Doma imam Telemach 1gbps optiku.
Kako bi malo kontrolirao troskove, uzeo sam jeftini XIAOMI AX3000 NE mesh komplet.
Za taj novac sam razmišljao da i ako bude sranje, neću propast.
Svaki node pokriva jedan kat kuće, i spojeni su međusobno sa LAN WIRED backaulom.
Za divno čudo, sa WIFI6 laptopom, u dnevnom boravku gdje je i router, izvuče puni gigabit putem WIFIa.
Na najdaljim točkama kuće i dalje izvuče 500mbps+ download.
Na mesh sustav je spojeno oko 20ak uređaja sve skupa.
Iskreno, ja kao relativno nezahtjevni korisnik ne mogu naći neku točku za koju bi rekao da je jako loša.
Čak bi rekao da zadovoljava moje potrebe 100%. I još kada se uzme da mesh komplet sa 2 klijenta košta 90ak eura, ja sam jako zadovoljan.
Kratko iskustvo pa možda nekome bude od pomoći.
Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
- poruka: 1.056
- |
- čitano: 519.354
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
E to me zanimalo, zato sam i pitao, jer sam pitao Chat GPT i po njemu ta kombinacija nije bila moguća. Dakle ili Speedport radi DHCP, Deco-i su u AP modu i MaxTV i telefon su na ruteru, ili pak Deco radi sve, Speedport je u bridge modu, i MaxTV i telefon idu na Deco.
Ništa, uzmem onda 2 ili 3 Deco za početak i onaj switch, pa ću se igrati. Gasim Wi-Fi i DHCP na Speedportu, Deco u router mode, MaxTV i telefon ostaju na Speedportu, sve ostalo na Deco. Za MaxTV i telefon ne treba DHCP pretpostavljam.
Thanks! Tebe se sjećam i da si mi prvi put pomagao kad sam pitao, rekoh poslat će me kvragu da opet pitam ali mreže su mi stvarno znanstvena fantastika, dok sve pohvatam.
Ja imam tako kao kod tebe. slobodno pitaj. ako mogu pomoci tu sam...
Super, hvala! Pitam eventualno ako zapnem sa configom.
EDIT: koji Deco bi uzeo na mom mjestu na današnji dan? Pogubljen sam s tim njihovim modelima. Mislim da si bio rekao da mi je M4 sasvim dosta, no vuče me X20 radi future proofa. I da li je TL-SG108E kao switch OK?
Malo sam skeptičan prema TP-Link jer imam dva komada njihovih USB to ethernet adaptera i ne sviđaju mi se nikako. Ali ove Deco uglavnom hvale i svugdje naletavam na preporuke pa valjda su ok.

Može, thanks! PS. hvala za hint za Amazon, totalno zaboravio. Imaju odličnih bundlova tamo. Bio je baš jedan sa 3xX50 + 5-portni switch za 160 € ali istekao je. Sad su neki malo bezvezniji, ali su cijene dobre. Tipa 3-pack X50 i onda dolazi sa ruterom, Wi-Fi repeaterom ili powerline adapterima. Ima i kombinacija 3xX50 + 3xM4, s tim susjedstvo pokrijem :D za 230 €. Ili prodam M4 za 90-100€. Da li bi se M4 i X50 mogli kombinirati? U slučaju da mi 2/3 ne budu dosta, možda čak mogu i cijeli taj bundle zadržati pa ih posijati posvuda. X50 bi spojio na ethernet backhaul a M4 bi onda posijao tamo gdje nemam žice na Wi-Fi backhaul.
Jer imam zapravo 4 kata za pokriti, 3 stana + garaža. Svaki kat je skoro 200 kvadrata. Problematičan mi je zadnji kat (naš stan) jer će tamo master Deco biti baš u kutu kuće (trenutni ruter je tamo, i svi LAN kablovi dolaze tamo u razvodnu pa mora biti tamo), a ruter koji je sad tamo ne uspije nikako pokriti cijeli stan, moja soba je mrtva točka jer su 4 zida između. Pa će na tom katu možda trebat 2 komada, što daje sveukupno 5. Jedino će možda uspjeti pokrivat stan ispod/iznad pa da ne treba na svakom katu.
Može, thanks! PS. hvala za hint za Amazon, totalno zaboravio. Imaju odličnih bundlova tamo. Bio je baš jedan sa 3xX50 + 5-portni switch za 160 € ali istekao je. Sad su neki malo bezvezniji, ali su cijene dobre. Tipa 3-pack X50 i onda dolazi sa ruterom, Wi-Fi repeaterom ili powerline adapterima. Ima i kombinacija 3xX50 + 3xM4, s tim susjedstvo pokrijem :D za 230 €. Ili prodam M4 za 90-100€. Da li bi se M4 i X50 mogli kombinirati? U slučaju da mi 2/3 ne budu dosta, možda čak mogu i cijeli taj bundle zadržati pa ih posijati posvuda. X50 bi spojio na ethernet backhaul a M4 bi onda posijao tamo gdje nemam žice na Wi-Fi backhaul.
Jer imam zapravo 4 kata za pokriti, 3 stana + garaža. Svaki kat je skoro 200 kvadrata. Problematičan mi je zadnji kat (naš stan) jer će tamo master Deco biti baš u kutu kuće (trenutni ruter je tamo, i svi LAN kablovi dolaze tamo u razvodnu pa mora biti tamo), a ruter koji je sad tamo ne uspije nikako pokriti cijeli stan, moja soba je mrtva točka jer su 4 zida između. Pa će na tom katu možda trebat 2 komada, što daje sveukupno 5. Jedino će možda uspjeti pokrivat stan ispod/iznad pa da ne treba na svakom katu.
Jedna od prednosti mesha i jeste skalabilnost. Detektujes mrtvu tacku i na pola puta do nje dodas jos jedan uredja... minut posla.