Evo tema o novoj perjanici iz meizua, model mx5. Imao sam meizu m2 note, oduševio me, i odlucio se na flagship istog proizvođaća i nisam požalio.
Specifikacije:
Zaslon - 5,5 inčni AMOLED, 1920 x 1080 piksela, 401 ppi + gorilla glass 3
Procesor - Mediatek MT6795 (Helio X10 Turbo) Octa-core 2.2 GHz Cortex-A53 + PowerVR G6200 MP4
RAM - 3GB
Memorija - 16/32/64 GB (ne podržava microSD)
Kamere: Zadnja - Sony MMX 220 - 20.7 MP, F2.2, Dualtone dual led, laserski auto fokus (HDR, panorama, macro, beauty, manual, 4K, slow motion)
Prednja - 5MP, F2.2 (manual, beauty, focus)
Ostalo: dual sim (oba slota su nano, oba slota podržavaju 4G)
otisak prsta na fizičkom home dugmetu.
Moja mala recenzija:
DIZAJN
Mobitel ima vrhunsku izradu, prednjicom dominira veliki 5,5 inčni zaslon, a bridovi i zadnja strana su napravljeni od jednog komada aluminija.
Izvanredno leži u ruci, tipke su smještene s desne strane uređaja i to onako kako treba, volumen iznad powera i fino pozicionirani, a ne onako traljavo
kao na recimo M9. Uređaj na prednjici ima samo home tipku (koja je inace i back i otisak prsta, a može bit i power dugme), a kraj gornjeg zvučnika je smještena i ledica
za obavjesti.
Nećemo se lagat, 95% ljudi bi mobitel po izgledu i dizajnu zamjenilo za iphone 6, al to je ok, kad kopiraš kopiraj najbolje.
ZASLON
Radi se o 5,5 inčnom AMOLED zaslonu, a s time dolaze sve mane i prednosti: Odličan kontrast, odličan na suncu, odlični crni tonovi, žive boje, štedljiv sa tamnim pozadinama, plavkaste bijele nijanse, ne realne boje.
Neko preferira amoled, neko ne. Osobno nit ga volim niti ga ne volim, pogotovo na samsungovim uređajima, ali ovdje mi je baš legao nekako. Uspoređivao sam ga sa s6 i nisu daleko, s6 malo bolje bijelu boju prikazuje, ostalo je isto.
PERFORMANSE
Uređaj dolazi s novim MT6795 procesorom i 3GB rama. Ne volim te brojke i benchmarke, al evo koga zanima Antutu 50k. Dakle stroj je tako dobro optimiziran da jednostavno nema štucanja u radu, nema laga, nema smrzavanja. NEMA!
Sve radi fluidno, šalta aplikacije bez problema, igre odlično vrti. Rekao bih da nikad nisam vidio bolju usklađenost hardvera sa softverom. Ako date nekome u ruke MX4 i S6 (nekome ko je majmun i živi na stablu na kojem ne zna ništa o mobitelima) oi
kažete mu: De mali jedan od ova dva mobitela košta 5K kn, a drugi 3K kn, aj se malo poigraj vako pa mi reci koji bolje radi... E pa mali retard sa stabla bi reko: eee barba ovi meizu je mama. Ok malo pretjerujem, al kužite poantu.
FLYME
Kad bi IOS i Android izišli van, napili se i proveli nezaštićenu noć skupa, produkt njihove ljubavi bi se zvao flyme. Dakle OS baziran na androidu, ali toliko duboko integriran da se ne može nazvati samo launcherom ili dodatkom.
Po meni donosi najbolje od oba svijeta: Androidovu prilagodljivost i iOS izgled i fluidnost. Moglo bi se rec da je mali sposoban na tatu i lijep na mamu. Sve mi se sviđa kod flymea osim ove pocetne raspodjele aplikacija kao na iphoneu, zato sam stavio alternativni laucher i sve 5.
Flyme je dosta fino ukomponiran s home tipkom. Dakle nema on screen tipki (ali ako ih aplikacija treba, magično se pojave) već za sve funkcije se koristi home tipka. Naime radi se o kapacitivno-fizičkoj tipki. Kada je samo taknete kao kapacitivnu služi kao back, kada je pritisnete kratko služi kao home, kada je pritisnete i držite služi kao lock. Također preko nje otključavate uređaj jer ima integriran otisak prsta i to onaj dobri kao na S6 iph6, a ne ono govno kao na s5. Rekao bih da je preciznost otiska dobrih 95%, evo u par dana nisam morao upisati šifru, sve je pogodio, jedino kad izađem iz mora onako smežuran malo se misli.
KAMERE
Uz performanse i bateriju, kamera mi je najvažnija stvar na mobitelu. A MX5 ima vrhunsku. Dakle radi se o sonyevom senzoru več viđenom u npr. xperiza Z3. Jedina je razlika što meizu zna napraviti i dobar algoritam obrade slike pa slike ispadaju puno bolje nego na Z3 (mada su i tamo ok.) Neću puno pametovat o kameri: Odlična je, ali ne bez mana.
Prednosti kamere:
- dobra kontrola dinamičnog raspona
- realne boje
- jako brza u paljenju
- jako brza u fokusu (laserski fokus šema)
- odličan 4k i 1080p video
- odličan 720p @ 100fps video
- HDR - jedan od boljih na tržištu
- manualni mod dozvoljava iso 100 - 1600, ručni fokus, shutter speed do 20 sec
- blic je jak i ne izbljeljuje objekt
Mane kamere
- nema opticku stabilizaciju
- video se snima u H265 formatu kojeg jubito još ne podržava
- iako burst mode snimi 30 slika u sec, snima ih u samo 5MP
BATERIJA
Uređaj dolazi sa baterijom od 3150 mAh, da skratim - dual sim od kojeg je jedna kartica na 4G spojena, kad nema 4G tu je wifi (oboje stalno upaljeno) brightness na 100% auto, 1h glazbe, 30min razgovora, stano whatsapp, fejs, 3 maila... 4,5 -5h zaslona. Dakle baterija 5/5
Ako vas još nešto zanima javite... ako ima puno pravopisnih grešaka, a šta sad...
Edite:
Evo primjerci fotografija na flickru
https://www.flickr.com/photos/99741841@N07/sets/72157656566563696