Eto, tako sam nazvao temu jer mi se čini da je to najprikladnije onome što sljedi u ostatku posta.
Naime radi se o tome kako Pauletić misli naštetiti continental filmu, a sve u vezi sa Zagrebačkim govorom iliti purgerskim narječjem. Pauletić na fejsu. Ajmo Dalmatinci, Istrijani, Slavonci, Ličani - dajete li vi za pravo čovjeku ili ne......?
prvo da se razumijemo u crtičima se uopće ne govori ni kajkavski, ni zagrebački sleng (navodno purgerski)
ja ne znam kako to vama koji niste iz zagreba zvuči, ali tako nitko ne govori ni u zagrebu ni u području kajkavskog govornog područja
kajkakvski koji govore gore je užas jedan (prvi puta sam tako nešto čuo od dreleta) i to nije kajkavski, bio sam i dosta po dalmaciji ni taj autohtni izgovor ne postoji u crtićima
- ne može meni jedan doseljeni dalmoš ili bosanac govoriti isparavan kajkavski ni da se na glavu postavi, jednako kako ni ja nikada neću moći govoriti u dalmatinskom slengu, svaki moj pokušaj toga bio bi smješan i uvredljiv nekom dalmatincu
problem sa sinhronizacijom crtića je taj da se glumci odabiru po vezama, a onda oni "glume" narječja i to očajno loše
kad bi oni izgovarali riječi onako prirodno kako kod kuće govore, crtiči bi bolje zvučali
dakle pauletić je samo djelomično u pravu jer
nema nasline kajkavizacije (jer to nije ni kajkavski ni purgerski jezik), već nešto što izmišljaju na glumačkoj akademiji i sve me podsjeća na novokomponirani HR - međunožna gurala, munjare i "zrakomlate koje slijeću na helidrom" - ovo posljednje nam je u HR vojsci objašnjavao "časnik"
Ali u pravu je što mrcvare crtiće sa glupavim pokušajima imitacije slenga, ako želiš pravi sleng odi u neko selo i tamo poslušaj kako se govori, a toga nema na nijednoj televiziji ili radiju, svi samo nešto pametuju.

...