Server ili PC?

poruka: 7
|
čitano: 2.060
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Server ili PC?

Pozdrav, imam više računara sa instaliranim xp sistemom, na računarima su instalirane skripte koje izvršavaju određene zadatke, uglavnom ne zahtjevaju puno resursa 1 GB rama je sasvim dovoljan, skripte moraju da budu na xp-u.

Sad mi je potrebno 20 - 30 XP-ova, imam dvije opcije: 

1. Kupovina servera  hp-dl585 (4 CPU 2.89 Ghz  4 X 4 X 2.89, 64 GB DDR2 RAM, 12 USB ports, 2 VGA ports) - cijena 2600 kuna

2. Kupovina 20 PC (CPU 2.0 Ghz, 1 GB RAM) - cijena 2600 kuna

Mislim da je najbolje da uzmem server, ipak bi volio čuti vaša mišljenja - savjete, prije kupovine.

Takođe potrošnja električne energije kod servera je dosta manja u odnosu na 20 računara.

Da li je izvodivo instaliranje minimalno 20 XP-ova (na windows 2008 server sistem) na ovakav server da sve radi bez problema?

Planiro sam da uzmem 2 USB Huba sa 10 portova i spojim na njih 20 WIFI mini kartica koje će se konektovat na router, router je dosta kvalitetan i mislim da će moći raditi bez problema  (TP-Link TD-W8980 Wireless 600M N DSL-Modem Router (300Mbps, 2x USB 2.0)), da li je izvodivo spajanje kartica preko usb huba?

Svaki savjet je dobro došao.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 22:02 (qwertzii).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Server ili PC?

Proliant server 2600kn? Gdje to ima da i ja kupim :-)

20 virtual machinea možeš pokrenuti i na nekoliko dobrih PCa.

11 godina
neaktivan
Server ili PC?

Evo primjer, kupovina više dobrih računara bi bila skuplja opcija od kupovine ovakvog servera. Naravno ne planiram uzimati preko ebay-a naveo sam samo primjer. 

0 0 hvala 0
15 godina

ta 4 opterona imaju ukupne performanse kao moderni i5, a troše 10tak puta više struje. Mislim da su ti za 20 VMa dovoljna 2 dobra PCa, računaj cca 5000kn svaki. Ovaj server ti je nedovoljan i dugoročno neisplativ.

11 godina
neaktivan
Server ili PC?

Radi se o sljedećim procesorima: 

1. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

2. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

3. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

4. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

Ukoliko ne griješim jedan ovakav procesor može pokrenuti bez problema 7 XP sistema, to znači ukupno 28 sistema. Što bi po meni bilo puno isplativije nego kupiti 2 PC-a po 5000 kuna.

0 0 hvala 0
15 godina
qwertzii kaže...

Radi se o sljedećim procesorima: 

1. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

2. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

3. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

4. AMD  2.70 GHz 6 MB Cache / 4 jezgre

Ukoliko ne griješim jedan ovakav procesor može pokrenuti bez problema 7 XP sistema, to znači ukupno 28 sistema. Što bi po meni bilo puno isplativije nego kupiti 2 PC-a po 5000 kuna.

možeš ti svašta pokrenuti, ali očekuj brzinu žalve s Galapgosa na samrti.

Kao što već rekoh ta 4 opterona (iz 2009.! ) zajedno imaju performanse jednake jednom novom i5. Možda niti to.

11 godina
neaktivan
Server ili PC?

Hvala na savjetima, dobro ću razmislit šta uzeti.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice