Otvorio sam ovu temu jer su dva forumaša počela raspravljat o tome u drugoj temi. :)
Kako se piše pravilno, podforum ili potforum?
I zašto?
Ja mislim da je podforum pravilno.
| 65 | Podforum |
|---|---|
| 2 | Potforum |
Otvorio sam ovu temu jer su dva forumaša počela raspravljat o tome u drugoj temi. :)
Kako se piše pravilno, podforum ili potforum?
I zašto?
Ja mislim da je podforum pravilno.
| 65 | Podforum |
|---|---|
| 2 | Potforum |
Podforum je pravilno i točka, nema nikakve rasprave, a na temu LOCK.
Netočno.
I F i T su oba bezvučni. A dva bezvučna glasa zbog izgovora ne mogu stajati zajedno. T se zamjenjuje sa zvučnim parom D.
I to je najobičnije jednačenje po zvučnosti.
Svako pravilo ima i svoje iznimke
promjena koju opisuješ...a za one koji ju tijekom školovanja savladali nisu...zove se obezvučivanje.
odstupanje se događa kod riječi što prefikse imaju, a -pod je jedan od tih.
prema tome....pod-forum
Netočno.
I F i T su oba bezvučni. A dva bezvučna glasa zbog izgovora ne mogu stajati zajedno. T se zamjenjuje sa zvučnim parom D.
I to je najobičnije jednačenje po zvučnosti.
Lupas gluposti. Pravilo glasi posve suprotno: zvucni glas se zamijenjuje bezvucnim kako bi dva bezvucna glasa stajala zajedno.
Svako pravilo ima i svoje iznimke
promjena koju opisuješ...a za one koji ju tijekom školovanja savladali nisu...zove se obezvučivanje.
odstupanje se događa kod riječi što prefikse imaju, a -pod je jedan od tih.
prema tome....pod-forum
Asimilacija po zvučnosti ne provodi se kod složenica s prefiksima iznad i ispod,
ali se provodi kod složenica s nad i pod, ako se d ne nalazi ispred s, š, c, č, ć.
Vidis, postoje i odstupanja od obezvucivanja, sto je trebalo nauciti na nastavi.
Uostalom te promjene su tu zbog lakšeg izgovora. I nemoj mi samo reći da ti je lakše reći potforum nego podforum?
griješiti je ljudski al je osjećaj božanski
Lupas gluposti. Pravilo glasi posve suprotno: zvucni glas se zamijenjuje bezvucnim kako bi dva bezvucna glasa stajala zajedno.
Ma o čemu ti pričaš pobogu? Jesmo na istom jeziku (Hrvatski Jezik)?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Jednačenje_po_zvučnosti
Ili ti je kriv profesor(ica) ili si krivo shvatio definiciju.
A što se tiče šumnika, oni su: p, t, k, b, d, g, c, č, ć, dž, đ, f, s, š, h, z, ž
NAPOMENA: Forum ima neke bugove, pa nemogu pravilno umjestiti hyperlink. U svakom slučaju htjeo sam linkati na članak wikipedij "Jednačenje po zvučnosti".
The best way to be boring is to leave nothing out.
Uostalom te promjene su tu zbog lakšeg izgovora. I nemoj mi samo reći da ti je lakše reći potforum nego podforum?
U to necu ulaziti, znam samo kako glase pravila.
Ma o čemu ti pričaš pobogu? Jesmo na istom jeziku (Hrvatski Jezik)?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Jednačenje_po_zvučnosti
Ili ti je kriv profesor(ica) ili si krivo shvatio definiciju.
A što se tiče šumnika, oni su: p, t, k, b, d, g, c, č, ć, dž, đ, f, s, š, h, z, ž
NAPOMENA: Forum ima neke bugove, pa nemogu pravilno umjestiti hyperlink. U svakom slučaju htjeo sam linkati na članak wikipedij "Jednačenje po zvučnosti".
Ne znam otkud tebi to da dva bezvučna glasa ne mogu stajati zajedno.
ropstvo, usput... sta je onda ovo?
Pravilo je jasno:
do jednacenja dolazi kada se dva suglasnika različita po zvučnosti nađu jedan pokraj drugoga.
Dakle ne da ne smiju stajati zajedno vec se tezi ka tome da se izjednace.
Ja jos stojim na onome da je forum složenica, pa bi tako trebalo bit pod-forum, a ne pot-forum, te kao time i izuzetak (takoder je to jos forum i strana rijec)
Stara mi je profesorica Hrvatskog jezika i kaže da se kaže podforum jer f nije ni zvučan ni bezvučan.
Joooj,bolje oni sedmaši znaju od nas!
Stara mi je profesorica Hrvatskog jezika i kaže da se kaže podforum jer f nije ni zvučan ni bezvučan.
Puna znanja, nema sta
bezvucni: p,t,k,s,š,č,ć,f,c,h
Jel možda vidiš da f ima svoga parnjaka?
Neću više tu pisat jer sam sa hrvatskim i gramatikom na nož tako da.
Eto ti si sigurno fakultet završio pa znaš bolje od svih.
A jhebemu krv, da moram zbog vas trazis udbenik iz prvog razreda
pise jasno koji su zvucni, a koji bezvucni
ocito znas bolje od udzbenika
Daj te molim vas pa nismo u školi da pričamo književno,zamarate se dal će neko reč mačka il maćka,ak vam tolko smeta izvršite neki faks pa onda raspravljaj te u školi o tim sranjima,nemožeš više ni pričat kako hoćeš.
Daj te molim vas pa nismo u školi da pričamo književno,zamarate se dal će neko reč mačka il maćka,ak vam tolko smeta izvršite neki faks pa onda raspravljaj te u školi o tim sranjima,nemožeš više ni pričat kako hoćeš
Pa nije da me previse briga, ali nemozes stat u pola rasprave.
Daj te molim vas pa nismo u školi da pričamo književno,zamarate se dal će neko reč mačka il maćka,ak vam tolko smeta izvršite neki faks pa onda raspravljaj te u školi o tim sranjima,nemožeš više ni pričat kako hoćeš
Zaboravio si točku na kraju rečenice.
griješiti je ljudski al je osjećaj božanski
Zaboravio si točku na kraju rečenice.
Sad već trollamo!
EDIT: Ma nemoj
EDIT2:Iskreno sam ljut na tebe,al dobar ti je avatar ;)
Koje pravilo govori da se d ispred f mjenja u t??
Pravilno je Podforum i točka!
To si trebao nauciti u skoli.
To si trebao nauciti u skoli.
To je bilo pitanje a ti mi probaj odgovorit ako si tako pametan.
PS: Takvo pravilo ne postoji Sherlock!
Prema pravilu o jednačenju glasova po zvučnosti trebalo bi biti potforum. Međutim složenice sa prefiksom (is)pod i (iz)nad spadaju u iznimke pravila o jednačenju po zvučnosti. Pa tako nije potforum već podforum.
Nisam baš gramatici i pravopisu pa me ispravite ako griješim.
To je bilo pitanje a ti mi probaj odgovorit ako si tako pametan.
PS: Takvo pravilo ne postoji Sherlock!
Ja sam odgovorio iznad, tvoj problem sto ne citas postove.
Prema pravilu o jednačenju glasova po zvučnosti trebalo bi biti potforum. Međutim složenice sa prefiksom (is)pod i (iz)nad spadaju u iznimke pravila o jednačenju po zvučnosti. Pa tako nije potforum već podforum.
Nisam baš gramatici i pravopisu pa me ispravite ako griješim.
Isto to sam i ja napisao par postova iznad