Papervision3D

poruka: 3
|
čitano: 2.232
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Papervision3D

Dragi kolege.

Tražeći posao preko interneta kao freelancer odlučio sam proširiti svoja znanja jer koliko vidim da se danas jako puno traži od ljudi, tj. traži se da imaju dosta širok spektar znanja iz raznih područja.

Npr. ono što mene konkretno zanima, a to je spajanje 3D-a s flashom. I tako krenuo sam guglati i naišao na brdo raznih aplikacija i tutoriala. Te sam svoje skromne spoznaje odlučio podjeliti s vama, ali također me zanima dali ima tko od kolega s potrebnim znanjem pa da pomogne svima nama u što lakšem svladavanju Flash-a tj. točnije actionscript 3 te povezivanja s Papervision-om.

Pa da krenemo:

Primjer

Sigurno vas zanima kako i na koji način.

Za početak link

Znači Papervision3D je zapravo besplatan flash engine pomoću kojeg možete izraditi sve što vam srce poželi, naravno uz kombiniranje drugih raznih alata.

No trenutno ono što mene zanima je izrada aplikacije za prezentiranje 3D modela kao što sam naveo na primjeru.

Dio do kojeg sam ja uspio uz stvarno jako malo surfanja je rezultirao plodom link (obavezno ozpipajte sve datoteke te pokrenite bacva.swf file)

1. Model je izrađen u 3D Max-u te je exportiran u 3ds file.

2. Taj 3ds file sam importirao u Swift 3D. Razlog tome je što taj program u sebi sadržava fileove Papervision-a 3D te automatski napravi actionscript za pregled 3D modela. Na vama je da model skupa s teksturom exportate kao scenu za papervision.

3. Nakon toga otvorite fla file u Adobe Flash-u te uz pomoć njega napravite swf movie file. I to je zapravo to, vaš model možete pregledavati u flash-u

Znam da se ovo čini jako jednostavnim, no ništa nije tako jednostavno. Zapravo je ako ne želite nekakve dodatne opcije.

No za te dodatne opcije potrebno je poznavanje actionscript-a. Ono što mene točno zanima, a na šta još nisam naišao na netu je kako i šta treba napraviti da ako imam model tipa laptopa/mobitela mogu dodati funkciju otvaranja i zatvaranja istog. Napominjem da ću sigurno naići već negdje dok budem proučavao tutoriale kako riješiti svoj problem, no mene zanima radi što manjeg provođenja vremena za googlom ako se netko od kolega već bavi ovakvim stvarima pa da mi pripomogne pri učenju.

Sam papervision zapravo nije grafička aplikacija, nego gomila kodova koja se ovisno o želji izmjenjuje da bi se dobio željeni rezultat.

Par tutoriala za Papervision3D: link1, link2, link3

Što se samog Swifta 3D tiče to je aplikacija za izradu 3D modela no s dosta ograničenja za razliku od Max-a. Te sam Swift 3D koristio samo radi exporta u scenu za Papervision3D.

Također napominjem kako što se tiče rada u Flashu, nedavno sam prešao osnovni paket tutoriala za isti od Lynde, te nakon uhodavanja imam namjeru krenuti s istim paketom turoriala no za actionscript 3.0.

A pošto mi ovo treba za jedan poslić volio bih prvo to riješiti, iako znam da bez osnova nemogu ništa napraviti i baš iz tog razloga sam otvorio ovu temu pa da kako meni tako i ostalima iskusniji pomognu radi što lakšeg početka.

Sutra ću se potruditi te sve napisano ću prebaciti u slike radi što lakšeg shvačanja.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.12.2009 21:36 (Branimir2412).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Papervision3D

Ako hoces nauciti kako treba odvoji dosta vremena.

Najprije trebas nauciti AS3 (OOP). Za to ti je najbolje da krenes sa laganim internet tutorijalima, Flash helpom te onda nabavis knjigu Essential ActionScript 3.0

Kad si to svladao onda nabavi knjigu Papervision3D Essentials. Naravno google ti je prijatelj kao i flash forumi.

Nema do prave knjige i mnogo eksperimentiranja (ucenje na svoji greskama)

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Papervision3D

@parizer hvala na savjetim, što se knjige tiče budem ju svakako uzeo no prvo ću se zabaviti s video zapisima od Lynde (koji su za mene vrhunski tutoriali) no tu je kao i što sam kažeš internet.

Evo mali tutorial kako napraviti u flash prikazu 3D objekt. Točnije bačvu koju možete skinuti na linku.

1. Trebate imati model s teksturom koji ste izradili u Blenderu, Max-u, Mayi ili drugoj aplikaciji za izradu modela. Taj model je potrebno exportirati u 3ds ekstenziju

2. Model otvorite u Swiftu3D (File/New From 3ds)

3. Da bi na model postavili materijal potrebno je u izborniku otići na setup/materials

4. Nakon trećeg koraka vam se otvori novi prozor u kojem trebate kliknuti na Add Material

5. Tada vam se otovi još jedan prozor u kojem imate padajući izbornik i pri dnu tog izbornika izaberite Bitmap Image te pronađite spremljenu teksturu za model. Kada sve potvrdite zatvorite otvorene prozore

6. Materijal koji ste izabrali nalazi se u donjem desnom kutu pod nazivom koji ste vi odabrali. Mišem jednostavno uhvatite teksturu te je ovdućete iznad 3d modela i pustite lijevu tipku miša.

7. Nakon svih koraka jednostavno odite na File/Export Scene To Papervision3D

Prikaz u slikama

I to je to. Swift je odradio cijeli posao za vas.

Na vama je da odete u folder u kojem ste spremili cijelu scenu te otvorite file u Adobe Flashu koji je spremljen u fla ekstenziji.

Kada vam se scena otvori, sve što se nalazi slobodno možete prebrisati. Te exportati scenu pritiskom kombinacije tipaka Ctrl+enter.

Zatvorite Adobe Flash i odite u folder gdje vam je spremljena cijela scena. Pojavio vam se novi file tj. SWF movie clip.

Sve filove od scene nemojte bristati.

Folderi com i org i svi fileovi koji se nalaze u njima su zapravo Papervision3D kodovi.

File s dae ekstenzijom je zapravo vaš 3D model no u prilagođenom obliku za Papervision3D engine.

Ono što će vas zanimati ako želite nešto novo dodavati je file s ekstenzijom AS naziva ERMain.

Dok u fileu s fla ekstenzijom možete izraditi nekakvu dodatnu animaciju te promjeniti sam izgled kontrolnih gumba.

Također ako želite sve izraditi sami od samog početka u prvom postu pod link1 imate kako skinuti sve potrebne datoteke za Papervision3D.

Isto tako imate jako puno gotovih skripti po internetu. Od 3D flash foto albuma, do raznih igara, web stranica, itd...

EDIT:

Zaboravio sam reči bez obzira koju verziju Swifta3D koristili, kada napravite u Flashu SWF movie clip pojaviti će vam se error, točnije vaš model neće imati teksturu.

Da bi to ispravili odite na link gdje su programeri ispravili tu pogrešku te prikazali kako ispraviti nastali problem.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.12.2009 17:26 (Branimir2412).
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice