4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.423
|
čitano: 2.084.332
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Svakako ću probati i Telemach i A1 ali bi prvo trebao nabaviti neku opremu jer nemam ni 5G router...Sve za sada isprobavam na mobitelu ali mi treba neko trajno rješenje...
 Nažalost jedino to nam je i preostalo ovdje na Verudi Porat gdje smo osuđeni na 4G/5G jer se bakar guši na 11 Mbps/s a optika je neka daleka budućnost izgleda...I to sve 1 milju zračne linije od centra grada

0 0 hvala 0
12 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

u narednih pola god/ god dana cijela Pula ide pod optiku, meni pise do kraja  drugog mj 2026 da ce biti, centar Pule naveliko se provlaci i dio Sijane sto sam vidio.

ja imam 800m do odasiljaca 

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
15 godina

Vidio sam da je u planu namjera gradnje za područje Šijane,Kaštanjera,Istarske DČ3/DČ4,Danteov trg, Montezaro i dijela Verude..Za ostale dijelove grada nemam informacije kada bi u planovima moglo biti...

https://ekarta.hakom.hr/portal/apps/experiencebuilder/experience/?id=616284a3ec4f4a6f93f5a13ed5b114f0&page=Page&views=Sve

Sigurno još najmanje 2-3 godine od ideje do realizacije optike u mom kvartu pa ću izgleda morati potražiti privremeno rješenje u 4G/5G signalu...

1 0 hvala 1
7 godina
blago vama u Puli, a mi "seljani" iz Valbandona nismo na tapetu ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Kile84 kaže...

Hej @Tirkiz!!!

Evo jedna situacija pa pokušaj odgonetnuti koju bi opremu trebao postaviti da bi dobio "dovoljno interneta"..

Sa krova imam optičku vidljivost na 4 HT-ova tornja, ali bi svejedno pokušao staviti opremu u potkrovlje, ali ako je nužno može i na sam krov onda (nije limeni krov). Bez obzira što sam blizu dva tornja (unutar 320m) imam osjećaj da hvatam rubne signale jer su tako izgleda antene/ćelije raspoređene.. Sa Vodotornja 750640 lovim signale kada sam u kući, kada sam vani onda je kombinacija tog tornja sa tornjem njemu blizu (750585) a kada odem u potkrovlje onda naizmjence lovim signale sa sva četiri tornja...

Brzinu sam  mjerio na S25 mobitelu i ona je bila prihvatljiva po danu, ali predvečer dolazi do zagušenja mreže + HT-ov power saver mod pa brzina padne toliko da ne mogu gledati MAX TV na aplikaciji. To je u biti jedini problem koji mi jako smeta. (Ne zamaram se brzinom koliko tražim neku stabilnost veze).  Ako se nešto može učiniti po tom pitanju bio bih zahvalan na odgovoru...Vidim spominje se ZYXEL NR7302, da li bi on mogao pomoći u ovoj situaciji?

Malo sam se prošetao ovih dana pa sam učitao podatake na CellMapper i uslikao par tornjeva koji su ti možda poznati (cellmapper user: Kiki84)

Sredio sam malo HT tornjeve na tvom području 

HT 750585 i 750640 su ti jedan te isti toranj na zgradi Vidikovac.

HT 750755 i 750756 su ti isto na jednom stupu Vinkuran.

Tako da nisu 4 HT tornja nego samo dva :)

Može Zyxel NR7302 jer je i usmjereni i ima cell lock, puno će ti pomoći. I naravno montaža vani što visočije da imaš čist pogled u smjeru di je toranj.

S obzirom da je to Pula, bojim se da ti je ovaj toranj na zgradi Vidikovac zagušen, trebao bi testirati onaj 2,6 km udaljeni 750756 Vinkuran jer vidim da je taj obnovljen, dobio je dosta novih bandova po cellmapperu i mob ti se spajao već na njega i snimao ćelije. Možda i ovaj 750051 Monte Magno loviš?

Osobno mislim da će ti ovaj udaljeni 750756 Vinkuran dati bolje brzine na 5CA sa Zyxelom kad ga usmjeriš na njega. 

Ali zbog udaljenosti ti vjerojatno neće loviti N78+N78 sa tog tornja. Vjerojatno ćeš imati samo 5CA 7+1+3+3+20.

I naravno - testiraj i sve ostale telekome 

15 godina

Dečki jel mi netko može reći kako mogu vidjeti na koji mi se toranj spaja router? Koju oznaku moram gledati?

Odnosno kuda antene okrenuti.

T mobile Simpa.

Spojio sam na njega 2 ISKRA P-56 antene, ali nisam baš imao vremena istraživati.

Router je Huawai 535.

Lokacija Lički Osik pored Gospića.

Ne znam jel se može što skužiti iz slika.

Srry što sam nalijepio 100 slika fala na odgovorima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Moraš ubaciti skriptu za 535 u preglednik i kada si u sučelju routera otvoriti skriptu i tamo ćeš imati sve parametre. Ove slike što si stavio to pokazuje gdje ti je mob spojen a ne router.

12 godina
dejo74 kaže...
blago vama u Puli, a mi "seljani" iz Valbandona nismo na tapetu ;)

na MUP odmaralistu ide preko 1gbps tako da se nemas sta zaliti :)

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
13 godina

hummer0  A gdje se nalaze tornjevi pogledaš na cellmapper karti

Moj PC  
1 0 hvala 1
7 godina
Ne žalim se uzo sam a1 kućni 5g, 200-350 i ok ping čak i u sezoni ;)
15 godina
DDavorin kaže...

Moraš ubaciti skriptu za 535 u preglednik i kada si u sučelju routera otvoriti skriptu i tamo ćeš imati sve parametre. Ove slike što si stavio to pokazuje gdje ti je mob spojen a ne router.

Jel može link na skriptu.

Fala. 

13 godina
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice