kad je ljeto a kad je zima?

poruka: 7
|
čitano: 1.741
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
protjeran
Ja sam jos u osnovnoj naucen da je lito kad je zemlja najblize suncu, dok putuje svojom elipsastom putanjom oko doticnog, a frend mi veli da je to netocno, i da zapravo ovisi o nagibu zemlje. On tvrdi da kad sunceve zrake udaraju jace o sjevernu polutku, onda je nama lito, a kad udaraju jace o juznu, onda je australcima lito. Moze li mi netko razjasnit, da ne stojim u kamenom dobu?
16 godina
Re: kad je ljeto a kad je zima?

Prijatelj je u pravu.

U zabludi si zbog toga što su učiteljice u drugom osnovne u tvoje vrijeme tako objašnjavale djeci jer djeca ne bi mogla shvatiti objašnjenje s nagibom.

8 godina
protjeran
Je, mi smo bili debili. I bilo nas je ki govana. Ja san isha u f razred, dakle bar tri krcata dice. Svi su mrcili dok nisu imali kompjutere i mobitele izgleda.
8 godina
protjeran

Zemljina putanja nije krug, vec elipsa.

Dakle, ima i mrvicu istine i sa udaljenoscu, ali ne velike.

Veca vaznost je zapravo kut pod kojom upadaju svjetlosni valovi koji radijacijom dolaze od sunca.

Zemlja se oko svoje osi okrece pod kutom od 23.5°, i zato imamo godisnja doba.

Najlakse ti je to ovako objasniti - kad je ljeto, onda je nasa polutka okrenuta tako,

da vise vremena svjetlost obasjava povrsinu nase polutke (zato su i dani duzi).

Kad je zima, onda je suprotna polutka ta koja dobija vise svjetlosti, tamo su dani duzi,

kod nas kraci, i zato je kod nas tad godisnje doba zime.

https://www.timeanddate.com/astronomy/seasons-causes.html

8 godina
protjeran
Gorstak79 kaže...
Je, mi smo bili debili. I bilo nas je ki govana. Ja san isha u f razred, dakle bar tri krcata dice. Svi su mrcili dok nisu imali kompjutere i mobitele izgleda.

Previše vjeronauka a premalo prirode i društva  ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.11.2017 10:06 (Paolo Maldini).
17 godina

ili, kod nas je zima kad sunceve zrake padaju pod manjim kutem (axis tilt) nego ljeti, pa se dosta energije/zracenja disipira u atmosferi.

u isto to vrijeme na juznoj polutci je situacija obrnuta, zrake padaju okomito/okomitije.

zemljina putanja/elipsa zapravo ne utjece nista na godisnja doba

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.11.2017 10:17 (nixass).
15 godina
Zemlja je najbliže suncu kada je kod nas zima.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice