Mail exchange

poruka: 9
|
čitano: 10.772
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Mail exchange server u poduzeću

Lijepi pozdrav svima! Naime, imam  nekoliko pitanja Osmijeh... U jednoj firmi trebam konfigurirati mail exchange server... naime direktor firme već posjeduje domenu i hosting i na domeni ima definirane neke mail adrese u obliku: xxx@firma.hr, itd. i mailu pristupa preko web maila, ali on bi želio na svom laptopu u uredu instalirati exchange server (pretpostavljam Microsoft exchange) i želi da sve mail adrese koje su vezane za domenu njegove firme budu u exchangeu a s uvjetima da njegova adresa bude glavna (pod time podrazumijeva da on kada pristupi svojem sandučiću može upravljati i čitati mailove drugih korisnika, dok ti drugi korisnici mogu samo pristupiti svojem sandučiću i ništa drugo)... Tako da kada se nalazi na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg uređaja može pristupiti serveru i čitati mailove (isto tako preko OWA klienta)... Kako to funkcionira, ako bi mi netko ukratko mogao objasniti? Je li potrebno konfigurirati nešto sa serverom na kojem ima domenu? Moj je prijatelj pa me zamolio da mu to jako treba i ako bih mu to pokušao napraviti jer vjeruje u mene, ali neke stvari mi nisu jasne pa mi možda vi možete pomoći... Što bih trebao napraviti prvo? Novi sam u tim vodama pa bi mi dobro došla bilo kakva pomoć Nevinašce...

Puno vam hvala svima unaprijed na pomoći Cool

P.S: nadam se da sam postavio pitanje na pravom mjestu

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2009 0:42 (lunac).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Mail exchange server u poduzeću

Ovakvi "direktori" su mi najjači. MS Exchange (verzije 2007 i 2010) su isključivo 64 verzije i treba ih se instalirat na serverski 64 bit operativni sustav. U DNS-u domene treba promjeniti MX zapise da pokazuju na IP adresu Exchange servera, koji bi trebao biti objavljen (publish) preko ISA servera radi sigurnosti. A da ne govorim da Exchnage server ima nekoliko uloga (rola), koje mogu ali po preporučenim načinima implementacije ne bi trebale bit ina jednoj mašini. Itd, itd ...

Predloži ti tom direktoru da se on drži webmaila. A ako želi čitat tuđe mailove neka zatraži admina sadašnjeg mail providera da  svima na mail accountu složi da se njemu prosljedi kopija svakog maila.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
16 godina
neaktivan

Ok, u uredu ima jaku mašinu (novu) i na njoj je instalirana windows 7 pro 64bit... Što se tiče mijenjanja MX zapisa nisam baš shvatio... na DNS serveru sam ušao u control panel i javilo mi se sljedeće:

xxxx.it                      MX 10         mail.register.it       
owa.xxxx.it                      A      81.88.48.71     
xxxx.it                              A      89.201.164.156     
outlook.xxxx.it                 A      81.88.48.71     
exchange.xxxx.it              A      81.88.49.226     
ftp.xxxx.it                   CNAME      xxxx.it     
pop.xxxx.it                  CNAME      mail.register.it     
www.xxxx.it                CNAME      xxxx.it

to su neki recordi... i dolje mi piše: add A record, add CNAME, add MX record i imam opciju mijenjanja svih ovih gore navedenih... Što bih trebao napraviti?

i još nešto... hoću li moći u exchangeu postaviti da se njemu šalju svi odlazni i dolazni mailovi svih korisnika?

15 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Ovakvi "direktori" su mi najjači. MS Exchange (verzije 2007 i 2010) su isključivo 64 verzije i treba ih se instalirat na serverski 64 bit operativni sustav. U DNS-u domene treba promjeniti MX zapise da pokazuju na IP adresu Exchange servera, koji bi trebao biti objavljen (publish) preko ISA servera radi sigurnosti. A da ne govorim da Exchnage server ima nekoliko uloga (rola), koje mogu ali po preporučenim načinima implementacije ne bi trebale bit ina jednoj mašini. Itd, itd ...

Predloži ti tom direktoru da se on drži webmaila. A ako želi čitat tuđe mailove neka zatraži admina sadašnjeg mail providera da  svima na mail accountu složi da se njemu prosljedi kopija svakog maila.

slažem se s tim, najbezbolnije i najjednostavnije ako neznaš exchange nimalo

17 godina
neaktivan
Mail exchange

@lunac

Shvaćam da si u nezavidnoj situaciji, jer je nažalost u našoj državi normalno da direktor ima svog čovjeka od povjerenja i da će njega tražiti da mu odradi povjerljive stvari.

No međutim, po pitanjima koja postavljaš, uz svo dužno poštovanje prema tvom znanju, instalacija Exchangea kod tog čovjeka u firmi bi mogla postati fijasko. Zato ako ti je čovjek dobar frend, uputi ga da angažira ipak nekoga kome je to svakodnevni posao i tko će znati što i kako treba. To košta, ali ćeš time i sebi i njemu uštediti vremena i živaca, i spasiti prijateljstvo.

0 0 hvala 0
17 godina
lunac kaže...

Ok, u uredu ima jaku mašinu (novu) i na njoj je instalirana windows 7 pro 64bit... Što se tiče mijenjanja MX zapisa nisam baš shvatio... na DNS serveru sam ušao u control panel i javilo mi se sljedeće:

xxxx.it                      MX 10         mail.register.it       
owa.xxxx.it                      A      81.88.48.71     
xxxx.it                              A      89.201.164.156     
outlook.xxxx.it                 A      81.88.48.71     
exchange.xxxx.it              A      81.88.49.226     
ftp.xxxx.it                   CNAME      xxxx.it     
pop.xxxx.it                  CNAME      mail.register.it     
www.xxxx.it                CNAME      xxxx.it

to su neki recordi... i dolje mi piše: add A record, add CNAME, add MX record i imam opciju mijenjanja svih ovih gore navedenih... Što bih trebao napraviti?

i još nešto... hoću li moći u exchangeu postaviti da se njemu šalju svi odlazni i dolazni mailovi svih korisnika?

ajde ti radije pozovi firmu koja zna sta radi i posteno ih platite pa neka oni to odrade...

uglavnom, trebas najmanje jedan server (ne laptop ili neki slozeni komp vec pravi server) i na njemu moras instalirati win server 2008, 64bit. na njemu mora biti active directory. uz to moras imati i dns server, te dhcp server. vrlo je pozeljno ne imati sve role na jednom fizickom stroju.

i tek kada ti AD dobro radi kreces sa instalacijom exchangea.

i, ako sto ti je marin napisao, moras publishirati exchange kroz isa server ako zelis koristiti owa-u. naravno, isa mora biti na zasebnom fizickom serveru.

za sve to potrebni su mjeseci edukacije i hrpe knjiga, a ne kratke upute.

16 godina
neaktivan

Ok, hehe, shvatio sam da to nije baš tako lako... Plač no nema veze.. hehe... rekao sam na početku da sam novi u tim vodama hehe... no dobro... mislim da bi to za njega bila prevelika investicija... a firma  ionako nije toliko baš velika... tj. taj server ne bi imao toliko korisnika... u ovom trenutku...stoga pretpostavljam da mu se to baš i ne isplati raditi za nekoliko ljudi, ali eto... čovjek navalio pa sam htio  potražiti malu pomoć oko toga pošto se time nikada nisam bavio... ali eto... Nevinašce nego, doista vam SVIMA PUNO HVALA na informacijama,... pokušat ću nešto smisliti... ili barem objasniti mu kako stoji situacija... a ako baš i dalje bude uporan onda neka plati nekome tko je ekspert... jer bi meni opet trebalo neko vrijeme da malo to proučim, a njemu je to hitno Mršti se

16 godina
neaktivan

ajde pitaj sefa da li ima fiksnu ip adresu za pocetak. Ako nema, neka vidi sa providerom koliko mu trazi za fiksnu ip adresu. Isto tako ga pitaj da li je svjestan da mu exchange stroj nije samo "fire and forget" spika, treba to odrzavati...kao sto ti je mfrankovic rekao, neka mu admini na mail serveru sloze da se svaki mail forwarda na njegov i to je to. Bit ce miran...

Personal Geek Blog - http://www.winblogs.net
15 godina
neaktivan
hmail server konfiguracija

Pozdrav!

Trebao bih pomoć oko konfiguriranja gore navedenog mail servera(open source) za win platformu. Koristio bi ga kao intranet mail server u učionici u kojoj je 21 računalo povezano u mrežu i ima pristup internetu .Ruter odrađuje posao oko dodjeljivanja adresa računalima u mreži. Sva računala pogonjena su win xp-om prof. Mene zanima kako konfigurirati računalo koje će "glumiti"  server za hmail server. Pokušao sam konfigurirati hmail server- odrediti domenu, upisati "račune", itd- sljedeći upute preko tutoriala na Youtubeu.Prilikom testiranja stalno se pojavljvala greška s MX zapisima. Da li bi bio netko voljan uskočiti  u pomoć?

Hvala

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice