Intel platforma postala neisplativa.

poruka: 11
|
čitano: 1.140
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pošto sam maloprije gledao procesore i matične ploče, na raznim stranicama poput Linksa, ADMa i Protisa, vidio sam da su Intelovi procesori poskupili i previše s obzirom na cijenu prije par mjeseci te im u isplativosti i cijeni AMD može konkurirati.

Uzmimo za primjer Intelov i5 750 koji je, jako se dobro sjećam, koštao 1400kn, a sada je dosegao cijenu od preko 1600kn.

Uzeo sam za primjer ADM koji je jedan od najjeftinijih trgovina hardwareom, dok je sada AMDov 6-jezgreni 1055T skuplji od Intela za bijednih 20 kuna. Sada će doći oni koji će kazati, da neke igre ne mogu iskoristiti sve jezgre AMDa, no radi se o aplikacijama koje sam mislio uzeti za primjer, kod kojih je bitno imati više jezgara, jer one to podržavaju.

Sada matične. Teško da ćete naći neku dobru matičnu od Intela koja nije ispod 1000kn, ako želite veće performanse u OCu, a čisti primjer te minimala za takvo što je po mome mišljenju Gigabyte P55A-UD3, te time ispada da za kupnju jedne od boljih Intel konfiguracija treba dati više novca ako želite nešto kvaliteno nego za neku AMD ploču koja je kud i kamo bolja u performansama te daje sigurno bolje rezultate u OCu, a čisti primjer od novijih je svakako ASRock 880G Extreme3. Sam imam M3A770DE koju smatram kao jako dobru te pogodnu za neki manji OC. Valja napomenuti da je plus kod matičnih sa AM2+ čipsetom to da oni što planiraju nadograditi računalo mogu ubaciti i procesor namjenjen AM3 čipsetu.

Evo i primjera nekih bolje matične od AMDa i Intela:

Intel i5-750 + P55A-UD3 =2684kn

AMD Phenom II X6 1055T + ASRock 880G Extreme3 = 2535kn (tih 100kn odete popijete piće sa prijateljima)

AMD Phenom II X4 955 + ASRrock 880G Extreme3 = 2169kn

I još uzmimo u obzir jeftnija riješenja gdje je AMD apsolutni pobjednik.

BEZ FLEJMANJA MOLIM!!!

Zaključak - Intel i dalje vodi bolesnu politiku (osim ako nije do naših poslodavaca) te da je AMD uloženo-dobiveno najbolji izbor.

MSN: ivan_babic_95@hotmail.com - E-Mail: ivan.stoposto@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 20:29 (4ucker).
Moj PC  
10 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Intel platforma postala neisplativa.
Koja je poanta ove teme? Tek sad ce pocet trollanje, pa svi znamo kakva je situacija s cijenama intelovih proizvoda.. Isto kao da otvorim temu fermi je neisplativ. Vidim da ti je dosadno :)
16 godina
neaktivan
puls4R kaže...
Koja je poanta ove teme? Tek sad ce pocet trollanje, pa svi znamo kakva je situacija s cijenama intelovih proizvoda.. Isto kao da otvorim temu fermi je neisplativ. Vidim da ti je dosadno :)

Ako počne trollanje, zna se, ima tipka prijavi i za takve poruke.

Otvorena je zato da vide oni što kupuju konfiguracije da se više isplati AMD, ili pak da vide svi koji dosad nisu zamjetili.

15 godina
neaktivan

AMD Phenom II X4 955 + ASRrock 880G Extreme3 = 2169kn (ako uspije otklj. dvije jezgre i imate punokrvni šestojezgraš)

Tu ne možeš ništa otključavat jer je 955 četverojezgreni procesor tako izrezan sa wafera, ali i bez otključavanja ova kombinacija je jako dobra

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.6.2010 20:37 (bruno11).

2 1 hvala 0
16 godina

Pa Intel je uvijek bio skuplji od AMD-a.

Gledaj,1090T košta 2400 kn,i7 860 koji je njegov konkurent košta 2200 kn.

Ako si gledao testove u Bugu,jedino u čemu se 1090T može" pohvaliti "da je bolji od Intelovog procesora je igra DiRT 2,Cinebench i Handbrake 64.

Znači,od 6 aplikacija i 3 igre(9 sveukupno),AMD-ov proc pobjeđuje u samo 3 testa.

Ja tek tu vidim neisplativost AMD-a.

Logično je da će recimo neki i7 965 doći mnogo više od najjačeg AMD-ovog,kad je neuspredivo bolji od njega.

Ovo što pričam vrijedi samo za Thubane.Phenomi II x4 su mnogo isplativiji.

Što se tiče Intelovih ploča tu se slažem.

Ne možeš naći neki socket 1366 ispod 1000 kn nikako.

Još ako želiš clockati tu trebaš barem 1500 kn iskeširati.

AMD-ovu ploču sa soutbridgeom SB850 i northbridgem 890FX nabaviš za cca.900 kn.

Lijepo se da s njome clockati i unlockati jezgre.

Na kraju ću samo reći da su Thubani totalno neisplativi,da im cijena padne za cca.300 kn već bi se o njima dalo razmišljati.

Više sam očekivao od njih.

Ostali su na istoj arhitekturi,samo su je usavršili,malo nabrijali takt i ostavili TDP na 125 W.

Ako se već mora uzet neki AMD-ov "high-end"onda se uzme x4 965,clocka se na 3,8+ i vozi.

Death has a thousand faces,evil only one.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
puls4R kaže...

ma ste si ti javljas?

po forumu pišeš laži da si kupio neke jake kartice i onda šalješ razne rezultate.. pokri se ušima

@Topic

Po meni svakako AMD uloženo-dobiveno je odlican omjer. Intel je skuplji, ima vece cijene samo jer je kao "malo bolje ime". Zbog toga oni dizu cijene.

AMD je kvalitetan i pristupačan

15 godina
neaktivan
wrathchild kaže...
puls4R kaže...

ma ste si ti javljas?

po forumu pišeš laži da si kupio neke jake kartice i onda šalješ razne rezultate.. pokri se ušima

@Topic

Po meni svakako AMD uloženo-dobiveno je odlican omjer. Intel je skuplji, ima vece cijene samo jer je kao "malo bolje ime". Zbog toga oni dizu cijene.

AMD je kvalitetan i pristupačan

Da, ubacio sam tocne rezultate sa pravog benchanja, a slike su fake, i nemam karticu.. I dobio sam svoj zuti karton.

15 godina
odjavljen

Da, ima pravo otvarač teme. Phenom II X6 je isplativij medu Core i5 modelom. Core i7 nekako konkurira, al meni se nekako vise svida Phenom II X6.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Weky kaže...

Da, ima pravo otvarač teme. Phenom II X6 je isplativij medu Core i5 modelom. Core i7 nekako konkurira, al meni se nekako vise svida Phenom II X6.

Da, konkurira pri kupnji 1090T procesora, naprijmjer i7 930, jeftiniji je, ali opet, problem je cijena matičnih ploča.

17 godina

Možda kao još jedan plus da se doda kompatibilnost novih AMD procesora X4 sa starijim čipsetima i AM2+ socketima i X6 sa nekim matičnim pločama. Ovo je veoma zgodno za one koji trebaju praviti nadogradnju mašine, a ne moraju sve živo mjenjati.

Ne sviđa mi se kod Intela što ima dva nova socketa. Nisam fan niti jedne firme, imao sam 4 platforme (2 po svaki) i ovo je neko mišljenje što se tiče isplativosti. 

Radio, ne radio, svira radio!
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
boxer kaže...

Možda kao još jedan plus da se doda kompatibilnost novih AMD procesora X4 sa starijim čipsetima i AM2+ socketima i X6 sa nekim matičnim pločama. Ovo je veoma zgodno za one koji trebaju praviti nadogradnju mašine, a ne moraju sve živo mjenjati.

Ne sviđa mi se kod Intela što ima dva nova socketa. Nisam fan niti jedne firme, imao sam 4 platforme (2 po svaki) i ovo je neko mišljenje što se tiče isplativosti. 

Ovo tvoje je jako zanimljivo, a zaboravio sam dodati u svoj post, stoga ću sada editirati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice