WRT54G manija

poruka: 15
|
čitano: 1.855
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
WRT54G manija

Dakle, legenda među routerima ...WRT54G...

dan danas me uhvati nostalgija... super dizajn, plava boja, linksys logo, cisco logo, prvi instalirani DD-WRT, ....

Osobno mi je kroz ruke prošlo 20-ak komada, od 2004. do 2011. mi je doma radio WRT-54G.

Ali....

Za današnje pojmove

preskupo

preslabo

presporo

Za istu cijenu se dobije router sa 8MB flash-a 2,4 i 5 GHz wifi... DD-WRT/OpenWRT, USB portom (ili dva) 500/600 Mhz CPU i gigabitnim switch-om.

http://www.nabava.net/routeri__750/linksys-router-wrt54gl-wireless-4x__3823591

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=WDR3600

WRT54G je preko 10 godina star harware, i jedino što ga drži na životu da jedni te isti likovi govore ljudima da kupuju te routere 12 gadina kasnije.

Iskreno, meni još jedan radi na tomatu kao repeater bridge doma, ali stvarno više nema smisla kupovati nove routere.

Drugi put kad vam netko kaže da kupite wrt54g recite mu da si on uzme pentium 4 za novi komp

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2014 11:10 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: WRT54G manija
Ja sam po rukama unazad godinu dana izvrtio par modernih routera pošto sam imao nekih problema po mreži i s netom, uglavnom, završio sam na WRT54GL koji mi jedini radi kak spada i bez greške, nadasve s dd-wrt firmwareom. Gledao sam alternative, forume, komentare, uglavnom nemaš pošteni router za kupiti osim tih linksysa. Posebno smeće su sveprisutni tp-linkovi koji su cijenom tu negdje, ali su zbugirani po svim šavovima, pogotovo s nekim third party firmwareom čim ih malo jače zapregneš. Linksysa sam već par puta vidio na akcijama i grupnim kupnjama u Linksu za 300 i nešto kn, a to je dobra cijena za robusni router.
Deckard
11 godina

Recimo meni GL nije radio "kak spada".

Za WAN+WiFi... da super... ali isto tako i svaki drugi, da treba pogoditi dobar model... al za to postoji Google i DD-WRT/OpenWRT forumi.

Ali isto tako taj DD-WRT ne radi puno stvari "kak spada", ak već nećemo pričati o konkretnim stvarima.

Konkretno QoS, što očekujem od routera.

I dalje niti jedan argument zašto je 100Mbit bolje nego Gbit, i zašto je za istu cijenu bolje imat samo 2.4, a ne kombinirano 2.4 i 5. USB da ne spominjem.

i recimo "zbagirani" WDR3600 koji meni sasvim slučajno radi na OpenWRT... QoS, VPN, 2 VLAN-a (2x DHCP), Guest WiFi (3. VLAN), 2x WiFi (2.4 i 5 GHz) bez ikakvog problema mjesecima i sve to uz gigabitni switch i tri puta jači CPU za istu cijenu, al da poanta ovog posta je bila baš ovakav mentalitet štovanja komada plastike.

Ajmo još jednom. 12 godina star hardware.

Štoviše razmišljam zamjeniti 2 5portna switcha tplinkovim gigabitnim routerima, čisto jer dobijem i AP uz switch. Dođe mi i da još HDD spojim i printer... čisto da vidim kako bi se ponašao. Al da ne spadne kako propagiram tp-link slobodno ubaci neki drugi noviji model linksysa ili neki asus itd...

Nije poanta da neki ruteri ne valjdaju (ne valjdaju.. ima katasrtofalnih modela)... nego da ne valjda ni WRT-54G, ne zato jer je on loš.. nego ga je jednostavno vrijeme pregazilo.

I sad umjesto da se testiraju novi modeli... ne.. rješenje problema će biti 54Mbita u vrijeme kad dolaze Gigabiti i AC standard. Smiješno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2014 11:55 (filter160).
17 godina
Ah. Tu dolazimo do toga da je za svaku stvar najbolje imati drugi uređaj i onda imati na produžnom kablu 4-5 poštekanih komada mrežne opreme. Ja sam na takvom rješenju za kućnu mrežu jer mi se više neda trošiti lova na eksperimentiranje s all in one rješenjima. Inače ja imam poprilično negativno mišljenje o Cisco filozofiji koje je i linksys dio. I materi bi si rođenoj svaki mjesec naplatili skidanje prašine s komada opreme, da ne govorimo o nekakvim nadogradnjama i novim uređajima. Radim slučajno u okruženju u kojem je zabijeno love valjda već sad u sedmeroznamenkastim ciframa u njihovu opremu. Ali to ti je tako u svakom sportu, ime nosi svoju cijenu, što sve skupa ipak ne umanjuje činjenicu da su linksys routeri uređaji koje postaviš i zaboraviš da postoje. Drugi se tek trebaju dokazati.
Deckard
11 godina
WRT54G manija

Gledaj.. činjenica je da je 54G pouzdan uređaj... I ako je predviđeno da se mobiteli spajaju i ništa drugo to je ok.

1. Može jeftinije

2. Može brže

3. Nije jedini

Kod routera nije niti bitno da može odraditi 200 dana u komadu, staviš restart svaku ned. u 5 ujutro i bok. Možeš i svaki dan.

Tako i onako imam morning reconnect uključen u 5, najviše zbog dyndns-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2014 12:23 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
WRT54G manija

Vjerojatno postoji razlog zasto se neki komad hardwarea proizvodi i dobro prodaje 12 godina.

1 0 hvala 0
11 godina
WRT54G manija

Da, zove se sentimentalnost.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
filter160 kaže...

Da, zove se sentimentalnost.

Ne, zove se pouzdanost. Toliko novih routera svemirskih specifikacija mi je proslo kroz ruke a opet postoji samo par modela koje bi sebi kupio. Nikakve to veze sa sentimentalnoscu nema, jer da sam sentimentalan prema tehinici jos bi na C64 bio.

13 godina
WRT54G manija

a koji su to modeli koje bi sebi kupio (cisto da znam koji su dobri i pouzdani)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
WRT54G manija

Za koliko novca?

0 0 hvala 0
11 godina
WRT54G manija

Ako pare nisu bitne onda ASUS AC68U ili N66U.

Ako su pare malo bitne i da ti se zajebavat sa OpenWRT-om onda tplink WDR4300 ili ASUS N56U.

Ako su pare bitne onda gledaj nešto što ima USB i košta ispod 300kn i na to ide DD-WRT/OpenWRT stabilno (8 MB flash). ... ja uzeo tplink 842, ispostavio se ok.. osim kaj je ružan.

Dakle router BI TREBAO imati:

Gb switch

2,4 GHz i 5GHz WiFi

USB (2.0 minimum)

400 MHz+ SoC

I to je 1. i 2. kategorija gore opisana.

redom:

-jer je 100MB/s bolje od 10MB/s

-Bridge mode radi super ako link između routera ide na 5GHz, a 2.4 ostaje za korisnike

-USB... jer nikad neznaš hoće li trebati NAS ili Print Server

-QoS, VLAN, guest/virtualni WiFI AP, ...

Uglavnom evo ti ovo:

http://wiki.openwrt.org/toh/buyerguide

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
WRT54G manija

Svaka čast nabrojanim ruterima, neke od njih sam konfigurisao i koristio, ali kad vam treba stvarno nešto jako i pouzdano onda nema ništa bez Mikrotik Routerboard-a.

Jesu malo teži za konfigurisanje, ali kad jednom savladaš shvatiš da možeš raditi šta god želiš sa njima. A i cijena im više nije toliko velika.

Veliki kafić u mom gradu je promijenio barem 5 raznoraznih uređaja i svaki se na većem broju korisnika zablokira. Stavili smo RB-2011 prije pola godina i uključili hotspot i to fercera ko ludo. Cijena mu je u BiH bila oko 180 EUR-a, ali vrijedi svake pare.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
WRT54G manija

mogao si koristit 2-3 wifi routera sa istim ssid-om i drugim kanalom i to je to

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
peace_of_cake kaže...

mogao si koristit 2-3 wifi routera sa istim ssid-om i drugim kanalom i to je to

Mogao sam naravno, ali sam se onda mogao pozdraviti sa hotspot-om (ili bih ga morao implementirati sa zasebnim RADIUS serverom) i sa limitiranjem brzine korisnika.

Ovako sam sve "muhe" pomlatio jednim udarcem i sve radi za 10.

Mikrotik je zakon za profi upotrebu, a sad što je za podešavanje potrebno znati malo više od par klikova u web interfejsu šta se može.

11 godina
dragans kaže...

Svaka čast nabrojanim ruterima, neke od njih sam konfigurisao i koristio, ali kad vam treba stvarno nešto jako i pouzdano onda nema ništa bez Mikrotik Routerboard-a.

Jesu malo teži za konfigurisanje, ali kad jednom savladaš shvatiš da možeš raditi šta god želiš sa njima. A i cijena im više nije toliko velika.

Veliki kafić u mom gradu je promijenio barem 5 raznoraznih uređaja i svaki se na većem broju korisnika zablokira. Stavili smo RB-2011 prije pola godina i uključili hotspot i to fercera ko ludo. Cijena mu je u BiH bila oko 180 EUR-a, ali vrijedi svake pare.

Da, samo ja to smatram profi opremom, a ne za kućne korisnike.

Isto kako nekome za router doma neću preporučiti mITX atom, mrežna za 4 porta, 240GB SSD u 1U rack kućištu i pfSense.

Al da Mikrorik je {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice