Ja moram da kažem da nisam posebno zadovoljan Lumijom 640 (dual sim, ne LTE):
Ekran malo zafrkava, ponekad je poprilično neosetljiv i povremeno (3 puta do sada), kada se ekran probudi iz standby-ja, neka boja bude jako izražena (što se do sada rešavalo sa dva pritiska na power dugme). Koliko sam video na netu, oba problema su uobičajena.
Ponekad neće da se spoji na WiFi mreže (bilo otvorene, bilo zaključane, ali sa od ranije unetom ispravnom šifrom) iako ih uredno vidi. Nakon što se restartuje kompletan telefon, odmah se spoji. Ni ovo, izgleda, nije neuobičajeno.
Povremeno se dobija utisak nedorađenosti softwarea. Na primer, nema swipe unos ni rečnik za naše jezike; kada se unosi broj u dialer, ne radi automatski quick search kroz imenik; ugrađeni mail klijent ima iritantan bug: kada mi stigne više od jednog maila i otvorim prvi, ponekad mi ne daje nikakve opcije za izlazak iz njega (ni prelazak na sledeći/prethodni mail, ni u inbox), već samo mogu pritisnuti 'back' dugme, koje me izbaci iz aplikacije. Sve ovo je navodno ispravljeno u W10P, W10P navodno samo što nije, ali sudeći po komentarima ljudi u Insider programu, zapravo je daleko od spremnog za prime time.
Kvalitet aplikacija, naročito besplatnih, nije bolji nego na Androidu, samo je manji izbor. Čak su neke aplikacije koje postoje na obe platforme lošije izvedene na WP (npr Opera Mini, a i Viber mi je mušičaviji).
Sve u svemu, uređaj je lep, zavodljivo lep. Nije s**nje. Zvuk kod razgovora je dobar, IE je solidan browser, kamera je pristojna za telefon ove cene, GPS funkcioniše dosta dobro, ekran je lep, živ, osnovni dizajn OS-a mi se sviđa, uglavnom ništa nije komplikovano (iako nisu sva rešenja intuitivna). Međutim, imao sam "kineza" sličnih karakteristika (quad core A7, 1GB RAM, 720p ekran) sa Androidom 4.2 pre L640 i, sveukupno, bolje je funkcionisao i platforma je mnogo bogatija.

Osim toga, MS se ne bavi smartphoneovima od juče, naprotiv, u tom poslu je mnogo duže od Applea i Googlea i Windows platforma, iako nije bila tako popularna kao Symbian, je ipak bila solidno poštovana i imala je vrlo lepih i cenjenih uređaja (npr HTC TyTn II). MS ovo trenutno odeljenje za smartphoneove je kombinacija MS-ovog poprilično dugačkog iskustva na softverskoj strani i Nokijinog na hardverskoj, i nikako se ne mogu smatrati početnicima.