"Beskonačna" energija?

poruka: 22
|
čitano: 2.785
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
offline
"Beskonačna" energija?

Razmišljajući o načinu kako dobiti 'beskonačnu' energiju koristeći samo prirodne sile, došao sam do rješenja za koje ne mogu shvatiti razlog zašto ne bi funkcioniralo. S obzirom da je princip vrlo jednostavan, a ne znam da išta slično postoji, pretp. da sam nešto previdio.

Skice su loše, no nadam se da će poslužiti za razumijevanje.

 

Princip rada se temelji na dobivanju energije pomoću gravitacije (slično kao kod hidroelektrana), a svojevrsna obnova energije pomoću sile uzgona.
"Lopte" bi bile obložene željezom i napunjene zrakom volumena koji je dovoljan da drži masu lopti na površini vode.

 

Ako počinjemo ciklus od gornje lopte, razina vode se ispusti do dna vrata, što znači da će prva lopta zbog nagiba pasti na vrata, a sljedeća lopta će ostati desno u vodi. Vrata se otvaraju te lopta dolazi do cijevi gdje će slobodno padati kroz određenu visinu. Gore se vrata ponovno vraćaju u početni položaj (potrošnja energije) te se cijev pumpama puni ispuštenom količinom vode (potrošnja energije). Lopta se ispušta niz cijev na postolju koje je vezano, npr. lancem ili kablovima, na rotor generatora (proizvodnja energije).
U lijevom primjeru dolazi do međukomore koja sprječava prolaz zraka, tj. onemogućava punjenje vodom donje komore. Za taj lijevi primjer nisam siguran bi li funkcionirao jer pretp. da bi voda i lopte u desnoj cijevi stvarale silu koja bi tlačila zrak u komori te tako povećala razinu vode do koje lopte ne bi nikada otišle u desnu cijev, no mislio sam možda da bi se povećanjem volumena komore/zraka to tlačenje moglo dovesti na neznatnu razinu te da u tom slučaju normalno lopte guraju jedna drugu prema desnoj cijevi.
Ako to ne bi funkcioniralo, stavio sam desni primjer koji se temelji na principu komore za torpedo gdje postoji punjenje i ispuštanje vode, izjednačavanje tlakova te posljedično potrošnju dodatne energije, no kao i s vratima i pumpom/ama gore, ta potrošnja je uvijek jednaka, tj. ovisi o volumenu lopti/komora, pa bi se povećanjem visine padanja lopti ta potrebna energija u jednom trenutku kompenzirala. U desnoj cijevi silom uzgona lopte idu prema gore.

 

Imam neki izračun koji se temelji na količini energije koja se dobije u hidroelektranama po kojem, npr. lopte mase cca. 14 t i potrebnog promjera od cca. 3 m, bi padanjem u visini od 125 m generirale cca. 12-13 MW energije (75 % učinkovitost generatora, pogona). Pumpe koje bi trebale ispumpati vodu volumena lopte (uzimam da je to količina vode koja će se gore ispustiti i potrebno ju je prepumpati) u vremenu u kojem jedna lopta prođe padajuću visinu su snage cca. 110 kW. Moguće da je taj volumen ipak veći, no i da je duplo, to je daleko manje od proračunatog dobitka energije, a visina padanja lopti se može dodatno povećati, što povećava dobitak energije i dopušta upotrebu pumpi slabije snage jer se povećava i period kroz koji te pumpe trebaju napuniti gornju cijev.

 

Zašto ovo ne bi funkcioniralo? Što nisam uzeo u obzir?

15 godina
online
Re: "Beskonačna" energija?

- što nisi uzeo u obzir? -sve, sile se poništavaju, rezultat nema razlike potencijala (osim nekog inicijalng koje postaviš).

- 'tvoj' model perpetuuma je poznat stoljećima, kotač s kuglicama koje se klackanjem-rotiranjm 'trebaju' ponašati kao što misliš u shemi ali zaboraviš ekvivalentnu vagu s druge strane klatna-vage-kotača..  sporedno kako izvedemo taj model, rezultat je isti, vidi jedan primjer na toj osnovi.. kad zaustaviš sliku i izračunaš težinu (masa+poluga=sila.. sinus-kosinus..) koja djeluje na lijevu-desnu polovicu kruga-kotača dobiješ jednakost, jednako.. zato ne radi.

-u ovom modelu je trik u duljini poluge time i veća sila ali previd količina poluga-kuglica lijevo-desno tj koje djeluju suprotno i poništavaju, točno, duža poluga = veća sila ali s lijeve strane je više mase-kuglica i tad kraća poluga da jednak rezultat.. upravo identične suprotne sile.

-na karaju dođeš do tog da inicijalno uložena sila za zavrtiti kotač + dobri lageri (minimalni otpor) mogu dozvoliti vrtnju kotača duže vrijeme, ali nije perpetuum.. samo dobar kotač+kuglager :)

 

-moguće je, postoji, u svemiru svako tijelo konstantno pada tj sateliti-planeti kruže oko sunca .. ali to u normalnim uvijetima npr na zemlji ne možeš ostvariti, recimo otpor-gubitak kao i skaliranje i utjecaj mase planeta na sve pa mjesec utječe na zemlju-plimu mora itd... i nije baš vječno tj kažu da će mjesec odsurfati kroz koju milijardu godina kao i to da će sunce postati crveni div i progutati pola sustava.. itd.

-fizika, galaktička, djeluje, kao što fuzija djeluje u suncu ali nije nešto što se može iskoristiti tj kontrolirana reakcija koja bi bila iskoristiva za naše potrebe tj nije isto imati generator i bombu, sunce je ekšli bomba koja stalno explodira i takve mase da taj postupak traje lančano +kontinuirano dok ne potroši sve gorivo (masu-materiju).. a tad će početi rasti, jer ta masa daje silu-tlak koja stvara fuziju (uvjete).. kad to padne tad imaš samo exploziju. .. pa ni to nije vječno no u ljudskim stotinama-tisućama godina dovoljno blizu beskonačnog (milijarde, procjena da će sunce postati problem za cca +4milijarde i da je ukupno 12... pa imamo nešto vremena, tj cca jednako kao od nastanka zemlje do uništenja od sunca.

 

-atom, elektron se vrti oko jezgre, beskonačno, jednako kao što to na galatičkoj skali rade sateliti.. to može biti vječno tj dok neki atom postoji, no i on nije vječan, stvara se i raspada ovisno što u tom na njega djeluje, pritisak-tlak koji od manjeg radi veće ili explozija ... veliki bum-bang..

-ne možeš stvoriti generator jednak atomu, jer nemaš savršeni ležaj s nula otporom, jer imaš tisuće drugih sila i ovisno o skali one djeluju.. tj mjesec ne djeluje na muhu-mrava jer su oni zanemarive mase ali djeluje na more-zemlju, tj masa djeluje na masu kao magnet dok s udaljenosti sila pada kvadratno.. istovremeno posotje i suprotne male-velike sile itd itd.. kao što ne možemo stvoriti nešto što će putovati brzinom svjetlosti jer bi sila za akceleraciju bila veća od onog što imamo kao i to da bi se sve veće od fotona (atom) raspao.. tj jedino foton svjetlosti može putovati tom brzinom, ne nešto veće kao cigla, mrav.. ni atom.

-odnosno, može u savršenom vakuumu, koji u svemiru skoro postoji tj 99% je ništa-prazno.. ogromne skale-udaljenosti, opet jednako usporedivo kao ako gledaš veličinu atoma i udaljenost na kojoj kruži.. dobiješ odnose kao sunce-planeti-galaxije.. između je ništa-prazno.. vakuum a to znači nema otpora, pa će tako recimo muskova raketa za mars relativno lako postići ogromne brzine dok bi na zemlji recimo sagorila (ulazak u atmosferu).. tj i taj otpor zraka je već toliki da rastopi čelike.. sve a što kad imaš brzinu bližu svjetlosnoj.. tad svaka čestica na putu stvara fiziju-fusiju.. exploziju.

-nula otpor = beskonačna energija, kaže nam to i formula, točno, no neizvedivo, neupotrebljivo.. jer da bi bilo kako upotrebljivo trošio moraš imati otpor, rad,.. itd itd.

 

-na nivou čestica-subatomskim to još nekako funkcionira, no kad povećaš na molekule-materijale, ciglu, avion, generator.. tad jednostavno ne ide, otpor + sile koje razaraju sve pa se recimo plazma drži unutar magnetskog polja jer svaki materijal jednostavno nema talište koje bi to izdržalo.. itd.

 

-kad vidiš te zakone, fizike, svemira.. tu su, postoje, nije da si se prvi sjetio i samo to je već dovoljan dokaz da to ne radi, tj previd koji se s kuglicama ili varijaciom potkrade da su te sile ukupno važne, ne jedna poluga-kuglica za sebe u jednom trenutku nego i sve ostale i sila koju daju ostale je ta koja te spriječi u tako banalnom perpetuumu, da u tom trenu nema poluge-kuglice s lijeve strane, tad bi to radilo.. no to je kotač-krug, ima lijevu i desnu stranu, kao što ima i gore-dolje tj gravitacija koja je uvjet za ideju. Obrnuto, ako si sam u prazom svemiru tad nema gravitacije, tj nema mase koja bi bilo što privlačila u bilo kojem smjeru, ne postoji ni smjer, ni gore-dolje.. ništa. Ako postoji tad djeluje na sve čestice u radijusu, kao sunce i orbite planeta solarnog sustava.

 

edit: .. + greška u terminologiji ili značenju.. beskonačna energija čak 'postoji' recimo imamo sunce i možemo fotoćelijama iskorištavati.. (skoro beskonačno, jer već znamo da ni sunce nije vječno..) - to nije perpetuummobile.. to bi bio uređaj koji jednom pokrenut radi vječno, samoodrživo, ne vanjski izvor energije.

-u tom kontekstu čak i to postoji recimo na zemlji, kao vjetrovi i stalne morske struje, ciklus kiša-rijeka-oblak.. beskonačan, dok ga se ne naruši... no napraviti nešto + čak i da se vječno vrti opet je beskoristan tj mora stvoriti barem promil snage-energije više da bi taj višak iskoristili.. ako tog nema tad je samo igračka koja se vrti, beskorisno :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2022 14:53 (ihush).
11 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?

Ako ćemo se držati samo mojeg slučaja, koje točno sile se poništavaju? Možeš li ih (približno) izračunati?

 

Uzimam ovaj desni "torpedo" primjer. Je li za izjednačavanje tlakova u toj međukomori potrebno uložiti toliko (ili više) energije koliko ju dobijemo padanjem lopte/kugle?

 

EDIT:

kiwi_91 kaže...

 

Ako to ne bi funkcioniralo, stavio sam desni primjer koji se temelji na principu komore za torpedo gdje postoji punjenje i ispuštanje vode, izjednačavanje tlakova te posljedično potrošnju dodatne energije, no kao i s vratima i pumpom/ama gore, ta potrošnja je uvijek jednaka, tj. ovisi o volumenu lopti/komora, pa bi se povećanjem visine padanja lopti ta potrebna energija u jednom trenutku kompenzirala.

Vidim da ova moja pretpostavka vjerojatno nije točna jer tlak ovisi o količini vode u desnoj cijevi, dakle povećanjem visine se povećava razlika tlakova koje treba izjednačiti. Znači to je problem, je li tako?

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2022 15:12 (kiwi_91).
15 godina
online
Re: "Beskonačna" energija?

-ne samo u tlaku, u svemu.. dostupna preciznost merenja, praktična preciznost.. dovoljno da jedan cilindar nije identičan drugom i imaš grešku.

-pi je osnova računanja.. beskonačan i time uvjek imaš grešku-toleranciju-odstupanje.. + da koristiš recimo 100000 decimala imaš veći problem nepraktičnosti itd. a neke stvari možeš tek 100% točnim računanjem, odnosno u praksi je to mjerenje-pokus.. i ovis o dostupnoj tehnologiji ali i o potrebi+praktičnosti.

 

-možeš se iz hobija time baviti, no nećeš otkriti ništa novog :) .. fizika i zakoni to ne dozvoljavaju.

+ važno, ponovo, perpetuum nije dovoljan, da bi bio koristan-iskoristiv, mora dati više od uloženog... ne se samo beskonačno vrtjeti što bi čak u savršenom vakuumu bez otpora-trenja bilo vrlo jednostavno, zavrtiš bilo koji predmet i on se tad vrti beskonačno jer to je fizika.. i vrtjet će se dok neka druga sila ne djeluje ... a ta sila je otpor-trenje + sve ostalo u svemiru.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?

ihush

 

Volio bih da znam sve izračunati točno, ali ne znam pa sam išao približnim izračunom i dobio sam one brojke koje sam stavio. Dobit mi se čini previše velika da ne bi uspjela kompenzirati eventualnu grešku u proračunu, tj. jedino mi preostaje saznati kako izračunati energiju potrebnu za izjednačenje tih tlakova u "torpedo cijevi". Nekako mi se ovako laičkim pogledom ne čini kao da treba puno energije uložiti u to jer je slobodni volumen u toj cijevi mali, no eto možda se varam. Zato sam i postavio pitanje da vidim postoji li neki vama svima očiti fizikalni problem u mehanizmu rada ovog sustava. "Sile se poništavaju" i "problem je u svemu" mi baš i ne pomaže jer ja ne vidim koje to sile. Ne kažem da ja dobro gledam, ali prosvijetlite me. Poželjno brojkama. :)

16 godina
offline
"Beskonačna" energija?

Ima jedan vic na ovu temu, iz serije The Big Bang Theory: There’s this farmer, and he has these chickens, but they won’t lay any eggs. So, he calls a physicist to help. The physicist then does some calculations, and he says, um, I have a solution, but it only works with spherical chickens in a vacuum.”

 

Dakle, ukratko, mani se ćorava posla, jer perpetuum mobile ne postoji. Nisam siguran da sam u potpunosti shvatio tvoje objašnjenje, pa ti neću davati razloge zašto ono ne funkcionira - možda i funkcionira, ali "with spherical chickens in a vacuum", dakle samo u nekoj imaginarnoj idealnoj teoriji. U praksi, svi takvi i slični mehanizmi "padaju" na trenju, pretvaranju energije u višak topline ili stvaranje buke, itd... Prvi zakon termodinamike kaže "energija zatvorenog sustava ne može nestati niti ni iz čega nastati...". Nitko ga do sada nije oborio, pa nećeš ni ti, sorry.

Onima kojima se nešto i može objasniti ne treba ništa niti objašnjavati. Onima kojima sve treba objašnjavati ionako se ništa ne može objasniti.
2 godine
online
"Beskonačna" energija?

bravo ihush ! 

 

neki pokušaji...

 

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2022 20:34 (Zaporožac).
11 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?

izith

 

Problem je što ne mislim da je to perpetuum mobile jer ovdje treba uložiti određeni rad/energiju kako bi se proces odvijao, ali ne mogu pronaći razlog zašto dobivam veću dobit energije od uloženog (EDIT: U redu, možda ipak je na neki način perpetuum mobile :)), tj. jedini mogući razlog vidim u tom izjednačavanju tlakova. Trebat ću pronaći način kako to izračunati.

 

Ja vidim ovo kao hidroelektranu. Imate vodu u akumulaciji i pustite tu vodu dolje, a kada ona ispari, vraća se u akumulaciju u obliku kiše (recimo da je tako u savršenom slučaju). Tu je potrebno uložiti energiju za isparavanje, a kod ovog mog primjera taj rad obavlja sila uzgona, tj. pitam vas je li to logično da je tako.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2022 20:31 (kiwi_91).
2 godine
online
"Beskonačna" energija?

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
14 godina
offline
"Beskonačna" energija?

morao sam...

 

 

 

Ju je je? Je ju je!
10 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?
Kažeš da nije perepetuum mobile jer si uložio energiju. Netko je već spomenuo prvi zakon termodinamike. No da laički objasnim, u savršenom sustavu možeš dobiti točno onoliko energije koliko si uložio, s obzirom da je to mehanički sustav. U kemijskim i nuklearnim reakcijama dobiješ više energije ali cijeli sustav ima određenu količinu energije pa se zakoni termodinamike ne krše.

Ukratko mani se čorava posla 😅
Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2022 21:55 (Entry Point).
9 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?
Odakle ti voda gore za puniti kugle?
11 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?

LunKraljPonoci

 

Kugle se ne pune vodom već su one u sredini prazne (određeni volumen zraka), a ovojnica je željezna (određene debljine kako bi se postigla željena masa).

 

No, manim se ćoravog posla jer izgleda da proračun od hidroelektrane "ne drži vodu" jer sam vidio da Liebherr-ov kran koji diže 250 t ima snagu motora od 230 kW, a ja kao dobijem nekoliko MW snage s 14 t kugli.

23 mjeseca
protjeran
offline
Re: "Beskonačna" energija?
Mani se posla za kojeg nemaš pojma.
Btw kugla koja je prazna u sredini nije kugla već sfera. Kreni od osnovnih pojmova...
11 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?

silvio3105

 

Zašto odmah imaš potrebu za spuštanjem?

I po stručnim definicijama je ovo kugla, a ne sfera.

 

Definicije:

 

Kugla - mat. geometrijsko tijelo koje čine sve točke prostora čija udaljenost od zadane točke (središta) nije veća od zadane duljine (radijusa).

Sfera - mat. ploha koju čine sve točke prostora tako da im je udaljenost od zadane točke (središta) jednaka zadanom pozitivnom broju (radius).

 

U definiciji kugle nije definirano da sve točke prostora moraju biti čvrste tvari, tj. pune, dok je sfera samo skup vanjskih točaka, što nije slučaj u mojem primjeru, odnosno ne znam da uopće postoji savršena sfera u svemiru kojeg poznajemo.

13 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?
Ako do sad i nisi imao motivaciju za ovaj projekt, neka ti dodatni poticaj budu upravo ovakve izjave kojima cilj nije pružiti pomoć već samo omalovažavati. Apsolutno sve velike ideje su u začetku bile ismijavane i opisivane kao nemoguće i neizvedive od raznih "znalaca". Zato, samo naprijed pa što bude!
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2022 17:06 (kipo).
9 godina
offline
Re: "Beskonačna" energija?
Potencijalna energija kugle je 14.000 x 9,81 x 125 = 17.167.500

Da bi ubacio kuglu u stup vode (izjednačio pritisak) trebaš stup vode podici za 3 m (promjer kugle).

Stup vode je 125 x 1,5 x 1,5 x 3,14 = 883.573 kg (minimalno, ako je cijev okrugla)

Energija za podizanje stupa je 883.573 x 9,81 x 3 = 26.003.553

Dakle, za "izjednačavanje pritiska" ti treba više energije nego što dobiješ puštanjem kugle.
16 godina
moderator
online
Re: "Beskonačna" energija?
kipo kaže...
Ako do sad i nisi imao motivaciju za ovaj projekt, neka ti dodatni poticaj budu upravo ovakve izjave kojima cilj nije pružiti pomoć već samo omalovažavati.

Omalovažavaju li ga kolege ili ga upućuju na reality check?

 

Tu posebni problem vidim što kolega pristupa iz pozicije kao da je default da je njegov model, hipoteza, štoveć valjan, opravdan, da ga treba uzimati za ozbiljno pa ga sad treba ići pobijati. Ne treba. Umjesto da on dokazuje da mu model štima, da iza njega stoji valjana računica, on od drugih traži da pobijaju nekakvu nerazrađenu ideju. To nema smisla, to je čisti gubitak vremena. To je prebacivanje loptice na drugu stranu - teret dokazivanja je na onome tko iznosi tvrdnju.

 

kipo kaže...
Apsolutno sve velike ideje su u začetku bile ismijavane i opisivane kao nemoguće i neizvedive od raznih "znalaca".

Bile su ismijavane i valjane i promašene ideje. What's your point? To što se za neku od rijetkih velikih ideja pokazalo da je više od ideje, da je zapravo stvarnost, da zahtijeva promjenu paradigme, ne znači da se za veliku većinu drugih ideja (da ne kažem gotovo sve druge ideje) ispostavilo da tu nema ničeg.

 

Nadalje, u konkretnom primjeru radi se o svojevrsnom perpetuum mobileu, a ta "velika" ideja nema uporišta u fizici te dosad, kad je god netko tvrdio da ima neki perpetuum mobile izum, svi do jednog su failali u praksi. Svi do jednog. Dakle, da bi uopće krenuli razmatrati neki novi perpetuum mobile, prvo predlagač mora imati konkretnu računicu, bez pogrešaka ili, ako tvrdi da za njegov perpetuum mobile treba neka druga fizika, da može demonstrirati perpetuum mobile. Bez toga, razmatranje je čisto gubljenje vremena.

 

Grandiozne ideje (a perpetuum mobile ili nešto slično definitivno bi spadalo u tako nešto) za koje su uvjereni da su ispravne, ako govorimo o današnjem dobu, na pamet najčešće padaju onima sklonima fantaziji, onima koji ne znaju dovoljno i/ili jednostavno onima koji su grandiozni (tipa - kako se osoba kojoj danas padne na pamet jedna takva grandiozna ideja ne zapita kako tako nešto već nekome drugome nije palo na pamet). I stvarnim vizionarima, kakvi su izrazito rijetki i koji obično spadaju u barem jednu od gornjih kategorija, ali ipak su uspjeli nešto ostvariti. I čak i kad ih smatramo vizionarima, zapravo se nekad postavlja pitanje koliko stvarno jesu vizionari.

 

Recimo slučaj Elona Muska. Na kraju ispada da od svega stvarno vizionarskog jedino takvo njegovo što je postalo stvarnost je električni auto, međutim kakav je to pothvat? Pa nije on "izmislio" električni auto, ne? To je - zamisli - auto, s elektromotorima. Na baterije. Ko mali autići na daljinsko upravljanje.  To je inženjerstvo. On je uspio organizirati ljude koji su razvili električni auto za masovnu proizvodnju i krenuli u masovnu proizvodnju. Ako čitaš što su bivši zaposlenici Neuralinka govorili o Musku onda ti je jasno da je tu on vizionar u smislu da mu je pala na pamet neka ideja i da on sili ljude da ostvare tu ideju, čak i kad ju je (praktički ili za stvarno) nemoguće ostvariti. Ljudi naprave što se može napraviti i onda sve propadne, jer je ideja bila nerealna (na način na koji si ju je "vizionar" zamislio). Misija na Mars - vizionarstvo? A propalo. I zašto sada, zašto to - zar ne bi trebao biti prioritet popraviti stanje na Zemlji umjesto seljenja pa pusti planet? Boring company bolje da ni ne spominjemo. Ispada da se on putem navodnog vizionarstva reklamira, privlači ulagače, lovu da može proizvoditi električne automobile, što ionako već prelazi u mainstream. Bio je prvi koji je uspio uspostaviti masovnu proizvodnju električnih automobila, što je kul, ali s obzirom na njegove grandiozne ideje, na kraju je njegovo vizionarstvo debelo podbacilo. Njegovo vizionarstvo zapravo služi kao instrument za prikupljanje love od ulagača za projekte koji bi ionako u dogledno vrijeme bili ostvareni (ne nužno da bi ih on ostvario). Da nije bilo Muska, možda danas ne bismo imali ovoliko automobila, ali za pet ili deset godina prilično je sigurno da bismo imali. Glavni problem s električnim automobilima bile su baterije. Kako se razvijala tehnologija baterija, tako su se električni automobili približavali stvarnosti. Na kraju krajeva, električni automobil drastično je jednostavniji od automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

 

Sjetimo se druge "vizionarke" - Elizabeth Holmes. Niz testova iz kapljice krvi? To bi bilo fantastično. A posrijedi čista prevara jedne grandiozne, narcisoidne, psihopatske spodobe. Ostaje još samo za vidjeti kolko dugo će biti u reštu.

 

 

Gdje su prave nove velike ideje, umjesto već izlizanog perpetuum mobilea?

3 godine
odjavljen
offline
Re: "Beskonačna" energija?
Mozda da baksa da objasnis zasto Hr postari ostavljaju ceduljice, umjesto da dostavljaju pakete, pa onda predji na perpetum mobile.

Sto se tice tice ideje nije losa, ali ima mana.

Imam i ja jedan prijedlog crna solarna piramida okruzna vjetrenjacama. Visak struje sprema u rezonante ploce (navijanje) unutar piramide. Kad zatreba izvlacenje spremljene energije, ploce simultano ispustaju zvuk (odvijanje) i razlika nekoliko reznoantnih melodija ispusta paru na vrhu piramide. A da ima i vruce vode na dnu.

16 godina
online
Re: "Beskonačna" energija?
kiwi_91 kaže...

Zašto ovo ne bi funkcioniralo? Što nisam uzeo u obzir?

Zakon spojenih posuda?
Ako sam dobro shvatio, imao bi u lijevoj cijevi zrak, a u desnoj desetke metara visok stup vode?

veliki pero kaže...

Imam i ja jedan prijedlog crna solarna piramida okruzna vjetrenjacama. 

Je, ali to nije perpetuum mobile, samo akumulacija energije.

16 godina
moderator
online
Re: "Beskonačna" energija?
veliki pero kaže...
Mozda da baksa da objasnis zasto Hr postari ostavljaju ceduljice, umjesto da dostavljaju pakete, pa onda predji na perpetum mobile.

Štede na gorivu. Naime, ceduljice imaju puno manju masu od paketa pa njihov prijevoz zahtijevaja puno manje energije. 

15 godina
online
Re: "Beskonačna" energija?
mbaksa kaže...
kipo kaže...
Ako do sad i nisi imao motivaciju za ovaj projekt, neka ti dodatni poticaj budu upravo ovakve izjave kojima cilj nije pružiti pomoć već samo omalovažavati.

Omalovažavaju li ga kolege ili ga upućuju na reality check?

 

..

- već je autor pitanja sam pobio svoju ideju.. tak da nema ni smisla lamentirati.. no treba usput objasniti pravila igre, teret dokazivanja, logika itd..

 

mbaksa kaže...
.. 
kipo kaže...
Apsolutno sve velike ideje su u začetku bile ismijavane i opisivane kao nemoguće i neizvedive od raznih "znalaca".

Bile su ismijavane i valjane i promašene ideje. What's your point? To što se za neku od rijetkih velikih ideja pokazalo da je više od ideje, da je zapravo stvarnost, da zahtijeva promjenu paradigme, ne znači da se za veliku većinu drugih ideja (da ne kažem gotovo sve druge ideje) ispostavilo da tu nema ničeg.

 

Nadalje, u konkretnom primjeru radi se o svojevrsnom perpetuum mobileu, a ta "velika" ideja nema uporišta u fizici te dosad, kad je god netko tvrdio da ima neki perpetuum mobile izum, svi do jednog su failali u praksi. Svi do jednog. Dakle, da bi uopće krenuli razmatrati neki novi perpetuum mobile, prvo predlagač mora imati konkretnu računicu, bez pogrešaka ili, ako tvrdi da za njegov perpetuum mobile treba neka druga fizika, da može demonstrirati perpetuum mobile. Bez toga, razmatranje je čisto gubljenje vremena.

 

Grandiozne ideje (a perpetuum mobile ili nešto slično definitivno bi spadalo u tako nešto) za koje su uvjereni da su ispravne, ako govorimo o današnjem dobu, na pamet najčešće padaju onima sklonima fantaziji, onima koji ne znaju dovoljno i/ili jednostavno onima koji su grandiozni (tipa - kako se osoba kojoj danas padne na pamet jedna takva grandiozna ideja ne zapita kako tako nešto već nekome drugome nije palo na pamet). I stvarnim vizionarima, kakvi su izrazito rijetki i koji obično spadaju u barem jednu od gornjih kategorija, ali ipak su uspjeli nešto ostvariti. I čak i kad ih smatramo vizionarima, zapravo se nekad postavlja pitanje koliko stvarno jesu vizionari.

 

Recimo slučaj Elona Muska. Na kraju ispada da od svega stvarno vizionarskog jedino takvo njegovo što je postalo stvarnost je električni auto, međutim kakav je to pothvat? Pa nije on "izmislio" električni auto, ne? To je - zamisli - auto, s elektromotorima. Na baterije. Ko mali autići na daljinsko upravljanje.  To je inženjerstvo. On je uspio organizirati ljude koji su razvili električni auto za masovnu proizvodnju i krenuli u masovnu proizvodnju. Ako čitaš što su bivši zaposlenici Neuralinka govorili o Musku onda ti je jasno da je tu on vizionar u smislu da mu je pala na pamet neka ideja i da on sili ljude da ostvare tu ideju, čak i kad ju je (praktički ili za stvarno) nemoguće ostvariti. Ljudi naprave što se može napraviti i onda sve propadne, jer je ideja bila nerealna (na način na koji si ju je "vizionar" zamislio). Misija na Mars - vizionarstvo? A propalo. I zašto sada, zašto to - zar ne bi trebao biti prioritet popraviti stanje na Zemlji umjesto seljenja pa pusti planet? Boring company bolje da ni ne spominjemo. Ispada da se on putem navodnog vizionarstva reklamira, privlači ulagače, lovu da može proizvoditi električne automobile, što ionako već prelazi u mainstream. Bio je prvi koji je uspio uspostaviti masovnu proizvodnju električnih automobila, što je kul, ali s obzirom na njegove grandiozne ideje, na kraju je njegovo vizionarstvo debelo podbacilo. Njegovo vizionarstvo zapravo služi kao instrument za prikupljanje love od ulagača za projekte koji bi ionako u dogledno vrijeme bili ostvareni (ne nužno da bi ih on ostvario). Da nije bilo Muska, možda danas ne bismo imali ovoliko automobila, ali za pet ili deset godina prilično je sigurno da bismo imali. Glavni problem s električnim automobilima bile su baterije. Kako se razvijala tehnologija baterija, tako su se električni automobili približavali stvarnosti. Na kraju krajeva, električni automobil drastično je jednostavniji od automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

 

Sjetimo se druge "vizionarke" - Elizabeth Holmes. Niz testova iz kapljice krvi? To bi bilo fantastično. A posrijedi čista prevara jedne grandiozne, narcisoidne, psihopatske spodobe. Ostaje još samo za vidjeti kolko dugo će biti u reštu.

 

 

Gdje su prave nove velike ideje, umjesto već izlizanog perpetuum mobilea?

 -..musk. .. nije vizionar nego (samo) frontmen, lutka na koncima, država-fondovi koji stoje iza, koji rade ono što inače usa-zakon ne dozvoljava.. pretakanje državnog-poreznog novca u privatne džepove (svoje), tj ujkosem i milijarde koje se negdje moraju ulupati-upumpati pa je ujko to riješio na način da ima 'svoju' front-firmu-marku-brand, tj the-muska, koji je postao simbol vizije, čovac koji može sve, hodati po vodi i pušiti maricu, .. buši rupe, lansira rakete.. čak većina lamera vjeruje da je on nešto izmislio jer ljudi su takvi, površni-naivni, .. čak i tesla-auto ev, nije on 'izmislio' nego došao u fotelju postojeće firme koa ceo.. no većina će reći da je on tvorac tesle.

-tvorac čega? proizvodne trake? nije, to i dalje pripada kao izum fordu-industriji, tj on je i dalje samo frontmen ujke koji ulupa milijarde i izvuče ih, dok su gubitci normalna stvar pa se tako manjak (u odnosu na perperuumobile) ne primjeti, tj neprimjetno se krade ili preusmjerava ogroman državni novac, dok isto to recimo kroz nasu zbog kontrole nije tako lako, kao ni kroz pentagon, jer postoji komisija, kongres itd..

-evo par dana kako su ina-plin pokupili ove naše 'izumitelje'.. koji su u par godina bez prikrivanja skrenuli cca 800-milijarde kuna u svoj džep-račun.. što su mislili? da nitko neće primijetiti? odnosno možda su samo bili pohlepni-škrti i nisu na vrijeme podmazali s desetak milijuna nekog u odgovarajućem nadležnom tijelu recimo uskok ili porezna.. pa tad možda nikad ne bi imali vijest o 'poduzetnicima' i ispadne da je milijarda kuna nešto što se može zagubiti, a usa je x-puta veča-jača, rade to s trilijardama dollara, moraju, mora google i ostali veliki zbog raznih utaja poreza i oaza kao offshore i irelandija.. moraju negdje s tim ogromnim novcem, moraju ga nekako proknjižiti, a to je najbolje u takve projekte kao bušenje rupa i put na mars... dok ev nije najbolji jer tu ipak postoji neko tržište a tad nema beskonačne vreče bez dna, tj netko bi mogao pitati za rezultate?.. za mars neće, barem ne narednih nešto godina... musk je the-faca, the-brend, the-frontmen... teoretski to može biti bilo koja druga osoba, peroperić, no nema takav image, nije musk kao što drugi mobač nije ajfon ili vozilo nije merc.. zašto slika picassa ima cijenu 100m .. jer je to picasso, da je moja slika ne bi vrijedla koliko okviri :) .. čak da je identična slika, jer to je tako, nisam the-ime, nisam the-brand.. a musk je upravo to, ne vizionar osim kad marica da svoje djelovanje :)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice