Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.206.274
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: CPU chat tema
ivanzu kaže...

Vise sam ljudi upoznao koji se bave 3D modeliranjem i obradom videa nego "pro" gamera sa 144Hz monitorom.

a i na brzini/latenciji interneta koji je dostupan vecini hrvatske niko nemože ni bit pro gamer bez obzira na 500hz monitor hah.

13 godina
neaktivan
CPU chat tema

Ma svima treba sve samo kako bi se opravdala kupovina novog hardvera. Trošite pare na što hoćete, dok god ste zadovoljni.

Zna se koji je proc bolji za što, ako je nekom bitno da ima 250 umjesto 220 fpsa na hd rezoluciji, nek uzme intela, koji će bez sumnje bit dobar proc (mogao bi bit i bolji, al nije intel tako darežljiv). Kom je draže dobit više za iste ili manje novce će kupit ryzena, a tko je totalno puko će kupit kaby-x.

Na kraju dana, ako se ne zarađuje sa kompom, svi smo platili više nego nam je realno potrebno, ali nije sve u pari (ženama, drogi i piću)...

13 godina
protjeran
itomic009 kaže...

Je i7 7700K ili i7 6700K najbolji za gaming ali kolege aludiraju na to da malom broju zaista treba taj i7 za igranje s obzirom na monitor i GPU koji imaju. O tome se radi. Isto tako je i GTX 1080 Ti najbolja grafa za gaming pa nećeš svakom redom savjetovat da kupi GTX 1080 Ti !! Dakle, ogroman broj igrača ne profitira ako kupi i7 pored i5 ili Rayzen-a radi toga što nema ostatak hardware opreme da sve to iskoristi. Tko ima novca, nek kupuje. Onaj tko ne želi trošiti novac uzalud ili ga nema viška, taj će sagledati stvariu racionalno što znači da mi ne treba i7.

Što se tiče 144Hz monitora, 5% je debelo pretjerano jer je ta brojka puno manja. To je trenutno kao i SLI ili CF, u globalu nebitno. Jedan fhd 1920 x 1080, 60hz IPS ili VA monitor košta oko 1200kn 24 inča dok isti takav ali 144Mhz košta oko 3300kn pa na više !! Tako da ovi za priču o 144Hz su nebitni statistički i dalje. Priča je već 100 puta prožvakana ali ovdje na forumu uvijek isto .

Pa eto sada ce doci coffee i5 koji bi po svemu sudeci trebao biti bolji od 7700k, a bit ce jeftiniji. Ovo o 144Hz monitorima sumnjam da je 5%, nemojmo suditi po hrvatistanu, ako imas neki konkretan podatak slobodno ga stavi, a ne kao kolega Patrick_cro koji samo prica i prica, a na kraju nista konkretno ne cujemo od njega tj zavrsimo na zakljucku da bi svi trbali kupiti ryzen 1200. 

ivanzu kaže...

Vise sam ljudi upoznao koji se bave 3D modeliranjem i obradom videa nego "pro" gamera sa 144Hz monitorom.

A sta ces, izlaskom Ryzena svi se poceli baviti modeliranjem i "pro" poslovima. Odlika 144Hz monitora nije samo to sto su pogodni za pro gaming, vec sto njihova fluidnost obicnom korisniku pruza uzitak pri igranju.

17 godina
odjavljen
_mark0_69 kaže...

Na kraju dana, ako se ne zarađuje sa kompom, svi smo platili više nego nam je realno potrebno

Ja ne, imam dobru samokontrolu 

14 godina
war3_tft kaže...
ivanzu kaže...

A sta ces, izlaskom Ryzena svi se poceli baviti modeliranjem i "pro" poslovima. Odlika 144Hz monitora nije samo to sto su pogodni za pro gaming, vec sto njihova fluidnost obicnom korisniku pruza uzitak pri igranju.

Ti ljudi su upoznati prije ryzena..

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 22:01 (ivanzu).
11 godina
neaktivan
CPU chat tema

Odkako je izašao Ryzen samo citam o "pro uporabi" kad to procitam sašije me divlja diareja... Taman i da se netko bavi necim iznimno "Pro, bitnim..." nebi kupio ni 7700k, ni Ryzen 1700-1800X. Uložio bi u nešto ozbiljnije i jace, a ne [prakticki gaming] CPU. Jednako vrijedi i za grafe.

A vecina programa koje ljudi ovdje smatra "pro" uporabom su video obrada (premiere, vegas) ili Autocad, photoshop... To sve ce raditi više nego dobro na oba CPUa, a da ne pricam da se za takav render koristi OpenCL (AMD) ili Cuda (Nvidia) bolje nego CPU render.

Tako da vam te teorije na papiru izgledaju legit, ali u stvarnosti je situacija jako razvodnjena. A kod renderanja 4k videa (koji btw. 90% ljudi nece renderat) je razlika između i7 i R7 u sekundama/minutama, ovisno o duzini videa. Tak da ono sva ta razglabanja su cisto - Tresla se brda, rodio se plankton.

Battlelog: D3lBoy-00
14 godina
CPU chat tema

Razlika je u cijeni, otkako je izaso ryzen samo citamo tome kako svi imaju 144Hz monitor i 1080ti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 22:09 (ivanzu).
11 godina
neaktivan

Pa Ryzen i je bolja kupnja sada. Ali nije i bolji CPU, ake tebi 7zip benchmark toliko znaci onda ok.

14 godina
D3lBoy kaže...

Pa Ryzen i je bolja kupnja sada. Ali nije i bolji CPU, ake tebi 7zip benchmark toliko znaci onda ok.

Kako lošiji CPU može biti bolja kupnja?

CPU se koristi za sve i svašta, realno Ryzen je bolja kupnja i brži CPU ali ne i za gamere.

Stvar je vrlo jednostavna.

13 godina
protjeran
CPU chat tema

Pa tema je bio gaming, al na kraju se uvijek zavrsi na renderanju kad uleti ryzen ekipa opravdavat svoju kupnju jbg.

14 godina
CPU chat tema

Glupo je preporučiti ikome išta napamet, svatko ima drugačije želje, ovisno o HW koji sklapa idu i predlošci.

Tko cilja na visok broj frejmova sa 1080/1080Ti/TX kupuje 7700K.

Ostali Ryzena, 1200 pa nadalje ovisno mogućnostima i željama.

Ili G4560, stvar rješena.

11 godina
neaktivan

Zato što ima više jezgri, pa imaš za "šta ako" situacije, cisto radi opcije. I7 je malo bolji za gamere (ne samo 144hz, vec kod CPU heavy igara kao Arma), a za ovo ostalo sam gore opisao zašto nema nekog smisla to uspoređivati. Oba CPUa su namjenjena ponajvise za gamere, a razlika u kojoj ce Ryzen biti bolji kod renderinga je mala. Iako kao sto rekoh treba koristiti GPU, a ne CPU za render ako imas dobru grafu, a pretpostavlja se da imaš ako kupujes takav CPU.

Jedina situacija u kojoj ce gamer bolje proci sa Ryzenom je ako streama u visokoj rezoluciji, iako i za to se više ne mora koristiti x264 CPU encoder, vec moze Nvidia Nvenc ili AMDov ekvivalent - ali ajde na papiru teoretski, bolje Ryzen.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 22:26 (D3lBoy).
15 godina
protjeran
D3lBoy kaže...

Zato što ima više jezgri, pa imaš za "šta ako" situacije, cisto radi opcije. I7 je malo bolji za gamere (ne samo 144hz, vec kod CPU heavy igara kao Arma), a za ovo ostalo sam gore opisao zašto nema nekog smisla to uspoređivati. Oba CPUa su namjenjena ponajvise za gamere, a razlika u kojoj ce Ryzen biti bolji kod renderinga je mala. Iako kao sto rekoh treba koristiti GPU, a ne CPU za render ako imas dobru grafu, a pretpostavlja se da imaš ako kupujes takav CPU.

Jedina situacija u kojoj ce gamer bolje proci sa Ryzenom je ako streama u visokoj rezoluciji, iako i za to se više ne mora koristiti x264 CPU encoder, vec moze Nvidia Nvenc ili AMDov ekvivalent - ali ajde na papiru teoretski, bolje Ryzen.

Boldano nije tocno, velika je razlika u renderingu, 60-70% je brzi ryzen, a i ne rendaju svi sa gpu-ovima, vecina je jos na cpu rendererima..  

14 godina
D3lBoy kaže...

Nekome tko igra na dovoljno velikoj rezoluciji i nafrljenim postavkama nije bolji nego je jednak jer je GPU usko grlo, tu je nebitno imaš li 7700K na 5GHZ ili 1800X itd...(G4560 i R3 1200 također), broj frejmova jednostavno ne ide dovoljno visoko da se vidi razlika u IPC-u, koja je zanemariva sada, takt čini razliku trenutno kada radimo usporedbu.

Stavi Intel i Ryzen na taktove sa istim brojem jezgri(HT off, SMT off)te da imaju isti IPC, jednak broj instrukcija sa jednim threadom, Intel će i dalje malo bolje raditi u gamingu, a tu ima masu razloga jer je to tako, moguće i potplate od strane Intela iako bi trebali dati isti broj frejmova ili bolja optimizacija za Intel arhitekturu.

Kada gledaš price perfomance ratio, R7 1700 je masu brži od 7700K, i stock i OC, ne malo nego masu za iste novce, u multithreadu sa svim jezgrama u pogonu.

11 godina
neaktivan

Da ali koliko to znaci u realnom svijetu, kada renderaš 10min. 1080p video? Apsolutno zanemarivo, ja sam renderao vec preko 100 full hd videa u visokom bitrateu sa FXom i i5, bez beda. Naravno koristio sam OpenCL i sada Cuda. I onda tu malu razliku podjeli na postotak ljudi koji uopce renderaju uz gaming, pa taj postotak na koliko cesto renderaju. I na kraju ispadne tako uzalud (što se renderanja tice).

A ako se time baviš redovno, zbog neke zarade ili renderaš po 50-100GB fileove, onda ces kupit npr. Threadripper, a ne entry level 8 core.

EDIT: Još uvijek cekam da mi itko da jedan jedini dokaz o Intel potplatama ili "optimizirano za intel" to nije kao kod GPUova, da jedna strana ima neku opciju koja manje udara na performanse nego druga (GameWorks). Na Intelu su igre bolje radile godinama, jer godinama imaju bolji IPC, sad je Ryzen puno bolja arhitektura i odma je puno bliži intelu, jednostavno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 22:38 (D3lBoy).
14 godina
CPU chat tema

Sve što nam treba je netko sa i5 6600K na 3.5GHZ da odvrti Cinebench i posta score.

Zatim netko sa R3 1200 na taktu na kojem će dobiti isti single thread score, po meni nekakvih 3.7-3.8GHZ, i onda sa istim GPU-om neka odvrte u par igara na 1080P/720P više verzija postavki, da vidimo min, max, avg FPS.

17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Budimo realni, dobar dio ljudi kupuje skuplji CPU zato jer to može i želi to pokazati a ne zato jer mu treba.

Ali bez obzira na to Ryzen 1600 i 1700 su danas najpametniji izbor, trebali ili ne. Ali opet nisu jer sa i7 7700K imaš najbolju izvedbu za monitore sa puuno herca. Stvar je jednostavna.

11 godina
neaktivan

Clock to clock AMD i Intel nisu isti. Nisam ekspert za to, ali znam da ne rade istim algoritmom, zato nije usporedivo. Cinebench opet koristi drugacije kalkulacije nego što neka igra treba, također Cinebench ima predvidljivu situaciju/scenu, dok igra ne.

Nije samo 144hz gdje Intel profitira, gdje se god traži jaci single core Intel ce bit bolji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 22:48 (D3lBoy).
14 godina
CPU chat tema

Vrlo jednostavno, ova generacija ima nešto veći IPC na istom taktu, a overclocka se više.

A da ne pričam, da su out of the box na višem stock taktu i u limitiranim scenarijima, tipa utilizacija max 4 threada, imaju prednost, radi višega takta.

11 godina
neaktivan

Eto onaj video sto sam stavio su svi na 4ghz i razlika između 6700k i 1700 je na trenutke skoro 100%, što je abnormalna razlika za CPU koji nebi trebao imati takav utjecaj na gaming performanse. Na intelu je bolji IPC i mogucnost veceg clocka, ti to spominješ kao da je loše, kao da Intel vara što može do 5GHz.

14 godina
D3lBoy kaže...

Eto onaj video sto sam stavio su svi na 4ghz i razlika između 6700k i 1700 je na trenutke skoro 100%, što je abnormalna razlika za CPU koji nebi trebao imati takav utjecaj na gaming performanse. Na intelu je bolji IPC i mogucnost veceg clocka, ti to spominješ kao da je loše, kao da Intel vara što može do 5GHz.

Prvo, Arma je neoptimizirano smeće i iznimka.

Drugo pogledaj opterećenje threadova u 1700, to nema veze s IPC-om ni taktom jer tolika razlika nebi smjela biti, procesor je na 20% a GPU na 50%, ne radi se uskom grlu nego očitom sranju od sw-a.

Nije to loše, to je jedino što vadi Intel trenutno, mogućnost tolikoga overclocka.

Vidjeti ćemo kako će to ići nakon CL-a.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 23:05 (zoharbizo).
11 godina
neaktivan

Slažem se da je engine smece, ali zato u tom smecu intel sucka duplo manje .
Nije iznimka, puno igara traži jacu jednu jezgru, više nego igara što traže 4+ jezgre. Igre koje znacajnije profitiraju od više jezgri su GTA V i Bf1.... To je to, koliko ja znam.

EDIT: Video koji si postao ti stvarno ne ide u korist kod tvojih argumenata. A ako te tješi to što je nizak usage onda si komotno možeš uzeti FX 83XX jer kod njega je jako nizak usage... Kao i fps. Ali hej, bar nije 90%!

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 23:10 (D3lBoy).
14 godina
CPU chat tema

Nema to veze sa IPC-om, na 4GHZ Skylake, Caby Lake, Coffee Lake nije značajno brži od Ryzena 4GHZ, razlika clock per clock nije velika nego kad ih clockaš na preko toga takta.

Na istom taktu je razlika zanemariva, pogledaj dolje video i vidi na istom taktu frejmove.

Kad ubodem 1070 ili sličan GPU malo ću izbenchati, sad nemam volje dokazivati očito.

Prednost Intela je isključivo viši takt jer se clockaju bolje od Ryzena, IPC je zanemarivo bolji na istom taktu i ne čini veliku razliku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 23:15 (zoharbizo).
12 godina
neaktivan
CPU chat tema

dok god imas 60hz monitor, svi procesori iznad G4560 i recimo 860K  su preplaceni i kupljeni cisto iz satisfakcije kupca a ne stvarne potrebe, jer ti bolje od ova dva najjeftinija za gaming na 60hz ne treba (naravano uz adekvatnu graficku)

mozete se prepucavat danima, mjesecima, godinama ciji je veci duzi bolji i moze duze izdrzat, ali sve procesore iznad ova dva ste kupili zato sto ih zelite imati i mozete si ih priustiti a ne zato sto vam trebaju, za gaming :)

i upravo zato intel nije spustio cijene postojecoj generaciji, niti ce spustiti cijene buducoj generaciji, niti je promjenio strategiju, koja je bila vani puno prije nego je ryzen predstavljen, dakle ostaje na 6 core a nije ih povecao na 8 core za i7 seriju, jer se nimalo ne osjeca ugrozen od AMD-a u ovome segmentu

zapadni svijet je full konzumerski, i ljudi si mogu priustiti da kada kupuju novi CPU kupe i novi socket ako je potrebno, i dalje ce kupovati intel jer daje vise mad lulz FPS i svaki dziber na twitchu i youtubu ima stroj sa i7, a igraju MOBA, CS PUB ili Overwatch i prema tome Intel je kralj bog i AMD je smece

zaboravite future proof, upgrade path i ta sranja, potrosaci vani to ne rade, kada idu kupovati kupuju novo sve, pa ne zive u hrvatistanu da moraju paziti na svaki novcic

nije problem svake godine kupiti novi flagship mobitel hebemu, pa gdje nece onda biti problem svakih par godina kupiti novi cpu i plocu 

pusa bok, nastavite dalje ciji je CPU bolji 

11 godina
neaktivan

Da bar... Toliko je krivo da ne znam odakle da krenem, oces od rezolucije, bottlenecka, nemogucnosti igranja dosta igara, nemogucnosti dostizanja 60fpsa...

Btw. ja ne branim svog konja, cijelo vrijeme pricam o 6700/7700, a ni za svoj CPU se ne mogu požalit kad ga imam od 2015. a još uvijek je i više nego dobar i AMD mu je tek sada izdao suparnika.

17 godina
Cudim se kako je onda ryzen 1600 najprodavaniji proc u njemackoj? nisu ljudi blesavi kako ti mislis i da im i dalje intel prodaje muda pod bubrege.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
13 godina
protjeran
Patrick_cro kaže...
Cudim se kako je onda ryzen 1600 najprodavaniji proc u njemackoj? nisu ljudi blesavi kako ti mislis i da im i dalje intel prodaje muda pod bubrege.

Pa srednji segment je uvijek najprodavaniji, a ryzen 1600 je najbolji bang for buck i razlika sa i5 je malena u gamingu, da biram izmedu sadasnjih i5 i 1600 uzeo bi ryzena. Naravno kad dode coffee stvari se drasticno mijenjaju.

14 godina
CPU chat tema

Imao FX8350 u svim igrama FPS je bio u prosjeku iznad 60 ili oko 60. Stvari se ne mjenjaju taj 6/6 će biti cijena u rangu 7700K,a ja i baš ne vidim da forum pršti od 7700 koliko ih ima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 23:44 (ivanzu).
14 godina
CPU chat tema

Ne mijenjaju se, Ryzen 1600 košta 200 eura, CL i5 6C/6T 93 eura više, plus cooler ukoliko želiš masan clock i adekvatna MBO.

Ryzen na stock cooleru i B350 ide sigurno na 3.8GHZ :)

Da se razumijemo, taj i5 je daleko najbolja opcija za gaming, najviše frejmova će dati.

Kolega, 8350 daje 60FPS-a u većini naslova, ali ne u svima, FOV i povećanje njega ga ubije u dosta open world igara i onda dropa FPS.

Provjereno znam, 8320 4.4GHZ i RX 470 SOC.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2017 23:44 (zoharbizo).
13 godina
protjeran
ivanzu kaže...

Imao FX8350 u svim igrama FPS je bio u prosjeku iznad 60 ili oko 60. Stvari se ne mjenjaju taj 6/6 će biti cijena u rangu 7700K,a ja i baš ne vidim da forum pršti od 7700 koliko ih ima.

Zadnji leak sa njemackim cijenama je 270 eura sto je 2k kn, da na kraju bude 100-200kn gore opet je dosta jeftiniji od 7700k.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice