Mali ured - umrežavanje

poruka: 22
|
čitano: 12.590
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Mali ured - umrežavanje

Radim u malom obrtu i trenutno imamo dva računala na kojima radi (uskoro će biti i treće i više od toga u bliskoj bdućnosti teško da će ići).

Trenutno imam s oba računala pristup na adsl putem xsada routera. Cilj je nekako unaprijediti tj. stvoriti neku mrežu. Ciljevi i ograničenja su sljedeća:

- sa sva tri računa bi trebalo imati pristup a printer (koji nije mrežni, HP Laserjet 1018)

- poštu sada primamo putem outlooka pa tko prvi pročita njemu ostaje na kompu,želja je da sa svakog kompa u svakom trenutku pošta bude dostupa za čitanje i slanje nove pošte

- kako dosta radimo ponuda i računa u excelu/wordu trebali bi način da se one nalaze na jednom mjestu i budu dostupne sa sva tri računala kako bi se mole bolje pratiti

- i sva tri računala bitrebala imati pristup netu (dva računala su desktop,a treće će biti laptom pa bi mogli spajati ga pomoću wifi il tak nekako).

Znam da će neki reći neka zovemo stručnu firmu da nam dizajnira i izvede mrežu, ali smo trenutno premali obrt za takvu investiciju. Možda u neka bolja vremena bude i za to sredstava.

Unaprijed hvala na savjetima i pomoći.

LP

Drago

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Mali ured - umrežavanje

Pretpostavljam da je najbitnija stavka lova..

Uzmeš switch, npr. dlink 5 port cca 100 kn, mrežne kablove za spojiti pc-e, printer, router cca 100 kn > (ovisno o kablu, dužini, ..). Za printer bi najpolje bilo uzeti ethernet print server, inače mora računalo na koje je spojen printer raditi da bi mogao printati s drugog računala, cca 300 kn >. I to je to od hardware-a.

Ili napravi tri mail adrese/aliasa ili postavi da se čitanjem poruka s servera poruka ne briše, znači svi mogu čitati pisati.

Ako ti je potreban samo prostor za file-ove tipa exel kojem svatko može pristupiti, možeš to riješiti na više načina; jednom računalu share-ati disk/folder, mapirati na ostalima, staviti nas, staviti vajnski hdd na router ako ima ta mogućnost, postaviti jedno računalo za file server.. Svaka od tih mogućnosti ima prednosti i mane.

Evo, sve želje su uslišane. :o)

16 godina
neaktivan
bed kaže...

Pretpostavljam da je najbitnija stavka lova..

Uzmeš switch, npr. dlink 5 port cca 100 kn, mrežne kablove za spojiti pc-e, printer, router cca 100 kn > (ovisno o kablu, dužini, ..). Za printer bi najpolje bilo uzeti ethernet print server, inače mora računalo na koje je spojen printer raditi da bi mogao printati s drugog računala, cca 300 kn >. I to je to od hardware-a.

Ili napravi tri mail adrese/aliasa ili postavi da se čitanjem poruka s servera poruka ne briše, znači svi mogu čitati pisati.

Ako ti je potreban samo prostor za file-ove tipa exel kojem svatko može pristupiti, možeš to riješiti na više načina; jednom računalu share-ati disk/folder, mapirati na ostalima, staviti nas, staviti vajnski hdd na router ako ima ta mogućnost, postaviti jedno računalo za file server.. Svaka od tih mogućnosti ima prednosti i mane.

Evo, sve želje su uslišane. :o)

Šta će mu switch kad su mu već 2 računala uštekana u router, pa mogu viditi jedan drugi. A za 3. kaže da će wirelessom se povezivati.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
17 godina
neaktivan
Mali ured - umrežavanje

Kazes, pristupas preko ASDL-a na net, imas potrebu za umrezavanjem printera, a koliko shvacam i za centralnu pohranu podataka... tvoje rjesenje za ta tri problema lezi u koristenu Siemens Gigaset 763sx modem/routera koji ti ima potporu za usb, kako za pohranu podataka, tako i za spajanje printera, a mislim da ga mozes kao poslovni korisnik dobit besplatno ako se spajas preko T-coma. http://www.t-com.hr/privatni/kzona/kakodonas/tcentri/uredjaji-detaljno.asp?id=103

sto se tice maila, rjesenje mi trenutno nije na pameti, ali sitim se mozda kasnije...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Mali ured - umrežavanje

Vidi... Kako već imaš uštekana računala u router, to znači da se oni vide, tj. vide jedan drugog.

Za mailove, nećeš šta puno moći napraviti. Mail se nemože sinkronizirati da na 3 računala bude u svakom trenutku isti.

Za zajedničke dokumente, napravi folder koji dijeliš na mreži. U taj folder stavljaj svoje dokumente i na 2 računalu ćeš viditi taj folder.

Pisač može dijeliti isto na mreži, tako da možeš printati s drugog računala, premda je na računalo broj 1 uključen printer preko USB-a.

Nemaš nikakvog ulaganja(financijski) osim malo konfiguracije share-anja.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.3.2010 12:52 (Smooth Operator).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mali ured - umrežavanje

Jedno moguce resenje za mail.
Google nudi uslugu za mail, kalendar itd... Postoje besplatna i komercijalna verzija.
Mozete koristiti vas domen i sav mail ce biti smesten na njihove servere pa ima se moze pristupati iz web-browsera(kao gmail) ili podesiti bilo koji e-mail klijent da prima postu. E sad, ono sto mi je palo na pamet, namestiti mail da ide preko google-a a e-mail klijente namestiti da primaju postu preko imap-a... Ako se ne varam, sva posta bi potom trebala biti dostupna na serveru kao i na podesenim klijentima.

At the end of the day it's all about her - Lew Ashby www.nethitchhiker.co.cc
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Vidi... Kako već imaš uštekana računala u router, to znači da se oni vide, tj. vide jedan drugog.

Za mailove, nećeš šta puno moći napraviti. Mail se nemože sinkronizirati da na 3 računala bude u svakom trenutku isti.

Za zajedničke dokumente, napravi folder koji dijeliš na mreži. U taj folder stavljaj svoje dokumente i na 2 računalu ćeš viditi taj folder.

Pisač može dijeliti isto na mreži, tako da možeš printati s drugog računala, premda je na računalo broj 1 uključen printer preko USB-a.

Nemaš nikakvog ulaganja(financijski) osim malo konfiguracije share-anja.

e.. upravo to.

ne trebas nista kupovati. samo malo share printera, share foldera i voila.
a za mail.

ako koristis outlook express ides u tools-accounts-mail-properties i dodjes do prozora na slici. leaves msgs on server for XY days. pazi.. nakon sto prvi account (korisnik na prvom kompu) skine mail.. te ako ovi drugi kompovi ne skinu mail u tom roku, mailovi ce biti izbrisani sa servera i ovi to vise nece moci skinuti. pri tome moras uzeti u obzir i velicinu inboxa koju ti internet provider daje - da ga ne pretrpas pa vise neces moci dobivati nove poruke dok ove ne obrises .

Outlook express Outlook express
Freedom, morality, and the human dignity of the individual consists precisely in this; that he does good not because he is forced to do so, but because he freely conceives it, wants it and loves it.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.3.2010 13:34 (Littlemanbeingerased).
15 godina
neaktivan

Hvala na savjetima. Baš su zvali iz t-com da imamo pravo na neki novi router jer nam je izašao sadašnji ugovor (taj bi trebao imati wifi što sadašnji nema). Idući tjedan odem da vidim što nude i onda ću krenuti s "umrežavanjem".

Još jednom hvala na savjetima, ali očekute me s još pitanja Cool.

16 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Šta će mu switch kad su mu već 2 računala uštekana u router, pa mogu viditi jedan drugi. A za 3. kaže da će wirelessom se povezivati.

Jbg., nisam vidio da je ovaj treći wireless, a i htio je čovjek unaprijediti mrežu..

dragonfly kaže...

Baš su zvali iz t-com da imamo pravo na neki novi router jer nam je izašao sadašnji ugovor (taj bi trebao imati wifi što sadašnji nema).

Pogledaj Gigaset 763, taj imaju u ponudi. A spomenuti ima usb port na kojeg možeš uštekati printer, tj. tada to postaje mrežni printer ili externi hdd, na kojemu čak možeš jednostavno postaviti web i ftp server (klikom miša). Što znači da bi mogao riješiti jednim udarcem sve muhe, a 0 kn. Jedino ne znam da li mogu disk i printer raditi u isto vrijeme uz neki usb hub, jer je samo jedan usb port na ruteru. Disk, web, ftp server sam probao, radi; printer nisam probao na tom ruteru.

16 godina
neaktivan

zasto za mailove nebi koristio imap protokol?

Personal Geek Blog - http://www.winblogs.net
15 godina
neaktivan
wifi kaže...

Kazes, pristupas preko ASDL-a na net, imas potrebu za umrezavanjem printera, a koliko shvacam i za centralnu pohranu podataka... tvoje rjesenje za ta tri problema lezi u koristenu Siemens Gigaset 763sx modem/routera koji ti ima potporu za usb, kako za pohranu podataka, tako i za spajanje printera, a mislim da ga mozes kao poslovni korisnik dobit besplatno ako se spajas preko T-coma. http://www.t-com.hr/privatni/kzona/kakodonas/tcentri/uredjaji-detaljno.asp?id=103

sto se tice maila, rjesenje mi trenutno nije na pameti, ali sitim se mozda kasnije...

Da li bi se s Speedtouchom (onoga kojega je svojevremeno davao t-com u paketu) dalo složiti kombinacija kao s gore navedenim Simensom? Imam negdje taj speedtouch pa bih pokušao.

Koliko se sjećam speedtoch ima USB priključak.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 10:19 (dragonfly).
17 godina
Mali ured - umrežavanje

Zica je zica... kupi neki dlinkov switch i postekaj sve u njega, wireless pokusavaj izbjec koliko mozes u uredu.

Sta se tice sinkronizacije mailova... IMAP... jednostavno... ne skidaj mailove preko pop3 nego se spajaj na mailserver preko IMAP-a.

Ako nemas velik mailbox onda se ipak spajaj preko POP3-a, ali ukljuci u mail klijentu da ostavlja kopiju maila na serveru par dana... a sto se tice slanja mailova (da svi vidite svaciju korespondenciju) saljite si mailove putem BCC-a.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mial sam riješioprema preporuci Littlemanbeingerased i sada testiram navedene postavke. Još ostaje djeljenje podataka i printera Namigiva

17 godina
neaktivan
dragonfly kaže...

Da li bi se s Speedtouchom (onoga kojega je svojevremeno davao t-com u paketu) dalo složiti kombinacija kao s gore navedenim Simensom? Imam negdje taj speedtouch pa bih pokušao.

Koliko se sjećam speedtoch ima USB priključak.

Ne, jer taj USB sluzi za spojit se na komp, ukoliko komp nema mreznu karticu... mozes kao poslovni korisnik promijenit router na taj siemensov ako se ne varam mukte... a on ima oboje file i print server...

15 godina
neaktivan

Što kažete na programe tipa DropBox i slične? To bi možda bilo rješenje za ured od bilokuda.

15 godina
neaktivan

Instalirao sam dropbox (jednostavno da jednostavnije ne može biti) na dva kompa i za sada radi super. Jedino što mi malo više pravi problema na starijem kompu jer traži dosta radne memorije (na novijim kompovima s 2Gb i više sigurno neće biti problema).

Još ostalo da rješim printer. Smijeh

17 godina
Mali ured - umrežavanje
Vidi da li mozes konfigurisati IMAP mail protokol mjesto POPa.
Tada svi fajlovi ostaju na serveru bez obzira koliko klijenata ima.
Danas kada postajem pionir ...
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Mali ured - umrežavanje

Samo je problem ako ima intezivno mailanje, a mailbox je mali...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
Mali ured - umrežavanje

Onda možda automatski forward maila s poslovne adrese na Gmail, pa Gmail na IMAP? Za Word i Excel valjda dovoljno...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 16:14 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
17 godina
Mali ured - umrežavanje

Nekim nasim klijentima je malo i 5GB inboxa, bas radi shareanja dokumenata preko maila (zasto to rade pitaj boga)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
učionica- hmail server
hmail server konfiguracija

Pozdrav!

Trebao bih pomoć oko konfiguriranja gore navedenog mail servera(open source) za win platformu. Koristio bi ga kao intranet mail server u učionici u kojoj je 21 računalo povezano u mrežu i ima pristup internetu .Ruter odrađuje posao oko dodjeljivanja adresa računalima u mreži. Sva računala pogonjena su win xp-om prof. Mene zanima kako konfigurirati računalo koje će "glumiti" server za hmail server. Pokušao sam konfigurirati hmail server- odrediti domenu, upisati "račune", itd- sljedeći upute preko tutoriala na Youtubeu.Prilikom testiranja stalno se pojavljvala greška s MX zapisima. Da li bi bio netko voljan uskočiti u pomoć?

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
Mali ured - umrežavanje

reci mi tocno sto si napravio? Si dignuo mySQL server? Si konektirao hMail na njega? Instalacija sama po sebi je jednostavna? Jel imas MX Recorde na nekom dns-u koji pokazuje prema IP adresi tvog servera?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice