Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 20.927
|
čitano: 5.023.194
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Koji monitor kupiti
grga_47 kaže...
Molim preporuku,monitor za obradu fotografija!Buđet do 600eu.
Hvala

Ja razmišljam već neko vrijeme o DELL UltraSharp U2724D, al nisam ni sam pametan... Ići na wide, ili na 4K, zakrivljeno ili ne... dat više para il kupit neš za 200-250eur...

Isto mi treba za sve osim za igranje igrica, koje je ovdje glavna tema... Većina rasprava se vrti o tome kako se igrati na kojem monitoru 

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 12:46 (lllnuclearlll).
15 godina
grga_47 kaže...
Hvala

Imaš 4 stranice prije info iz prve ruke od kolege koji ga je kupio - Asus ProArt PA328CGV

15 godina
techraz kaže...

Pozz, trebam burazu naci monitor, a vec duze vremena nisam u "trendu".

Tako da, ima netko savjet za 27" 2k monitor ispod nekih 250€? Primarno za gaming (najvise FPS i multiplayer). GPU je 7800XT.

Ja sam malo istrazivao po netu i ovo su neke opcije koje sam nasao, a da su u tom price-rangeu (Cijene iz Njemacke posto ce ga tamo naruciti):

• HP Omen 27q

• Gigabyte G27Q Gaming-Monitor

• MSI G274QPF E2

• Dell G2724D

• 27" GIGABYTE M27Q Rev. 2

• LG 27GN750-B

• LG UltraGear 27GS85QX-B

• LG UltraGear 27GR75Q LED-Monitor

• Lenovo Legion R27qe

Jel jedan od tih dobar izbor ili pak neki deseti?

Hvala! :D

Ubaci sve te modele u RTINGS pa vidi koje su recenzije i ocjene dobili ..mislim da su po njima prva 2 koja si nabrojao i najbolja.

16 godina
evincar kaže...
grga_47 kaže...
Hvala

Imaš 4 stranice prije info iz prve ruke od kolege koji ga je kupio - Asus ProArt PA328CGV

700+ eur za 2K monitor? A nije ni true 10bit. Previše...

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 12:40 (lllnuclearlll).
15 godina
lllnuclearlll kaže...
evincar kaže...
grga_47 kaže...
Hvala

Pa nije napisao koju rezoluciju/veličinu traži.

Ako je ovaj prevelik može recimo 27 inchni 4k - ASUS ProArt Display PA279CRV

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 12:56 (evincar).
3 godine
lllnuclearlll kaže...

Koliko je meni poznato on nije fcr već je "real 10bits" bez trikova, "1.07 billion shades..." a ako ti imaš bolji uvid molim link, moguće griješim i nisam našao prave validne specke, a da je skup za rezu koju nudi na 32 inča i manjeg ppi to stoji, međutim baš sam ga radi toga kupio i tražio baš takav monitor većeg ekrana, izvrsnih boja i za moju grafu primjerene reze.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 13:58 (notloB).
3 godine
suspendiran
lllnuclearlll kaže...
evincar kaže...
grga_47 kaže...
Hvala

To je 10bitni panel od kud si izvukao da nije? Ako trazis 10bitni po defaultu onda uzimas 4k monitore a ne 1440p pogotovo ako je u pitanju obrada. Kod ProArt serije su svi mislim 10 bitni bas zbog tog razloga!

16 godina
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Koliko je meni poznato on nije fcr već je "real 10bits" bez trikova, "1.07 billion shades..." a ako ti imaš bolji uvid molim link, moguće griješim i nisam našao prave validne specke, a da je skup za rezu koju nudi na 32 inča i manjeg ppi to stoji, međutim baš sam ga radi toga kupio i tražio baš takav monitor većeg ekrana, izvrsnih boja i za moju grafu primjerene reze.

https://www.displayspecifications.com/

Oni kažu 10bit (8bit + FRC)

Za tu cijenu i ja bih očekivao true 10bit... Ne znam, ja sam upisao model kako je kolega gore naveo, izbacilo mi jedan jedini.

Pitao i chatGPT, veli da nije siguran, da bi za točnu specifikaciju trebalo pitati ASUS. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 15:28 (lllnuclearlll).
3 godine
lllnuclearlll kaže...

Za tu cijenu i ja bih očekivao true 10bit... Ne znam, ja sam upisao model kako je kolega gore naveo, izbacilo mi jedan jedini.

Pitao i chatGPT, veli da nije siguran, da bi za točnu specifikaciju trebalo pitati ASUS. 

Postoji li način kako vidjeti radi li se o fcr ili je native 10 bits osim po speckama?

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 15:40 (notloB).
12 godina
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Postoji li način kako vidjeti radi li se o fcr ili je native 10 bits osim po speckama?

Recenzije?

scion of the storm
3 godine
suspendiran
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Tesko i recenzije samo prepisuju specke proizvodaca, U windowsima mozes to ovdje pogledati

!
8+2Frc nacin rada slike je dobar za 99% korisnika, onih 1% su vjerovatno Holivudski "retušeri" kaj piksele povecavaju i do 500%, ja to radim do max 200% pa ne kuzim razliku!
Stari video no objasnjeno sve

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 16:07 (Boris grozni).
3 godine
metallic kaže...
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Recenzije?

Pa i u recenzijama nekako moraju znati, pitam kako bez specki proizvođača? Nekim instrumentom, okom... šta ja znam, pitam.

Boris grozni kaže...
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Postoji li način kako vidjeti radi li se o fcr ili je native 10 bits osim po speckama

Tesko i recenzije samo prepisuju specke proizvodaca, U windowsima mozes to ovdje pogled
8+2Frc nacin rada slike je dobar za 99% korisnika, onih 1% su vjerovatno Holivudski "retušeri" kaj piksele povecavaju i do 500%, ja to radim do max 200% pa ne kuzim razliku!

Piše 10-bit u winsima a amd adrenalin za grafu mi nudi čak 12bpc (bits per color) na asusu a na starom dellu tek 8bpc, tako da sam zbunjola, ukoliko metnem 12bpc ne vidim nikakve vidljive promjene iako se monitor ugasi i upali kao da driver nešto promijeni.

Edit: Sada kad sam promijenio u adrenalinu na winsu mi isto piše 12-bit

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 16:16 (notloB).
10 godina
Koji monitor kupiti

Kolko sam skuzio samo oledi su reklamirani kao 10 bitni monitori i imaju izraženu karakteristiku true 10 bit panel-color đinđe minđe i koštaju ko svetog petra kajgana.Sad ću morat uzet jednog da palim Stjepka da nema 10 bitni monitor 

Moj PC  
2 0 hvala 2
3 godine
suspendiran
notloB kaže...
metallic kaže...
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Recenzije?

Pa i u recenzijama nekako moraju znati, pitam kako bez specki proizvođača? Nekim instrumentom, okom... šta ja znam, pitam.

Boris grozni kaže...
notloB kaže...
lllnuclearlll kaže...

Postoji li način kako vidjeti radi li se o fcr ili je native 10 bits osim po speckama

Tesko i recenzije samo prepisuju specke proizvodaca, U windowsima mozes to ovdje pogled

Piše 10-bit u winsima a amd adrenalin za grafu mi nudi čak 12bpc (bits per color) na asusu a na starom dellu tek 8bpc, tako da sam zbunjola, ukoliko metnem 12bpc ne vidim nikakve vidljive promjene iako se monitor ugasi i upali kao da driver nešto promijeni.

Edit: Sada kad sam promijenio u adrenalinu na winsu mi isto piše 12-bit

Super samo sto taj monitor nemoze to prikazati jer mu je color gamut pokriva u prosjeku 95-98% p3 standarda, sto je daleko od rec2020/12bita

Za Ips je neki maksimum 98% pokrivenost DCI P3!

ZGamer kaže...

Kolko sam skuzio samo oledi su reklamirani kao 10 bitni monitori i imaju izraženu karakteristiku true 10 bit panel-color đinđe minđe (citaj HDR) i koštaju ko svetog petra kajgana.Sad ću morat uzet jednog da palim Stjepka da nema 10 bitni monitor 

Da upravo to jer Oledi dosezu do 95% rec2020 standarda. Zbog povećanog dinamičkog raspona pogotovo i iznimno kod HDR sadržaj treba koristiti veću dubinu od SDR-a kako bi se izbjegao "banding".
Dok se za SDR koristi 8 ili 10bita, HDR koristi 10 ili 12 bita!

Kao sto vidite u pravilu i veca rezolucija donosi veci gamut/dubinu da bi uopce bilo moguce prikazati toliko fine tranzicije u bojama tj prijelazima bez ikavih artefakta!

Eto onako lajcki od srca bolje nemogu da vam objasnim valjda je netko nesto shvatio

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 20:18 (Boris grozni).
2 tjedna
Koji monitor kupiti

Kupujem monitor za PS5 i ne mogu se odlučiti između AOC Q27G4X i DELL G2724D.

Slične su cijene i specifikacije i oba bi trebala vrtiti ps5 na 2560x1440@120Hz, AOC me vuće jer bi trebao imati ugrađene zvučnike koji dobro dođu kad nisu sluške na glavi.

Ako netko ima AOC Q27G4X molim potvrdu da li ima ugrađene zvučnike i kakva je slika uživo?

Savjet?

0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
ZGamer kaže...

Kolko sam skuzio samo oledi su reklamirani kao 10 bitni monitori i imaju izraženu karakteristiku true 10 bit panel-color đinđe minđe i koštaju ko svetog petra kajgana.Sad ću morat uzet jednog da palim Stjepka da nema 10 bitni monitor 

Da bi prikazao pravi full 12bitni sadrzaj na tv/monitoru doticni bi trebao moci doseci preko 10000nitsa svijetline, (mi smo tek na 2000).
1% ljudi zapravo jedva vidi prijelazne gradiente na 9 bita i to kad ih traže, tak da ti ne treba nikakav oled osim ak želiš pokusati biti barem u ovih 1%

3 godine
Koji monitor kupiti

Pozz ekipa!

U nedoumici sam, pa ako netko možda ima kakav savjet, iskustvo ili prijedlog u vezi monitora.

Uglavnom uzimam oled 27˝ 360 Hz, pa se dvoumim između 3 modela..

ROG Strix OLED XG27ACDNG  https://rog.asus.com/monitors/27-to-31-5-inches/rog-strix-oled-xg27acdng/

Samsung  Odyssey OLED G6  https://www.samsung.com/hr/monitors/gaming/odyssey-oled-g6-g60sd-27-inch-360hz-oled-qhd-ls27dg602suxen/

DELL AlienWare AW2725DF    https://www.dell.com/en-us/shop/alienware-27-360hz-qd-oled-gaming-monitor-aw2725df/apd/210-bljd/monitors-monitor-accessories

Vidim po forumima da samsung ima nekih problema , i da ga svi vračaju.. A nekak nisam ljubitelj Dell-a, a Asus jedini ima 3 god garancije (samo me muči što je tek izašao i nema baš recenzija o njemu). A i Asus je izašao ove god a ova 2 su stara 2 god.. Samsung i Dell imaju samung panel a Asus Lg panel (koliko sam uspio istražiti)

Sad me zanima što bi vi izabrali ili preporučili?

Turky
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 21:10 (Kimera).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci
odjavljen
Koji monitor kupiti

Koji monitor predlažete da kupim?

Imam rog ally z1

Budget: do 200eur

Rezolucija:min 120hz

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

The Samsung Odyssey OLED G6/G60SD S27DG60 and the ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG are both 27-inch OLED gaming monitors. If competitive gaming is important to you, then the Samsung is a better option, as it has a higher refresh rate and feels more responsive. It also has sharper text and displays a wider range of colors. However, if you're gaming in a bright room, the ASUS is a better choice, as it gets brighter, and it doesn't appear purple at all if there's a lot of ambient light shining on the screen.

TO JE ŠTO SE TIČE SAMSUNGH VS ASUS

The Dell Alienware AW2725DF and the ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM are 27-inch OLED displays with fantastic gaming performance and image quality. The Dell has a QD-OLED display, while the ASUS has a WOLED. The Dell performs better, with more vivid colors, a brighter display, and a higher refresh rate. However, the Dell monitor's display appears slightly purple in a brighter environment, while the ASUS' doesn't.

i konačno

The Dell Alienware AW2725DF and the Samsung Odyssey OLED G6/G60SD S27DG60 are both 27-inch 360Hz QD-OLED gaming monitors. Both monitors are excellent, and the best one for you depends on your preferences. The Samsung is a better choice if you have a lot of ambient light, as it has a matte coating that makes deep blacks look less purple in a room with lots of light. However, the Dell is the better choice if you prefer the clarity of a glossy display or you're gaming in a dark room and won't benefit from the matte coating.

odaberi sam

10 godina
zlay kaže...

Ako netko ima AOC Q27G4X molim potvrdu da li ima ugrađene zvučnike i kakva je slika uživo?

Savjet?

skoro sam uzeo njega, ali sam se odlučio za AOC 24G4X - taj kao i Q27G4X ima zvučnike, potpuno istu izradu i specifikacije uz naravno bitnu razliku, on je 24" 1080p, a ovaj što gledaš je 27" 1440p.

mogu ti potvrditi da ima zvučnike i da su boje na ovoj seriji jako dobre (za tu cijenu) - što je doduše karakteristično za moderne IPS panele.

e sad, moj model ima vrlo mal i zaista ravnomjeran backlight bleed što je, opet, nužna karakteristika IPS panela i definitivno ne smeta - baš smatram da su taj segment maksimalno eliminirali koliko su mogli.

hoće li na većem modelu biti veći backlight bleed? vjerojatno da, ali bi ga svejedno probao. ako naletiš na loš model, uvijek imaš pravo na povrat.

16 godina

Ja bih išao na Della zbog više glosy ekrana i cijene

3 godine

a kaj je najbolje Asus mi je najeftiniji (svi su u 50-70€), a i mislim da ću uzet njega zbog tog što je noviji a i 3 god garancije. A glosy ekran mi ne igra ulogu jer ionak sam na kompu po noći i u mraku, a i ovaj Asus je isto QDOled, semy-glossy

p.s. ovaj asus koj si naveo u usporedbi je totalno drukčiji panel, mene zanima ovaj model  ROG Strix OLED XG27ACDNG  :)

Turky
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 23:39 (Kimera).
10 godina

ASUS ROG Swift PG32UCDM

Ehh kad bi bar 4k modeli pali ispod keke eura , nema mi smisla ici na novi oled sa QHD rezom 

3 godine

Sve to stoji, al jbg, odradio dost poslova sa strane i doslovno me žuljaju pare, a i da isprobam oled 

Turky
15 godina
ZGamer kaže...

Odmah naruči ovoga https://www.computeruniverse.net/en/p/6123-1HA

Ne može te dobiti na veličinu, jači si u rezoluciji, refresh rate-u i OLED (true 10-bit) tehnologiji.

Jedino kaj je glossy ali to navedi kao fensi šmensi stil koji je bolji od matte :)

16 godina
Koji monitor kupiti

Ma najbolje uzet sad neki jeftini IPS i čekat MicroLED cca 10-15 godina 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Glossy modeli i jesu čar po mraku ako nema svjetla nasuprot njega jer daju nekako drugu dimenziju slike a nema refleksije kao po danu da bi bio minus, meni je osobno glossy ekran veliki plus, no to ovisi čisto o osobnom stavu, smještaju ekrana u prostoriji i sl.

Koji god da uzmeš vjerujem da budeš zadovoljan. Javi na kraju što si uzeo i neke dojmove

3 godine

Naravno, javljam dojmove

Turky
15 godina
ZGamer kaže...

ASUS ROG Swift PG32UCDM

Ehh kad bi bar 4k modeli pali ispod keke eura , nema mi smisla ici na novi oled sa QHD rezom 

Pa neće puno vremena proći,mislim da će se već do polovice sljedeće godine MSI 321UPX moći dobiti za ispod 1k eura.

Mislim da je trenutno to najeftiniji 32" 4K QD-OLED monitor i najbolji omjer uloženo/dobiveno.

https://www.amazon.de/MSI-MAG-321UPX-QD-OLED-Monitor/dp/B0CRNDCVK1

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2024 22:47 (ghibli7).
16 godina

900e bi bila već prihvatljiva cijena

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice