Trebao bih kupiti monitor sljedeci tjedan ali sam u nedoumici u vezi velicine tj. rezolucije. Npr. stari CRT Samsung Syncmaster 7xxdfx od 17" ima maksimalnu rezoluciju od 1600x1200 dok novi 19" LED bilo kojeg proizvodjaca ima maksimalnu rezu od 1366x768. Veci ekran, skuplji, noviji a ima manju maksimalnu rezoluciju, to mi nema smisla.
Rezolucija monitora
- poruka: 18
- |
- čitano: 8.397
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebao bih kupiti monitor sljedeci tjedan ali sam u nedoumici u vezi velicine tj. rezolucije. Npr. stari CRT Samsung Syncmaster 7xxdfx od 17" ima maksimalnu rezoluciju od 1600x1200
Svakodnevno radiš na toj rezoluciji na tom monitoru? Koliko si udaljen od ekrana? Kolika ti je frekvencija osvježavanja?
dok novi 19" LED bilo kojeg proizvodjaca ima maksimalnu rezu od 1366x768. Veci ekran, skuplji, noviji a ima manju maksimalnu rezoluciju, to mi nema smisla.
Veličina točke ti je prevelika na LCD-ovima?
Ne, ja imam jos stariji CRT kojem je max reza 1280x800 a radim na 1152x864 pa zato kupujem novi... Ovaj SyncMaster mi je kod prijatelja. Frekvencija je 60 hz. Meni je problem sto zelim odvrtit 3dmark06 a on trazi minimalnu rezu od 1280x1024 ako se ne varam a to s prosjecnim LCD-om od 19" ne mogu jer mu je max reza 1366x768. U tome je problem, ne razumijem bas kakve to ima veze s koje udaljenosti gledam ekran i s velicinom tocke na LCD-ovima...
Ne, ja imam jos stariji CRT kojem je max reza 1280x800 a radim na 1152x864 pa zato kupujem novi... Ovaj SyncMaster mi je kod prijatelja. Frekvencija je 60 hz. Meni je problem sto zelim odvrtit 3dmark06 a on trazi minimalnu rezu od 1280x1024 ako se ne varam a to s prosjecnim LCD-om od 19" ne mogu jer mu je max reza 1366x768.
LOL. Nisam još za nikog čuo da mu je preduvjet za novi monitor da može na njemu odvrtjeti 3D mark. Monitor bi ti trebala biti najvažnija komponenta, a ne zadnja rupa na svirali.
Dodaj 200-300 kuna više pa kupi 22"-ni monitor s 1920x1080 (ili 1680x1050) rezolucijom pa nećeš imati problema. Ili pokušaj pronaći 17 ili 19"-ni LCD omjera stranica 5:4 - oni su bili rezolucije 1280x1024, ali mislim da se više ne proizvode. Ne možeš uspoređivati maksimalnu rezoluciju CRT-ova i LCD-ova, jer je riječ o posve drugačijim tehnologijama. LCD monitori imaju savršenu geometriju, radna rezolucija im je ujedno i maksimalna, a CRT monitori na višim rezolucijama od radne imaju prenisko osvježavanje ekrana za ugodan rad (frekvencija osvježavanja bi trebala biti 85 Hz ili više). Ujedno, vidljiva dijagonala 19"-nog CRT monitora je najčešće manja od 18" (19" je dimenzija katodne cijevi, a ne dijagonala slike koju ta cijev može prikazati). Također, CRT monitori su u pravilu ili 5:4 ili 4:3, dakle lakše su mogli imati veći broj linija od LCD-ova, jer LCD-ovi danas u pravilu dolaze u 16:9 ili eventualno 16:10 omjerima stranica. No, 5:4 LCD-ovi bez problema imaju 1024 ili više linija, dakle zadovoljavaju tvoj uvjet, počevši od 17". Samo je problem što se takvi monitori više danas vjerojatno ni ne proizvode.
U tome je problem, ne razumijem bas kakve to ima veze s koje udaljenosti gledam ekran i s velicinom tocke na LCD-ovima...
Za vrtenje generičkog benchmarka nema nikakve veze. Za ugodan rad na računalu ima itekakve veze.
Pa nije mi to preduvjet, preduvjet mi je to sto trenutno imam 10 godina star CRT na relativno ok konfi. Jel to dovoljno dobar preduvjet? Nasao sam u ADM-u LG 22" za 865 kn na akciji. LED je, ima dvi izlaz, tako da cu njega uzeti i vrtiti 3DMark do mile volje! U svakom slucaju, hvala na pojasnjenjima!
Pa nije mi to preduvjet, preduvjet mi je to sto trenutno imam 10 godina star CRT na relativno ok konfi. Jel to dovoljno dobar preduvjet? Nasao sam u ADM-u LG 22" za 865 kn na akciji. LED je, ima dvi izlaz, tako da cu njega uzeti i vrtiti 3DMark do mile volje! U svakom slucaju, hvala na pojasnjenjima!
To je valjda jedan od najjeftinijih 22"-nih monitora koji se može kupiti. Ne znam kakav je, ali trebao bi ti poslužiti.
Ako ipak možeš odvojiti malo više novca, preporučio bih ti da kupiš monitor s IPS matricom (imaju bogatije i preciznije boje te osjetno bolji kut vidljivosti). 22-inčni modeli mogu se kupiti već od 1150-1200 kuna nadalje, recimo DELL U2212HM - fora s njim nije samo to što ima IPS matricu (zapravo je veličine 21,5"), nego ima i stalak podesiv po visini. Inače, tko jednom proba IPS matricu, ne vraća se više na TN (kakvu ima recimo taj LG kojeg si naveo; LG ima i IPS monitore, samo pazi - njihovim početnim modelima ne može se podešavati visina, nego samo nagib ekrana).
http://www.protis.hr/products/details/monitor-lcd-led-22-lg-e2211sbn-1920x1080-250-cdm2-5-000-0001-5ms-black/49136
Jel to ovaj? Pa i nije baš nešto za te pare.
Ako se na nečemu štedi, to onda definitivno nije monitor. Ipak u to buljiš cijelo vrijeme. Šta je bolje - uzeti šrot monitor i syebati si oči pa kupovati naočale/leće ili uzeti skuplji/kvalitetniji monitor i budeš miran, nemaš zamora očiju, a o kvaliteti slike da ni ne govorim?
Gledaj onaj koji ti je mbaksa preporučio, nije preskup, a jako puno toga nudi. A o kvaliteti slike nasprem toga LG-a neću ni pričati...
.. Meni je problem sto zelim odvrtit 3dmark06 a on trazi minimalnu rezu od 1280x1024 ako se ne varam ..
-naravno da se varaš. npr. gdje ovdje vidiš monitor kao neki (manje-više) bitan preduvijet? Logika nam dalje govori, ako nije važan monitor (nije) tad ne može biti ni važna rezolucija takvog monitora.
Rezolucija se uvjek spominje u kontekstu konkretnog monitora (nativna) i preformansi koje se mogu očekivati s određenim hardwareom (viša rez. je zahtijevnija, = niži rezultat) ali sama rezolucija je sad već sporedna, ono što 'ubije' hardware su efekti (shadow, light.., texture..).
- monitor biraj prema svojim potrebama-mogućnostima (ili bilo kojiem kriteriju osim 3d-benchu).
Trenutno korisitm 2 monitora i napravim grupu za eyefinity i nudi mi veću rezoluciju nego bi to trebo imat i tako radi..
Jel to normalno i zašto je tako?
Da nije zbog okvira monitora?
Nemam iskustva sa eyefinitijem pa samo nagađam!
Trenutno korisitm 2 monitora i napravim grupu za eyefinity i nudi mi veću rezoluciju nego bi to trebo imat i tako radi..
Jel to normalno i zašto je tako?
A koje sve rezolucije ti nudi? Za očekivati bi bilo da ti nudi (horizontalno gledano) 2x podržane rezolucije tvojih monitora, s obzirom da bi rezolucija na oba monitora trebala biti ista, zar ne?
oba monitora su ista 1920 x 1200, isti model sve . Mogu odabrati i 3840 x 1200 ali mogu odabrat i ovu nešto veću rezu i nema nikakvih problema niti u igrama niti u radu ..
Stvar je u tome što ne kužim zašto mi nudi veću rezu koju realno nebi trebo imati.
oba monitora su ista 1920 x 1200, isti model sve . Mogu odabrati i 3840 x 1200 ali mogu odabrat i ovu nešto veću rezu i nema nikakvih problema niti u igrama niti u radu ..
Na kojoj rezoluciji ti rade monitori kad odabereš tu višu rezoluciju?
Stvar je u tome što ne kužim zašto mi nudi veću rezu koju realno nebi trebo imati.
Da možda ti pikseli "viška" nisu uopće prikazani na monitorima? Tj. oni bi došli između monitora, dakle tu gdje se trenutno nalaze okviri monitora, pa bi ta viša rezolucija omogućavala prirodniji smještaj slike na ta dva monitora?
Na kojoj rezoluciji ti rade monitori kad odabereš tu višu rezoluciju?
Da možda ti pikseli "viška" nisu uopće prikazani na monitorima? Tj. oni bi došli između monitora, dakle tu gdje se trenutno nalaze okviri monitora, pa bi ta viša rezolucija omogućavala prirodniji smještaj slike na ta dva monitora?
Na toj većoj ali ja uopće ne kužim razliku rubovi i sve stoji na istom mjestu, inace kada bi odabrao veću rezoluciju monitor to nebi podržavo. Sigurno je ovo drugo što si reko da mi popunjava između okvira sliku :(
Ty na odgovoru.
Nisi me skužio. Ako odabereš rezoluciju 3972x1200, na kojoj rezoluciji ti rade monitori? To bi trebao moći vidjeti u ekranom izborniku svakog monitora (rezoluciju i frekvenciju osvježavanja). Ako ti oba rade na 1920x1200, znači da "pikseli viška" jednostavno nisu prikazani ni na jednom i vjerojatno su "između" monitora. Ako rade na višoj rezoluciji, znači da ti monitori primaju sliku rezolucije čije sve piksele ne mogu prikazati.
Nisi me skužio. Ako odabereš rezoluciju 3972x1200, na kojoj rezoluciji ti rade monitori? To bi trebao moći vidjeti u ekranom izborniku svakog monitora (rezoluciju i frekvenciju osvježavanja). Ako ti oba rade na 1920x1200, znači da "pikseli viška" jednostavno nisu prikazani ni na jednom i vjerojatno su "između" monitora. Ako rade na višoj rezoluciji, znači da ti monitori primaju sliku rezolucije čije sve piksele ne mogu prikazati.
Evo nabavio još jedan..
Svaki radi na 1920 x 1200.. a sada mi je maks reza 6048 x 1200. Nemam pojma jel da ostavim na toj rezi ili 5760 x 1200
Evo nabavio još jedan..
Svaki radi na 1920 x 1200.. a sada mi je maks reza 6048 x 1200. Nemam pojma jel da ostavim na toj rezi ili 5760 x 1200
A da ih zarotiraš sva tri pa dobiješ 3600x1920? Prirodniji omjer.