EDIT: upravo sam imao flashback, 5-6 godina unatrag. vidio sam samo:
"Bitno je očima nevidljivo."
eto, i nek ti to bude nit vodilja za sve iduće neodumice u koje upadneš.. i drži se toga ko slijep i ne postavljaj previše pitanja.
EDIT: upravo sam imao flashback, 5-6 godina unatrag. vidio sam samo:
"Bitno je očima nevidljivo."
eto, i nek ti to bude nit vodilja za sve iduće neodumice u koje upadneš.. i drži se toga ko slijep i ne postavljaj previše pitanja.
A ti se divis batamanu? lol bez uvrijede
Valjda netko kuzi zasto sam ovo napisao,prava knjizevnost xD...
Nemoj čitat malog princa od Antoine de Saint-Exupéry...
isto nemoj čitat Galeba Jonathana Livingstona, od Richarda Bacha...
@betman, procitaj si Carevo novo ruho, i malu Sirenu
Ma je kišu babe jane...
Onda bi svi mi prićali priće dijeci. Moš mislit kako to upamte, Npr kažeš dijetetu ajde idemo kući on kaže NE!, najbolje da mu priču pročitamo :D. Mislim da su sve te priče malo pre napuhane, npr ja sam se bojao crvenkapice.
Hebote vuk dođe kod babe i poždere ju, pojede i malu djevojćicu, i dođe lovac koji zaviri kroz prozor bakin (zamisli ti perverznjaka, hoda šumom i gleda u babin stan), i uzme nož razrezbari vuka izvadi babu i ostalu družinu. Pa zamislite to u jednom filmu bože sačuvaj.
Isto tako 3 krmače...
Krmače rade kuću daj molim te, danas ni normalni ljudi nisu u stanju je zagradit. I naravno vuk uđe kroz dimljak i skuri si dupe...
Vidim da se gledala večernja škola :) ili ne ??
Poanta priče je da je tvornica šibica privatizirana i nakon toga prodana. Malu djevojčicu nije zaštitio kolektivni ugovor, a sindikati su s poslodavcem zaštitili samo svoja prava, pa je djevojčica morala na crno prodavati šibice jer nije dobila otpremninu. Uslijed recesije prodaja šibica je išla loše, jer su tajkuni uvezli jeftine upaljače iz Kine. U svojoj muci počela je bulazniti, pa joj se pričinjava peć i hrana, a obzirom da nije imala ip-tv i zvjezda padalica je dobra zabava. Umire sretna, jer vjeruje u obećanja vladajućih da će biti bolje..
Poanta priče je da je tvornica šibica privatizirana i nakon toga prodana. Malu djevojčicu nije zaštitio kolektivni ugovor, a sindikati su s poslodavcem zaštitili samo svoja prava, pa je djevojčica morala na crno prodavati šibice jer nije dobila otpremninu. Uslijed recesije prodaja šibica je išla loše, jer su tajkuni uvezli jeftine upaljače iz Kine. U svojoj muci počela je bulazniti, pa joj se pričinjava peć i hrana, a obzirom da nije imala ip-tv i zvjezda padalica je dobra zabava. Umire sretna, jer vjeruje u obećanja vladajućih da će biti bolje..
Napokon pravo objašnjenje :)
Poanta price je sljedeca: da je djevojcica bila polivena benzinom bilo bi joj toplije.
a u toj prici ima pouka,,,, Za manju djecu je vrlo bitna kad pocinju odrastat
Ma je kišu babe jane...
Onda bi svi mi prićali priće dijeci. Moš mislit kako to upamte, Npr kažeš dijetetu ajde idemo kući on kaže NE!, najbolje da mu priču pročitamo :D. Mislim da su sve te priče malo pre napuhane, npr ja sam se bojao crvenkapice.
Hebote vuk dođe kod babe i poždere ju, pojede i malu djevojćicu, i dođe lovac koji zaviri kroz prozor bakin (zamisli ti perverznjaka, hoda šumom i gleda u babin stan), i uzme nož razrezbari vuka izvadi babu i ostalu družinu. Pa zamislite to u jednom filmu bože sačuvaj.
Isto tako 3 krmače...
Krmače rade kuću daj molim te, danas ni normalni ljudi nisu u stanju je zagradit. I naravno vuk uđe kroz dimljak i skuri si dupe...
Zato to i jesu priče za djecu, jer oni ne razumiju to sve. Njima su najzabavniji izmišljeni likovi i izmišljena radnja. Ne gledaju oni sad na neku realnost i ne proučavaju logiku crtića.
" Dobra i poštena? Cijenila je roditelje? Pa kog vraga je onda zapalila njihovu robu, a to im je bio jedini izvor zarade?? Da je vama zapalila auto kojim svaki dan idete na posao, biste li joj još uvijek govorili 'dobra djevojčica' ? "
1.betmen uz svo dužno poštovanje ti si za svoje godine izrazito NEinteligentan, ti si prva osoba kojoj se treba objašnjavati koja je poanta bajke koju shvate djeca od 6 godina.
2. usporediti te šibice i auto je GLUPO
3. ako ti se raspravlja o književnim djelima i njihovim poantama ( u što sumnjam) nađi odgovarajući forum za to, a ne BUG-ov forum
a sto? Tko te vrijedja?
" Dobra i poštena? Cijenila je roditelje? Pa kog vraga je onda zapalila njihovu robu, a to im je bio jedini izvor zarade?? Da je vama zapalila auto kojim svaki dan idete na posao, biste li joj još uvijek govorili 'dobra djevojčica' ? "
1.betmen uz svo dužno poštovanje ti si za svoje godine izrazito NEinteligentan, ti si prva osoba kojoj se treba objašnjavati koja je poanta bajke koju shvate djeca od 6 godina.
2. usporediti te šibice i auto je GLUPO
3. ako ti se raspravlja o književnim djelima i njihovim poantama ( u što sumnjam) nađi odgovarajući forum za to, a ne BUG-ov forum
Ova tema se nalazi pod Ostalo... ne pod prijenosna računala, ne pod programiranje nego pod ostalo...
aj Darklord nevrijedjaj ga,vidis da se duri...
Eto,imas jos i muzicku zelju?
Daj se okani čitanja knjiga. Ako si ti sam toliko slijep da ne vidiš pouku priče, mislim da će ti rijetko tko uspjeti otvoriti oči.
Daj se okani čitanja knjiga. Ako si ti sam toliko slijep da ne vidiš pouku priče, mislim da će ti rijetko tko uspjeti otvoriti oči.
Pusti ti to. Koja je pouka ove priče, jer ja je stvarno ne vidim.
pravis se glup il si stvarno glup?
nemoj onda citati ako ne razumijes
sta da ti covjek drugo kaze.
pravis se glup il si stvarno glup?
nemoj onda citati ako ne razumijes
sta da ti covjek drugo kaze.
Evo, na primjer, može mi reći koja je pouka ove priče.
Zasto bi morala postojati pouka? Kakva je onda pouka Snjeguljice? Nemoj biti dobra djevojka nego otruj ljubomornu babu prije nego ona otruje tebe? Imas Ezopove basne ako bas zelis pouke.
Meni je carobno kresivo bas super:
"Kazuj vjestice sto ces s kresivom, jer ako trznem mac ode glava."
Epic. 
A djevojcica sa sibicama je jedna tuzna prica, i ako ne vidis nista dublje u tome onda ti ni svi koji su ovdje komentirali ne mogu pomoci, to jednostavno ili skuzis ili ne.
Ovo me ja malo posjetilo na jedan dan u skoli, radili smo pricu " Bogojavljenska noc" i profesorica je upitala dali je kraj tuzan ili sretan?
Svi su odgovorli da je tuzan ali ona je odmah pobijesnila pricajuci kako se djecak sjetio sjecanja na majku i daj je kraj sretan itd...
Sad ja ne razumijem... kako moze to misliti kad ce sutra djecak se probuditi i viditi da je ostao sam?
Sigruno mozda se radovao 1 min ili sta vec ali nije glup. Izgubio je mamu koju ce sahraniti za 3 dana.
Zapravo mnogo tih engleskih, americkih autora se uci u skolama i daje im se reklama zbog toga sto su -Englezi ili Amerikanci. Mnogo nasih pisaca (pri ovome mislim i na Hrvatske i na Srpske, Crnogorske autore) ih nadmasuje.
Sta mislite da je Shakespeare bio Pakistanac, bi li njegova djela bila toliko poznata.
O.T.
Koliko ja znam, pouka djevojcice sa sibicama je da zivimo u okrutnom svijetu. Davno sam je citao.
Primarni cilj joj je rasplakati curice.
Koje gluposti. Ne znam sto vas tamo u BIH uce, ali ovdje u Hrvatskoj se uci cijeli spektar hrvatskih pisaca. Hans Christian Andersen je Danac btw.
Da ti nisi malo ksenofoban? Vidim da si slicne upise ostavio i na temi gdje se prica o irskoj glazbi.
Koje gluposti. Ne znam sto vas tamo u BIH uce, ali ovdje u Hrvatskoj se uci cijeli spektar hrvatskih pisaca. Hans Christian Andersen je Danac btw.
Da ti nisi malo ksenofoban? Vidim da si slicne upise ostavio i na temi gdje se prica o irskoj glazbi.
I dalje se uči previše američkih i britanskih autora koji su jaaako daleko po kvaliteti od nekih naših. Recimo, gdje je u lektirama hercegovački autor Antun Branko Šimić? Imaju možda dvije-tri pjesme u čitankama, a čovjek je bio genijalac. Shakespeare je poznat isključivo po Hamletu i Romeu i Juliji, ostala njegova djela su po meni gotovo bezvrijedna (San Ivanjske noći, biografije kraljeva/povijesne drame (Henrik IV., Henrik V., Henrik VII., Rikard II....), Falstaff...). Shakespeare je samo primjer jednog precijenjenog engleskog autora, čak se niti ne zna da li je to sve napisala jedna osoba ili je on krao ideje drugih autora ili je to djelo više autora (slično kao Homersko pitanje).
Pa evo i tebi jedan TD i javi mi se kad zavrsis srednju skolu, onda cu te pitati sto si ucio a sto nisi.
Pa evo i tebi jedan TD i javi mi se kad zavrsis srednju skolu, onda cu te pitati sto si ucio a sto nisi.
Možeš li pojasniti TD? Hvala.
Mozes li ti svoj TD pojasniti? Ja sam stekao dojam da bezveze dijelimo TD ovdje pa sam se ubacio...
Isto kao što se uči cijeli spektar hrvatskih pisaca, u srednjim školama se uče i mnogobrojni strani autori. Odabrani autori su sam vrh domaće i svjetske književnosti, no neke kriterije po kojima su birani pojedini autori i djela e smatram primjerenima. To je samo moje mišljenje na temelju pročitanih djela.
Zašto bi čovjek bio ksenofoban ako smatra da nema dovoljno domaćh autora u školskim programima?
P.S. Odgovori na pm, da ne dobijemo kartone jer smo otišli debelo u OT.
Daj ne lupetajte. Engleska, Rusija i Francuska su bili centri književnosti u moderno doba. Zato se i obrađuju u školama. U HR se jednako, možda i više obrađuju i domaći autori, ponekad čak i u prevelikoj mjeri.
@ lukavg - od mene si TD dobio zato što nemaš pojma o čemu pričaš. Shakespeare loš pisac?? Samo Hamlet i Romeo i Julija?? Što je sa Otellom, što je sa Macbethom?? Što je sa Globe teatrom?? Je li to sve beznačajno?!
Dobro ti je rustweaver rekao, kad završiš školu, onda pričaj. A dotad čitaj Trojicu u Trnju ili šta već imaš za lektiru...