Traceroute

poruka: 2
|
čitano: 1.697
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Traceroute
Ekipa pozdrav,

Eo imam jedno ovako pitanje:

Program traceroute vratio je vrijednost 460ms kao vrijeme odziva za 7.cvor. Da li je moguce da je traceroute upit putovao preko geostracionarnog satelita? Pokazite racunski te obrazlozite odgovor. (uputa: geostacionarni sateliti nalaze se na visini od 35 786 km)

Naime, pitanje je sa jednog kolokvija iz Mreža računala, ali mi još nije jasan točan odgovor, hvala svima unaprijed!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Traceroute

mislim da ti je odgovor na to pitanje negativan, tj. da nije moguce imati tako nizak RTT. naime, u idealnom slucaju kada se gleda RTT samo sa satelita na tocku na zemlji koja je recimo direktno ispod samog satelita, RTT ce ti biti cca 240 ms. ako sad uzmes u obzir da su sateliti iskljucivo i samo L2 tocke, dakle, cista transmisija, onda imas situaciju da preko njega signal prelazi. u idealnom slucaju, to bi znacilo onda 2x240 ms, jer sad signal mora otici gore, pa dolje, i onda se opet vratiti gore pa dolje, ako lovis.

npr. tocka A - satelit - tocka B; signal ide od tocke A prema satelitu, sto je 120 ms, pa ide od satelita prema tocki B sto je jos 120 ms; nakon toga se mora vratiti, od tocke B prema satelitu, pa od satelita prema tocki A. naravno, ovo su idealizirane situacije, ali vec u tome se vidi da je to sve skupa 480 milisekundi (ako nisam nesto zaribao), bez da si uopce pribrojao da u cijeloj prici imas jos i 6 drugih tocaka.

valjda nisam fulao puno :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice