Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 40.044
|
čitano: 12.525.745
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Pomoć pri odabiru mobitela
Ju je je? Je ju je!
2 godine
neaktivan

A nemam pojma, xiaomija je mali milijun, pola ih je smece pa se uopce ne snalazim u njima. Po vama bolji izbor od navedenih? 

Ako nije problem nekako poredati 3-4 prijedloga izmedu 150 i 300 eura, jer budem kupovala jedan na dnu i jedan na vrhu raspona, a opet da bude najbolje iz tog uskog ranga 😀 znam,  mala cifra, ali je za stariju osobu jeftiniji pa ne zeli u trosak.

11 godina
mman62 kaže...

Kakva su vam iskustva sa kupnjom rabljenih ili neotvorenih mobitela preko njuška? Gledam si S23 i vidim razno razne zalagaonice i švercere pa mi nije jasno kako daju neraspakirane kupljene kod operatera za tu cijenu, di je caka? Netko valjda mora platiti pretplatu a što ako ne plati?

Ako ne plati ide mu ovrha, taj dio tebe ne zanima.

Ova tema je sto puta prozvakana.

opcija 1) neko ima firmu, produzi 10 brojeva, ide mu racun u trosak, proda mobitele za cash i svi su na dobitku.

opcija 2) Mate Mati' ima registraciju auta i malome od tetke krizmu. Proda mob koji je uzea na pretplatu, dobije registraciju i krizmu na rate.

Ugl ukoliko imas racun uz mob nemas greske.

Eventualno pripazi da ne uzimas od nekog tek napravljenog profila.

17 godina
Muscaria kaže...

Pozdrav, moze prijedlozi do 300 eura, dobra baterija, neki ok procesor s minimalno 128 gb/4 gb, ok kamera, neka pouzdanost u radu, ok hvatanje signala i podrsci za bar 3 g... uvjet je da je dostupno u ducanima u Zgu ili u dostavi za max 3 dana. 

Gledala sam motorolu g72

Motorolu g53

Xiaomi redmi 12c

Mozda jos neki prijedlog? 

Pretpostavljam da je motorola g72 najbolja, no ako gledam sto jeftinije, ima li kakav izbor ovakvih karakteristika do 1500 kn?

Ako ti ne treba podrška za 5G ( a pretpostavljam da ne treba jer ni G72 i 12c koji su izboru nemaju podršku za 5G mreže) onda nemoj gledati dalje od Motorole G52.

Zaslon: 6.6'' AMOLED / 90 Hz / 2400 x 1080 px / 402ppi
Chipset: Qualcomm Snapdragon 680 4G

4/128, 5000 mAh baterija uz 30W punjenje

I najbitnije od svega, trenutno je u Linksu na popustu pa je cijena sa 240 spuštena na 160 EUR

Smartphone MOTOROLA Moto G52, 6.6", - 010.301.021 - Links

Već je bio na sličnom popustu početkom godine i ja sam sebi uzeo jedan jer sam razbio svoj stari telefon. Htio sam ga koristiti neko vrijeme za prvu ruku dok ne vidim šta ću uzeti kasnije, ali telefon me je oduševio tako da ću ga nastaviti koristiti.

Kamera je prilično dobra, pogotovo ako se koristi Google aplikacija kamere, baterija se napuni od 0 do 100% za mrvicu preko 1h, a displej je odličan. Telefon je prilično kompaktnih dimenzija i dosta je lagan.

Imaju ga na stanju u poslovnicama u ZG, pa prošetaj i pogledaj.

G53 je downgrade u odnosu na G52, a sada dobiješ G52 po cijeni Xiaomija 12c koji je odron od telefona.

Uglavnom svaka preporuka ne samo za tebe, već za svakog kome treba dobar telefon srednje klase nisku cijenu.

6 godina
Melior kaže...

Pozdrav,

tražim neki mob za ženu budući da je njezin Xiaomi 10T Pro pri izdisaju.. Tražimo nešto do 600 eura, najbitnija stavka joj je kamera, a malo manje bitnija baterija. 

Imate li neku preporuku? Gledao sam, na tradingshenzhen-u se može naći OnePlus 11 za manje od 600 eura. To mi je jedna od opcija.. Pixel 7a? Xiaomi 12T?

Tnx!

Honor 70.

16 godina
ivanec kaže...

Ima ko strpljenja?

zanima me konkretno ovaj mob: https://tradingshenzhen.com/en/xiaomi-12-12x-xiaomi-12-pro/xiaomi-12-pro-12gb256gb

ne razumijem se u ništa, pretpostavljam da trebam odabrati:

XIAOMI.EU Firmware (unlocked) = Saftynet Passed + OTA Updates + Widevine Level 1

Pošto mob nije iz EU skladista, šalju ga u HR? i dal ima još kakvih davanja tipa carina porez i sl?

Trebam li jos nesto znati, normalno takav mob radi u HR?

Hvala, ne znam di da potrazim odgovore o Tradingshenzhen

Kakva su iskustva s Tradingshenzhen?

2 godine
neaktivan

Hvala! Ovo nije preskupo i svakako zvuci kao dobar odabir bar za ovu stariju osobu, ako ne mladu isto. Medu tim Motorolama je isto toliko sitnih razlika da se covjek vise ne moze snaci sto je bolje. 

Malo glupo pitanje - app google kamere nije ono sto je vec predinstalirano? 🙈

17 godina

Nije, na telefonu je Motorolina aplikacija za kameru koja je sasvim OK.

Google aplikacija za kameru je portovana sa njihovih Pixel telefona pa ima neke naprednije funkcije, ali pošto si napisala da će telefon biti za stariju osobu koja se vjerovatno ne razumije previše u sve to ja se ne bih zamarao sa tim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.8.2023 20:31 (Widowmaker).
17 godina

Ja sam mlađa osoba pa se također s time ne zamaram. Obično su kamere kamen spoticanja za ekipu koja kupuje premium telefone. Za sve ostale kamera je nešto što se okine ako se baš mora. Posao i slično.

15 godina
ivanec kaže...

Ima ko strpljenja?

zanima me konkretno ovaj mob: https://tradingshenzhen.com/en/xiaomi-12-12x-xiaomi-12-pro/xiaomi-12-pro-12gb256gb

ne razumijem se u ništa, pretpostavljam da trebam odabrati:

XIAOMI.EU Firmware (unlocked) = Saftynet Passed + OTA Updates + Widevine Level 1

Pošto mob nije iz EU skladista, šalju ga u HR? i dal ima još kakvih davanja tipa carina porez i sl?

Trebam li jos nesto znati, normalno takav mob radi u HR?

Hvala, ne znam di da potrazim odgovore o Tradingshenzhen

Sve ce radit super na eu romu samo nema tu b20 frekvenciju za 4g mrezu u pripizdinama pa ce ti u takvim podrucjima radit na 3g mrezi koja je i dalje dovoljno dobra za sve sta ti treba.. Imao sam takve mobitele bez b20 i uopce nisam osjetio nikakve mane, u radu ni ne znas jel surfas na 3g, 4g ili 5g, sve je to dobro.. 5g ce ti radit kao i na europskim verzijama, on je vazan recimo za gledanje hd youtube videa al to ces ionako na wifiju gledat pretpostavljam 

2 godine
protjeran
domac5 kaže...

Sve ce radit super na eu romu samo nema tu b20 frekvenciju za 4g mrezu u pripizdinama pa ce ti u takvim podrucjima radit na 3g mrezi koja je i dalje dovoljno dobra za sve sta ti treba.. Imao sam takve mobitele bez b20 i uopce nisam osjetio nikakve mane, u radu ni ne znas jel surfas na 3g, 4g ili 5g, sve je to dobro..

800 MHz nije samo u pripizdinama.

Cell mapper (www.cellmapper.net), HT, Zagreb

15 godina
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Sve ce radit super na eu romu samo nema tu b20 frekvenciju za 4g mrezu u pripizdinama pa ce ti u takvim podrucjima radit na 3g mrezi koja je i dalje dovoljno dobra za sve sta ti treba.. Imao sam takve mobitele bez b20 i uopce nisam osjetio nikakve mane, u radu ni ne znas jel surfas na 3g, 4g ili 5g, sve je to dobro..

Kakve to veze ima? Spojit ce mu se na druge 4g frekvencije dostupne u gradu.. U pripizdinama imas samo 800 mhz za 4g

2 godine
protjeran
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Kakve to veze ima? Spojit ce mu se na druge 4g frekvencije dostupne u gradu.. U pripizdinama imas samo 800 mhz za 4g

Kako će se spojit ako u tom trenutku nisu dostupne npr. zbog udaljenosti korisnika od bazne stanice, zaklonjenosti bazne stanice konfiguracijom terena u gradu (nije sve ravnica), štednje struje na baznim stanicama (gašenje frekvencija), kvara bazne stanice? Kada band 20 ne bi bio potreban, ne bi ga ni bilo u gradovima. Isto vrijedi za 700MHz na 5G.

Ako već imaš mobitel i nešto se dogodi, bitno je da taj mobitel možeš koristiti. Ako ne podržava sve domaće frekvencije, taj mobitel za mene nije dobar. I to zbog uštede od par EUR-a. I bez te priče o frekvencijama u Hrvatskoj i dalje ima rupa bez ikakvog signala, što nekoga može koštati života, ali provideri nemaju razloga pokrivati bolje to područje jer im se to ne isplati.

15 godina
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Kako će se spojit ako u tom trenutku nisu dostupne npr. zbog udaljenosti korisnika od bazne stanice, zaklonjenosti bazne stanice konfiguracijom terena u gradu (nije sve ravnica), štednje struje na baznim stanicama (gašenje frekvencija), kvara bazne stanice? Kada band 20 ne bi bio potreban, ne bi ga ni bilo u gradovima. Isto vrijedi za 700MHz na 5G.

Ako već imaš mobitel i nešto se dogodi, bitno je da taj mobitel možeš koristiti. Ako ne podržava sve domaće frekvencije, taj mobitel za mene nije dobar. I to zbog uštede od par EUR-a. I bez te priče o frekvencijama u Hrvatskoj i dalje ima rupa bez ikakvog signala, što nekoga može koštati života, ali provideri nemaju razloga pokrivati bolje to područje jer im se to ne isplati.

Jel bas moras zvat nekog s 4g mreze? S 3g poziv ne valja?

Imao sam takve mobitele kazem, u gradu apsolutno isti k.. Razlika je samo u kletima i po brdima, moras se zadovoljit s 3g tamo.. A ti pricas ko da ces bit skroz bez signala i umrijet jer nisi mogo pozvat pomoc

12 godina
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Imao sam takve mobitele kazem, u gradu apsolutno isti k.. Razlika je samo u kletima i po brdima, moras se zadovoljit s 3g tamo.. A ti pricas ko da ces bit skroz bez signala i umrijet jer nisi mogo pozvat pomoc

Ovo mi nikad nece bit jasno, zasto ljudi forsiraju 4-5g mrezu a apsolutno sve isto radi kao i na 3g mrezi, osim malo sporiji download i to je to... Ja sam nonstop na 3g mrezi, i osim sto je loadanje stranica isto, ne cucla bateriju kao 4g, da ne pricam o 5g...

14 godina
Pomoć pri odabiru mobitela

meni apsolutno isto drži batka na 4g i na 3g. 4g treba isključit ako ste na rubnom području gdje će čip trošiti više energije da održi 4g.

3g troši manje energije, ali za prijenos iste količine podataka radi duže, dok je kod 4g brži prijenos, ali traje kraće = isti šit.

5g ima prednost rada (za običnog potrošača i s obzirom i na potrošnju baterije koju nosi za sobom) jedino kod velikih fajlova.

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi!

1 0 hvala 0
2 godine
protjeran
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Nije pitanje moram li JA, nego može li mobitel. I to kada ti zatreba. To je MOBILNI telefon, pa se čovjek nađe u svakakavim situacijama na raznim mjestima. Ne sjede svi samo kod kuće ili u lokalnom kafiću.

3G je prastara tehnologija prijenosa podataka koja je danas neadekvatna za masu sadržaja, osim za saznat temperaturu zraka ili za izlistat naslove e-mailova ili dobit neku push notifikaciju. Da nije, ne bismo imali novije generacije mobilnih mreža. Ako ti misliš da nije tako, moja sućut. I ja volim vozit bicikl, ali s njime ne mogu na autoput kako bih što prije došao do mora. Ima ljudi koji na more idu biciklom iz užitka i to je tako. Znaju prednosti i nedostatke takvog svog izbora prometala. Pa i oni kojima je 3G u 2023. sasvim ok, imaju očito nešto manje apetite za sadržajima na internetu.

Za pozive ti je dosta i 2G na 900 MHz. Za to je dovoljan svaki mobitel s kioska s novinama ili iz pošte.

2G je već otišao u povijest u nizu zemalja, isto se priprema i za 3G. Ameri su to već napravili (https://www.fcc.gov/consumers/guides/plan-ahead-phase-out-3g-cellular-networks-and-service), Britanci još ne budu tako skoro (https://news.sky.com/story/what-is-the-3g-switch-off-how-to-find-out-if-your-mobile-phone-will-still-work-in-coming-months-12882705).

Ja mu kljasti mobitel ne bih preporučio. Kao što sam napisao - samo je na njemu što će kupiti.

Ovo zadnje: imao sam par puta prilike u životu zvati hitnu s raznih mjesta kako bi ljudima spasili život. Zadnji put prošle godine u jednom malom otočnom mjestu. Nažalost, s fatalnim, dakle smrtnim ishodom. Da, važno je. Dok ne zatreba, nikom nije važno.

Možemo li završiti s prepišavanjem?

2 godine
protjeran
Apachy kaže...

meni apsolutno isto drži batka na 4g i na 3g. 4g treba isključit ako ste na rubnom području gdje će čip trošiti više energije da održi 4g.

3g troši manje energije, ali za prijenos iste količine podataka radi duže, dok je kod 4g brži prijenos, ali traje kraće = isti šit.

5g ima prednost rada (za običnog potrošača i s obzirom i na potrošnju baterije koju nosi za sobom) jedino kod velikih fajlova.

Zato danas imaš brze punjače i jake power bankove. Dovoljno je samo igrati igricu na mobitelu, mrdati previše po društvenim mrežama ili gledati filmove da ti se baterija isprazni prije kraja dana, najviše zbog toga jer ekran troši bateriju više od ičeg drugog.

15 godina
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Nije pitanje moram li JA, nego može li mobitel. I to kada ti zatreba. To je MOBILNI telefon, pa se čovjek nađe u svakakavim situacijama na raznim mjestima. Ne sjede svi samo kod kuće ili u lokalnom kafiću.

3G je prastara tehnologija prijenosa podataka koja je danas neadekvatna za masu sadržaja, osim za saznat temperaturu zraka ili za izlistat naslove e-mailova ili dobit neku push notifikaciju. Da nije, ne bismo imali novije generacije mobilnih mreža. Ako ti misliš da nije tako, moja sućut. I ja volim vozit bicikl, ali s njime ne mogu na autoput kako bih što prije došao do mora. Ima ljudi koji na more idu biciklom iz užitka i to je tako. Znaju prednosti i nedostatke takvog svog izbora prometala. Pa i oni kojima je 3G u 2023. sasvim ok, imaju očito nešto manje apetite za sadržajima na internetu.

Za pozive ti je dosta i 2G na 900 MHz. Za to je dovoljan svaki mobitel s kioska s novinama ili iz pošte.

2G je već otišao u povijest u nizu zemalja, isto se priprema i za 3G. Ameri su to već napravili (https://www.fcc.gov/consumers/guides/plan-ahead-phase-out-3g-cellular-networks-and-service), Britanci još ne budu tako skoro (https://news.sky.com/story/what-is-the-3g-switch-off-how-to-find-out-if-your-mobile-phone-will-still-work-in-coming-months-12882705).

Ja mu kljasti mobitel ne bih preporučio. Kao što sam napisao - samo je na njemu što će kupiti.

Ovo zadnje: imao sam par puta prilike u životu zvati hitnu s raznih mjesta kako bi ljudima spasili život. Zadnji put prošle godine u jednom malom otočnom mjestu. Nažalost, s fatalnim, dakle smrtnim ishodom. Da, važno je. Dok ne zatreba, nikom nije važno.

Možemo li završiti s prepišavanjem?

Ne mogu ti pustit ovo sorry, znaci za zvanje hitne pomoci  nema razlike izmedu kineskog bez b20 banda i nekog europskog.. Za poziv je dosta 2g kojeg ima jednako i na kineskom i na nasem, kao sto je slucaj i s 3g.. To sta ti oces u sumetini 4g na 800 mhz za gledat 4k youtube je drugi par rukava.. Sta ti hoces rec da je nasa hrvatska bolje pokrivena 4g nego 2g signalom? 

2 godine
protjeran
domac5 kaže...

Ne mogu ti pustit ovo sorry, znaci za zvanje hitne pomoci  nema razlike izmedu kineskog bez b20 banda i nekog europskog.. Za poziv je dosta 2g kojeg ima jednako i na kineskom i na nasem, kao sto je slucaj i s 3g.. To sta ti oces u sumetini 4g na 800 mhz za gledat 4k youtube je drugi par rukava.. Sta ti hoces rec da je nasa hrvatska bolje pokrivena 4g nego 2g signalom? 

Ja čovjeku ne bih preporučio mobitel koji ne podržama B20. Ti bi, odnosno, već jesi.

Strašno je čitati besmislice poput: "To sta ti oces u sumetini 4g na 800 mhz za gledat 4k youtube je drugi par rukava." ili "Sta ti hoces rec da je nasa hrvatska bolje pokrivena 4g nego 2g signalom?".

Jedna od stvari koje želim je da s tobom više ne moram raspravljati o ovoj i sličnim temama.

15 godina
NetkoNegdje kaže...
domac5 kaže...

Ja čovjeku ne bih preporučio mobitel koji ne podržama B20. Ti bi, odnosno, već jesi.

Strašno je čitati besmislice poput: "To sta ti oces u sumetini 4g na 800 mhz za gledat 4k youtube je drugi par rukava." ili "Sta ti hoces rec da je nasa hrvatska bolje pokrivena 4g nego 2g signalom?".

Jedna od stvari koje želim je da s tobom više ne moram raspravljati o ovoj i sličnim temama.

Normalno da ne zelis kad si cjepidlaka kojoj treba lte mreza za zvanje hitne

14 godina

nevjerovatno da vi raspravljate dal mobitel treba imat sve frekvencije 4g mreže u 2023. godini. jbt. i to još u temi za odabir mobitela 

sigurno neka ćaomi krama u pitanju...

Alane, bježmo, njih je dvojica, a mi smo sami.

2 0 hvala 2
12 godina
Nekad sam i ja koristio te kineske jeftinjake bez B20 i često mi je bilo žao što ga nema... ali se danas po istoj cijeni na akciji nađe takav mobitel sa B20... pa mislim da nema smisla kupovati nešto za što će ti kad-tad biti žao...

1 0 hvala 0
16 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Taj procesor je poznat po zagrijavanju i trošenju baterije, pogotovo na tom Xiaomi 12 Pro

Recimo Nord 3 bi meni bio prije izbor

Moj PC  
4 0 hvala 0
12 godina
Gle, novci su tvoji.... kupi. Tražio si mišljenja forumaša i dobio ih... različita :-)
13 godina

Htjeo bi preporuku za iPhone, kupujem polovan za ženu, dao bi oko 500E. Ženi je bitna kamera, koristi par app za kupovinu i surfanje.

Nisam u tom Apple svijetu niti sam kad koristio iphone pa bi htjeo preporuku koji model uzeti. Da li je bolje uzeti generaciju stariji pro ili noviji da je obični (npr. 12 pro vs 13 obični)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan

Gledam malo OnePlus 10 Pro na TradingShenzhenu.. po kojoj logici je 12/256 (577€) skuplji od 12/512 (557€)? 

https://tradingshenzhen.com/en/oneplus-10-pro/oneplus-10-pro-12gb512gb-whiteedition

https://tradingshenzhen.com/en/oneplus-10-pro/oneplus-10-pro-12gb256gb

koliko vidim, iste su verzije.. ili ja nešto krivo gledam? Ima li netko iskustva s kupovinom otamo, to je sve globalna verzija, ne plaća se nikakva carina?

0 0 hvala 0
14 godina

Za istu cijenu imaš OnePlus 11, ne znam zašto uopće gledaš 10 Pro.

Ili Xiaomi 13...

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan

A naišao sam na par recenzija gdje kažu da je 10 Pro bolji, barem po pitanju kamera što mi je bitno

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice