O svemiru

poruka: 637
|
čitano: 167.229
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: O svemiru
kejbl kaže...

Gle ti isto previše vjeruješ svemu, a on ne ja mislim da nisu bili na mjesecu jer da jesu sada bi se na odlasku na mjesec masno zarađivalo. Mi ljudi smo preznatiželji da cjelo ovo vrijeme nismo opet pokušali otiči na mjesec da ga detaljno istražimo, a ne da samo zapiknemo jeb*** zastavu u njega.

Jel znaš ti koliko košta put na mjesec? Ako ćeš ga ti financirati nasa će sa zadovoljstvom napraviti misiju na mjesec.

15 godina
protjeran
kejbl kaže...

Gle ti isto previše vjeruješ svemu, a on ne ja mislim da nisu bili na mjesecu jer da jesu sada bi se na odlasku na mjesec masno zarađivalo. Mi ljudi smo preznatiželji da cjelo ovo vrijeme nismo opet pokušali otiči na mjesec da ga detaljno istražimo, a ne da samo zapiknemo jeb*** zastavu u njega.

Malo si ti krivo zamišljaš to. Misliš da je na mjesec jednostavno doći? Znaš li ti koliko to košta i uopće shvaćaš političku situaciju u 60-tim. To više nije prioritet, prioritet je nafta, novac, dominacija.

To što ti misliš je tvoja stvar, koja je kriva, ali misli ti šta hoćeš. Filmovi su čuda napravili od ljudi, a još goru stvar internet, mjesto gdje je istina rijetka kao voda na suncu.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
14 godina
neaktivan
O svemiru

sto mislite kolike su nam sanse da koloniziramo (ili bar izgradimo nekakvu stalnu bazu) do 2050?

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis...
17 godina

nikakve.

uz ovoliko ulaganja u vojnu industriju ama baš nikakve.

s ovakvim ponašanjem nismo ni dostojni otić dalje od orbitalnih i geostacionarnih satelita.

ako odemo s ljudskom posadom do mjeseca do 2050., bit će to veliki uspjeh.. nema više onog poleta iz 60ih. nafta i vanjski neprijatelji su sad bitniji Namigiva

17 godina
nixass kaže...

nikakve.

uz ovoliko ulaganja u vojnu industriju ama baš nikakve.

s ovakvim ponašanjem nismo ni dostojni otić dalje od orbitalnih i geostacionarnih satelita.

ako odemo s ljudskom posadom do mjeseca do 2050., bit će to veliki uspjeh.. nema više onog poleta iz 60ih. nafta i vanjski neprijatelji su sad bitniji Namigiva

zar nisu vojne tehnologije zasluzne za vecinu postignuca koja se ticu istrazivanja svemira?

Sheldon Cooper: Hop, you little plumber! Hop, hop, hop!
17 godina

ja bi rekao obrnuto. svemirske tehnologije su našle ogromnu primjenu među zemaljskim potrebama, tako i vojnim.. vojne potrebe su inicirale svemirska istraživanja.. ma zapravo, sve je to ispremiješano.. osim proračuna.

jedno je vojni, a drugo je svemirski proračun.. ovaj potonji je u zadnjim desetljećima opako skresan, dok je vojni abnormalno velik.

14 godina
neaktivan
O svemiru

Ispricavam se ak je vec bilo al nedavno se na Discoveryu pocela emitirat emisija How the universe works, mozete je nac na torrentima ako ikog zanima. Pocinje od Big banga, pa nadalje :)

http://dsc.discovery.com/videos/how-the-universe-works-black-holes/

14 godina
neaktivan
mozda nekima lupi u glavu (kad kriza prođe) da na mijesecu ima korisnih materijala, plinova, minerala...
ili mozda vide vojnu svrhu pa se ipak za to odluce...
a koliko bi uopce trajao let do tamo, 2-3 dana?
Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis...
14 godina
neaktivan
O svemiru

ljudi, lupilo mi sad u glavu da, npr ako postoji dvojni zvijezdani sustav, i jedna od njih eksplodira, nebi li to uzrokovalo eksploziju i druge, posto postoji u zvijezdama radioaktivni sloj, koji je vijerojatno eksplozivan kada se podstavi pod dakav pritisak, udar i dodatni val vrućine, da ne govorim o enormnoj količini energije koju bi ispustilo...

molim da neki stručnjaci komentiraju, zvuči kao zanimljiva (teoretska) pojava...

15 godina
neaktivan
O svemiru

Meni je glupo kak mi ljudi mislimo da znamo kako je nastao svemir te kako je sve to počelo, a još nismo istražili pošteno niti vlastiti planet te svake godine otkrijemo nešto novo, a mi smo u svemiru manji od makovog zrna te još nismo ni počeli putovati pošteno našim sunčevim sustavom.

14 godina
neaktivan
ovo mi je samo logicko razmisljanje pa imam 14 godina, nisam jos ni svijetlost zavrsio (kad je profesor lijena budala, al to je druga tema) u tome se slazem s tobom, al sta cemo, dok kapitalizam ne zamijeni neki novi poredak osuđeni smo na to da nam je vijest godine novi okus coca cole :(
16 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...

ljudi, lupilo mi sad u glavu da, npr ako postoji dvojni zvijezdani sustav, i jedna od njih eksplodira, nebi li to uzrokovalo eksploziju i druge, posto postoji u zvijezdama radioaktivni sloj, koji je vijerojatno eksplozivan kada se podstavi pod dakav pritisak, udar i dodatni val vrućine, da ne govorim o enormnoj količini energije koju bi ispustilo...

molim da neki stručnjaci komentiraju, zvuči kao zanimljiva (teoretska) pojava...

Nije teoretska pojava, nego vrlo stvarna. Zove se tip 1A supernova. Upisi na google type 1A supernova, imaš interesantnih linkova.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 9:30 (ROADRUNNER).
17 godina
neaktivan
kejbl kaže...

Meni je glupo kak mi ljudi mislimo da znamo kako je nastao svemir te kako je sve to počelo, a još nismo istražili pošteno niti vlastiti planet te svake godine otkrijemo nešto novo, a mi smo u svemiru manji od makovog zrna te još nismo ni počeli putovati pošteno našim sunčevim sustavom.

Tko tvdi da to zna? Ako govoriš o big bangu, on ne govori o nastajanju svemira, već trenucima nakon nastanka.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
15 godina
neaktivan
itf4n kaže...
kejbl kaže...

Tko tvdi da to zna? Ako govoriš o big bangu, on ne govori o nastajanju svemira, već trenucima nakon nastanka.

Ako se mene pita svemir je stvorila neka viša sila koju mi nazivamo Bog jer i ljudi koji istražuju svemir znaju neke odgovore no opet i sami priznaju neki od njih da je to sve moralo krenut od nečeg nama neobjašnjivog i neshvatljivog.

14 godina
neaktivan
za ovu supernovu nisam znao ali hvala, pogledat cu, osobno sam ateist i vijerujem samo u znanost ali svako ima prova na svoje misljenje, nego da se vratimo na svemir, teoretski, da sunce eksplodira, zar planeti nebi bili odbaceni poput gigantskih "kometa" a plinoviti divovi poput jupitera i saturna eksplodirali ili se bar zapalili?
17 godina

evo, pogledaj npr crab nebula (maglica rakovica).

ovaj mozaik koji je vidiš je zapravo rasprsnuti zvjezdani materijal, među kojima bi se teoretski našli i planeti sunčeva sustava da sunce završi u tom stilu.

sunce će inače postati crveni div i toliko će se napuhnuti da će sunčeva površina doć vjerojatno do zemljine putanje i nakon toga će se vanjski dijelovi sunca jednostavno odvojiti i stvoriti planetarnu maglicu. taj proces širenja i skupljanja bi se mogao ponoviti više puta zbog "goriva" u suncu i kad ga nestane dobit ćemo bijelog patuljka.

jupiterova i saturnova atmosfera bi mogli otpuhani u svemir..

red giant -> white dwarf red giant -> white dwarf
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 17:26 (nixass).
16 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
za ovu supernovu nisam znao ali hvala, pogledat cu, osobno sam ateist i vijerujem samo u znanost ali svako ima prova na svoje misljenje, nego da se vratimo na svemir, teoretski, da sunce eksplodira, zar planeti nebi bili odbaceni poput gigantskih "kometa" a plinoviti divovi poput jupitera i saturna eksplodirali ili se bar zapalili?

Sunce neće doći do stanj supernove jel je premalo. Ono što će se dogoditi jest da kada naše sunce

potroši sav vodik koji nuklearnom fuzijom pretvara u helij, jezgra će se početi urušavati samim time

povećati temperatura. Tada će umjesto vodika sunce će početi sagorijevat helij. Budući da helij oslobađa kada

puno višee nergije sunce "nateknuti" tj postati će crveni div. Tada će Merkur, Venra ( vjerovatno i Zemlja ) biti

progutani, a ostali planeti potpuno sprženi. Od Jupiter i saturna će ostati samo metalne jezgre. Kada potroši helij

koji pretvara u ugljik sunce više nemože pretvarati ugljik u teže elemnte, te će se jezgra urušiti.

Posljedica toga je da će sunčeva atmosfera biti otpuhana u svemir

( nastati će nešto što se naziva planetarna maglica ), a ostati će samo jezgra velike gustoće koju nazivamo Bijeli patuljak.

E sada kada neka zvijezda eksplodira, planeti oko nje bi trebali biti uništeni.

Tako se vjerovalo dok nisu otkriveni prvi planetiizvan sunčeva sustava.

Tada su oko neutronske zvijezde otkriveni planeti. Neutronska zvijezda je ostatak supernove.

Kada zvijezda mase 20-tak puta veće od Sunca potroši svo gorivo njezina jezgra se urušava i

dolazi do spajanja protona i elektrona u neutrone. Tako da ostane jezgra sačinjena samo od

neutrona ( od tuda i naziv ). Neutronske zvijezde imaju strahovito veliku gustoću.

Jedna žličica tog materijala imala bi masu kao Mont Everest. Takpđer se i jako brzo vrte

( neke više od 100 okretaja u sekundi ). Nekeuzduž osi rotacije emitiraju elektro-magnetsko zračenje

u obliku radio valova, tako da izgledaju kao svjetionici. Takve zvijezde nazivaju se pulsari.

Dakle planeti oko neutronske zvijezde su dosta iznenadili astronome i sad se ne zna dali su ti p

laneti bli tamo prije i ako jesu kako su preživili supernovu ili su nastali nakon formiranja

neutronske zvijezde.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 17:42 (ROADRUNNER).
14 godina
neaktivan
mozda su to hrpe kamenih ostataka koji su ostali nakon unistenja planeta koje je njihiva gravitacija spojila, kao sto su nastali i neki sateliti u suncevom sustavu (najvijerojatnije i mijesec)
Samo su dvije stvari beskonacne, svemir i ljutska glupost, a za svemir i nisam posve siguran...
16 godina
neaktivan
itf4n kaže...
kejbl kaže...

Što se tiče tog "Velikog praska" NASA je zaključila da se čestice u svemiru skupljaju, a to mijenja cijelu koncepciju teorije Velikog praska. Jer u tom slučaju to više nije prasak, jer se za prasak čestice trebaju rasprsnuti, a u svemiru se skupljaju.

Miky
15 godina

Pa što nije neka priča da se prvo svemir širio, pa se sad opet počeo skupljat? Pa će opet bit big bang, pa opet ispočetka? Nešto sam negdje čitao o toj teoriji...

Glory Glory Man United !!
14 godina
neaktivan
da tako je, at tek za par bilijuna godina...
Samo su dvije stvari beskonacne, svemir i ljutska glupost, a za svemir i nisam posve siguran...
17 godina
Luuka kaže...

Pa što nije neka priča da se prvo svemir širio, pa se sad opet počeo skupljat? Pa će opet bit big bang, pa opet ispočetka? Nešto sam negdje čitao o toj teoriji...

to je jedna od teorija.

druga govori da će se svemir talno širiti.. vrag bi ga znao Belji se  ja sam priklonjen teoriji više bing bang-ova dakle skupljanje-širenje

15 godina
neaktivan
O svemiru

haha, ja taman napravio pjesmu o invaziji aliena na zemlju, i onda još vidim ovu temu. zakon!

evo, pjesmu poslušajte tu.

i da, znam da sam spammer i offtopičar :)

17 godina
neaktivan
O svemiru

@Kejbl - Donekle se slažem s tobom da je suludo očekivati da ćemo shvatiti nastanak svemira (ako takav postoji). Ali "viša sila" je upravo to - dio ideje koja pokušava objasniti postanak svemira. Stoga to nije u skladu s početnom pretpostavkom (viša sila je, koliko god mistična, vrlo ljudski pojam). O tome (o pojmovima nastanka, uzroka, pa i o "višim silama") je, usput, mnogo više rečeno u filozofskoj literaturi, ne samo njenom znanstvenom dijelu (koji se ustvari ni ne bavi time, jer je barem za sada izvan domašaja).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
Miky kaže...
itf4n kaže...
kejbl kaže...

Što se tiče tog "Velikog praska" NASA je zaključila da se čestice u svemiru skupljaju, a to mijenja cijelu koncepciju teorije Velikog praska. Jer u tom slučaju to više nije prasak, jer se za prasak čestice trebaju rasprsnuti, a u svemiru se skupljaju.

NASA nije zaključila da se svemir skuplja. Trenutačno nema niti jednog pokazateklja da se

to događa. Upravo suprotno, svemir se širi i to širenje se sve više ubrzava. To je uočeno

promatranjem udaljenih galaksija koje se sve više udaljavaju od nas.

16 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
mozda su to hrpe kamenih ostataka koji su ostali nakon unistenja planeta koje je njihiva gravitacija spojila, kao sto su nastali i neki sateliti u suncevom sustavu (najvijerojatnije i mijesec)

Ovo je najvjerojatnije objašnjenje. No to onda govori da je zapravo formacija planeta

vrlo česta pojava, a samim time i planeta na kojima je moguć život.

16 godina
neaktivan
kejbl kaže...

NASA nije zaključila da se svemir skuplja. Trenutačno nema niti jednog pokazateklja da se

to događa. Upravo suprotno, svemir se širi i to širenje se sve više ubrzava. To je uočeno

promatranjem udaljenih galaksija koje se sve više udaljavaju od nas.

Mi znamo samo 20% informacija, jer ih samo toliko NASA daje u javnost.

Miky
14 godina
neaktivan
i to je optimisticno...
14 godina
neaktivan
sta mislite koliko bi ljudi trebalo i koliki bi bili troskovi da npr, ja sa frendovima u tehnickom klubu izgradim neku manju raaketu male snage, no da je vrlo laka (mozda od kevlara, materijala za pancirke od kojeg se izrađuju bolidi formule 1 i space shuttlovi,) i da bude sposobna uzletijeti na RUB atmosfere, imam drugu ideju kako da prođe nastavak...
sto mislite???
14 godina
neaktivan
ako vam nije problem, vidim da se dosta vas razumije u ovu tematiku, fiziku, itd, mozete li mi molim pomoci, de nejdem u offtopic odite na istom ovome podforumu na temu prototip letijelice nove generacije
hvala unaprijed
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice