Umrežavanje računala pomoću telefonskih linija

poruka: 15
|
čitano: 8.485
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Situacija je slijedeća

1. Imam serever

2. stvorena je lokalna mreža s cca 30 računala

3. imam još 30 računala za koje je jako teško izvesti kabliranje (ne pitajte me zašto!?) i koja još nisu u mreži s ostalim računalima te ih je potrebno spojiti

4. kod svakog računala koje nije još spojeno u mrežu postoji telefon odnosno telefonska linija

Interesira me slijedeće:

Da li je moguće spojiti ostala računala preko telefonske linije što bi mi jako odgovaralo iz razloga što linije već postoje i što mi nisu potrebne velike brzine prijenosa podataka!?

Da li možda znate gdje se može nabaviti oprema za umrežavanje preko telefonske linije (ako imate link)!?

Da li možda znate gdje se mogu pročitati detalji oko takve vrste umrežavanja!?

Unaprijed zahvalan!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Umrežavanje računala pomoću telefonskih linija

Imaju li sva racunala pristup internetu? Ako da, onda mozes koristiti VPN.

Windowsi dolaze sa integriranim VPN mogucnostima, a mozes koristiti i programe poput OpenVPN.

Vjerojatno te netko na forumu moze uputiti i u profesionalna VPN rjesenja.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 19:18 (rustweaver).
16 godina

Mislim da ti je najbolje rješenje da umrežiš računala preko električne instalacije. Mislim da će te oprema malo više koštati ali jednostavno je za implementaciju.

http://www.bug.hr/vijesti/mreza-preko-uticnica/101664.aspx

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 19:27 (uss).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ako bi ovih ostalih 30 moralo preko modema u VPN, to bi bilo jako loše.

Pokretač teme traži nešto slično HomePlugu ali da radi preko telefonskih linija u kući. Sumnjam da takvo nešto postoji (iz više razloga) ali možda netko naiđe na to. Pokušaji izrade "adaptera" bi mogli loše završiti jer je telefonska linija stalno pod naponom - oko 50v dok je "na čekanju", oko 6v tijekom poziva i do 150v dok telefon zvoni.

I da postoji takav uređaj, treba kupiti 30 takvih (skupo?). Opcija 2 je kupiti par switcheva i par HomePlug adaptera i nekako spojiti sve u jedan LAN. Bit će bušenja zidova i štemanja ali sigurno je jeftinije od 30 HomePlug adaptera (bilo "običnih" za strujnu mrežu ili onih za telefonsku).

Ugl, zapetljano. Ako doznamo zašto taj ostatak kompova ne može u LAN tek tako, možda nađemo najjeftinije i najjednostavnije rješenje.

EDIT: vjerojatno je riječ o staroj kući/zgradi u kojoj kablovi nisu u kanalicama tako da ništa od provlačenja uz postojeće instalacije...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 19:38 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Najjednostavnije provesti uz tel kabel i kabel za mrežu. Ukoliko tel. kabel ima 4 žice u teoriji bi ih mogao koristiti za mrežu, međutim pravom kablu su Tx+ i Tx-, kao i Rx+ i Rx- u paru upleteni, a kabel ima i oplet za zaštitu od smetnji. Još dva tri računala na maloj udaljenosti, možda, ali 30 ne gine ti provući novi kabel, a to ti je i najjeftinije i najsigurnije rješenje.

17 godina
neaktivan

ili probati sa wireless-om!

u svako računo staviti pci wireless karticu te uzeti jedan access point

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
sasa kaže...

ili probati sa wireless-om!

u svako računo staviti pci wireless karticu te uzeti jedan access point

30 računala na wireless-u? Nočna mora!

Ključan podatak je udaljenost računala od mreže i međusobna udaljenost neumreženih računala.

Ukoliko je moguće umrežiti računala u LAN, pa ih spojit s ostalim računalim putem jednog linka, onda bi u slučaju manjih udaljenosti bilo bolje rješenje preko energetske mreže (ukoliko se ne radi o nekom postrojenju u kojem je struja previše zagađena), a ako se radi o većim udaljenostima (a opet ne prevelikim) onda bi bilo moguće koristiti dsl (postoje uređaji namijenjeni baš za tu svrhu, jedan je primitivna verzija dslam-a, a drugi je dsl bridge i u paru omogučuju proširenje LAN mreže preko telefonske linije, jedini je problem što ne znam kako se zovu, ni tko ih prodaje). Ako se radi o jako velikim udaljenostima, onda igraju opcije VPN-a ili modemskog pristupa, što opet ovisi i telefonskoj infrastrukturi. Ako se radi o lokalnoj telefonskoj mreži u privatnom vlasništvu, tada se može postaviti dial in server, ali ako se radi o običnom telefonskom priključku, tada je VPN preko modemskog pristupa internetu jeftiniji, ali ako bi bio potreban par sati dnevno, opet uzimanje ADSL-a ispade jeftinije.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

a ako se radi o većim udaljenostima (a opet ne prevelikim) onda bi bilo moguće koristiti dsl (postoje uređaji namijenjeni baš za tu svrhu, jedan je primitivna verzija dslam-a, a drugi je dsl bridge i u paru omogučuju proširenje LAN mreže preko telefonske linije, jedini je problem što ne znam kako se zovu, ni tko ih prodaje).

Pretpostavljam da misliš na htu / hdsl modeme. Možeš to i tako riješiti, međutim treba ti uz ta 2 uređaja i router, pa i switcher za toliko računala jer tel. liniju koristiš samo između 2 htu-a. I opet si na kablovima ili ev. wifi na routeru. Koliko mi je poznato kod nas se takvi uređaji ne prodaju u maloprodaji, a jedini kupci su tk centri. Zadnji puta kada sam gledao cijenu prije nekoliko godina bila je paprena. Mislim da je najjeftinija varijanta (i naj bolja), provući kabel i miran si. Btw, imam jedan takav (jedan, dakle pola para) htu erricsson cobra + pgs4 (dig. multiplexer), pa ako je netko baš zainteresiran jeftino dajem.. :o)

16 godina
neaktivan

Hm, kad bi imao neki RJ11-RJ45 adapter, tad bi mogao. RJ-11 koristi 4 žice, a 4 žice su ti i potrebne(pravilno razmještene za RJ-45), kako ti je bed gore rekao.

Provjeri broj parica u telefonskoj žici. Koliko ih imaš?

Pročitaj ovaj thread.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.9.2010 12:42 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedino ako te telefonske linije nisu u upotrebi. I zavisi gdje su svedene.

:)
15 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Provjeri broj parica u telefonskoj žici. Koliko ih imaš?

Zar nisu uvijek samo 2 parice? Tako ja imam recimo, ne vidim zasto bi ostalima provlacili dvije viska...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
17 godina
neaktivan

Za telefon je dovoljna i jedna ali za mrezu nije. O tome on prica.

:)
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Zar nisu uvijek samo 2 parice? Tako ja imam recimo, ne vidim zasto bi ostalima provlacili dvije viska...

Ako imaš analogne telefone, onda su samo 2 žice, tj. 2 srednje se koriste od 4.

Ako imaš digitalne telefone, koriste se 2 vanjske odnosno, tj. sve 4 žice potrpaj u utičnicu.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
15 godina
neaktivan

Provlačenje etherneta kroz tel. parice zaboravi odmah, biti ce manje bolno. To jednostavno ne radi. Svatko ima pricu kako to kod njega radi, ali to je potpuno neprihvatljivo za bilo kakav pa makar i poluozbiljni posao. To je kao da si plinsku instalaciju u kuci provuces kroz crijevo za vodu.

Rijesenje koje trazis je nesto poput RAD TinyBridge (http://www.rad-direct.com/Product-rad-bridge-tinybridge.htm)

Uredaji su stabilni, imamo ih puno (rade po par godina bez smrzavanja). Brzine su jako, jako male, cijena je vrlo velika. Mislim da ti je puno isplativije i pametnije raditi mreznu instalaciju osim ako radis u posebnim uvjetima (prostorije iznutra oblozene inoxom, prostorije pod nad/pod-tlakom, prostorije sa kontroliranom atmosferom...)

Naravno mozes ici i na wireless, sa APovima na tri odvojena kanala i po 10ak PCa na svakom. To je visestruko jeftinije od TinyBridgea. Opet pripazi je li ti okruzenje pogodno za wireless.

Ako uzmes 6 APova (po dva za svaki kanal, cisto redundancije radi) to ti je oko 20 000 - 25 000kn i jos po wlan kartica za svaki PC ( 30x250kn = 7500kn) , izaci ce ti upola jeftinije nego TinyBridge, a imas vece brzine, mogucnost proširenja i nisi ovisan o izlasku instalacije. [naravno to podrazumijeva da tamo negdje postoji  nekakva mrezna instalacija gdje mozes spojiti AP, ili da mozes dobaciti signal]

15 godina
neaktivan

Želiš napraviti strukturno kabliranje za ta računala? A da razmisliš o tome da kupiš npr. 5 x 8-portnih switcheva (6 računala na svaki + 1 port za dalje = 7 zauzetih portova) pa napraviš kvazi-strukturno kabliranje tako da povučeš linije od tih 5 x manjih switcheva njih prema centralnom switchu? Mislim da bi ti tone kako  bilo najisplativije rješenje (naravno, uračunaj u to još cijenu kablova, RJ-ova i vodilica). Nije idealno, ali kad se već mora ići na kompromis onda je valjda OK?

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 0:28 (vlad0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice