- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa drugo je tocno fala bogu.
6/2(1+2)
6/2*3
3*3
9
Prvo zagrada i onda po redu, po čemu je to zavrzlama? BTW slika je fake, imam isti kalkulator koji tu pokazuje 1, a meni pokaže 9
Ma naravno da je fake, koji kalkulator bi to išao prije množiti.
Mislim da je drugo tocno zato sto kada vise operacija ima isti prioritet onda se racunaju od lijeva prema desno.
Kada upisem 6/2(1+2) u svoj kalkulator on mi ispise 1. No kada upisem 6/2*(1+2) onda mi ispise 9.
Mislim da je prvo tocno zato sto kada vise operacija ima isti prioritet onda se racunaju od lijeva prema desno.
Kada upisem 6/2(1+2) u svoj kalkulator on mi ispise 1. No kada upisem 6/2*(1+2) onda mi ispise 9.
Da meni isto. Al mislim da je to zato jer u prvom slučaju, kalkulator prvo rješi zagradu i broj ispred nje, nači 6/6=1, a u drugom slučaju ide s lijeva na desno, s iznimkom da prvo rješi zagrade. Nači 6/2*3, i onda nastavlja s lijeva na desno, jer su množenje i djeljenje na istoj razini, niti jedan niti drugi nije primaran, da ga se treba prvo rješit. Nači onda 6/2 je 3, i 3*3=9.
Meni kalukulator ovo prvo uopće neće računati, nego baš moram napisati 6/2*(1+2), Casio fx-992s.
Meni kalukulator ovo prvo uopće neće računati, nego baš moram napisati 6/2*(1+2), Casio fx-992s.
Meni izračuna 6/2(1+2)=1
Casio fx-991ES PLUS
To nije nikakva zavrzlama, ovakav 'problem' se može napamet riješiti.
Ja kažem 9 :D
Kalkulator: CITIZEN SR-270II
6/2(1+2)=1 ; 6/(2+4) =6/6=1
6/2*(1+2)=9 ; 3*3=9

Kod mene isto sranje. Casio fx-350ms
Ja sam probao na 3 kalkulatora i na mobu i rezultat je 1. Provjerieo sam sa uciteljem iz fizike on kaze da je 1...
Prvi rezultat je točan, jer makar su množenje i dijeljenje u istom prioritetnom razredu, množenje ima veći prioritet od dijeljenja.
Prvi rezultat je točan, jer makar su množenje i dijeljenje u istom prioritetnom razredu, množenje ima veći prioritet od dijeljenja.
Da množenje ima veći prioritet od diljenje onda oni ne bi bili u istome prioritetnome razredu. Dijeljenje je ustvari množenje sa recipročnom vrijednošću tj. inverzna funkcija množenja. Tako da je po svakoj logici točno 9.
Prvi kalkulator računa tako kao računa jer nema puta(*) prije zagrade i gleda to drugačije :)
Ja mislim da je u ovoj situaciji neophodna upotreba zagrada da bi se jednoznačno odredilo značenje (i vrednost) izraza.
Ovo, 6/2*(1+2), se nema sto krivo shvatiti, a izostanak * ne znaci nista jer se podrazumjeva u tom obliku a(b+c). Drugo bi bilo da je unos ovakav 6/(2*(1+2)) jer se on u prvom slucaju ne podrazumijeva.
Ja mislim da je u ovoj situaciji neophodna upotreba zagrada da bi se jednoznačno odredilo značenje (i vrednost) izraza.
-kad zagrada nema, tad postoji matematičko pravilo, redosljed. Po tom pravuilu kalkulator radi pogrešno. Po 'kalkulatorovom' pravilu, radi kako je isprogramiran (pa je to njemu točno), tj bez operatora * veže broj kao predznak, koji je 'višeg' prioriteta', nakon toga tek dolazi operacija. Matematički netočno, ali za kalkulator OK, kao ušteda na pisanju zagrade.
Dakle, soft je napisan tako da bez oznake množenja, takvu notaciju tretira kao da je unutar zagrade (samo štedi jedno tipkanje), tad je to točno. Po mat.pravilima bi to bilo netočno.
Ništa neobičnog... ako se sjetimo da je nekad kalikulator (digitron!) računao ovako: npr 1+2*3 = 9 i nije imao zagrade.. tad je jedini način za točan rezultat bilo pisanje pravim redosljedom operacija 2*3 + 1 =7
shvatio sam sto je...naravno tocan rezultat je 9, ali ako kalkulatoru ispred zagrade ne stavis * onda on izraz 6/2(1+2) shvaca kao 6/(2*3)...tj 2(1+2) shvaca kao djeljitelj...