Punjač baterija

poruka: 17
|
čitano: 12.299
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Punjač baterija

Kupio sam Sanyo punjač MQNO4 sa 4 baterije Sanyo 2700mha(komplet)  i utvrdio sam da koliko god pokušavo puniti baterije fotić jednostavno ne želi raditi.

Naknadno sam na internetu pronašao da taj punjač realno puni do 2100mha. Koji bi mi punjač preporučili za punjenje ovih čudesa od 2700mha?

Sada sam u navedeni punjač stavio Vartu od 2100mha i fotić radi već dva dana.  

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Punjač baterija

Ovo je čudno (tj. izgleda da baterije nisu ispravne).

Punjač bi trebao normalno napuniti baterije; možda ne potpuno (ako je punjenje unutar punjača limitirano timerom), ali svakako bi trebale raditi.

Inače, ne znam što preporučiti, ako uzimaš potpuno automatizirane (brze) punjače, cijena im je visoka, a "spori" obično ne pune svaki do kraja takav tip baterija (treba puniti 14 sati strujom 270 mA za baterije kapaciteta 2700 mAh).

KaeR
16 godina

Koliki je napon eneloop baterija?

Možda mene šibaju 1.2v baterije,a fotić traži više.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 13:59 (filip1).
16 godina
Punjač baterija

Sany baterije nevrijede nizasta

kupio u vemila sanyo baterije za mis,izdrze najvise 1 dan

dok duracellove nikako dase potrose

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Onda ću koristiti ove Varta baterije koje makar mogu stajati u aparatu nekoliko dana, a sanyo napunim i već sutra mi pokazuje da su prazne.

Da li mi može praviti probleme što mi baterije i punjač nisu od iste firme?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 14:12 (filip1).
17 godina
filip1 kaže...

Onda ću koristiti ove Varta baterije koje makar mogu stajati u aparatu nekoliko dana, a sanyo napunim i već sutra mi pokazuje da su prazne.

Da li mi može praviti probleme što mi baterije i punjač nisu od iste firme?

Nikakve veze nema proizvođač, bitan je samo način punjenja (tj. struja i vrijeme punjenja).

Isto tako, 1.2 V je standardan napon NiMH baterija, znači sve bi trebale raditi.

Očito su ove 2700 mAh od Sanya loše, ja imam 1700 mAh Sanyo već cca 3 godine i još uredno rade u fotoaparatu (nakon barem stotinjak ciklusa punjenja).

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 14:15 (KaeR).
17 godina
neaktivan
Ne bi se dao kladit da je u samim Sanyo baterijama problem.

Doma imam samo Sanyo punjive baterije, i uvijek se trudim kupiti baš Sanyo. Do sada su mi se pokazale najboljima.

Prije je nešto sa samim punjačem.
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
17 godina
filip1 kaže...

Kupio sam Sanyo punjač MQNO4 sa 4 baterije Sanyo 2700mha(komplet)  i utvrdio sam da koliko god pokušavo puniti baterije fotić jednostavno ne želi raditi.

Naknadno sam na internetu pronašao da taj punjač realno puni do 2100mha. Koji bi mi punjač preporučili za punjenje ovih čudesa od 2700mha?

Sada sam u navedeni punjač stavio Vartu od 2100mha i fotić radi već dva dana.  

isti punjač i iste baterije (zapravo isti komplet) sam kupio u vemilu prije 2 godine..

2 baterije izdrže barem 120 okidanja digitalcem.. ne znam, ja mislim da je to dobro.. to ak stoje u fotiću par dana bez korištenja i gube kapacitet (to mi se događa) tu ne mogu ništa Mršti se

16 godina
neaktivan
Punjač baterija

Preporuka za eneloop. Imam dva paketa po četiri komada od 2000 mAh - 4 u aparatu i 4 u torbici kao rezerva, tako da mi se nije dogodilo da ponestane energije prilikom slikanja (jednom prilikom je rezerva stajala u torbici dva mjeseca - kada sam ih stavio u aparat, pokazao je 5,1 V, što znači da su bile gotovo pune). Prije sam koristio 2500 mAh NiMH baterije, te se događalo da bi nakon 30 okinutih slika i dva tjedna stajanja na polici, aparat uspio okinuti još desetak slika prije javljanja da je prazan.

Eneloop baterije imaju nisku struju samopražnjenja. Dok klasične NiMH baterije izgube značajan dio energije zbog samopražnjenja, kod eneloopa nakon što razina energije padne ispod 75%, gotovo da se i ne prazne. Sanyo ih puni u tvornici na oko 80%, tako da u trgovinama se nalaze već napunjene baterije, a prema jednom testu nakon 11 mjeseci ležanja na polici, baterija je imala 73% energije. Zbog toga su, za povremeno slikanje, eneloop baterije odlične. Ako često okidaš više stotina slika odjednom, veći kapacitet klasičnih NiMH baterija je prednost, dok ako slikaš par desetaka, zatim pauziraš tjedan dana, pa opet par desetaka (...), eneloop je bolji izbor.

Što se tiče napona, moj Canon S5IS mjeri 5,3 V kada su baterije pune, a gasi se kada napon padne ispod 4,55 - 4,6 V (prazne baterije). Većinu ciklusa napon je između 4,8 i 4,9 V.

Sanyo (prema mnogima) radi najbolje baterije, ali punjači su im loši - sa drugim paketom eneloop baterija sam kupio i punjač (deset kuna više u odnosu na paket bez punjača) te sam se iznenadio kada sam vidio da se radi o sporom punjaču bez mikroprocesorske kontrole i timera.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 14:46 (hrx).

0 0 hvala 0
16 godina

Moje ne drže niti nekoliko desetaka okidanja. Jednom sam pokušao dva puta napuniti iste baterije i opalio sam 200 snimaka, ali sam nakon svakih nekoliko snimaka morao otvoriti i zatvoriti poklopac baterije i tako bi mi fotić ponovno pokazao da su baterije pune. kada napunim ove od 2700mha i slikam nekoliko slika baterije su sljedećeg dana ujutro prazne(jedva jedan dan).Znači da moram opaliti seriju od nekoliko stotina fotografija ,a to mi je glupo u slučaju da mi treba nekoliko slika.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 15:27 (filip1).
16 godina

Koje Eneloop bi bile dobre za moj punjač(kapacitet) s obzirom da sam uz njega dobio nimh 2700mha?

Još ću testirati ove Varta baterije pa ako one rade onda je punjač ok.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 15:28 (filip1).
16 godina
neaktivan
Punjač baterija

Eneloop baterije dolaze u dvije veličine AA (2000 mAh) i AAA (800 mAh) i se mogu koristiti sa bilo kojim punjačem (Sanyo savjetuje korištenje sporih punjača). Pred par godina kupio sam punjač i 4 2500 mAh baterije od Tecxusa - punjač radi bez problema sa eneloop baterijama.

Eneloop baterije sam kupio, nakon pomnog istraživanja (najbolje akumulatorske baterije rade Varta i Sanyo), kada sam primijetio da mogu ispucati 20-tak slika prije nego što aparat javi da su baterije prazne (jasan znak da je dosegnut broj ciklusa koji baterije mogu podnijeti). Budući da ne slikam tristotinjak slika u par sati, eneloop sa manjom strujom samopražnjenja su se činile kao idealan izbor (usprkos 500 mAh manjem kapacitetu), što se i pokazalo u praksi.

Eneloop baterije su Sanyov brand, a ovakav tip općenito se navodi kao ready-to-use baterije. U Vemilu eneloop paket od 4 komada košta 121 kn, dok paket sa 4 Tecxusove ready-to-use košta 109 kn. Tecxus ima i Quickflash ready-to-use baterije namijenjene za fotoaparate - obećavaju brže punjenje blica (vjerojatno su u stanju dati veću struju) - ali ih nisam vidio na cjenicima kod nas. I u Merkuru sam vidio ready-to-use baterije, ali se ne sjećam imena proizvođača.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 0
16 godina

Vartine baterije mi drže već četiri dana uz povremeno slikanje(10 i više slika na dan).

Planiram si kupiti još jedan par.

16 godina
neaktivan
Punjač baterija

Jel probao netko puniti Sanyo eneloop sa GP punjačem i da li je to uopće pametno?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zdravko kaže...

Jel probao netko puniti Sanyo eneloop sa GP punjačem i da li je to uopće pametno?

???

17 godina

Vidim da nitko ne odgovara, pa onda ovako: nema razloga zašto se ne bi smjelo puniti baterije različitog proizvođača, bitna je samo struja i vrijeme punjenja, npr. ako je kapacitet baterija 2000 mAh, a struja punjenja npr. 250 mA, tada trebaš puniti 2000/250*1.4=11,2 sati i neće biti nikakvih problema; naravno, u proračun uzmi stvaran kapacitet svojih baterija i struju punjača koji imaš.

KaeR
17 godina
KaeR kaže...

Vidim da nitko ne odgovara, pa onda ovako: nema razloga zašto se ne bi smjelo puniti baterije različitog proizvođača, bitna je samo struja i vrijeme punjenja, npr. ako je kapacitet baterija 2000 mAh, a struja punjenja npr. 250 mA, tada trebaš puniti 2000/250*1.4=11,2 sati i neće biti nikakvih problema; naravno, u proračun uzmi stvaran kapacitet svojih baterija i struju punjača koji imaš.

Ja imam neki Uniross punjač, star je 10tak godina i radi ispravno, ali sam primjetio da mi ne puni baterije skroz (jer su većeg kapaciteta od originala koje sam dobio s njim), nisam iskreno previše ni davao tome pozornosti do sad.

Punjač ima timer i mogu staviti da puni 6 ili 9 sati (piše otprilike, dakle po mojim proračunima to je nešto malo duže), ja sve baterije punim na 9h. S njim su u paketu došle baterije od 2000mAh i prema ovoj tvojoj formuli to je tu negdje znači za punjenje 2000mAh baterije.

Na deklaraciji piše ovako:

Input: 220-240V 50/60Hz 12W

Output:

AA 2x 2.8V 285-320Ma 0.896VA

AAA 2x2.8V 115-130mA 0.364VA

E sad mene zanima dali se ta tvoja formula odnosi i na moj punjač, pretpostavljam da je ovih 1.4 voltaža punjenja i da je to ovih 2.8/2 s moje deklaracije.

Sad ne znam koju vrijednost da uzmem za ovih 285-320, al ajde uzet ću neku srednju, recimo 300mA.

Znači po tvojoj formuli to je 2000/300*1.4 = 9.3h za punjenje 2000mAh baterija što odgovara mom punjaču i original baterijama.

Sad mene zanima mogu li ja na taj punjač normalno puniti ove baterije:

http://www.protis.hr/products/details/baterija-panasonic-eneloop-bk3mcce4be-tip-aa-punjive-4kom/88426

Kapacitet je 1900 mAh, a glupo mi je kupovati njihov punjač ako je i ovaj moj dobar za to.

Nadalje me zanima mogu li puniti na taj punjač i baterije od recimo 2600-2700 mAh na način da kad se timer ugasi da ištekam i uštekam ponovno i punim još određen broj sati koliko fali. U tom slučaju me brine da ako ne budem doma kad treba isključiti punjač da ne prepunim i ne uništim baterije, dali se to može desiti?

Ove baterije su mi zanimljive iz razloga jer ih koristim za malo jače svijetlo za bicikl, a nekad ga i ne koristim mjesecima, a nekad ga potrošim u jednoj večeri, tako da mi je puno bolje da se baterije ne prazne same previše. Kapacitet nije toliko bitan jer planiram držati i u torbici na biciklu rezervne.

Dakle ono što me najviše zanima je dali moram kupovati novi punjač ili je ovaj moj u redu?

edit. malo sam proučavao, i vidim da onih 1.4V nije voltaža punjenja, nego postotak energije koja nije utrošena na punjenje baterije. ako sam u pravu??? koliko vidim to se kreće 30-40%...

Daku postoje kakvi punjači koji sami prate napunjenost baterije i prema tome pune te se gase kad napune bateriju? Može neka preporuka toga, a da nije preskupo?

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 22:42 (lllnuclearlll).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice