450 dana ako je provela na radu više od 25 godina.

90 dana ako je provela na radu od 9 mjeseci do 2 godine,
    120 dana ako je provela na radu više od 2 godine,
    150 dana ako je provela na radu više od 3 godine,
    180 dana ako je provela na radu više od 4 godine,
    210 dana ako je provela na radu više od 5 godina,
    240 dana ako je provela na radu više od 6 godina,
    270 dana ako je provela na radu više od 7 godina,
    300 dana ako je provela na radu više od 8 godina,
    330 dana ako je provela na radu više od 9 godina,
    360 dana ako je provela na radu više od 10 godina,
    390 dana ako je provela na radu više od 15 godina,
    420 dana ako je provela na radu više od 20 godina,
    450 dana ako je provela na radu više od 25 godina.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.3.2012 22:11 (Wolverine).
16 godina
neaktivan

Po pročitanom baš i ne kužim najbolje.

Kako se to smatra ako ne prihvati novi ugovor, kao da je sam dao otkaz i nema pravo na naknadu za nezaposlene, ili je dobio otkaz od strane poslodavca kao tehnološki višek itd.?

Odnosno u ovom slučaju mora li čovjek prihvatiti novi ugovor ili nemora. Jer mene zanima ima li pravo na naknadu ako ne prihvati kako se to tretira. Zakon mi nije jasan baš.

Windows 8 Consumer Preview
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice